2. 90+5' - Own goal - Aziz Bouhaddouz (0 - 1)
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 15/06/18 - 17:02
90+5'
Aziz Bouhaddouz
0 - 1
90+5'

Iran heeft de eerste wedstrijd in groep B gewonnen. Marokko, door velen getipt als potentiële revelatie, verloor door een late owngoal van Bouhaddouz. De 1/8e finales lijken nu al ver weg voor de Marokkanen, die nog tegen Portugal en Spanje moeten.

Marokko - Iran in een notendop:

• Sleutelmoment:  Op een moment dat iedereen zich al lang heeft neergelegd bij een scoreloos gelijkspel, kopt invaller Bouhaddouz de bal in eigen doel.
  • Man van de match: In een wedstrijd zonder uitblinkers gaat de trofee naar de Iraanse doelman Beiranvand, die toch een paar puike reddingen uit zijn mouwen schudde.
  • Opvallende statistiek: Iran kon in de tweede helft geen enkel schot op doel laten optekenen, maar mocht aan het eind toch juichen.

Marokko - Iran in 2 minuten

Sterke start van Marokko wordt niet beloond

Marokko overblufte Iran in de openingsfase met aanvallend voetbal en een handvol kansen in de eerste twintig minuten van de wedstrijd. De Marokkanen, met Boussoufa maar zonder Carcela, vergaten hun dominantie om te zetten in een doelpunt en moesten halfweg de eerste helft de voet van het gaspedaal halen.

Iran knokte zich stilaan in de partij, smaakmaker Azmoun probeerde zijn ploeg aan het voetballen te krijgen. In een lawaaierig stadion – de vuvuzela’s zijn terug! – was het wel wachten tot voorbij het halfuur op de eerste echte Iraanse kans. Cheshmi knalde over.

Op slag van rust kwam Iran nog het dichtst bij de openingstreffer. Azmoun stormde alleen op Munir af, maar kreeg de bal niet voorbij de doelman. 0-0 halfweg.

Aanvallende intenties van Marokko zijn van bij het begin duidelijk

Slaapverwekkende 2e helft krijgt onverwacht slot

Wie hoopte op meer entertainment na de pauze, was eraan voor de moeite. Terwijl er in de eerste helft nog wat kansen te noteren vielen, bleef het spektakelgehalte in de tweede periode ver onder nul. Veel middenveldspel, veel overtredingen, weinig tot geen doelpogingen.

Ook enkele personeelswissels brachten geen soelaas. Pas tien minuten voor tijd kregen de toeschouwers nog wat te zien dat de moeite waard was. De Nederlandse Marokkaan Ziyech vuurde knap richting de linkerbenedenhoek, Beiranvand had nog een uitstekende reactie in huis.

Een troosteloze 0-0 leek in de maak, tot de ongelukkige invaller Bouhaddouz diep in de blessuretijd een vrije trap in zijn eigen doel kopte: drama voor Marokko, Iran in extase.

Pech voor Marokko: Bouhaddouz kopt in het slot in eigen doel: 0-1

Marokkaanse bondscoach: "Enorme ontgoocheling"

De Marokkaanse ontgoocheling na de late nederlaag was uiteraard immens. "Ik ben ontzettend teleurgesteld. Dat was ik ook geweest bij een gelijkspel", zegt bondscoach Hervé Renard. "Ook de spelers zitten in de put. Het wordt moeilijk nu, maar er is nog hoop. We moeten nu focussen op de volgende wedstrijd."

"Ik denk dat wij vandaag de betere ploeg waren, maar bij het doelpunt gingen we twee keer in de fout. Dat hebben we aan onszelf te wijten. Want zeker in de eerste 20 minuten waren wij veel sterker. Toen hadden we het verschil moeten maken."

Bondscoach Iran: "Dit is geen mirakelzege"

"Hun strijdershart was groot", loofde de Iraanse bondscoach Carlos Queiroz zijn spelers. "Ik wist dat de Marokkanen sterk zouden starten in de eerste 20 minuten. Daarna hebben we geprobeerd ze mentaal te doen kraken, ze te frustreren en zo hun spel te laten blokkeren."

