Ga naar de inhoud
Spanje viert het openingsdoelpunt van Diego Costa.
Spanje viert het openingsdoelpunt van Diego Costa.
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 2

FIFA Wereldkampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Spanje
5
3
1
0
2
6
5
2
Portugal
5
3
1
0
2
5
4
3
Iran
4
3
1
1
1
2
2
4
Marokko
1
3
0
2
1
2
4
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Spanje
0
0
0
0
0
0
0
2
Portugal
0
0
0
0
0
0
0
3
Iran
0
0
0
0
0
0
0
4
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Spanje
0
0
0
0
0
0
0
2
Portugal
0
0
0
0
0
0
0
3
Iran
0
0
0
0
0
0
0
4
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
IranSpanje
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Andrés Cunha
stadion
Ak Bars Arena
toeschouwers
42718

Spanje wint met kleinste verschil van moedig Iran

 wo 20 juni 2018 23:41
Iran
einde
0-1
Spanje
    1. 54' - Doelpunt - Diego Costa (0 - 1)
    2. 75' - Verv. Karim Ansarifard door Alireza Jahanbakhsh
    3. 79' - Geel - Vahid Amiri
    4. 86' - Verv. Vahid Amiri door Saman Ghoddos
    5. 90+2' - Geel - Omid Ebrahimi
    FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 2 - 20/06/18 - 20:00
    timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
    54'
    Diego Costa
    0 - 1
    Diego Costa
    54'

    Spanje heeft in zijn tweede groepsmatch gedaan wat het moest doen: winnen van Iran. De zege kwam er wel niet zonder moeite, want Iran bleek een stuggere tegenstander dan de Spanjaarden verwacht hadden. Een geluksdoelpunt van Diego Costa maakte het verschil.

    Bekijk de goal uit Iran-Spanje (0-1)

    Iran - Spanje in een notendop:

    • Sleutelmoment: Net na het uur kopt Ezatolahi de Iraniërs op gelijke hoogte, maar het doelpunt wordt door de VAR afgekeurd voor buitenspel. Bij een gelijkstand had Iran de geliefkoosde muur opnieuw kunnen optrekken.
    • Man van de match: Diego Costa scoorde met meer geluk dan kunde, maar zorgt wel voor drie gouden punten en komt tot op één doelpunt van topschutter Cristiano Ronaldo.
    • Opvallend: De Spaanse spits mikte dit WK nog maar drie ballen tussen de palen, maar elk van die ballen leverde wel een doelpunt op. Over doeltreffendheid gesproken.

    Spanje tikt Iran tureluurs, maar creëert geen kansen

    Het duel tussen Spanje en Iran werd aangekondigd als een clash tussen twee totaal verschillende stijlen. Met een eerste overwinning op zak kon Iran zijn een dubbele afweergordel opzetten om het frivole tiki-taka van de Spanjaarden op te vangen en zo geschiedde.

     

    De troepen van Fernando Hierro tikten er op los, maar kregen geen barsten in de Iraanse muur gebeukt. Ondanks 80% balbezit en bijna 400 passes kwam Spanje voor de rust niet veel verder dan een zwakke vrije trap en een afgeweken afstandsschot van David Silva.

     

    Na de rust kregen we meer van hetzelfde te zien, maar de Spanjaarden hadden duidelijk nog een versnelling hoger geschakeld. Piqué zag zijn kopbal nog van de lijn gekeerd en niet veel later moest doelman Beiranvand zich reppen om de inzet van Busquets uit zijn hoek te ranselen.

    Costa scoort met geluk, Iraanse gelijkmaker afgefloten

    Plots stak Iran de neus aan het venster, maar Ansarifard trapte de zeldzame kans in het zijnet. Aan de overkant was het eindelijk toch raak, al had Spanje daar een flinke portie geluk voor nodig. Rezaeian trapte de bal vol tegen het been van Costa, waardoor Beiranvand zich alsnog moest omdraaien.

     

    Iran liet zich niet van de wijs brengen en ging op zoek naar de gelijkmaker. Net na het uur leken ze daar ook in te slagen, maar de treffer van Ezatolahi werd door de VAR afgekeurd wegens buitenspel van een van zijn landgenoten.

     

    Spanje bleef zijn typische spel hanteren, maar soms kwam Iran toch onder de druk uit. Tien minuten voor tijd tikte Amiri de bal netjes door de benen van Piqué voor de voorzet op het hoofd van Taremi te schilderen, maar die kon zijn kopbal niet laag houden. Zo wint Spanje zijn tweede groepswedstrijd en zet het zich op gelijke hoogte met Portugal.

