• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Colombia wipt naar de groepswinst, met Senegal verdwijnt het laatste Afrikaanse land op dit WK

  1. 45' - Geel - Johan Mojica
  2. 31' - Verv. James Rodríguez door Luís Muriel
  1. 89' - Verv. Radamel Falcao door Miguel Borja
  2. 86' - Verv. M'Baye Niang door Diafra Sakho
  3. 83' - Verv. Mateus Uribe door Jefferson Lerma
  4. 80' - Verv. Keita Baldé door Moussa Konaté
  5. 74' - Doelpunt - Yerry Mina (0 - 1)
  6. 74' - Verv. Youssouf Sabaly door Moussa Wagué
  7. 51' - Geel - M'Baye Niang
  74'Yerry Mina0 - 1

  Colombia heeft zich op de valreep geplaatst voor de 1/8e finales op dit WK. Het sprong op de slotspeeldag van de 3e naar de 1e stek in zijn groep. Senegal is het kind van de rekening, want door het fairplayklassement stoot Japan als nummer 2 door.

  Bekijk de goal uit Senegal - Colombia (0-1)

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Senegal - Colombia in een notendop:

  • Sleutelmoment: Bij een gebrek aan uitgespeelde kansen viel het beslissende doelpunt op een stilstaande fase. Yerry Mina torende boven iedereen uit en buffelde het enige doelpunt van de wedstrijd tegen de netten.
  • Man van de match:  Yerry Mina tekende voor het enige doelpunt van de wedstrijd en kopte Colombia zo nog van plaats drie naar de eerste plaats en het bijhorende ticket voor de 1/8e finales.
  • Opvallend: De uitschakeling van Senegal betekent dat er voor het eerst sinds 1982 geen enkel Afrikaans land naar de tweede ronde doorstoot. Ook Egypte, Marokko, Nigeria en Tunesië wisten niet bij de eerste twee in hun groep te eindigen.

  VAR ontneemt Senegal een strafschop

  Colombia begon op de derde plaats aan de slotspeeldag en had zijn lot in eigen handen. Senegal had dan weer genoeg aan een gelijkspel om door te stoten. Veel risico lagen de Senegalezen niet in hun spel en dus was het aan de Zuid-Amerikanen om het spel te maken.

   

  Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam dan ook van Colombia. Quintero wilde zijn vrije trap van op de openingsspeeldag dunnetjes overdoen, maar N’diaye toonde zich beter dan Kawashima en dook de bal netjesuit de verste hoek.

   

  Niet veel later leek het doelpunt aan de overkant te vallen. In een onvervalst duel uit de Premier League werd Liverpool-ster Sadio Mané neergehaald door Davinson Sanchez in de zestien meter. Strafschop volgens scheidsrechter Mazic, maar de VAR gaf aan dat de verdediger van Tottenham de bal alsnog raakte. 

  Colombia gaat zonder gekwetste James over Senegal

  Nog voor de rust zag Colombia zijn goudhaantje James Rodriguez uitvallen en dus moesten de andere geelhemden hun team op sleeptouw nemen. Rond het uur kwamen Cuadrado en co alsnog opzetten, maar N’Diaye werd prima bijgestaan door zijn centrale verdedigers. Sané ruimde een Colombiaanse voorzet weg toen zijn doelman te kort kwam en een knal van Muriel ging via Koulibaly in hoekschop.

   

  De druk van de Zuid-Amerikanen was niet moordend, maar een kwartier geleden kwamen ze dan toch op voorsprong. Quintero schilderde de hoekschop knap op het hoofd van Yerry Mina, die hoger sprong dan de rest van het pak en de 0-1 in doel buffelde.

   

  Senegal moest gelijkmaken om zich te verzekeren van een plek bij de laatste 16. Niang knalde recht op de vuisten van David Ospina en bijna kopte Mina ook een Senegalese hoekschop in doel, maar verder kwamen Sadio Mané en de zijnen niet meer. De groepsfase is daardoor het eindstation voor Senegal, terwijl Colombia als groepswinnaar doorstoot.

  Bondscoach Senegal: "We moeten de regels respecteren"

