FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 22/11/22 - 11:01
48'
Saleh Al-Shehri
1 - 1
48'

Een van de topfavorieten voor de eindzege is het WK op een dramatische manier begonnen. Argentinië leek in de eerste helft voorbij Saudi-Arabië (nummer 51 op de FIFA-ranking) te wandelen, maar liet zich na rust de kaas van het brood eten. Uitgerekend op het WK komt daarmee een einde aan een reeks van 36 wedstrijden zonder nederlaag voor Messi en co.

Argentinië - Saudi-Arabië in een notendop:

• Sleutelmoment: Kort na de rust laat Saudi-Arabië een schokgolf door het Lusail-stadion gaan. Al-Shehri zorgt uit het niks voor de 1-1 met een knappe treffer en vijf minuten later laat Al-Dawsari alle Argentijnen verbouwereerd achter met een heerlijke goal.

• Man van de match: Wij weten nog allemaal wie Saeed Al-Owairan is, de man die de Rode Duivels op het WK in 1994 de das omdeed. Bij Argentinië zullen ze na vandaag de naam Salem Al-Dawsari niet snel vergeten. Met een heerlijke treffer leidde hij Saudi-Arabië naar een weergaloze stuntzege.

• Opvallend: De Argentijnen hadden sinds de halve finales van de Copa America in 2019 geen enkele wedstrijd meer verloren. Niet verliezen vandaag en ze evenaarden het record van 37 ongeslagen wedstrijden van Italië. Het draaide anders uit, Saudi-Arabië zette een punt achter de ongeslagen reeks.

Argentinië heerst, Saudi-Arabië ontsnapt aan erger

Messi met een missie. Qatar 2022 is het vijfde en laatste WK van het Argentijnse wonderkind, die bij zijn ultieme poging eindelijk de wereldbeker wil pakken met La Albiceleste. De openingsdans tegen Saudi-Arabië mocht dan geen probleem vormen.

De wedstrijd was nog geen twee minuten bezig toen Messi al bijna raak trof, een schitterende redding van Al-Owais voorkwam een vroege voorsprong voor Argentinië. Enkele minuten later stond de 1-0 toch op het scorebord. Na tussenkomst van de VAR ging de bal op de stip voor een trekfout op Paredes en Messi zette de strafschop feilloos om.

Een droomstart voor Argentinië en halfweg de eerste helft maakte Messi er oog in oog met Al-Owais zelfs 2-0 van, maar de treffer werd afgekeurd voor buitenspel. Het begin van een bizarre reeks, want nadien werd er ook bij twee treffers van Martinez gevlagd voor buitenspel.

Saudi's zorgen voor onwaarschijnlijke stunt

In plaats van 4-0 bleef het zo bij een krappe voorsprong voor Argentinië, maar geen mens had kunnen vermoeden wat er meteen na de rust zou gebeuren. Met twee goals in amper vijf minuten zorgde Saudi-Arabië voor een onwaarschijnlijke ommekeer.

Al-Shehri zorgde voor de eerste schokgolf. Hij ontdeed zich van Romero en legde de bal met een knap gekruist schot buiten het bereik van doelman Martinez. Eerste doelpoging van de Saudi's en meteen bingo.

Messi en co waren plots helemaal de kluts kwijt en het kaartenhuisje stortte helemaal in toen Al-Dawsari uitpakte met een heerlijk schot. Martinez kon er nog met zijn vingertoppen bij, maar onvoldoende om de 1-2 te voorkomen. De Argentijnen konden hun ogen niet geloven.

Saudi-Arabië rook een stunt en verdedigde de voorsprong met hand en tand, en ook wel enkele overtredingen. Messi moest opstaan, maar deed dat niet. Al-Owais bleef wel op de afspraak, al moest de doelman maar één keer echt ingrijpen op een half mislukte doelpoging van Tagliafico. Argentinië miste de ideeën om het tij nog te keren en kon een valse WK-start niet meer afwenden. Saudi-Arabië zorgt op de derde dag misschien nu al voor dé stunt van dit WK.

90+14'

Wat een onwaarschijnlijke stunt! WK-favoriet Argentinië gaat zowaar de boot in tegen Saudi-Arabië. Aan de rust was er nochtans geen vuiltje aan de lucht voor Messi en co met een 1-0-voorsprong, al had het ook 4-0 kunnen staan. Maar meteen na de rust gingen de Saudi's verrassend op en over La Albiceleste. Een klap die een onmondig Argentinië niet meer te boven kwam.

90+14' tweede helft
90+11'

Alvarez kan nog even dreigen met een kopbal

90+11'

Al-Owais blijft foutloos

Alvarez kan nog even dreigen met een kopbal, maar Al-Owais weet er wel raad mee. Saudi-Arabië komt steeds dichter bij een ongelofelijke stunt. Zij willen dat er zo snel mogelijk afgefloten wordt.

90+9'

Stevige botsing: Al-Owais botst met zijn knie snoeihard in het gezicht van Al-Shahrani

90+8'

Al-Shahrani wordt op een draagbaar afgevoerd, zijn wedstrijd is voorbij. De onfortuinlijke speler steekt wel beide duimen omhoog. Al-Breik staat klaar om in te vallen.

90+5'

Stevige botsing

Aiaiai, Al-Owais botst met zijn knie snoeihard in het gezicht van Al-Shahrani. Meteen veel bezorgdheid, dit was een enorme klap.

90+2'

Al-Amri kopt de poging van Martinez vervolgens van de lijn

90+1'

Geel voor Al-Owais

Dan toch nog eens een gevaarlijk moment voor de neus van Al-Owais. De doelman wordt op een hoge bal onderuit gelopen door Otamendi, Al-Amri kopt de poging van Martinez vervolgens van de lijn, maar dan is er al gevlagd voor buitenspel. Al-Owais maakt zich druk over de niet-gefloten overtreding op hem en krijgt daarvoor geel.

90+1'

8 - extra time

Er komen 8 minuten extra tijd bij.
90+1'

8 minuten extra

Argentinië krijgt nog wat respijt. 8 minuten nog om een vernedering te voorkomen.

90'

Nieuwe vrije trap voor Argentinië. Messi gooit de bal voor doel, maar wordt die simpel weggewerkt door Saudi-Arabië. Verdedigend staat het als een huis bij de Saudi's.

89'
89'
88'
Saudi-Arabië
87'

Hopen op extra tijd?

Bij Argentinië kunnen ze alleen maar hopen dat er ook in deze wedstrijd nog een pak extra tijd bijkomt. Al zal ook daarin het tij toch moeten keren, want aan kansen raken Messi en co maar niet.