Ga naar de inhoud
Japan viert na doelpunt.
Japan is de eerste Aziatische ploeg die een Zuid-Amerikaans land kan kloppen op een WK.
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 1

FIFA Wereldkampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Colombia
6
3
2
1
0
5
2
2
Japan
4
3
1
1
1
4
4
3
Senegal
4
3
1
1
1
4
4
4
Polen
3
3
1
2
0
2
5
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Colombia
0
0
0
0
0
0
0
2
Japan
0
0
0
0
0
0
0
3
Senegal
0
0
0
0
0
0
0
4
Polen
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Colombia
0
0
0
0
0
0
0
2
Japan
0
0
0
0
0
0
0
3
Senegal
0
0
0
0
0
0
0
4
Polen
0
0
0
0
0
0
0
ColombiaJapan
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Damir Skomina
stadion
Mordovia Arena
toeschouwers
40842

Japan begint WK met stuntje tegen 10 Colombianen

 di 19 juni 2018 17:52
  1. 31' - Verv. Juan Cuadrado door Wílmar Barrios
  2. 39' - Doelpunt vrije trap - Juan Fernando Quintero (1 - 1)
  1. 86' - Geel - James Rodríguez
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 19/06/18 - 14:01
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
39'
Juan Fernando Quintero
39'
Juan Fernando Quintero
1 - 1

De Zuid-Amerikaanse teams hebben het moeilijk op dit WK. Na Peru, Argentinië en Brazilië, kon nu ook Colombia zijn openingsmatch niet winnen. Het verloor op de eerste speeldag in groep H met 1-2 tegen Japan na een snelle rode kaart voor Sanchez. De drie goals kwamen er allemaal na stilstaande fases: een penalty, een vrijschop en een hoekschop.

Verslag van Colombia - Japan (1-2)

Colombia - Japan in een notendop:

  • Sleutelmoment: Na amper 2 minuten en 56 seconden houdt Carlos Sanchez een Japanse poging uit het Colombiaanse doel met zijn arm. Colombia moet met 10 man verder en Japan zet de strafschop om.
  • Man van de match: Yuya Osako lag aan de basis van de strafschopfase en kopte de 1-2 knap binnen. De spits van FC Keulen vermeed ook nog eens de 2-2 van James en verdient deze titel als geen ander.
  • Opvallend: Voor deze wedstrijd wist nog geen enkel Aziatisch team op een wereldbeker te winnen van een Zuid-Amerikaans elftal.  Japan rekent zo af met een negatieve reeks van 17 wedstrijden.

Rood voor Colombia na drie minuten

Vier jaar geleden speelde Colombia een memorabel WK met een swingende James Rodriguez als dirigent. In de groepsfase werd Japan toen met 4-1 opzijgezet en ook nu zaten beide landen in dezelfde groep. Japan kende geen ideale voorbereiding, maar aasde wel op revanche en daarvoor kreeg het al na drie minuten de hulp van de Zuid-Amerikanen.

 

Met amper twee tikken kreeg Japan de bal vanuit de verdediging tot bij spits Osako. Die zag zijn schot nog gepareerd worden door David Ospina, maar in de herneming werd de inzet van Kagawa uit het doel gehouden door de arm van Carlos Sanchez. Rood voor de breker van Espanyol en strafschop voor Japan. Kagawa zette zich achter de bal en trapte de 0-1 recht door het midden tegen de netten.

 

Colombia zocht naar oplossingen, maar kon pas vlak voor de pauze gelijkmaken. Een sluwe Falcao kreeg een lichte vrije trap mee. Quintero wist daar wel raad mee en mikte de bal met een grondscherend schot in de korte hoek, waar Kawashima te laat kwam, 1-1.

Sanchez krijgt al snel rood, Kagawa trapt de penalty binnen

Osako telt een verdedigend Colombia uit

Na de koffie kwam Colombia met een duidelijk plan uit de catacomben. Bondscoach José Pekerman had zijn elftal ingefluisterd dat ze voor het punt moesten spelen en dat leek ook lang te gaan lukken. Japan raakte aanvankelijk niet verder dan een opportunistische poging van Osako, maar Ospina stond pal.

 

Twintig minuten voor tijd was het dan aan Keisuke Honda, de superster die dezer dagen de kost verdient in Mexico. Het Japanse nummer vier had amper vijf minuten nodig om het verschil te maken. Zijn hoekschop viel goed voor Osako, die Japan een nieuwe voorsprong schonk.

 

Colombia leek niet meer bij machte om nog terug te slaan en verder dan een poging van James kwamen ze ook niet meer. Met een knap hakje werd de middenvelder van Bayern vrijgespeeld, maar Osako kwam net op tijd ingegleden om erger te voorkomen. Tegen alle verwachtingen in pakt Japan zo meteen zijn eerste drie punten en staan de Zuid-Amerikanen nu al met hun rug tegen de muur.

Bekijk de goals uit Colombia - Japan (1-2)

Reacties:

Jose Pekerman (bondscoach Colombia): "Je bereidt een tactiek voor om 11 tegen 11 te spelen. Als je dan na een paar minuten een belangrijke speler verliest, is dat uiteraard niet makkelijk. Het is positief dat we toch nog langszij konden komen. Onze reactie was goed. In de tweede helft paste Japan zijn stijl aan. Ze speelden beter en konden ook scoren."

