PolenArgentinië
Danny Makkelie
Stadion 974
44089

Argentinië is ondanks penaltymisser Messi groepswinnaar, ook Polen naar 1/8e finales

wo 30 november 2022 21:55
Polen
0-2
Argentinië
    1. 49' - Geel - Marcos Acuña
    2. 67' - Doelpunt - Julián Álvarez (0 - 2)
    3. 72' - Verv. Bartosz Bereszynski door Artur Jedrzejczyk
    4. 78' - Geel - Grzegorz Krychowiak
    5. 83' - Verv. Grzegorz Krychowiak door Krzysztof Piatek
    6. 84' - Verv. Alexis Mac Allister door Thiago Almada
    FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 3 - 30/11/22 - 20:00
    67'
    Julián Álvarez
    0 - 2
    67'

De valse start is compleet vergeten. Argentinië stoot als groepswinnaar door naar de 1/8e finales. Tegen Polen miste Messi nochtans een penalty, maar na rust maakten Mac Allister en Alvarez het verschil. Ook Polen vierde op basis van het doelpuntensaldo - al was het lang een kaartenthriller - mee als beste tweede.

Polen-Argentinië kort samengevat:

• Sleutelmoment: Na een "fout" van Szczesny op Messi krijgt de aanvoerder van Argentinië een strafschop. De Poolse doelman zet zijn foutje zelf recht met een knappe redding. Uitstel, maar geen afstel voor Argentinië, dat na de rust wel kan scoren.

• Man van de Match: Messi toont op zijn 35e dat hij nog altijd van een ander niveau is. Zijn medespelers zullen in de volgende rondes toch uit een ander vaatje moeten tappen, wil Argentinië ver geraken op het WK.

• Opvallende statistiek: 1 keer raakte Robert Lewandowski de bal in de zestien van Argentinië. De Poolse topspits is uiteraard wat anders gewoon van bij Bayern en Barça.

Messi laat de 0-1 liggen vanaf de stip

De Argentijnen begonnen "voor eigen volk" vol vertrouwen aan de strijd voor groepswinst. Al snel testte Messi Szczesny twee keer, telkens trok de Poolse doelman aan het langste eind.

Ook linksback Acuna, die heel veel ruimte kreeg van de Polen, kon een keertje afdrukken. Zijn bal zoefde naast.

De Argentijnen domineerden de hele eerste helft, maar echt uitgespeelde kansen voetbalden Messi en co. ook  niet bij mekaar. Di Maria probeerde het dan maar met een rechtstreekse corner, Szczesny had geen zin in een olympisch doelpunt van zijn ploegmaat bij Juve.

Vlak voor de rust ontploft de wedstrijd eindelijk. De doorgebroken Alvarez raakte niet voorbij Szczesny, waarna hij de bal zelf voor doel bracht.

De Poolse doelman kwam te wild uit zijn doel en raakte Messi in zijn gezicht. De Nederlandse scheidsrechter ging kijken naar de beelden en wees (verrassend) naar de stip. Messi kreeg dé kans om Argentinië op voorsprong te trappen, maar Szczesny zette zelf zijn "foutje" recht.

Mac Allister en Alvaraz bezorgen Argentinië zege

Geen doelpunten voor de rust, maar meteen erna was het wel raak. Mac Allister, onzichtbaar in de eerste 45 minuten, stond na amper één minuut al op de juiste plaats om een voorzet van Molina voorbij de Poolse doelman met wat geluk in doel te schuiven.

Het verdiende openingsdoelpunt gaf de Argentijnen toch wat vleugels. De Polen reageerden eerst nog via een gevaarlijke kopbal van Glik, maar daarna was het al donkerblauw wat de klok sloeg.

Eerst miste Mac Allister zijn tweede van de avond, waarna het via Alvarez wel raak was iets na het uur. Hij werd in de zestien goed aangespeeld door zijn leeftijdsgenoot Fernandez en knalde de 0-2 keihard in de kruising.

