Rusland stunt tegen Spanje, dat kraakt in de strafschoppenreeks

  einde (pen.)
  11
  ( 34 )
  1. 41' - Doelpunt strafschop - Artem Dzyuba (1 - 1)
  2. 40' - Geel - Gerard Piqué
  3. 12' - Own goal - Sergej Ignasjevitsj (1 - 0)
  1. 80' - Verv. Diego Costa door Iago Aspas
  2. 71' - Geel - Roman Zobnin
  3. 70' - Verv. Nacho door Dani Carvajal
  4. 67' - Verv. David Silva door Andrés Iniesta
  5. 65' - Verv. Artem Dzyuba door Fedor Smolov
  6. 61' - Verv. Aleksandr Samedov door Denis Cheryshev
  7. 54' - Geel - Ilya Kutepov
   1. 104' - Verv. Marco Asensio door Rodrigo
   2. 97' - Verv. Daler Kuzyaev door Aleksandr Erokhin

    De 1/8e finales van het WK zijn verrassend het eindstation geworden voor Spanje. De Spanjaarden konden niet overtuigen tegen gastland Rusland, dat de klus klaarde in de strafschoppenserie. Koke en Aspas misten vanaf 11 meter.

    Bekijk de strafschoppenreeks uit Spanje-Rusland

    Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
    We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
    Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

    Spanje - Rusland in een notendop:

    • Sleutelmoment: Wanneer de Spanjaarden na amper 12 minuten spelen al op voorsprong klimmen, halen ze hun voet van het gaspedaal. La Roja wiegde zichzelf vervolgens in slaap en lieten de Russen in de wedstrijd komen. Slechte keuze, zo bleek.
    • Man van de match: Op Akinfejev kan je bouwen. De Russische kapitein was andermaal de held in doel bij het gastland. Hij besliste eigenhandig de wedstrijd door twee saves in de strafschoppenreeks, nadat hij daarvoor al 120 minuten op elke Spaanse poging pal stond.
    • Opvallend: Spanje heeft nog nooit een wedstrijd tegen het gastland van een WK of EK kunnen winnen. 

    Tikkend Spanje schiet zichzelf in de voet

    Het baltempo hoog houden en de Russen laten lopen, dat was het devies waarmee de Spanjaarden hun 1/8e finale tegen de stugge Russen aanvatten. Die tactiek worp al gauw zijn vruchten af, want na twaalf minuten spelen klom La Roja op voorsprong. Een vrije trap van Asensio werd aan de tweede paal door Ignasjevitsj ongelukkig in het eigen doel gewerkt na een duw-en-trekduel met Sergio Ramos.

     

    De Spanjaarden zaten zo meteen in een zetel en voelden zich comfortabel bij de 1-0-voorsprong. La Selección wiegde zichzelf in slaap door voortdurend het balletje rond te tikken. Een tweede treffer werd niet gezocht en dat zou de Spanjaarden duur komen te staan.

     

    Met de rust in zicht gaf Koke een hoekschop weg. Dzjoeba kopte die tegen de arm van Piqué en scheidsrechter Kuipers wees naar de stip. De boomlange aanvalsbeer van Rusland zette zich zelf achter de bal en stuurde De Gea de verkeerde kant op: 1-1 halfweg.

    Bekijk de goals uit Spanje - Rusland (1-1)

    Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
    We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
    Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

    Russen slepen verlengingen uit de brand

    De kwaliteit in de tweede helft lag een pak lager dan in de eerste. Ook de intensiteit waarmee gestreden werd, ging omlaag. Isco schudde nog wel eens een fijne dribbel uit zijn technisch begaafde voeten, maar moest te ver uitwijken om nog gevaarlijk te kunnen zijn.

     

    Een pak wissels rond het uur haalden het weinige tempo volledig uit de wedstrijd. Spanje hield maar vast aan tientallen laterale passes, terwijl Rusland op de counter loerde.

