Ga naar de inhoud
Denemarken en Australië delen de buit.
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 2

FIFA Wereldkampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Frankrijk
7
3
2
0
1
3
1
2
Denemarken
5
3
1
0
2
2
1
3
Peru
3
3
1
2
0
2
2
4
Australië
1
3
0
2
1
2
5
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Frankrijk
0
0
0
0
0
0
0
2
Denemarken
0
0
0
0
0
0
0
3
Peru
0
0
0
0
0
0
0
4
Australië
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Frankrijk
0
0
0
0
0
0
0
2
Denemarken
0
0
0
0
0
0
0
3
Peru
0
0
0
0
0
0
0
4
Australië
0
0
0
0
0
0
0
DenemarkenAustralië
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Antonio Mateu Lahoz
stadion
Solidarity Samara Arena
toeschouwers
40727

Denemarken en Australië delen de buit, VAR speelt opnieuw zijn rol

 do 21 juni 2018 17:51
  1. 7' - Doelpunt - Christian Eriksen (1 - 0)
  2. 37' - Geel - Yussuf Poulsen
  3. 38' - Doelpunt strafschop - Mile Jedinak (1 - 1)
  1. 59' - Verv. Yussuf Poulsen door Martin Braithwaite
  2. 68' - Verv. Nicolai Jørgensen door Andreas Cornelius
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 2 - 21/06/18 - 14:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
7'
Christian Eriksen
7'
Christian Eriksen
1 - 0
38'
Mile Jedinak
1 - 1
Mile Jedinak
38'

Denemarken en Australië hebben elk een punt overgehouden aan hun duel. Christian Eriksen zag zijn knap doelpunt uitgewist worden door een VAR-strafschop van Jedinak. De Denen hebben nu 4 op 6 in groep C, Australië blijft achter met 1 op 6.

Bekijk de goals uit Denemarken - Australië (1-1)

Denemarken - Australië in een notendop:

  • Sleutelmoment: Vlak voor de rust is handspel van Poulsen de VAR niet ontgaan. Australië krijgt een strafschop met vertraging en Mile Jedinak zet die feilloos om. Nadien is Denemarken een schim van zichzelf.
  • Man van de match: Christian Eriksen is de spil van het Deense elftal en opende al vroeg de score. De kleine Deen was overal op het veld, maar kon de klus niet op zijn eentje klaren.
  • Opvallend: De laatste 3 WK-doelpunten waren allemaal strafschoppen die door Jedinak werden omgezet. 

VAR-strafschop wist pegel van Eriksen uit

Op de eerste speeldag boekte Denemarken een gevleide zege tegen Peru. Australië verloor dan weer na een sterke prestatie tegen de Fransen en wilde maar al te graag loon naar werken krijgen. Toch waren de Socceroos al snel op achtervolgen aangewezen. Jorgensen tikte knap terug tot bij Christian Eriksen, die de bal heerlijk voorbij doelman Ryan pegelde.

 

Nog voor het halfuur leken de Denen zich al te verzekeren van hun tweede zege, maar op aangeven van Dalsgaard kopte Nicolai Jorgensen de bal onbegrijpelijk naast. Denemarken bleef het spel domineren en Australië kreeg zijn tegenprikken maar niet voorbij de Deense achterhoede.

 

Vlak voor rust legde de scheidsrechter het spel even stil na een ingeving van de VAR. Op een Australische hoekschop week de kopbal van Leckie af op de hand van Poulsen. Genoeg voor Lahoz om alsnog een strafschop te fluiten. Mile Jedinak nam zijn verantwoordelijkheid als kapitein en stuurde Schmeichel de verkeerde kant op.

Australië domineert, maar scoort niet na de rust

Na de koffie kreeg een zwak acterende Sisto een zeldzame schietkans, maar de kleine dribbelaar plaatste de bal aan de verkeerde kant van de paal. Australië trok het laken gaandeweg naar zich toe en kreeg ook de hulp van Schmeichel. De Deense doelman kreeg een bal niet helemaal weg en mocht zich gelukkig prijzen dat Dalsgaard veiligheid bracht.

 

Bij Australië kwam het jonge talent Arzani tussen de lijnen en dat zouden de Denen geweten hebben. De Iraanse Australiër zette meerdere Denen in de wind, maar uitgesproken doelkansen kreeg ook hij niet bij elkaar gevoetbald. In een mindere tweede helft kon er uiteindelijk niet gescoord worden en zo heeft Australië zijn punt op deze Wereldbeker beet.

 

Denemarken telt intussen vier punten en is nog niet helemaal zeker van een plek bij de laatste 16. Afhankelijk van het resultaat van Frankrijk-Peru kan er op de slotspeeldag in Groep C nog veel gebeuren.

Van Marwijk: "We hadden al 4 punten moeten hebben"

Na de 2-1 tegen Frankrijk vond bondscoach Bert van Marwijk dat Australië een gelijkspel verdiende. En ook na de partij tegen Denemarken voelde hij dat er meer in zat. "We hadden de 2-1 verdiend, eigenlijk hadden we nu al vier punten moeten hebben", zei hij. 

 

Enkel met een zege tegen Peru mag Australië nog dromen van een ticket voor de achtste finales. "Zoveel kansen creëren op dit niveau is fantastisch. Het laatste puzzelstukje is het scoren. Nu moeten we Peru verslaan. Op al de rest heb ik geen invloed."