Messi (op Szczesny), Alvarez (in het zijnet) en invallers Lautaro (voorlangs) en Tagliafico (lobje van de lijn) konden er nog 0-3 van maken, maar deden het niet.

De Polen waren in de slotfase meer bezig met wat nog in Saudi Arabië-Mexico gebeurde. Bij twee keer 0-2 werd naar de gele kaarten gekeken en op basis daarvan zou Polen door gaan naar de achtste finales. Het kwam uiteindelijk niet zover, want Al-Dawsari dompelde de Mexicanen in diepe rouw in de toegevoegde tijd.

Enkele reacties:

• Robert Lewandowski: "Het was geen wedstrijd voor een doelpuntenmaker zoals ik. Gezien onze mogelijkheden is een kwalificatie voor de achtste finales al heel goed voor Polen. Niemand zal onthouden hoe we vandaag speelden, we moeten gewoon klaar zijn voor de wedstrijd tegen Frankrijk."

• Czeslaw Michniewicz: "We hebben afgezien, maar dat we moeten we als iets positiefs beschouwen. Ik ben wel ontgoocheld dat we vandaag zo nerveus hebben gespeeld. Maar het is niet het moment om te klagen."

• Alexis Mac Allister: "Mijn doelpunt was heel emotioneel voor mij en voor het hele team. We hebben gewonnen en zijn dan ook heel gelukkig. Titularis mogen zijn in dit team is een droom die werkelijkheid wordt. Nu scoor ik ook nog eens... Vanavond was het onze beste wedstrijd van het toernooi tot dusver, dat geeft ons veel vertrouwen voor de volgende rondes. De gemiste penalty? Daar hadden we geen last van, niet Leo (Messi, red.) en niet het team."

90+9'

Mexico toch! Ze hebben de kansen gehad om er 0-3 van te maken.

Aster Nzeyimana
    90+8'

Polen is tweede

Al-Dawsari breekt alle Mexicaanse harten. Hij maakt er 1-2 van en daardoor gaat Polen naar de volgende ronde.

90+7'

De Polen wachten nu het resultaat af van de wedstrijd tussen Saudi-Arabië en Mexico. Ook daar is het 0-2.

90+7'

Argentinië wint én is groepswinnaar!

Het zit erop in Doha. Argentinië was vandaag een maatje te groot voor Polen, al kon het pas na rust afstand nemen. De 0-2 is meteen ook goed voor groepswinst.

90+3'

Kiwior redt Polen

Na een snelle combinatie door het midden komt de bal uiteindelijk bij Tagliafico. Zijn stifter wordt nog van de lijn gehaald door Kiwior. De Polen slaken een zucht van opluchting.

90+2'

Als Polen overleeft en daar heeft het voorlopig alle schijn van. Dan nemen Lewandowski en co. het in de volgende wedstrijd op tegen Frankrijk.

90+1'

Argentinië wil de 0-3 maar niet scoren

90+1'

Niemand heeft er nog zin, maar we krijgen toch nog 6 minuten toegevoegde tijd.

90+1'

Messi was zeer gedreven vandaag.

Filip Joos
    90+1'

88'

De wedstrijd is gespeeld en niemand dringt nog aan. De Polen zijn meer bezig met wat op het andere veld gebeurt, dan met verdedigen.

87'

Lautaro Martinez vergeet Pools geschenkje uit te pakken

86'

Flauwe Lautaro

Lautaro Martinez krijgt na een foutje van Kiwior nog een niet te missen kans op 0-3. Hij bewijst het gelijk van zijn coach en mikt een paar meter naast. Hij redt zo wel de Polen, die nog altijd door gaan naar de achtste finales.

84'

Doelpuntenmaker Mac Allister krijgt een applauswissel, Almada debuteert op dit WK.

83'

Niet de laatste WK-wedstrijd van Messi

Messi sloft de wedstrijd vol. Hoe voelt hij zich nu? Ongetwijfeld opgelucht met groepswinst, maar toch wat twijfelend na de gemiste strafschop?