Zweden
    1. 61' - Geel - Héctor Moreno
    2. 85' - Geel - Miguel Layún
    FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 3 - 27/06/18 - 16:00

Zweden én Mexico hebben zich allebei geplaatst voor de volgende ronde. Zweden rolde een slap Mexico op met 0-3 en is groepswinnaar in poule F. Ook Mexico mag mee naar de 1/8e finales door de verrassende 2-0-zege van Zuid-Korea tegen titelverdediger Duitsland.

Bekijk de goals uit Mexico - Zweden (0-3)

Mexico - Zweden in een notendop:

• Sleutelmoment: Op het uur krijgt Zweden de strafschop die het eigenlijk voor de rust al verdiende. Granqvist trapt de elfmeter koeltjes voorbij Ochoa en zette de Zweden op rozen.
    • Man van de match: Marcus Berg speelt misschien maar in de Emiraten, maar was wel de beste man op het veld. De goaltjesdief lag met een voorzet aan de basis van het eerste doelpunt en versierde de strafschop die de dubbele voorsprong zou opleveren.
    • Opvallend: Zweden en Mexico kwamen elkaar één keer eerder tegen op een WK. In 1958 wonnen de Zweden als gastland ook al met 3-0 van de Mexicanen in de groepsfase. Toen haalde het de finale, waarin een 17-jarige Pelé te sterk was.

Ochoa weerstaat Zweedse aanvalsgolven

Zweden leek lang met een knappe 4 op 6 aan de slotspeeldag te kunnen beginnen, maar een treffer van Toni Kroos in de 95e minuut besliste daar anders over. De Zweden moesten dus vol aan de bak tegen Mexico, dat na twee zeges alleen op kop stond in groep F. Toch mochten ook zij niet verliezen, want dan konden ze na het nodige rekenwerk alsnog worden uitgeschakeld.

In de eerste minuten moesten de Mexicanen het spel ondergaan. Al na anderhalve minuut kon Granqvist de kopbal van Berg net niet beroeren. Ook met Granqvist als aangever en Berg als afwerker lukte het niet, want de halve omhaal van de aanvaller viel naast het doel van Ochoa. De Standard-doelman moest zich daartussen ook bewijzen op een vrije trap van Forsberg, maar deed dat voortreffelijk.

Op het half uur sprongen alle Zweden recht toen Chicharito half meenam met de arm. Een nieuwe VAR-strafschop leek in de maak, maar de Argentijnse scheidsrechter vond het handspel niet zwaar genoeg om de bal op de stip te leggen. Een hoekschop kregen de Zweden wel en die werd in tweede instantie nog bijna in doel gewerkt door Berg. Ook deze keer stond Ochoa goed op te letten en zo was het rusten geblazen bij 0-0.

Efficiënt Zweden doet Mexico doodsangsten uitstaan

Na de rust was het Zweedse beukwerk afgenomen, maar de efficiëntie lag des te hoger. Augustinsson knalde een mislukte poging van Claesson genadeloos voorbij Ochoa en zo was de eerste kans in de tweede helft meteen de goeie. Op het uur werd Berg domweg neergehaald in de zestien meter en kreeg Zweden de strafschop die het al voor de rust moest krijgen. Kapitein Granqvist hield het hoofd net als tegen Zuid-Korea koel en mikte de 0-2 in het dak van het doel.

Met een dubbele achterstand moest Mexico hopen dat de Duitsers niet konden winnen van Zuid-Korea of het moest de scheve situatie zelf nog rechtzetten. Een kwartier voor tijd wees alles op het eerste scenario, want Edson Alvarez verlengde een Zweedse voorzet nog voorbij zijn eigen doelman.

De Mexicanen  leken overmand door angst en speelden zelf niets meer klaar. Het was bibberen tot enkele minuten na het laatste fluitsignaal, maar dankzij twee Zuid-Koreaanse doelpunten in de toegevoegde tijd stoot Mexico alsnog door naar de 1/8e finales. Daarin neemt het het op tegen de winnaar van groep E, die straks wordt beslist. Zweden treft de runner-up uit diezelfde groep.

Mexicanen horen dat Duitsland aan het verliezen is

17:56

Zuid-Korea wint met 2-0 en knalt Mexico naar de 1/8e finales!

Met een tweede doelpunt in de 96e minuut trapt Zuid-Korea de titelverdediger naar huis en Mexico naar de laatste 16.
    17:54
    De Mexicanen staan allemaal samen in de middencirkel en wachten vol spanning op het laatste fluitsignaal in de andere wedstrijd.
    17:53
    90+5'

Zweden rekent af met een mak Mexico en is groepswinnaar! Mexico lijkt door het oog van de naald te kruipen na een Zuid-Koreaanse stuntzege tegen titelverdediger Duitsland.
    90+4'

Zuid-Korea toch op voorsprong!

En zo gaat Mexico alsnog door na deze wanprestatie.
    90+4'

Fans Mexico krijgen te horen dat Duitsland aan het verliezen is

90+4'

Tijd voor de VAR in de andere wedstrijd

Daar gaat de scheids nog eens kijken naar de beelden.
    90+3'
    Intussen pakt Olsen een nieuwe afstandspoging van Mexico.
    90+3'

Zuid-Korea scoort, maar uit buitenspel!

De Mexicanen in de tribunes juichen en feesten, maar het Zuid-Koreaanse doelpunt werd afgekeurd.
    90+2'

Vier minuten extra tijd

Dat is exact evenveel als in Zuid-Korea - Duitsland. De spanning is te snijden.
    90+1'

Mexico rijgt de hoekschoppen aan elkaar

Maar tegen de Zweedse torens is niet veel te beginnen.
    90+1'

90'

Fans Mexico kijken naar de tussenstand in Zuid-Korea - Duitsland

90'
    Mexico probeert het met een zoveelste afstandsschot, maar de poging van Lozano gaat ook hopeloos over.
    88'
    Lustig gooit zich maar al te graag tegen een aanstormende Mexicaan. De gele kaart neemt hij er dan ook graag bij.
    86'
    Layun springt in de nek van Toivonen en krijgt terecht geel. De speler van Sevilla gaat zich na zijn elleboog nog eens kwaad maken bij de scheidsrechter, maar wordt terecht weggestuurd.