Ga naar de inhoud
België zorgt voor een geweldige stunt.

ZE FLIKKEN HET! België klopt topfavoriet Brazilië en staat in de halve finales

 vr 6 juli 2018 23:53
  1. 13' - Own goal - Fernandinho (0 - 1)
  1. 71' - Geel - Thomas Meunier
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 06/07/18 - 20:01
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
13'
Fernandinho
0 - 1
Fernandinho
13'

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar de Rode Duivels hebben zich bij de laatste 4 geschaard op het WK. België klopte favoriet Brazilië na een zenuwslopende wedstrijd met 1-2. Dinsdag nemen ze het op tegen Frankrijk om een plaats in de finale.

Ruime samenvatting van Brazilië - België

Brazilië - België in een notendop:

  • Sleutelmoment: Vijf minuten voor affluiten kraakt België bijna als Coutinho vrij kan uithalen. Hij heeft de gelijkmaker aan de voet, maar de man met de fluwelen traptechniek mist onbegrijpelijk.
  • Man van de match: Thibaut Courtois keepte een weergaloze partij en hield België meermaals overeind in de Braziliaanse storm die bij momenten in en rond zijn zestien meter woedde.
  • Opvallend: Met Brazilië verdwijnt het laatste niet-Europese land van het toneel op dit WK. Het is overigens de vierde keer op rij dat Brazilië door een Europees land uit het WK wordt geknikkerd.

Belgen overleven moeilijke start tegen flitsend Brazilië

De Brazilianen lieten de Rode Duivels sterretjes zien in de openingsminuten met razendsnel aanvalswerk en gevaarlijke standaardsituaties. Al na acht minuten duwde Thiago Silva de bal tegen de paal, schoten van Paulinho en Coutinho misten doel.

 

De Belgen kwamen in de beginfase niet verder dan een paar schuchtere tegenprikjes, maar in minuut 13 viel de goal plots uit de lucht. Een hoekschop van Chadli werd door Fernandinho knullig in eigen doel verwerkt: 0-1 – tegen de gang van het spel in, daar moeten we eerlijk in zijn.

 

Brazilië was niet aangeslagen en bleef druk zetten op de Belgische defensie, die bij momenten kraakte in haar voegen, maar toch wonderwel overeind bleef. Courtois moest nog eens zijn klasse tonen op een schot van Marcelo, een scherpe vrije trap van Willian werd ternauwernood weggewerkt.

België klimt op voorsprong na een owngoal van Fernandinho: 0-1

De Bruyne laat België juichen met heerlijke goal

Op het halfuur etaleerde België nog eens zijn meesterschap in de omschakeling. Na fantastisch voorbereidend werk van Lukaku kon De Bruyne vrij uithalen met rechts en hij ramde de bal met een heerlijke streep in de verste hoek: 0-2!

 

Daarna was het voor België een kwestie van de nul vast te houden tot aan de rust, maar dat was geen evidentie. Meunier duwde de bal bijna in eigen doel, Courtois moest andermaal aan de bak bij een schot van Coutinho. Tussendoor dreigden de Duivels ook nog wel even, met een vrije trap van De Bruyne en een slim hakje van Kompany op hoekschop. 0-2 halfweg.

 

In de tweede helft hadden de Belgen het moeilijk om nog in hun spel te komen. Brazilië bleef druk zetten, de ingevallen Firmino was al na vijf minuten dicht bij de aansluitingstreffer op aangeven van Marcelo.

 

Net voor het uur kwamen de Belgen wel heel goed weg toen Kompany Jesus aanpakte in de zestien meter. Geen penalty, volgens de ref. De VAR liet zijn licht schijnen over de fase, maar oordeelde dat de bal niet op de stip moest.

De Bruyne zorgt met een wondermooie treffer voor 0-2

Braziliaans slotoffensief levert geen gelijkmaker op

Na die prangende fase was er eindelijk nog eens een goede tegenprik van de Belgen. Hazard verscheen op aangeven van De Bruyne schuin voor doel, zijn schot met links scheerde voorlangs. Daarna was het weer rood alarm achterin bij de Belgen. Costa nam Courtois meer dan eens onder vuur, maar de doelman van de Rode Duivels stond pal.

 

Een kwartier voor tijd viel dan toch de aansluitingstreffer. Een penseelstreek van Coutinho viel op het hoofd van Renato Augusto, die Courtois het nakijken gaf met een fraaie kopbalgoal.

 

Het was het sein voor een zenuwslopende slotfase, waarin Brazilië nog een resem kansen liet liggen. Coutinho en Augusto misten onbegrijpelijk, in de slotseconden duwde Courtois een schot van Neymar over de lat. Het laatste fluitsignaal kwam als een enorme verlossing voor de moegestreden Belgen, die voor het eerst sinds 1986  naar de halve finale mogen.

Brazilië - België in 2 minuten

Fase per fase

90+6'

Courtois ranselt een plaatsbal van Neymar uit doel

90+6'

EINDE

Jaaaaaaa, het is afgelopen! België gaat naar de halve finales na een 1-2-overwinning tegen Brazilië!
90+6' tweede helft
90+4'

Wereldsave Courtois!

Wat een sensationele wedstrijd is dit! Neymar krult de bal naar de bovenhoek, Courtois duwt het leer onder de lat vandaan. Fe-no-me-naal.
90+2'

Neymar wil opnieuw een strafschop, VAR zegt nee

90+2'

Weer penaltyclaim van Brazilië

We komen opnieuw goed weg als Neymar bij de tweede paal net niet kan inkoppen. Er was ook nog een duwtje in de rug van Neymar, maar dat is te weinig voor een penalty, oordeelt ook de VAR.
90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
90'
Hazard koopt alweer kostbare tijd met een knappe versnelling, waarmee hij een fout van Fagner afdwingt. Maar langt duurt het oponthoud niet, daar is Brazilië weer.
90'

Vijf minuten extra!

Nog vijf minuten nagelbijten.
88'

"Jezus Christus, wat is het spannend in Kazan."

Peter Vandenbempt
87'

Coutinho schiet naast

86'

Lukaku moet naar de kant

Martinez haalt Lukaku naar de kant, en die is daar duidelijk niet blij mee. Tielemans valt in.
85'
Goed werk van Hazard, die even de bal bijhoudt en dan Fernandinho in de wind zet. Die moet de overtreding begaan en krijgt daar een welverdiende gele kaart voor.
84'

Niet te geloven: ook Coutinho mist!

Nieuw Belgisch balverlies leidt tot een zoveelste kans voor Brazilië. Neymar legt klaar voor Coutinho , die onbegrijpelijk mist. Bondscoach Tite kan het niet geloven. Wij eigenlijk ook niet.
84'

Augusto laat de gelijkmaker liggen

82'

Vermaelen voor Chadli

Martinez gooit er nog een extra verdediger in. Vermaelen komt voor de leeggelopen Chadli.
81'

Brazilië morst met de kansen!

Renato Augusto wordt plots helemaal vrijgelaten. Hij kan recht op Courtois af, maar plaatst de bal centimeters naast de goal. Hoeveel kansen hebben de Brazilianen al gemist?
80'

Firmino knalt rakelings over