Ga naar de inhoud
Frankrijk wint het WK in Rusland.

Frankrijk rekent af met kranig Kroatië en pakt zijn tweede wereldtitel

 zo 15 juli 2018 20:55
  1. 18' - Own goal - Mario Mandzukic (1 - 0)
  2. 41' - Geel - Lucas Hernandez
  1. 59' - Doelpunt - Paul Pogba (3 - 1)
  2. 69' - Doelpunt - Mario Mandzukic (4 - 2)
  3. 90+2' - Geel - Šime Vrsaljko
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 15/07/18 - 17:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
18'
Mario Mandzukic
18'
Mario Mandzukic
1 - 0
59'
Paul Pogba
59'
Paul Pogba
3 - 1
69'
Mario Mandzukic
4 - 2
Mario Mandzukic
69'

Twintig jaar na het WK-succes in eigen land heeft Frankrijk voor de tweede keer de Wereldbeker voetbal gewonnen. Tegen een vrank en vrij voetballend Kroatië zat het zeker voor de rust wat mee voor de Fransen, die in de tweede helft de genadestoot uitdeelden. Een geweldige blunder van doelman Lloris deed uiteindelijk niet meer ter zake.

Frankrijk mag in de gietende regen de trofee de lucht in steken!

Frankrijk - Kroatië in een notendop:

  • Sleutelmoment: In de 59e minuut zet Paul Pogba een snelle tegenaanval op die hij zelf knap afrondt. De 3-1 komt keihard aan bij de Kroaten, die daardoor ook de vermoeidheid voelden toeslaan. Match gespeeld.
  • Man van de match: Paul Pogba cijferde zichzelf zoals ook al eerder dit toernooi helemaal weg in functie van de ploeg. Hij speelde sober, maar kon zijn naam toch ook op het scorebord trappen.
  • Opvallend: In deze WK-finale vielen het meeste doelpunten sinds die van 1966. Enkel de finale van 1958 telde nog meer doelpunten (7).

Ruime samenvatting van Frankrijk - Kroatië

Veel meeval voor de Fransen

Na een spectaculaire slotceremonie waarin Will Smith en Ronaldinho de show stalen, kregen de 78.000 toeschouwers in het Luzhniki Stadium in Moskou waar voor hun geld. Kroatië toonde weinig hinder van de vermoeidheid die het opbouwde in de vorige drie wedstrijden en begon het felst aan de partij.

 

Toch was het Frankrijk dat op voorsprong klom. Griezmann ging makkelijk neer na een tikje van Brozovic en zette zich zelf achter de bal voor de vrije trap. Mandzukic aaide het leer even met de bol en Subasic kon niet meer reageren. De 1-0 viel in het zijnet in het doel.

 

Tien minuten later kregen de Kroaten wat ze al een hele poos verdienden. Perisic kwam na een vrije trap van Modric in balbezit aan de rand van de zestien meter, kapte met zijn rechter naar zijn linkervoet en fusilleerde Lloris met een overhoekse schicht.

 

Helaas voor de Kroaten zat het allemaal heel erg mee voor de Fransen. Matuidi kopte een hoekschop van Griezmann tegen de arm van Perisic. De VAR riep scheidsrechter Pitana naar de zijlijn en die beoordeelde de aangeschoten bal toch als een strafschop. Griezmann zelf zette de 2-1-ruststand op het bord.

Bekijk de goals uit Frankrijk - Kroatië (4-2)

Moedig Kroatië gaat fysiek ten onder

Aan doelkansen was er ook in de tweede helft geen gebrek. De finale was van een hoogstaand niveau. Rebic testte meteen na de rust de reflexen van Lloris, maar die stond sterk te keepen.

 

Toen Pogba op het uur een tegenaanval lanceerde met een splijtende pass, was de wedstrijd gespeeld. De krachtige middenvelder rukte zelf mee op en kreeg de bal terug van Griezmann. Zijn schot met rechts werd eerst nog afgeblokt, maar de rebound met links viel keurig in de hoek.

 

De moed zonk in de schoenen van de moedige Kroaten, die door de mokerslag ook de vermoeidheid nog wat extra voelden toeslaan. Hernandez kon op links de flank afwandelen en legde breed op Mbappé. De jonge superster liet Subasic geen kans met een verrassend schot in de korte hoek.

