Senegal legt Polen in de luren met owngoal en omstreden doelpunt

  1. 37' - Own goal - Thiago Cionek (0 - 1)
  2. 12' - Geel - Grzegorz Krychowiak
  1. 87' - Verv. Alfred N'Diaye door Cheikhou Kouyaté
  2. 86' - Doelpunt - Grzegorz Krychowiak (1 - 2)
  3. 83' - Verv. Lukasz Piszczek door Bartosz Bereszynski
  4. 75' - Verv. M'Baye Niang door Moussa Konaté
  5. 73' - Verv. Arkadiusz Milik door Dawid Kownacki
  6. 72' - Geel - Idrissa Gueye
  7. 62' - Verv. Mame Biram Diouf door Cheikh N'Doye
  8. 60' - Doelpunt - M'Baye Niang (0 - 2)
  9. 49' - Geel - Salif Sané
  37'own goalThiago Cionek0 - 1
  60'goalM'Baye Niang0 - 2

  Senegal is goed begonnen aan zijn WK: het kwam 0-2 voor tegen Polen dankzij een owngoal en een omstreden doelpunt. De tegentreffer van Krychowiak kwam te laat.

  Polen - Senegal in 2 minuten

  Cionek verschalkt zijn eigen doelman

  Na de verrassende zege van Japan – toch gezien als het zwakke broertje in Groep H – wilden Senegal en Polen vol voor de zege gaan om met een handige bonus op Colombia de groepsfase aan te vatten. Van die drang was in de aanvangsfase niet veel te merken. Beide teams bouwden genoeg defensieve zekerheid in en zo bleven grote kansen uit.

   

  Senegal was dan nog de gevaarlijkste ploeg, maar twee voorzetten na een snelle uitbraak werden voldoende weggewerkt door de Poolse verdedigers. Doelpogingen die naam waardig kwamen er niet, maar met wat meeval viel er dan toch een doelpunt.

   

  De opportunistische poging van Everton-middenvelder Idrissa leek gewoon naast het Poolse doel te belanden, maar een ongelukkige tussenkomst van Thiago Cionek besliste daar anders over. Het vierde eigen doelpunt van het toernooi was een feit, maar Senegal stond verrassend op voorsprong.

  Poolse verdediger doet schot afwijken en zet Senegal op 0-1

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Senegal verdubbelt de score met omstreden doelpunt

  Hetzelfde spelbeeld kregen we na de rust te zien. Senegal kende niet veel problemen met het afhouden van de Poolse schutters. Het is tekenend dat de eerste doelpoging van Lewandowski via een vrije trap kwam, maar doelman Ndiaye werd niet in verlegenheid gebracht.

   

  Op het uur kregen we dan toch een tweede doelpunt te zien en ook deze keer kwam het uit de lucht vallen. Krychowiak speelde de bal van aan de middencirkel slecht terug naar achteren. Net op dat moment mocht Niang het veld terug te betreden en daar had niemand op gerekend. Szczesny werd makkelijk omspeeld en zo stond het plots 0-2, tot groot ongenoegen van de mannen in rood en wit.

   

  De Polen moesten nu komen, maar van een overrompelend offensief was nooit sprake. Zo’n vijf minuten voor tijd kon Krychowiak een goeie vrije trap van Grosicki overhoeks binnenkoppen, maar de aansluitingstreffer kwam te laat. Senegal boekt een verrassende, maar geen onverdiende zege. Zo staan Polen én Colombia – toch de twee favorieten in de groep – laatst met nul punten.

  Bekijk de goals uit Polen - Senegal (1-2)

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Reacties:

  Aliou Cisse (bondscoach Senegal): "Ik ben tevreden over al mijn spelers. Ik ben echt trots. Ze zijn naar dit WK gekomen en hebben hard gewerkt. Het team was compact, agressief en het blok bleef stevig overeind. In de tweede helft schakelden we erg goed tussen offensief en defensief. Vandaag vertegenwoordigt Senegal het hele Afrikaanse continent. Ik kan u verzekeren dat het hele continent achter ons staat. Van overal krijg ik telefoontjes. We zijn trots om het continent te vertegenwoordigen en ik hoop dat Egypte, Marokko, Tunesië en Nigeria zich zullen herpakken."

   

  Adam Nawalka (bondscoach Polen): "Ons tactisch plannetje was klaar, maar we haalden het niveau niet dat we moesten halen. Er zijn heel veel elementen waarover ik ontevreden ben. Het ontbrak ons aan dynamiek. Op een WK moet je gewoon beter spelen als je een beter resultaat wil. We maakten te veel fouten. Ons voetbal was niet vloeiend. Als je mooie acties wil maken, moet je meer kwaliteit voor de dag brengen."

