Ga naar de inhoud
Frankrijk houdt België uit de WK-finale.

Uitgekookt Frankrijk prikt WK-droom van Rode Duivels stuk

 di 10 juli 2018 23:55
    1. 90+1' - Verv. Nacer Chadli door Michy Batshuayi
    2. 90+2' - Geel - Kylian Mbappé
    3. 90+4' - Geel - Jan Vertonghen
    FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 10/07/18 - 20:00

    De Rode Duivels hebben zich niet kunnen plaatsen voor de finale van het WK. Een geslepen Franse ploeg gaf geen spatje ruimte weg, sloeg zelf toe meteen na de rust en parkeerde daarna de bus. België speelt zaterdag om de derde plaats.

    Ruime samenvatting van Frankrijk - België

    Frankrijk - België in een notendop:

    • Sleutelmoment: Na vijf minuten in de tweede helft kopt Umtiti de Fransen op voorsprong. Uiteindelijk maakten de Rode Duivels nooit echt aanspraak op een gelijkmaker.
    • Man van de match: Samuel Umtiti maakte het enige doelpunt van de wedstrijd en haalde voor de rust ook enkele gevaarlijke voorzetten weg. Samen met Varane en doelman Lloris vormde hij het ijzersterke hart van de Franse verdediging.
    • Opvallend: België is het eerste land sinds 1986 dat de Brazilianen weet uit te schakelen, maar de finale zelf niet haalt. De ploeg die daar in 1986 ook niet in slaagde was… Frankrijk. Dat verloor toen ook in de halve finales.

    Twee grote kansen stoten op twee sterke doelmannen

    Meteen na het eerste fluitsignaal stormde tienersensatie Mbappé met de bal naar voren. De Rode Duivels waren gewaarschuwd, maar aan de overkant zag Pavard keer op keer sterretjes tegen een flitsende Hazard. De Fransen loerden op de counter en na een kwartier moest Courtois snel uitkomen om zo’n uitbraak te neutraliseren.

     

    Eden Hazard bleef een gesel voor de Franse rechtsachter en dat leverde ook de eerste doelpoging op, al zag de Belgische kapitein zijn schot voorlangs schuiven. Twee minuten later tekende Matuidi voor het eerste blauwe gevaar. Zijn schot vloog door een bos van benen, maar vond aan de andere kant enkel de veilige handen van Thibaut Courtois. Ook De Bruyne liet zich zien met een prima voorzet, maar een alerte Lloris bokste de bal net weg voor de aanstormende Fellaini.

     

    Het Belgische offensief kende bijna een climax toen Alderweireld het leer vanuit de draai richting verste hoek krulde, maar Lloris zweefde zijn poging nog net uit zijn doel. Frankrijk schoot wakker en kwam zelf ook opzetten, maar een onmondige Giroud wist het doel niet staan. Vlak voor de rust zette Mbappé de getergde Pavard oog in oog met Courtois, maar die behoedde België voor de achterstand met een ultieme voetveeg.

    Bekijk de enige goal uit Frankrijk - België (1-0)

    Frankrijk komt meteen op voorsprong en doet de deur op slot

    Meteen na de rust deed Lukaku de Belgische harten even stilstaan, maar op aangeven van Witsel kopte hij de bal over het Franse doel. Ook de Fransen kregen al snel een kopkans en zij lieten zien hoe het wél moet. Samuel Umtiti liep zich knap vrij en buffelde een hoekschop staalhard over Courtois in doel.

     

    Frankrijk wilde doorzetten en kwam meteen na het eerste doelpunt bijna opnieuw tot scoren. Met een heerlijk hakje zette Mbappé spitsbroeder Giroud voor doel, maar Dembélé kon nog net erger voorkomen. De Fransen hadden de Rode Duivels in een wurggreep en daar raakten ze niet meer uit. De wedstrijd zat op slot en Hazard werd prima uit de wedstrijd gehouden.

     

    Toen die laatste opnieuw werd gevonden, leverde dat meteen gevaar op. Eerst kregen de Duivels onbegrijpelijk geen vrije trap op een erg interessante plek en niet veel later belandde de inzet van Hazard voor de voeten van Witsel. Die zag zijn poging nog gestuit worden door een goed keepende Lloris. Frankrijk bleef gokken op een snelle uitbraak, maar zowel Griezmann en Tolisso kwamen Courtois tegen op weg naar de 2-0.