 

Lloris gaf de Kroaten nog even wat moed door kinderlijk te gaan blunderen, maar de 4-2 van Mandzukic kon geen extra energie meer in de moegestreden Kroaten pompen. Met opgeheven hoofden druipen zij als tweede af. De Fransen kunnen twintig jaar na hun eerste vandaag hun tweede FIFA Wereldbeker in de lucht steken.

Frankrijk - Kroatië in 2 minuten

Deschamps: "Verdiende wereldtitel"

Didier Deschamps is na Mario Zagallo (Bra) en Franz Beckenbauer (Dui) pas de 3e die het WK kon winnen als speler én als bondscoach. "We hebben deze wereldtitel echt verdiend", vindt de Fransman.

 

"Dit is zo'n fantastisch gevoel. We speelden niet onze allerbeste wedstrijd, maar hebben onze mentale kwaliteiten getoond. En we scoorden toch ook 4 keer."

 

"We komen van heel ver en de weg ernaartoe was niet altijd makkelijk. Maar met hard labeur zijn we er geraakt. De spelers staan de komende 4 jaar aan de top van de wereld. Dit is hun moment en het is nog een jonge generatie."

 

Twee jaar geleden verloor Frankrijk in eigen land nog de EK-finale. "Toen zaten we echt in zak en as. Dat deed zoveel pijn, maar het heeft ons ook goed gedaan. We hebben geleerd om met de druk van een finale om te gaan. Dit is de ultieme bekroning. We houden van Frankrijk en zijn trots om Fransman te zijn."

Modric: "Waren de betere ploeg"

  • Antoine Griezmann: "Ik weet niet meer waar ik ben. Ik ben zo gelukkig. Het was een moeilijke match, want Kroatië speelde een geweldige wedstrijd. We kunnen niet wachten om de Wereldbeker te tonen in Frankrijk."
  • Kylian Mbappé: "Ik ben doodgelukkig. We hebben onze ambities kunnen waarmaken. Het was een lange weg, maar we zijn ontzettend trots om wereldkampioen te zijn en het Franse volk trots te maken. Mijn goal? Het was een heerlijk doelpunt, waardoor we vleugels kregen."
  • Luka Modric: "We hebben onszelf niets te verwijten. We waren de betere ploeg voor het grootste gedeelte van de wedstrijd. Jammer genoeg hadden zij het geluk wat aan hun kant. Wij verlaten Rusland met opgeheven hoofd. Ik ben trots dat ik verkozen ben tot Beste Speler en de steun van de supporters maakt me nog blijer. Toch is het lastig om met deze nederlaag om te gaan, als je er zo dichtbij bent."

Fase per fase

90+6' tweede helft
90+5'

Finito!

Frankrijk is wereldkampioen! Kroatië speelde aardig mee, maar kende pech en voelde de vermoeidheid van de eerdere partijen. Voor de Fransen zat zowat alles mee. 4-2.
90+5'

Mbappé geeft high five aan veldbestormster

90+3'
Pogba loopt op kousenvoeten de zestien in en krijgt een reuzenkans, maar trapt onbegrijpelijk naast de bal. Dit had de 5-2 moeten zijn.
90+2'
90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
89'
Rakitic probeert het nog eens met een afstandsschot. De bal zwaait af en gaat ver over en naast. In Frankrijk mogen ze de champagne stilaan ontkurken.
89'

Fekir zet Subasic nog eens aan het werk

88'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
86'
Nog vijf minuten op het bord. Het ziet er niet naar uit dat de Kroaten nog iets kunnen terugdoen.
84'
Rakitic geeft een ironisch applausje aan Pitana. De scheidsrechter laat een snel genomen vrije trap opnieuw nemen en daar hebben de Kroaten het niet op begrepen.
83'
Pjaca mist zijn controle in de hoek van het veld. Jammer, want het balletje van Kramaric was knap.
82'

Schot van Rakitic gaat naast

81'
Olivier Giroud wordt naar de kant gehaald. De aanvaller van Frankrijk sluit zijn WK dus af met 0 doelpunten.
79'
78'

Frankrijk bibbert

Ondanks de marge van twee doelpunten, staan de Fransen toch met een ei in de broek te verdedigen. Kroatië zoekt nog naar een derde doelpunt en duwt Frankrijk achteruit. Rakitic mikt voorlangs.
76'
Perisic kapt achter het steunbeen en zet voor met links. Varane ruimt op. De bal komt bij Strinic op links en wordt opnieuw voor het doel gegooid. Deze keer ontzet Umtiti. Kroatië probeert nog een offensiefje op te zetten.
74'

Lloris blundert er op los en geeft Mandzukic de 4-2 cadeau