    Bondscoach Iran: "Ben er zeker van dat fans trots zijn op onze prestatie"

    • Fernando Hierro (bondscoach Spanje): "Dit was een heel moeilijke wedstrijd tegen een ploeg die heel goed kan verdedigen. We konden het tempo niet in de match houden. Er waren zoveel onderbrekingen. We moeten ons niveau omhoog krijgen. Maar we hebben de drie punten gepakt en daar ben ik blij mee."
    • Diego Costa (doelpuntenmaker): "We wisten dat we geduldig moesten zijn en het goede moment moesten afwachten. De Iraniërs speelden zeer gegroepeerd en wonnen geregeld tijd. Het was niet makkelijk, maar winnen telt. Mijn doelpunt? Er was wat geluk mee gemoeid."
    • Carlos Queiroz (bondscoach Iran): "Ik ben zeker dat onze fans trots zijn op onze prestatie. Op het einde van de match verdienden we misschien iets meer. Dan heb ik het over de vechtlust van mijn spelers, die een punt hadden kunnen sprokkelen. Spelen tegen Spanje was een mooie les. Ondanks de nederlaag hebben we respect gewonnen."

    Fase per fase

    90+5' tweede helft
    90+5'

    Einde

    Diego Costa trapt Spanje met een gelukje voorbij Iran en gaat zo samen met Portugal als leider naar de laatste groepswedstrijd.
    90+4'

    Mohammadi heeft een speciale ingooi in gedachten maar bedenkt zich

    90+2'
    90+2'
    Rezaeian gunt zichzelf ruimte om voor te zetten, maar met zijn mindere linker belandt het leer in de veilige handen van De Gea.
    90+1'

    4 - extra time

    Er komen 4 minuten extra tijd bij.
    87'
    Spanje krijgt steeds meer ruimte, maar die wordt niet voldoende benut.
    82'

    Taremi kopt de gelijkmaker over!

    Amiri tikt de bal door de benen van Pique en zet perfect voor, maar Taremi mikt de kopbal net over!
    82'

    Taremi laat de gelijkmaker liggen

    82'

    Iran heeft nog 10 minuten

    De Aziaten zijn al even niet meer in de buurt van het Spaanse doel geweest, maar opgeven doen ze niet.
    80'
    Lucas Vazquez heeft hard gewerkt en wordt vervangen door die andere jonkie van Real, Marco Asensio.
    77'
    Aan de overkant wordt Vazquez bijna enkele centimeters korter gemaakt door de tackle van Mohammadi. Een vrije trap is op zijn plaats.
    77'

    Taremi komt enkele schoenmaten te kort

    De bal wordt knap voor doel gezwiept, maar Taremi komt enkele centimeters te kort om De Gea op de proef te stellen.
    75'

    Daar is Jahanbakhsh

    De topschutter in de Eredivisie heeft het veld betreden. Kan Jahanbakhsh de bakens verzetten voor Iran?
    75'

    Nog 20 minuten

    De toeschouwers in Kazan krijgen nog een twintigtal minuten voetbal te zien. Kan Iran nog eens terugslaan of tikt Spanje de wedstrijd uit?

    De eerste wedstrijd van Spanje werd nog overschaduwd door het plotse ontslag van bondscoach Julen Lopetegui. "Het was een moeilijke situatie, maar we moeten dat nu achter ons laten", zegt Andres Iniesta. "Nu moeten we ons focussen op het voetbal, daarvoor zijn we hier."

     

    Lopetegui's opvolger Fernando Hierro is op zijn hoede voor Iran. "We hebben hun wedstrijd tegen Marokko bekeken. Het wordt moeilijk, maar we geloven in onze eigen kwaliteiten", aldus Hierro, die ook de blunderende doelman De Gea in bescherming nam. "Hij zal spelen. We vertrouwen hem voor de volle 100%."

    Iran: "We zullen moeten afzien"

    De Iranezen hebben een boost gekregen met hun late overwinning tegen Marokko en kijken uit naar de confrontatie met Spanje. "Het is een privilege en een eer om tegen Spanje te mogen voetballen. Zij zijn een van de favorieten om de Wereldbeker te winnen", zegt bondscoach Carlos Queiroz.

     

    "Voor onze spelers is dit een unieke gelegenheid om te leren en sterker te worden. Als er een magisch drankje om Spanje af te stoppen te koop was voor 1 miljoen dan zouden we het kopen. Nu zijn we aangewezen op onze vechtlust. We zullen moeten afzien en het als ploeg doen."