     

    Uiteindelijk konden de Belgen geen vuist meer maken en speelde een uitgekookt Frankrijk de wedstrijd uit. Na een knap parcours zit de wereldtitel er niet meer in. Zaterdag nemen de Rode Duivels het op tegen de verliezer van het duel tussen Kroatië en Engeland. De winnaar van dat duel speelt op zondag tegen Frankrijk voor de wereldtitel.

    Frankrijk - België in 2 minuten

    Umtiti: "Willen geschiedenis schrijven"

    • Didier Deschamps: "Dit is uitzonderlijk. Ik ben echt heel blij voor mijn spelers. Ze zijn jong, maar ze hebben karakter en mentaliteit getoond. Het was een zware match tegen een sterke Belgische ploeg, maar dat ene doelpunt volstond. Een grote proficiat aan de spelers en mijn staf. De verloren finale van twee jaar geleden is nog niet helemaal verteerd. Nu kunnen we de rekening vereffenen."
    • Samuel Umtiti: "De finale was een doel en we zijn blij dat we dat bereikt hebben. We hebben een grootste match gespeeld en dat was nodig om de finale te bereiken. We zijn op weg om de generatie van 1998 te evenaren. We willen geschiedenis schrijven en zijn goed op weg."
    • Kylian Mbappé: "Dit is werkelijk ongelooflijk. Dit is een kinderdroom die uitkomt. Ik heb hier geen woorden voor. Het is buitengewoon. Iedereen staat achter ons, heel Frankrijk. We gaan er zondag samen voor."
    • Olivier Giroud: "We zijn trots dit te kunnen delen met onze vrienden, familie en heel Frankrijk. We hebben er alles aan gedaan en 90 minuten gestreden. Persoonlijk mis ik een beetje geluk om eens te kunnen scoren. Ik blijf er vertrouwen in hebben en ik geloof dat ik in de finale zal kunnen scoren."

    Fase per fase

    21:53

    Einde

    De Belgen worden geen wereldkampioen. Na een hoekschopdoelpunt speelden de Fransen de wedstrijd sterk uit. De Rode Duivels maakten nooit aanspraak op de gelijkmaker en zo mag Frankrijk zich opmaken voor de finale in Moskou. De Belgen komen zaterdag nog in actie in de troostfinale.
    90+8'

    Courtois houdt Tolisso van de 2-0

    90+7' tweede helft
    90+6'

    Courtois houdt ook Tolisso van de 2-0!

    Tolisso heeft alle tijd om een hoek uit te kiezen, maar Thibaut Courtois is niet meer te kloppen.
    90+5'

    Courtois stopt het schot van Griezmann

    90+5'
    Mbappé heeft de ziekte van Neymar overgekregen. Bij elke tik, zelfs de ingebeelde, gaat hij maar al te graag liggen. Geel voor Vertonghen en een domme vrije trap tegen.
    90+4'
    90+3'

    Griezmann vergeet het af te maken!

    Plots valt de bal op rechts voor de voeten van Griezmann, maar Courtois ligt goed plat.
    90+2'
    90+2'
    De Bruyne tikt zich knap voorbij Griezmann, maar de scheids ziet de bal onbegrijpelijk buiten.
    90+1'
    90+1'

    Zes minuten extra!

    En de Belgen zullen ze alle zes kunnen gebruiken. Vertoont de Franse verdediging nog barsten?
    90+1'

    6 - extra time

    Er komen 6 minuten extra tijd bij.
    89'

    Belgen zorgen opnieuw voor gevaar voor doel

    89'
    De Bruyne gaat de bal zelf oprapen en trekt nog een streep richting Lukaku, die net niet aan de bal kan.
    89'
    De Bruyne zet zich achter de bal en dropt hem in het pak. N'Zonzi kopt hem weg en ook Chadli krijgt hem niet meer voor.
    87'

    Wachten op een flits!

    Dat lijkt het nu te worden voor de Duivels. Kunnen we de Fransen nog laten zweten?
    85'
    Frankrijk wil het hard gaan spelen! Giroud heeft zich stukgelopen en wordt vervangen door de bijna dubbele meter van Steven N'Zonzi. Tegen voorzetten zijn ze nu wel gewapend.