Ga naar de inhoud
De pegel van Pulisic op de lat deed de Engelsen schrikken.
De pegel van Pulisic op de lat deed de Engelsen schrikken.

Engeland geeft niet thuis tegen vinnig VS, dat bal op de lat knalt

 vr 25 november 2022 21:53
    1. 68' - Verv. Raheem Sterling door Jack Grealish
    2. 69' - Verv. Jude Bellingham door Jordan Henderson
    3. 78' - Verv. Bukayo Saka door Marcus Rashford
    FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 2 - 25/11/22 - 20:00

    Engeland is nog niet zeker van de tweede ronde op het WK. Bij winst tegen de VS waren de Engelsen zeker van groepswinst, maar ze kwamen maar bleek voor de dag in de 0-0. De Amerikanen speelden vrank en vrij, hadden de meeste kansen en een bal op de lat. Ze hebben hun 2e punt niet gestolen. Het is razend spannend in Groep B.

    Engeland - Verenigde Staten in een notendop:

    • Sleutelmoment: Rond het halfuur ontbindt Pulisic plots zijn duivels. Met Saka en Trippier op zijn huid schudt hij toch een heerlijk schot uit zijn sloffen, maar de lat brengt redding voor Engeland. Kort voor de rust zijn ook de Engelsen dicht bij een goal, Turner pareert een schot van Mount.

    • Man van de match: De Amerikanen waren vinniger, gretiger en hadden gewoon meer honger dan de Engelsen. Dé personificatie daarvan was Tyler Shaan Adams. De middenvelder van Leeds onderscheidde zich met zijn grinta, knappe versnellingen en zuivere tackles. 

    • Statistiek: Voor Engeland zet een kwalijke trend zich voort. Ook bij de vorige confrontaties met de VS op een WK konden de Engelsen niet winnen. In 1950 triomfeerde de VS met 1-0 in Brazilië en in 2010 eindigde het Angelsaksische duel op een 1-1-gelijkspel in Zuid-Afrika.

    Pulisic op de lat, Mount op Turner

    Vertrouwen genoeg bij Engeland na de klinkende 6-2-overwinning in de eerste groepswedstrijd tegen Iran. De Engelse ploeg eiste dan ook meteen het balbezit op, maar dat leidde amper tot doelgevaar. Eén keer kwam de VS wel met de schrik vrij toen Zimmerman een schot van Kane nog net naast kon deviëren.

    De Amerikanen kwamen halfweg de eerste helft beter in de wedstrijd. McKennie werd uit het oog verloren op een voorzet van Weah, maar profiteerde niet. Iets voorbij het halfuur was het wél bijna raak, een schot van Pulisic strandde op de lat.

    Pas kort voor de rust stak Engeland nog eens de neus aan het venster. Op aangeven van Shaw mikte Saka van dichtbij in één tijd over en net voor het rustsignaal dwong de tot dan toe onzichtbare Mount doelman Turner nog tot een knappe redding.

    Een korte heropleving van de Engelsen, meer was het niet. In de tweede helft waren het toch weer vooral de Amerikanen die dreigend waren. Met een reeks hoekschoppen op een rij zorgden ze rond het uur voor flink wat nervositeit, een sterke Maguire ontzenuwde telkens de situatie voor Engeland.

    De Three Lions gaven niet thuis, ook met invallers Grealish, Henderson en Rashford tussen lijnen bleef het allemaal te statisch. Het contrast met de dynamische Amerikanen was groot. Zij veroverden harten, maar wel opnieuw slechts één punt. Het wordt zo nog een spannende strijd op de slotspeeldag in Groep B.

    Fase per fase

    90+5'

    Einde

    Een nieuwe 0-0 op dit WK, maar een troosteloze wedstrijd was het zeker niet. Vooral de Amerikanen lieten best aardig spel zien en maakten het een onmondig Engeland knap lastig. Het belooft nog een spannende slotspeeldag te worden in Groep B.

    90+5' tweede helft
    90+4'

    Kopbal van Kane gaat ver naast

    90+3'

    Kane doet VS nog bibberen

    Toch nog even nagelbijten voor de Amerikaanse supporters bij een vrije trap van Shaw. Hij vindt het hoofd van Kane, maar die kopt de bal ver naast.

    90+2'

    De VS heeft getoond dat het hier thuishoort. Engeland heeft dan weer wat om over na te denken. Ze hebben het moeilijk met dynamische tegenstanders.

    Filip Joos
    90+1'

    4 minuten extra

    De blessuretijd begint met een hoekschop voor Engeland. Trippier mag die voor zijn rekening nemen. Maguire kan koppen, maar de botsende bal wordt makkelijk geplukt door Turner.

    90+1'

    4 - extra time

    Er komen 4 minuten extra tijd bij.
    88'

    Rashford kan Turner niet verontrusten

    De invallers voegen weinig toe aan een vandaag toch wel erg statisch Engeland. Rashford probeert het met een plaatsbal, maar Turner heeft er geen enkel probleem mee.

    87'

    USA, USA, USA! De Amerikaanse supporters zetten zich nog eens voluit achter hun ploeg. Inspireert het de Amerikanen nog tot een slotoffensief?

    84'

    Timothy Weah wordt gewisseld onder applaus van vader George Weah

    83'

    President van Liberia kijkt toe

    Timothy Weah wordt naar de kant gehaald onder applaus van zijn vader George Weah, de president van Liberia. Ook Wright mag gaan rusten. Reyna en Sargent moeten de slotfase volmaken.

    82'

    Matige prestatie van Engeland. Ze geven niet thuis.

    Filip Joos
    76'

    Wissels bij de vleet

    Bij het ingaan van het slotkwartier worden de kaarten nog even herschud. Bij de VS droppen ze met Aaronson nog een frisse kracht tussen de lijnen, hij vervangt McKennie. Ook Moore komt in de ploeg voor Dest. Bij Engeland lost Rashford Saka af.

    71'

    Grealish probeert meteen zijn stempel te drukken, maar hij verslikt zich in zijn dribbel in de zestien. De dubbele wissel lijkt Engeland wel weer wat zuurstof te geven.

    67'

    Dubbele wissel

    Southgate grijpt in met een dubbele wissel bij Engeland. Bellingham en Sterling worden naar de kant gehaald voor Henderson en Grealish.