Ga naar de inhoud

Tunesië poetst zijn blazoen toch wat op tegen Panama

Panama
einde
1-2
Tunesië
 1. 33' - Own goal - Yassine Meriah (1 - 0)
 1. 51' - Doelpunt - Fakhreddine Ben Youssef (1 - 1)
 2. 90+3' - Geel - Ghaylen Chaaleli
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 3 - 28/06/18 - 20:00
homeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
33'
Yassine Meriah
1 - 0
1 - 1
Fakhreddine Ben Youssef
51'

Tunesië heeft zijn WK afgesloten met een 1-2-overwinning tegen Panama. De Tunesiërs kwamen wel op achterstand, maar lieten Panama al bij al eenvoudig met 0 punten achter.

Bekijk de goals uit Panama - Tunesië (1-2)

Panama - Tunesië in een notendop:

Sleutelmoment: In de tweede helft schakelde Tunesië even een versnelling hoger en dan kwam Panama in de problemen. Na de 1-2 van Khazri konden de Tunesiërs de wedstrijd vlotjes uitspelen.

Man van de match: Wahbi Khazri lag aan de basis van elk Tunesisch gevaar. Vlak voor de rust stond zijn vizier nog niet op scherp, maar in de tweede helft maakte hij het verschil met een assist en het winnende doelpunt.

Opvallend: De Tunesiërs hebben elke speler uit hun 23-koppige selectie gebruikt en daar hadden ze maar drie wedstrijden voor nodig. Enkel Nederland deed hen dat voor in 2014.

Panama op voorsprong dankzij Gents doelpunt

In een wedstrijd die er niet meer toe deed hoopte de neutrale supporter twee teams te zien die zich koste wat het kost nog een laatste keer wilden laten zien. Een zondvloed aan aanvalsgolven kregen we niet meteen te zien, al stak Tunesië de neus wel al heel snel aan het venster.

 

Sliti dacht allicht al aan een nominatie voor de Puskás Award toen hij zich afzette. Die droom moest hij al snel opbergen toen hij zijn poging ver naast zag hobbelen. Amper een minuut later kreeg diezelfde Sliti een herkansing op aangeven van Khazri, maar ook met de voeten op de grond kreeg de Franse Tunesiër de bal niet tussen de palen.

 

Panama kon daar met Gent-spelers Avila en Rodriguez aanvankelijk weinig tegen inbrengen. Toch was het die laatste die de Panamezen met een gelukje op voorsprong bracht. Doelman Mathlouthi werd door een afgeweken bal op het verkeerde been gezet en stond aan de grond genageld.

Tunesië duwt het gaspedaal in en buigt de achterstand om

Vlak voor de rust kom Tunesië nog een paar keer tegenprikken. Ben Youssef kopte naast en Khazri, de spil van elke Tunesische aanval, trapte eerst wild over en daarna twee keer tegen een Panamees. Na de pauze lukte het dan toch. Khazri probeerde het deze keer als aangever en die formule kende meer succes. Ben Youssef was goed gevolgd en tikte de 1-1 makkelijk in doel.

 

Amper een minuut later knutselde hetzelfde duo de 1-2 bijna in elkaar, maar deze keer lag doelman Penedo wel goed in de weg. Het bleek slechts uitstel van executie te zijn, want Panama kon de tempoversnelling van de Tunesiërs niet aan. Op aangeven van linksachter Haddadi liet Khazri zien dat hij wel degelijk kan scoren en zo had was Panama plots op achtervolgen aangewezen.

 

Verder dan een afgekeurd doelpunt en een gevaarlijke voorzet, ook afgevlagd voor buitenspel, leken de Panamezen niet meer te komen. Een kopbal van Godoy kwam nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar uiteindelijk viel ook die ruim naast het doel van Mathlouthi. Tunesië boekt zo zijn eerste WK-zege in 40 jaar en kan het toernooi met opgeheven hoofd verlaten. 