"Dat lukte ons en nadien is de wedstrijd gekanteld. We zijn geconcentreerd gebleven en wisten dat we konden winnen. In het voetbal heb je altijd een kans. Dit is geen mirakelzege, al heb je soms een beetje geluk nodig. Ik ben blij met deze mooie overwinning en met de attitude van mijn spelers. Wij zijn tegen niemand kansloos."

"Deze overwinning is voor onze supporters. En daarmee bedoel ik niet degenen die ons eerst probeerden te ondermijnen. Wij, Iraniërs, willen op dezelfde manier behandeld worden als andere volkeren. We spelen onder de vlag van de FIFA. Politiek en voetbal hebben niets met elkaar te maken."

90+6'

Afgelopen! Iran pakt de zege na een draak van een wedstrijd, dankzij een owngoal in de blessuretijd.
90+6'

90+5'

Iran in extase

Iran gaat diep in de blessuretijd met de drie punten lopen! De Marokkaanse invaller Bouhaddouz kopt een vrije trap in eigen doel: 0-1 voor Iran. Een onwaarschijnlijk slot van een wedstrijd om snel te vergeten.
90+5'
own goal
Marokko
0-1
Iran
90+2'
De poppetjes gaan even aan het dansen na een stevige fout op Boussoufa, maar het brandje wordt snel geblust. Krijgen we nog een doelkans te zien?
90+1'

89'
Marokko probeert nog een slotoffensief op te zetten, maar Rezaeian steekt daar een stokje voor. De KVO-verdediger mag straks wellicht pronken met een clean sheet op het WK.
80'

Iraanse doelman ranselt volley van Ziyech uit doel

80'

Vlam van Ziyech

Eindelijk een doelkans! Ziyech knalt beheerst vanuit de tweede lijn en dwingt Beiranvand tot een prima redding. Knap schot van de Nederlandse Marokkaan.
78'
Terwijl deze tweede helft geschiedenisloos voortkabbelt, halen een aantal blessures en wissels het tempo helemaal uit de wedstrijd. Geeuw.
76'

Amrabat maakt een lelijke val en is helemaal het noorden kwijt

73'

Amrabat geveld

Amrabat is groggy na een stevig duel. Marokko staat even met tien, Amrabat moet gewisseld worden.
70'

Na ruim 20 minuten in de 2e helft is dit het eerste kansje

70'
Rezaeian brengt nog eens een Iraanse aanval op gang. Jahanbakhsh puurt er een hoekschop uit, maar die levert niets op. Hiermee moeten we het voorlopig doen.
67'

Eerste wissel

Daar is dan toch de eerste wissel: het is aanvoerder Shojaei die naar de kant gaat bij Iran, Taremi komt hem vervangen.
63'
De tweede helft heeft voorlopig bijzonder weinig om het lijf. Veel stevige duels, maar weinig tot geen doelkansen. Nog een klein halfuur te gaan.
61'

In de kwalificaties voor het WK toonden Marokko en Iran allebei hun defensieve sterkte. Marokko kreeg in de derde kwalificatieronde in Afrika geen enkel doelpunt binnen. Iran hield 9x op rij de nul en slikte alleen in zijn laatste match tegen Syrië twee goals.

Toch wordt niet verwacht dat beide landen zich zullen ingraven. Marokko wordt door veel kenners gezien als een potentiële toernooirevelatie en beschikt over flink wat voetballend vermogen. Draaischijf Hakim Ziyech was dit seizoen goed voor 21 assists bij Ajax. De Marokkanen hopen Nabil Dirar te recupereren, die de laatste twee oefenmatchen miste met een blessure.

Ook Iran rekent op een speler die dit seizoen het mooie weer maakte in de Eredivisie. Meer zelfs: Alireza Jahanbakhsh werd bij AZ met 21 doelpunten topschutter in de Nederlandse competitie.