MexicoPolen
Chris Beath
Stadion 974
39369

Ochoa opnieuw WK-held, Lewandowski de pineut met cruciale penaltymisser in Mexico - Polen

FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 22/11/22 - 17:00

Geen WK zonder een knalprestatie van Guillermo Ochoa. De Mexicaanse doelman stopte tegen Polen een strafschop van de anders zo koelbloedige Robert Lewandowski. Ook andere kansen gingen er niet in: Mexico en Polen starten met een punt.

• Sleutelmoment: In de 53ste minuut mist Lewandowski dé kans op de voorsprong, dankzij een sterk keepende Ochoa. De match lijkt daarna ook te gaan ontploffen, een Mexicaans legioen wakker geschud, maar behalve kansen volgt niets meer.

• Man van de match: Guillermo Ochoa neemt zijn land op sleeptouw. Na 133 caps en vijf WK's bewijst de Mexicaan opnieuw zijn waarde voor zijn ploeg. De sterkhouder van 'El Tri' van de afgelopen twee WK's doet zijn reputatie én zijn positie onder de lat alle eer aan.

• Opvallend: Polen slaagde er in de laatste drie deelnames niet in om meer dan één match te winnen en laten vandaag opnieuw een grote kans daarop liggen.

Mexico met overwicht in matige eerste helft

De tweede wedstrijd in groep c opende met twee ploegen die vooral niet wilden verliezen. Polen liet de bal aan Mexico, dat zelf moeite had om het Poolse blok open te breken.

De eerste twintig minuten druppelde het kansjes in Stadion 974. Lozano zag een scherpe voorzet weggewerkt, Lewandowski kopte op de rug van een groene tegenstander.

Na 25 minuten kon Alvarez in twee keer de bal voor doel droppen, naar het hoofd van Alexis Vega aan de tweede paal. Die klom en leunde over Cash maar kopte de grootste kans van de helft voorlangs.

Net voor rust moest Szczesny als eerste doelman zijn handschoenen vuil maken. De Mexicaanse rechtsback Sanchez nam over van Lozano, en richtte zijn schot naar de rechterbovenhoek, waar het sluitstuk van Juventus zonder al te veel moeite kan pareren.

Lewandowski mist, stormachtige helft mankeert goals

De tweede helft leek op te pikken waar de eerste was gestopt, maar dat draaide volledig in de 53ste minuut. Moreno en Lewandowski, krijgers in hart en nieren, vechtten voor de kooi van Ochoa. De Mexicaan won het pleit, maar de VAR en ref Beath ziet een gegrepen truitje en kenden een vederlichte, onterechte penalty toe.

Superspits Lewandowski, wie anders, zette zich achter de bal en mikte rechtsonder. Daar lag de Ochoa de Onoverwinnelijke klaar om de bal te pareren. De kinderdroom van Lewandowski zal nog even moeten wachten.

De Mexicanen, die duidelijk in de meerderheid in het 974, waren dan wel wakker. Het spel ging misschien goed op en af, maar het ontbrak opnieuw aan grote kansen. Martin verlengde een recht voorzetschot van Alvarez, maar de bal eindigde op de vuisten van een eveneens sterk keepende Szczesny.

De match doofde zichzelf daarna uit, met veel fouten en slordigheden. Krychowiak zag een kopbal gestopt, waarop Jimenez kon gaan lopen maar lang niet sterk genoeg was om het veld over te steken.

Gedeelde punten dus, wat ook betekent dat Saoedi-Arabië trots en alleen aan kop staat van groep c na de eerste speeldag.

90+9'

We hebben een derde gelijkspel dit WK. Ochoa stopte net voor het uur een penalty van Lewandowski, die zo weer niet scoort op een WK. De match leefde daarna op, maar leverde geen doelpunten op. De Saudi's gaan aan de leiding in groep c.

90+8' tweede helft
90+6'

Krychowiak knalt

Krychowiak wil zoals Lozano gaan voor de wereldgoal, maar schiet ook niet in het kader. Zijn ploegmaats zijn boos, er waren zeker andere opties.

90+4'

Ochoa moet nog eens reageren na een aanval van de Polen. Moeilijk was dit niet, maar het is opnieuw een save van de Mexicaanse doelhouder.

90+3'

Bijna kunnen de Mexicanen uitbreken, maar Antuna denkt te veel ruimte te hebben. Kiwior werkt weg.

90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
90'

7 minuten erbij

We krijgen zeven extra minuten en beginnen ondertussen de lange toegevoegde tijd gewoon te raken.

90'

Een gebrek aan inzet kunnen we de spelers niet verwijten. Genoeg strijd en goesting, maar als we die woorden moeten bovenhalen, betekent dat vaak dat het spel zelf onder de verwachting blijft.

84'

Jimenez niet in vorm

Aan de overkant kan Jimenez gaan rennen met de bal, maar hij is niet in die vorm dat hij drie verdedigers 40 meter lang aan de praat kan houden.

84'

Kansje aan beide kanten schudt iedereen nog eens wakker

82'

De Polen hijsen zich bijna nog op voorsprong, de trap van Krychowiak na een doorgekopte corner wordt weggeduwd.

81'

Alexis Vega gaat voor de wereldgoal. Op 25 meter heeft hij wat ruimte maar zijn schot gaat even ver over als naast. Hoeveel doet er niet toe.

78'

Veel fouten

De storm is even gaan liggen en we zien weer het spel van voor de rust. Het spel is iets slordiger, en overtredingen vertragen de match.

73'
73'
72'

Tata Martino gaat wisselen en gooit met  Carlos Rodrigues en Raul Jimenez offensieve versterking erin. Kunnen zij de match bepalen?

70'

Guillermo Ochoa laat zijn ervaring spreken en maant bij een doeltrap zijn ploegmaats aan tot rust. Even ademen.