1. 45+6' - Doelpunt strafschop - Salman Al-Faraj (1 - 1)
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 3 - 25/06/18 - 15:00
45+6'
Salman Al-Faraj
45+6'
1 - 1

Saudi-Arabië heeft zijn WK in schoonheid beëindigd. De Saudi's klopten in het laatste match Egypte met 2-1. Het doelpunt van de overwinning viel pas diep in de extra tijd. Bij Egypte schreef de 45-jarige doelman El-Hadary WK-geschiedenis.

Bekijk de goals uit Saudi-Arabië - Egypte (2-1)

Saudi-Arabië - Egypte in een notendop:

• Sleutelmoment: De wedstrijd duurde 94 minuten en in de allerlaatste minuut viel het winnende doelpunt. Egypte had geen kans meer op een antwoord te verzinnen en druipt zo met drie nederlagen af.
  • Man van de match: Salem Al-Dossari trainde afgelopen seizoen in Spanje mee met Villarreal en dat werpt nu zijn vruchten af. Met zijn late doelpunt bezorgt hij Saudi-Arabië eindelijk een zege na 12 WK-duels zonder overwinning.
  • Opvallend: Op zijn WK-debuut werd Essam El-Hadary niet alleen de oudste speler ooit op een wereldbeker. Hij werd ook de vierde doelman ooit die een strafschop stopte in zijn WK-debuut. Eerder dit WK deed Hannes Halldórsson hem dat voor.

Saudi's hebben twee strafschoppen nodig op gelijk te maken

Zowel Saudi-Arabië als Egypte bengelde puntenloos onderaan in Groep A en wilde daar maar al te graag verandering in brengen in hun onderlinge duel. Saudi-Arabië had bovendien nog geen enkele keer gescoord op deze wereldbeker en kreeg wel al 6 tegentreffers te verwerken.

De offensieve onmondigheid werd aanvankelijk doorgetrokken, maar gaandeweg werden de gaten groter en namen de kansen ook toe. Halverwege de eerste helft kon Egypte zijn ster een eerste keer in stelling brengen en was het ook meteen raak. Mo Salah kon een lange bal makkelijk controleren tussen twee belagers en lobde de bal knap over Al-Mosailem. Enkele minuten later kon Salah zijn kunstje overdoen, maar mikte hij een tweede lobje nonchalant naast.

Vijf minuten voor tijd kreeg Saudi-Arabië een uitgelezen kans om voor het eerst dit WK te scoren. Ahmed Fathy kreeg een voorzet ongelukkig tegen de hand en zo mocht Al-Muwallad het proberen vanop de stip. De 45-jarige El-Hadary toonde dat hij nog niet versleten is en hield de strafschop uit zijn doel. In de toegevoegde tijd mochten de Saudi’s het nog eens proberen na een lichte tweede penalty en Al-Faraj maakt er wel 1-1 van.

Winnende doelpunt luistert zwakke tweede helft op

Veel animo was er niet te bespeuren na de pauze. Net voor het uur kreeg Egypte nog een halve kans dankzij Trezeguet, maar de ex-Anderlecht-spits kopte de bal net naast. Tien minuten later moest El-Hadary wel ingrijpen, maar de veteraan stond goed te keepen bij twee opeenvolgende kopkansen voor Saudi-Arabië.

Lang leek de tweede helft een maat voor niets te worden tot er in de allerlaatste minuut alsnog een doelpunt viel. Bij Saudi-Arabië mochten ze doen wat ze wilden voor het Egyptische doel en daar profiteerde Al-Dossari van. Met een gelukje viel de bal voor zijn voeten en de speler van Villarreal twijfelde niet om het winnende doelpunt binnen te prikken.

Saudi-Arabië wint zo het prestigeduel en eindigt dankzij zijn eerste punten als derde in de groep. Egypte eindige dan weer laatste en moet nog minstens vier jaar langer wachten op zijn eerste WK-zege. Met het leeftijdsrecord van doelman El-Hadary duiken de Egyptenaren alsnog de geschiedenisboeken in.

90+7'

Met een doelpunt in de absolute slotfase trekt Saudi-Arabië alsnog het laken naar zich toe. Een mak Egypte krijgt zo wat het verdient en eindigt puntenloos laatst in groep A.
90+6'

Al-Dossari schenkt Saudi-Arabië de zege

De Saudi's mogen doen wat ze willen in de zestien meter. Uiteindelijk valt de bal voor de voeten van Al-Dossari die Saudi-Arabië de drie punten bezorgt in de slotminuut.
90+6'

Al-Dossari bezorgt Saudi-Arabië in de slotminuut de drie punten: 2-1!

90+1'

90'
Salah flitst niet meer, maar blijft wel werken. Deze keer wint hij de bal in het Saudische doelgebied, maar in de verderzetting lopen de Egyptenaren elkaar voor de voet.
85'
Opnieuw staat de ster van Liverpool buitenspel, maar deze keer wordt hij wel afgevlagd.
85'

Kahraba laat de 1-2 liggen

85'
Salah staan meters buitenspel en wordt niet afgevlagd. Enkele tellen later trapt Kahraba vol op doelman Al-Mosailem.
83'
We hebben nog een tiental minuten te gaan. Krijgen we in de slotfase nog iets te zien of wordt deze tweede helft een maat voor niets?
82'
Mo Salah verkeert niet in bloedvorm. Net als in de eerste helft moet hij het in een sprintduel afleggen tegen Motaz Hawsawi.
74'
Al-Dossari pakt uit met een knappe beweging om voorbij Fathy te raken en die laatste moet een overtreding maken om de Saudi af te stoppen.
72'

Elneny probeert het, maar zijn knal gaat over

71'
Egypte komt nog eens voorzichtig opzetten.Salah laat de pass van Trezeguet slim lopen tot bij Elneny, maart die trapt over het doel van de Saudi's.
70'

El-Hadary houdt twee kopballen uit zijn doel

Abdel-Shafy laat Al-Mogahwi zomaar lopen, waardoor die hij kan koppen, maar El-Hadary staat pal. Ook op de daaropvolgende hoekschop houdt de veteraan zijn team recht.