     

    Even nog kwam Spanje dicht bij het winnende doelpunt, toen Iniesta de aflegger van Aspas hard naar de hoek mikte, maar Akinfejev stond pal, ook op Aspas’ rebound. Verlengingen dus.

    Fast forward naar strafschoppenreeks

    In de verlengingen lieten vooral de invallers zich nog opmerken. Rodrigo zat nog fris en zette Granat in de wind met een fijne beweging. Hij kon alleen op Akinfejev snellen, maar miste oog in oog met de sluitpost van de Russen.

     

    Spanje wilde nog een strafschop in de tweede verlenging, maar Ramos en Kutepov trokken even hard aan elkaars shirtje. De beslissing moest dus vallen in de onvervalste strafschoppenreeks.

    Akinfejev stopt de elfmeters van Koke en Aspas

    De Russische supporters waren maar wat blij, want met de strafschoppen zagen ze hun kansen op een heuse stunt aanzienlijk verhogen. Spanje mocht aan de strafschoppenreeks beginnen. Iniesta faalde niet. 

     

    Tot 2-2 hielden beide teams gelijke tred, maar dan trapte Koke flauw op Akinfejev. Golovin zette meteen daarna de Russen op 3-2 en legde zo heel veel druk bij de Spanjaarden. Toen ook Aspas zijn elfmeter nog miste, was het pleit beslecht. Rusland stuurt de Spanjaarden roemloos huiswaarts en maakt zich op voor de kwartfinales.

    Spanje - Rusland in 2 minuten

    Bondscoach Tsjertsjesov: "Het was de goeie tactiek"

    Voor de match tegen Spanje kreeg de Russische bondscoach Stanislav Tsjertsjesov heel wat kritiek over zich heen na de bekendmaking van de opstelling. Door de blessure van Igor Smolnikov maakte Tsjertsjesov noodgedwongen gebruik van een vijfmansverdediging. 

     

    "Ik denk dat we de juiste tactiek gehanteerd hebben", vertelde Tsjertsjesov op de persconferentie na de wedstrijd. "Als we voor een andere tactiek hadden gekozen, hadden we geen kans gemaakt. Ik denk wel dat we sneller hadden moeten counteren."

    Akinfejev: "Hoopten op penalty's"

    De Russische doelman Igor Akinfejev was de held van de natie door twee strafschoppen te stoppen. "We hoopten op penalty's", geeft Akinfejev toe.

     

    "We maken een fantastisch WK mee. Niet enkel voor onze fans, maar voor de fans van andere landen die deelnemen aan dit feest en begrijpen dat de Russen voetbal kunnen en willen spelen."