  • Aliou Cissé (bondscoach Senegal): "Dit is het leven, fairplaypunten maken deel uit van de regels. We moeten dat respecteren. Ik ben erg trots op mijn team en op hun werk. We waren liever op een andere manier uitgeschakeld, maar we wisten dat dit de spelregels waren."
  • José Pekerman (bondscoach Colombia): "Er is geen magische formule voor voetbal en één enkel antwoord op waarom een ploeg een andere verslaat. De match was moeilijk, want we konden niet de nodige controle op het middenveld verkrijgen, zodat we de juiste ballen naar Falcao konden sturen. Dit was een gelijkopgaande groep en dat zie je met Senegal dat een heel goed toernooi had, maar naar huis gaat."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95. Einde. Colombia plaatst zich alsnog als groepswinnaar! Senegal moet naar huis omdat het twee gele kaarten meer pakte dan Japan. Dit is heel erg zuur voor de Senegalezen.
  2. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 94. Senegal moet scoren! Japan - Polen is afgelopen, dus moet Senegal nog scoren!
  4. tweede helft, minuut 93. Senegal trapt een lange bal naar voren, maar die wordt net niet genoeg beroerd. Op de Senegalese bank worden ze stilaan gek.
  5. tweede helft, minuut 90. Senegal hoopt op Japanse kaarten. Zolang Senegal zelf niet scoort, moeten de Afrikanen hopen op twee Japanse gele kaarten en dan mogen ze er zelf geen pakken.
  6. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij Colombia, Miguel Borja erin, Radamel Falcao eruit
  7. tweede helft, minuut 88. Falcao moet naar de kant. De spits van Monaco doet alsof hij dat niet gezien heeft en wordt daar door twee Senegalezen op gewezen. Tijdrekken op het hoogste niveau. Uiteraard moet ook de kapiteinsband nog worden doorgegeven.
  8. tweede helft, minuut 87. Colombia kan bijna snel uitbreken, maar Falcao loopt zich vast op zijn eigen ploegmaat bovendien. Wordt het opnieuw nagelbijten tot de laatste seconde?
  9. tweede helft, minuut 86. Japan virtueel door, Senegal naar huis. Het is gek om te zeggen, maar Japan heeft een voorsprong van twee gele kaarten. Zolang de situatie op beide velden onveranderd blijft, geeft dat de doorslag.
  10. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Senegal, Diafra Sakho erin, M'Baye Niang eruit
  11. tweede helft, minuut 85. Sadio Mané vangt de verdediger iets te passief op, waardoor die bijna slecht neerkomt. De ster van Liverpool krijgt de vrije trap tegen.
  12. tweede helft, minuut 83. Bijna vindt Senegal het gaatje bij Konaté, maar de spits komt net terug uit buitenspel en dat is de lijnrechter niet ontgaan.
  13. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Colombia, Jefferson Lerma erin, Mateus Uribe eruit
  14. tweede helft, minuut 82. Senegal verloor op een WK nog nooit na 90 minuten. Dit is nog maar het tweede WK voor Senegal. In 2002 verloor het in de kwartfinales enkel van Turkije na een golden goal van Ilhan Mansiz. Verder verloren ze nog nooit. Wordt dit de eerste nederlaag in de reguliere speeltijd?
  15. tweede helft, minuut 81. Senegal pakte in de eerste twee wedstrijden vijf gele kaarten, Japan slechts drie. Komt het daar straks nog op aan?
  16. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Senegal, Moussa Konaté erin, Keita Baldé eruit
  17. tweede helft, minuut 78. Mina kopt ook bijna in het verkeerde doel! Op de hoekschop van Senegal wil Mina zijn kunnen ook tonen, maar bijna verschalkt hij zijn doelman. Ospina let alweer goed op en voorkomt erger.
  18. tweede helft, minuut 77. Niang besluit op Ospina. Niang geeft zichzelf even ruimte om te trappen en haalt ook uit, maar David Ospina laat zien dat hij nog wakker is.
  19. tweede helft, minuut 76. Eupen represent. Vlak voor de hoekschop werd de geblesseerde Sabaly nog vervangen door Moussa Wagué, die nog steeds betaald wordt door Eupen.
  20. tweede helft, minuut 76. De Colombianen pakken uit met een knap dansje na het doelpunt en ook blonde legende Carlos Valderrama ziet dat het goed is.

  De scenario's om door te stoten

  Japan heeft genoeg aan een gelijkspel, maar kan ook bij een nederlaag nog doorgaan. 

   

  Het moet dan hopen dat Senegal en Colombia niet gelijkspelen en is bij Colombiaanse winst afhankelijk van het doelsaldo of het fair-play-klassement.

   

  Senegal heeft ook genoeg aan een punt. Voor Colombia volstaat dat alleen als Japan verliest.

  Wie komt uit tegen België?

  Senegal rekent vooral op Liverpool-aanvaller Sadio Mané voor een herhaling van 2002, toen de "Leeuwen van Terenga" het tot de kwartfinales schopten.

   

  Bondscoach Aliou Cissé hoopt alvast op een betere prestatie dan tegen Japan (2-2).

   

  "We moeten agressiever zijn, accurater en meer geconcentreerd. We moeten de bal ook beter bijhouden."     

   

  De Colombianen zijn op hun hoede. "We zullen intelligent moeten spelen", vertelt Juan Cuadrado, die de 3-0-eindstand op het bord zette tegen Polen.

   

  "We weten dat Senegal heel goede spelers heeft. Ze zijn snel en sterk. Onze coaches zullen Senegal goed analyseren, zodat we hun zwakke punten kunnen uitbuiten."

   

  Coach José Pekerman legt de lat hoog: minstens een plaats in de 1/8e finales.

   

  "We zijn naar hier gekomen om de groepsfase te overleven. Als we dat niet kunnen waarmaken, zou dat een grote ontgoocheling zijn", zegt Pekerman.

   

  Op het WK 2014 bereikte Colombia voor het eerst de kwartfinales. In de 1/8e finales krijgen de eerste twee van de groep een tegenstander uit groep G voorgeschoteld.

   

  Engeland en België eindigen daarin op de eerste twee plaatsen, donderdagavond in Kalingrad maken ze uit in welke volgorde ze dat doen. 

  Sfeerbeelden van de trainingen: