Rui
Enrique Cáceres
Mordovia Arena
41685

Portugal verspeelt groepszege in slot, Ronaldo mist penalty en ontsnapt aan rood

ma 25 juni 2018 21:30
Iran
1-1
Portugal
  1. 45' - Doelpunt - Ricardo Quaresma (0 - 1)
  1. 51' - Geel - Ehsan Hajsafi
  2. 56' - Verv. Ehsan Hajsafi door Milad Mohammadi
  3. 70' - Verv. Alireza Jahanbakhsh door Saman Ghoddos
  4. 83' - Geel - Cristiano Ronaldo
  5. 90+3' - Doelpunt strafschop - Karim Ansarifard (1 - 1)
  6. 90+6' - Verv. André Silva door Gonçalo Guedes
  7. 90+8' - Geel - Cédric Soares
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 3 - 25/06/18 - 20:00
45'
Ricardo Quaresma
0 - 1
45'
90+3'
Karim Ansarifard
90+3'
1 - 1

Portugal heeft zich als nummer 2 in groep B geplaatst voor de 1/8e finales. De Portugezen hadden lange tijd uitzicht op de groepszege, maar flirtten in een doldwaas slot zowaar nog met de uitschakeling. Cristiano Ronaldo had niet zijn beste avond: hij miste een penalty en had ook rood moeten krijgen. Portugal treft nu Uruguay.

Bekijk de goals uit Iran - Portugal (1-1)

Iran - Portugal in een notendop:

• Sleutelmoment: Dik zes minuten worden er aan de reguliere speeltijd toegevoegd, maar die 6 minuten leveren meer spanning op dan de voorgaande 90 minuten. Ansarifard brengt Iran langszij en meteen daarna knalt Taremi Iran ei zo na naar de achtste finales, maar zijn schot strandt in het zijnet.
  • Man van de match: De prijs voor strijdlust gaat zonder twijfel naar de voltallige ploeg van Iran, maar de schoonheidsprijs is voor Ricardo Quaresma. Zijn doelpunt kort voor de rust heeft z’n plaats tussen de mooiste parels van dit WK.
  • Opvallend: 2 penalty’s in deze wedstrijd, 20 penalty’s in totaal op dit WK tot dusver, waarvan er 15 werden omgezet. Nooit werden er meer penalty’s gegeven op een WK, in 1998 en 2002 kwamen ze tot 18 stuks.

Klasseflits van Quaresma brengt Portugal op voorsprong

Spanje had in zijn tweede groepsmatch de grootste moeite om zich voorbij een stug Iran te werken en Portugal kreeg van hetzelfde laken een broek. Ronaldo zette doelman Beiranvand nochtans al na 5 minuten aan het werk, maar daarna liep Portugal zich vooral te pletter op de Iraanse afweergordel.

Enkel wanneer ze bij Iran steekjes lieten vallen, ontstond er dreiging. Joao Mario vergat een misverstand tussen Beiranvand en Ezatolahi af te straffen en toen de Iraanse doelman op het kwartier een voorzet door z’n handen liet glippen kwam Iran opnieuw met de schrik vrij.

Maar Iran deed meer dan alleen maar verdedigen en zorgde af en toe ook zelf voor dreiging. Rui Patricio moest lijf en leden riskeren op een uitbraak van Jahanbakhsh en werd ook getest op een kopbal van Ezatolahi. Portugal had een klasseflits nodig en die kwam voor 1 keer niet van Ronaldo. Kort voor de rust joeg Quaresma de bal met buitenkant rechts enig mooi in doel, Iran dook met een kater de kleedkamer in.

Ronaldo mist penalty, Portugal ontsnapt aan de uitschakeling

In de tweede helft eiste de VAR een hoofdrol op. Na een stevige charge van Ezatolahi claimde Ronaldo tevergeefs een penalty bij scheidsrechter Caceres en die moest de Portugees na het bekijken van de beelden gelijk geven. Het moment om topschutter Harry Kane bij te benen dus, maar Ronaldo liet de kans liggen en trapte de strafschop binnen het bereik van Beiranvand.

Iran bleef zo in de wedstrijd, maar op een niet onaardig schot van invaller Ghoddos na kon het Portugal nooit echt in verlegenheid brengen. Veel viel er niet te beleven tot Ronaldo het op z’n heupen kreeg van Pouraliganji. Die kreeg een flinke tik in z’n gezicht, maar na tussenkomst van de VAR vond scheidsrechter Caceres geel wel voldoende als straf voor Ronaldo.

De VAR bleef het druk hebben want in de extra tijd moest Caceres opnieuw de beelden raadplegen na hands van Cedric in de zestien. Penalty was het verdict en Ansarifard deed wat Ronaldo niet kon: scoren vanaf de stip. Niks aan de hand voor Portugal tot Taremi op de valreep een reuzenkans kreeg om Iran naar de achtste finales en Portugal uit het toernooi te knallen, maar zijn schot strandde in het zijnet.

Queiroz: "Elleboog is rood, ook voor Ronaldo"

Voor de bondscoach van Iran, de Portugees Carlos Quieroz, was de VAR de gebeten hond. "Volgens het reglement is een elleboog een rode kaart, ook al is die elleboog van Ronaldo of Messi."

Queiroz pleit voor meer transparantie. "We moeten weten wat er gezegd wordt. We hebben een systeem dat handen vol geld kost, maar niemand neemt zijn verantwoordelijkheid. Als er een beslissing wordt genomen na een tussenkomst van de VAR, moeten we weten wie het laatste woord had: de VAR of de scheidsrechter."

90+9'

Iran strandt op een 1-1-gelijkspel tegen Portugal, dat in een prangende slotfase zowaar op de rand van de uitschakeling kwam. Portugal stoot samen met groepswinnaar Spanje door naar de achtste finales. Voor Iran en Marokko zit het WK erop.
90+8' tweede helft
90+8'
90+6'

Taremi krijgt uit het niks reuzenkans, maar besluit in het zijnet

90+6'
90+6'

Portugal ontsnapt aan de uitschakeling

Portugal kruipt plots door het oog van de naald. Taremi krijgt uit het niks een reuzenkans, maar besluit van dichtbij in het zijnet. Wat een ontknoping, Portugal lag bijna uit het WK!
90+5'

Ansarifard schiet de penalty feilloos binnen

90+5'

Ansarifard klaart de klus

Ansarifard schiet de penalty feilloos binnen. Iran staat weer op gelijke hoogte. Intussen is Spanje weer langszij gekomen tegen Marokko, daar staat het 2-2.
90+3'

Penalty voor Iran

De VAR heeft het druk vanavond. Cedric begaat hands op een kopbal van Azmoun in de zestien. Vraag is of het hands vrijwillig was. Caceres oordeelt van wel na het bekijken van de beelden. Penalty voor Iran!
90+2'

Iran krijgt een strafschop

90+1'

89'

De meningen zijn verdeeld over de gele kaart voor Ronaldo:

88'
87'

Marokko op weg naar een stunt

Marokko is opnieuw op voorsprong gekomen tegen Spanje. Veel maakt het niet meer uit voor Iran. Een gelijkspel levert hen niks op, want qua doelsaldo staan Spanje en Iran gelijk en dan geldt het onderlinge duel. Spanje won dat met 1-0.
84'

Slag levert Ronaldo gele kaart op

Ronaldo deelt een slag uit in het aangezicht van Pouraliganji. De videoref komt eraan te pas en dus moet scheidsrechter Caceres de beelden bekijken. Hij neemt z'n tijd en uiteindelijk levert het slechts geel op voor Ronaldo.
83'

Ronaldo deelt slag uit, maar krijgt slechts geel

Naar aanleiding van het cruciale treffen tussen Portugal en Iran wordt in beide kampen één grote spotlight geplaatst. Langs Portugese zijde schijnt die uiteraard op Cristiano Ronaldo.

De vijfvoudige Ballon d’Or-winnaar schoot zijn ploeg met een hattrick eigenhandig naar een gelijkspel tegen Spanje en beslechtte al snel ook het pleit tegen Marokko.

Met vier doelpunten op dit WK staat Ronaldo samen met Lukaku op één goal van de voorlopige topschutter Harry Kane. Ronaldo wil die titel uiteraard opeisen. Met enkele goals tegen Iran wil hij zichzelf en zijn ploeg belonen.

Zowat alle scenario’s liggen nog open. Een zege en gelijkspel brengen Portugal sowieso een ronde verder, terwijl ook een verlies heel misschien geen ramp hoeft te zijn.

Ex-Cercle Brugge-speler William Carvalho blijft op zijn hoede: “We weten dat één punt volstaat, maar we willen absoluut winnen. We verwachten een heel goed georganiseerd team, dat ons moeilijkheden kan bezorgen.”

De Iraanse bondscoach Carlos Queiroz stond ook nog bij Portugal aan het roer.

Bondscoach van Iran kent Portugal door en door

Waar de match tegen Iran voor Ronaldo wellicht een routineklus wordt, is de wedstrijd voor de Iraanse bondscoach Carlos Quieroz een heel belangrijke affiche.

Voor hij in 2011 bij Iran aan de slag ging, was de Portugees gedurende twee niet bijster succesvolle periodes bondscoach van Portugal (van 1991 tot 1994 en van 2008 tot 2010).

Quieroz steekt het belang van de komende wedstrijd niet onder stoelen of banken: “Dit wordt onze belangrijkste match sinds ik zeven jaar geleden bondscoach ben
geworden van Iran.”

Gunt Cristiano Ronaldo zijn ex-trainer een revanche tegen Portugal of gaat de steraanvaller - zoals bijna altijd - liever zelf met de aandacht en de kwalificatie voor de 1/8e finales lopen?

Mogelijke scenario's

• Bij een Portugese overwinning is Portugal geplaatst en Iran uitgeschakeld. Afhankelijk van het Spaanse resultaat tegen Marokko is Portugal groepswinnaar of runner-up.

• Bij een gelijkspel zal Iran bang afwachten wat er in Spanje - Marokko gebeurt. Dan is Portugal zeker geplaatst, maar moet Iran hopen op een Spaanse nederlaag.

• Bij een Iraanse overwinning is Iran geplaatst (als groepswinnaar of runner-up, afhankelijk van het Spaanse resultaat). Ook Portugal kan zich dan nog kwalificeren, maar dan moet Spanje de boot in gaan met meer doelpunten dan Portugals nederlaag.