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 98 match afgelopen
 2. tweede helft, minuut 97. Einde. Het WK zit erop voor Panama en Tunesië. De Noord-Afrikanen zetten een achterstand in de tweede helft nog om naar hun eerste WK-zege in 40 jaar.
 3. tweede helft, minuut 96. Barcenas mikt de laatste vrije trap van de wedstrijd in de handen van Mathlouthi.
 4. tweede helft, minuut 93. Godoy trapt naast! Een late Panamese vrije trap wordt nog naar Gody gekopt, maar die raakt de bal niet zoals hij wil. Hier had Panama zomaar gelijk kunnen maken!
 5. Gele kaart voor Ghaylen Chaaleli van Tunesië tijdens tweede helft, minuut 93
 6. Er komen 5 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
 7. tweede helft, minuut 90. Niemand kan aan de voorzet van Ovalle. De voorzet van Ovalle gaat voorbij alles en iedereen! Arroyo kwam er het dichtst bij, maar miste zijn schot helemaal en wordt ook nog teruggevlagd uit buitenspel.
 8. tweede helft, minuut 82. Khazri wordt nog eens goed diepgestuurd, maar die kan zijn ideeën niet omzetten in daden. Cummings is hem te snel af.
 9. tweede helft, minuut 80. Twee minuten later wordt ook Gomez op de bon geslingerd na een kopie van de fout van Avila. Trappen doe je op een bal en niet op de voeten van je tegenstanders.
 10. tweede helft, minuut 78. Avila dan toch op de bon. Ricardo Avila heeft al waarschuwingen genoeg gekregen van de scheids en deze fout was er een te veel. Geel is zijn deel.
 11. tweede helft, minuut 78. Panama geeft zich nog niet gewonnen. Mathlouthi leest het spel goed en gooit zich naar een Panamese voorzet.
 12. tweede helft, minuut 75. Nog een kwartier. Zo lang hebben de Panamezen om een derde nederlaag te vermijden. Slagen ze daar in of doet Tunesië de boeken toe met een derde treffer?
 13. tweede helft, minuut 73. Barcenas trapt de 2-2 heerlijk tegen de trouwen, maar zijn doelpunt wordt afgekeurd.

  Barcenas trapt de 2-2 heerlijk tegen de trouwen, maar zijn doelpunt wordt afgekeurd

 14. tweede helft, minuut 72. Barcenas scoort, maar wordt teruggefloten. Edgar Barcenas trapt de 2-2 heerlijk tegen de trouwen, maar zijn doelpunt gaat niet door omdat Tejada vlak daarvoor een overtreding beging.
 15. tweede helft, minuut 70. Rodriguez worstelt zichzelf naar wat ruimte om te trappen, maar zijn schot is te zwak om doelman Mathlouthi op de proef te stellen.
 16. tweede helft, minuut 67. Khazri maakt er 1-2 van.

  Khazri maakt er 1-2 van

 17. tweede helft, minuut 66. Khazri zet de scheve situatie recht. Linksachter Haddadi komt zowaar in de zestien meter van Panama en legt de bal knap breed naar de tweede paal, waar Khazri enkel zijn voet nog tegen de bal moet zetten.
 18. tweede helft, minuut 63. Mathlouthi krijgt de bal in zijn gezicht. Mathlouthi komt heel goed weg. Eerst onderschept hij de bal goed voor de neus van Tejada. De rebound van Barcenas krijgt hij dan weer vol op zijn eigen neus.
 19. tweede helft, minuut 62. Khazri nog de rechterflank nog eens afdweilen, maar hij heeft enkel oog voor het doel en knalt de bal recht in de handen van Penedo.
 20. tweede helft, minuut 58. Ben Youssef kan de bal nog net tot bij Chaalali tikken, maar zijn inzet verdwijnt via een Panamees been in hoekschop.

Tunesië wacht al 40 jaar op een WK-zege

Tunesië-speler Syam Ben Youssef, die door een blessure niet zal spelen tegen Panama, steekt niet onder stoelen of banken dat Tunesië terecht uitgeschakeld is. "We moeten durven toegeven dat onze tegenstanders beter waren. Het zat ook een beetje tegen met bijvoorbeeld die vroege strafschop tegen België."

 

"Maar we hebben Afrika niet goed vertegenwoordigd in Rusland. We hebben toch veel geleerd als ploeg. Laat ons hopen dat we met een positief resultaat het toernooi kunnen verlaten."

 

Zoek tegen Panama niet naar AA Gent-speler Dylan Bronn. De centrale verdediger is vier tot zes weken uit met een enkelletsel en heeft Rusland al verlaten. Ook de nummers 1 en 2 in het Tunesische doel zijn onbeschikbaar.

 

Panama en IJsland waren dit WK de enige debutanten. IJsland sloot zijn toernooi af met één punt. Doen Los Canaleros beter? Tunesië kan dan weer zijn eerste WK-zege pakken sinds 1978. De twee ploegen hebben dan toch nog iets om voor te spelen.