Age Hareide: "Ik denk dat we naar achtste finales gaan"

De Deense bondscoach Age Hareide oogde een pak vrolijker op de persconferentie dan Van Marwijk. "We zijn heel tevreden met die 4 punten. De criticasters die zeggen dat we niet goed spelen, mogen zeggen wat ze willen. Ik praat met mijn spelers, niet met hen."

 

"We hebben waarschijnlijk nog een punt nodig, want Australië kan Peru kloppen. Maar we staan voorlopig op kop in onze poule. En in het slechtste geval zijn we vanavond tweede. Ik denk dat we naar de achtste finales gaan."

Fase per fase

90+4' tweede helft
90+4'

Einde

Na een gelijkopgaande wedstrijd krijgen Denemarken en Australië wat ze verdienen: elk een punt. De knappe treffer van Eriksen werd nog voor de rust uitgewist dankzij een VAR-strafschop van Jedinak.
90+3'
Niemand kan koppen en de inzet van Braithwaite is te zwak om Ryan te verontrusen. De wedstrijd stevent af op een gelijkspel.
90+2'

Denemarken krijgt nog een hoekschop

Behich kan de bal niet meer binnenhouden en zo krijgt Eriksen nog een kans.
90+1'
Eriksen denkt even te scoren met zijn tweede vluchtschot van de wedstrijd, maar deze bal raakt hij helemaal niet zo goed.
90+1'

3 - extra time

Er komen 3 minuten extra tijd bij.
89'
Schmeichel moet opnieuw zijn kunnen tonen, maar gelukkig voor Denemarken hinderen de Australiërs elkaar .
88'

Delaney zet blind voor

Denemarken komt eindelijk nog eens opzetten na de rust. Delaney heeft alle tijd en ruimte om voor te zetten, maar trapt veel te hard.
87'

21 is het magische getal

Daarstraks is Cornelius ingevallen met rugnummer 21 in de 21ste wedstrijd van de 21ste wereldbeker. En dat op 21 juni. Toeval? Wij denken van niet. Wedden dat straks de Aarde vergaat?
85'
Pione Sisto wordt wel erg hard gehinderd, maar Lahoz wil niet fluiten. Enkele tellen later wordt een gelijkaardige overtreding van Delaney wel gefloten, tot grote ontsteltenis van Sisto, die zijn protest met geel moet bekopen.
82'
Sisto laat zich net buiten de zestien veel te makkelijk ringeloren door Arzani. Die trapt de bal perfect tussen de Deense verdedigers en Schmeichel, maar niemand kan er zijn voet tegen zetten.
80'
80'
Het jonge talent Arzani laat zich een eerste keer zien. Leckie moet achteruitlopend koppen, maar raakt de bal enkel met de schouder.
78'

Nog een kwartier

Zo lang hebben Denemarken en Australië om meer dan een punt uit de brand te slepen. Op basis van de tweede helft maken de eilandbewoners meer aanspraak op de overwinning, maar zo werkt voetbal uiteraard niet.
75'
Nabbout wordt ook meteen vervangen door Tomi Juric, spits van het Zwitserse Luzern.
75'

Nabbout moet van het veld met schouder uit de kom

74'

Schouder uit de kom voor Nabbout

Na een slechte val weet Nabbout meteen dat iets schort aan zijn schouder. Hij stapt van het veld, maar gaat uiteindelijk toch binnen de lijnen zitten. Het ziet ernaar uit dat zijn schouder uit de kom is.
73'

Drie minuten, drie kansen

Denemarken zeker van 1/8e finales bij winst

Denemarken begon het WK met een gevleide 1-0-zege tegen Peru. Een nieuwe overwinning tegen Australië zou de Denen meteen een ticket voor de 1/8e finales opleveren. Daarvoor rekent Denemarken in grote mate op Tottenham-middenvelder Christian Eriksen.

 

"Christian is een speler die een wedstrijd kan beslissen. Het is duidelijk dat hij een sleutelspeler is voor ons. Australië zal uiteraard proberen om hem zoveel mogelijk uit de match te houden, maar die tactiek is hij wel gewoon van in de Premier League. Het belet hem niet om zijn stempel te drukken", zegt de Deense bondscoach Age Hareide.

 

Denemarken had het wel niet onder de markt met Peru. "We haalden niet ons beste niveau", geeft Christian Eriksen toe. "De organisatie van Peru zat goed, maar je hoeft niet altijd goed te voetballen om te winnen. Het is goed om te zien dat we ook de 3 punten kunnen pakken als we niet ons beste niveau halen."

Christian Eriksen
Christian Eriksen

"Als ploeg is Denemarken sterker dan Frankrijk"

Australië staat met de rug tegen de muur na de nederlaag tegen Frankrijk. Bondscoach Bert van Marwijk onderschat Denemarken niet. "Frankrijk heeft individueel meer talent, maar Denemarken is sterker als ploeg. Ze zijn groot en fysiek sterk. Dat is hun kracht", vindt de Nederlander.

 

Aanvoerder Aaron Mooy verwacht geen grote tactische wijzigingen. "Ons plan werkte goed tegen Frankrijk. Misschien moeten we proberen om er aanvallend wat meer uit te komen, maar dat hangt ook van de wedstrijd af. Hopelijk kunnen we wat kansen afdwingen en er ook enkele van benutten."

 

"Eriksen? Het is duidelijk dat hij de gevaarlijkste man is bij Denemarken. We moeten hem goed in de gaten houden en hem proberen af te stoppen. Dat zullen we als ploeg moeten doen.

Aaron Mooy
Aaron Mooy