 

Akira Nishino (bondscoach Japan): "Als we het WK zouden winnen, zouden we een parade organiseren in de straten van Saransk. Maar dit is nog maar een overwinning. Het zijn nog maar drie punten. We zullen nog even wachten met vieren."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fase per fase

90+6'

Einde

Japan verrast vriend en vijand door Colombia te verslaan! Colombia moest na vijf minuten al achtervolgen met tien man, maar de tweede Japanse voorsprong was er te veel aan.
90+6' tweede helft
90+4'
De Colombiaanse aanval gaat zelfs even te snel voor Skomina, die erbij gaat liggen. Japan lijkt toch met de drie punten te gaan lopen.
90+1'
Colombia komt nog eens opzetten, maar Falcao kopt terug op Arias en dat haalt de angel uit de avond. Colombia heeft nog even de tijd, want er worden maar liefst vijf minuten bijgeteld.
90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
86'
Yuya Osako mag gaan rusten. De maker van het - voorlopig - winnende doelpunt maakt plaats voor Leicester-spits Okazaki.
86'
83'
Colombia heeft nog maar tien minuten om iets uit de brand te slepen. Slagen de mannen van Pekerman daarin of wint Japan voor het eerst op een WK sinds 2010?
78'

De Colombianen laten de 2-2 liggen

77'

Osako redt Japan!

Lerma brengt James alleen voor doel met een heerlijk hakje, maar een Japanse tackle devieert de inzet van de Colombiaan over het doel.
76'

Osako brengt Japan opnieuw op voorsprong

76'

Colombia moet opnieuw een nieuw plan verzinnen

Colombia speelde al een tweede helft om zich te verzekeren van een punt. Nu moet het met nog een kwartier op de klok plots opnieuw alles omgooien. Hoe lossen de Zuid-Amerikanen dit nog op?
75'
74'

Osako trapt Japan een tweede keer op voorsprong!

Keisuke Honda schildert de hoekschop op de knikker van Osako en die kopt het leer makkelijk voorbij een aarzelende Ospina.
71'

Een Bruggeling voor een Bruggeling

Een niet overtuigend acterende Izquierdo wordt ook naar de kant gehaald. Carlos Bacca, een andere bekende naam in Brugge, is zijn vervanger.
70'

Kan Honda de bakens verzetten?

Keisuke Honda speelt sinds zijn vertrek bij Milan in Mexico. Hij komt de maker van het eerste doelpunt, Shijni Kagawa vervangen.
67'
67'
Colombia moet terug en staat met zijn tienen in of rond de eigen zestien meter. Kan Japan een doelpunt puren uit dit overwicht?

Vier jaar geleden was Colombia-Japan al eens een affiche op het WK. In Brazilië was Colombia toen duidelijk een maatje te groot voor de Japanners. Het werd 4-1.

 

De Colombianen, met vedetten als Radamel Falcao en James Rodriguez, zijn ditmaal opnieuw favoriet, maar de "Samurai Blue" azen op eerherstel, zo vertelt doelman Eji Kawashima, ex-Lierse en -Standard.

 

"Vier jaar hebben wij onder die nederlaag geleden. Het is nu aan ons om onze kwaliteiten te bewijzen en iedereen te tonen dat we tot beter in staat zijn", zegt Kawashima.

 

Bij Japan is het afwachten of diepe spits Okazaki, die met zijn kuit sukkelt, fit geraakt.

Aardbeving in Japan, alarm in Russisch hotel

Sowieso is de voorbereiding van de Japanners op het WK niet zonder slag of stoot verlopen. In april werd bondscoach Vahid Halilhodzic ontslagen na een reeks teleurstellende resultaten.


Voormalig technisch directeur Akira Nishino, die als middenvelder voor de nationale ploeg speelde, nam het stokje over en heeft nu 3 matchen als coach op zijn actief.

 

Maandag kwam dan het nieuws dat Osaka, de op een na grootste stad van Japan, getroffen is door een zware aardbeving, waarbij 3 doden vielen.

 

"Een aantal spelers was in shock toen ze het nieuws te horen kregen. Ze waren bezorgd om vrienden en familie. Mentaal heeft dat toch impact gehad", zegt coach Nishino. 


Tot "overmaat van ramp" ging in het hotel van de Japanners in Rusland op ongeveer hetzelfde moment van de aardbeving het alarm af.

 

De nachtrust van de spelers heeft daaronder geleden. 's Ochtends kwamen enkele spelers met kleine oogjes naar beneden.

Mentaal heeft de aardbeving in Osaka op enkele van mijn spelers een grote impact gehad.

"Niet 120%, maar goed genoeg"

De Colombianen hebben zich dan weer in alle rust kunnen prepareren voor deze Wereldbeker. José Pekerman deelt al 6 jaar de lakens uit bij Colombia.

 

"Als je kijkt naar de tijd die ik gehad heb om mijn ploeg klaar te stomen, zullen wij de match niet winnen", zegt de Japanse coach Nishino.

 

"We zijn niet 120% voorbereid, maar ik denk dat onze aanloop moet volstaan om het er goed genoeg vanaf te brengen."

 

Dit nog: bij Colombia worden gewezen Club Brugge-spitsen Bacca en Izquierdo in principe niet in de basiself verwacht.