   

  "De twee treffers van Senegal kwamen er na een fout van ons. Dat bevalt me totaal niet. We gaan de volgende match grondig voorbereiden en willen lessen trekken uit de nederlaag. Mijn team beschikt over de fysieke paraatheid om tot het uiterste te gaan tegen Colombia."

  Boeckx: "Ref geeft op heel slecht moment teken dat Niang het veld op mag"

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96. Einde. De laatste wedstrijd uit de eerste ronde zit erop. Senegal kwam op voorsprong na een eigen doelpunt en een defensieve blunder. De aansluitingstreffer van Krychowiak kwam te laat en zo blijft het 1-2.
  2. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 93. Mané staat helemaal vrij op rechts, maar kiest om de bal terug te leggen en het leer wordt makkelijk onderschept door de Polen.
  4. tweede helft, minuut 91. Vier minuten extra. De Polen hebben nog vier minuten tijd om alsnog een punt uit de brand te slepen.
  5. tweede helft, minuut 89. Krychowiak kopt de aansluitingstreffer binnen: 1-2.

   Krychowiak kopt de aansluitingstreffer binnen: 1-2

  6. tweede helft, minuut 89. Grosicki lijkt vastgehouden te worden door Kouyaté, maar de rijzige middenvelder krijgt de overtreding mee.
  7. tweede helft, minuut 87. Krychowiak geeft de Poolse burger moed! Krychowiak kopt de aansluitingstreffer knap overhoeks voorbij Ndiaye! Krijgen de Polen vleugels in de slotfase van de wedstrijd?
  8. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Senegal, Cheikhou Kouyaté erin, Alfred N'Diaye eruit
  9. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 86 door Grzegorz Krychowiak van Polen. 1, 2.
  10. tweede helft, minuut 86. Geen strafschop. Het antwoord is nee. Sarr was ook de enige die ervan overtuigd was. De herhaling toont ons ook dat Sarr uit zichzelf viel. Een geel karton had dan eigenlijk moeten vallen.
  11. tweede helft, minuut 85. Krijgt Senegal een VAR-strafschop? Sarr gaat neer na een tackle van Rybus, maar krijgt geen strafschop. Rybus maakt zich kwaad op de Senegalees, maar de beslissing ligt bij de VAR.
  12. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Polen, Bartosz Bereszynski erin, Lukasz Piszczek eruit
  13. tweede helft, minuut 83. Lewandowski haalt een moeilijke pass knap uit de lucht, maar wordt den belaagd door drie Senegalezen. De dubbele voorsprong van de Afrikanen is allesbehalve gestolen.
  14. tweede helft, minuut 82. Szczesny moet nog eens ingrijpen. Een bal belandt op volle snelheid in niemandsland, maar Szczesny gooit zich er nog voor en kan zo een nieuwe Senegalese doelpoging vermijden.
  15. tweede helft, minuut 81. Polen en Senegal laten goeie kans liggen.

   Polen en Senegal laten goeie kans liggen

  16. tweede helft, minuut 80. Kownacki toont zich een eerste keer. Op een mindere voorzet weet Kownacki toch nog naar doel te koppen, maar zijn kopbal wordt zonder al te veel problemen geplukt door Ndiaye.
  17. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij Senegal, Moussa Konaté erin, M'Baye Niang eruit
  18. tweede helft, minuut 74. Wissels langs beide kanten. Bij de Polen wordt Milik naar de kant gehaald en wordt Kownacki ingebracht. Geen Teo dus. De Senegalese bondscoach brent zo meteen Konate.
  19. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij Polen, Dawid Kownacki erin, Arkadiusz Milik eruit
  20. Gele kaart voor Idrissa Gueye van Senegal tijdens tweede helft, minuut 72

  Voorbeschouwing

  Polen heeft met Robert Lewandowski de topschutter van de Europese kwalificaties in zijn gelederen. De aanvaller van Bayern München trof in de voorrondes 16 keer raak. Daarmee deed hij één goaltje beter dan Cristiano Ronaldo.

   

  "Ik voel me frisser dan 2 jaar geleden voor het EK", zegt Lewandowski. "De voorbereiding op het WK is vroeger gestart en we hebben goed getraind."

   

  Ook de Senegalezen hebben met Sadio Mané een gevaarlijk wapen in huis. De aanvaller was dit seizoen goed voor 20 goals bij Liverpool, waarvan 10 stuks in de Champions League. Senegal hoopt dat hij die vorm ook kan etaleren bij de nationale ploeg.

   

  "Maar Senegal is meer dan Mané", zegt de Poolse keeper Fabianski. "Er zijn nog een aantal Senegalezen die actief zijn in de Premier League. Fysiek zijn ze enorm sterk. We moeten op onze hoede zijn."

  Anderlecht-fans supporteren voor Teodorczyk