    Fase per fase

    1. strafschoppen, 18 uur 41. Spanje eruit! Aspas mist! Akinfejev pakt een tweede Russische strafschop! Spanje blaast de aftocht! Rusland naar de kwartfinales!
    2. strafschoppen, 18 uur 40. Cheryshev trapt hard door het midden. Rusland miste nog geen penalty en Aspas moet zijn strafschop nu écht scoren.
    3. strafschoppen, 18 uur 40. Ramos ziet Akinfejev een stapje zetten en trapt zijn elfmeter beheerst binnen. .
    4. strafschoppen, 18 uur 38. De Russen staan nu echt voor! Golovin 3-2!
    5. strafschoppen, 18 uur 38. Koke mist! De Russen vieren! Koke trapt slap op Akinfejev!
    6. strafschoppen, 18 uur 37. 2-2. Ignasjevitsj stuurt De Gea de verkeerde kant op.
    7. strafschoppen, 18 uur 37. Piqué, die een flauwe partij speelde, faalt niet vanaf de stip. Hard in de hoek, perfecte strafschop.
    8. strafschoppen, 18 uur 36. Ook Smolov mist niet. De Gea zit er nog met een handje bij, maar de Rus duwt hem net ver genoeg in de hoek.
    9. strafschoppen, 18 uur 35. Iniesta mikt de eerste strafschop rustig in doel. Akinfejev koos een hoek, Iniesta trapte de andere richting uit.
    10. strafschoppen, 18 uur 06 match afgelopen
    11. 01-07-2018.
    12. . Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Iago Aspas van Spanje.
    13. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Denis Cheryshev van Rusland. 3, 4.
    14. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Sergio Ramos van Spanje. 3, 3.
    15. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Aleksandr Golovin van Rusland. 2, 3.
    16. . Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Koke van Spanje.
    17. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Sergej Ignasjevitsj van Rusland. 2, 2.
    18. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Gerard Piqué van Spanje. 2, 1.
    19. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Fedor Smolov van Rusland. 1, 1.
    20. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Andrés Iniesta van Spanje. 1, 0.
    21. strafschoppen, 18 uur match begonnen
    22. tweede verlenging, minuut 122. Einde verlengingen! Na 120 minuten kennen we nog steeds geen winnaar in Spanje - Rusland. Strafschoppen moeten de beslissing brengen.
    23. tweede verlenging, minuut 121. De Russen verdedigen slordig uit. Rodrigo kan uit de draai op doel trappen, maar Akinfejev is zoals steeds op niveau. De Russische supporters juichen. Zij zien hun kansen aanzienlijk verhogen bij strafschoppen.
    24. tweede verlenging, minuut 120. De laatste minuut van de wedstrijd is ingegaan. We gaan naar strafschoppen.
    25. tweede verlenging, minuut 117. Russisch slotoffensief. De hemelsluizen gaan open. De Russen trekken ten aanval. De tribunes daveren. Golovin neemt de vijfde Russische hoekschop voor zijn rekening.
    26. tweede verlenging, minuut 117. Geen strafschop, oordeelt de VAR. De spelers trokken inderdaad even hard aan elkaar.
    27. tweede verlenging, minuut 115. Roep om een strafschop. Piqué en Ignasjevitsj hangen in elkaars armen bij een vrije trap van Koke. Ook Ramos en Kutepov staan te worstelen in de zestien. De VAR herbekijkt de fase.
    28. tweede verlenging, minuut 114. Dzjoeba jut het thuispubliek vanaf de bank nog wat op. Die veren enthousiast recht en gaan hun ploeg nog wat luider toeschreeuwen.

    In 1934, 1950 en 2002 ging het mis voor Spanje

    Spanje werd in het verleden drie keer uitgeschakeld door het gastland van het WK. In 1934 werd Spanje naar huis gestuurd door Italië, in 1950 gaf Brazilië het nekschot en in 2002 verraste Zuid-Korea de wereld door te winnen van Spanje in de kwartfinales.

     

    Op een EK is de reeks nog slechter: in 1980, 1984, 1988, 1996 en 2004 verloor Spanje telkens van het gastland. "Aan die slechte reeks willen we graag een einde maken tegen Rusland", zegt verdediger César Azpilicueta, die het ook nog had over de defensie van zijn team.

     

    "We hebben veel doelpunten geslikt in drie wedstrijden. We moeten dus beter doen en onze degelijkheid terugvinden op dat vlak."

     

    De Russen konden sinds het verdwijnen van de Sovjet-Unie geen enkele keer winnen van Spanje. Ook nu zijn ze niet de favoriet. Spanje verloor al 23 wedstrijden op een rij niet meer en is daarmee bezig aan de sterkste reeks van alle WK-deelnemers.

     

    De wedstrijd staat onder leiding van Björn Kuipers. Voor de Nederlandse scheidsrechter is het zijn derde wedstrijd op dit WK. Eerder floot hij ook Uruguay-Egypte en Brazilië-Costa Rica.

    Tsjerisjev: "We kunnen van iedereen winnen"

    Denis Tsjerisjev, in de groepsfase goed voor 3 goals, gelooft in de kansen van Rusland. "We moeten er 200 procent voor gaan. Dat is onze verantwoordelijkheid. Het team is ontspannen en klaar om het goed te doen", zegt de flankaanvaller.

     

    "Ik ben er zeker van dat we het lastig zullen krijgen. De Spanjaarden hebben een uitstekende ploeg en kunnen heel goed voetballen, maar wij hebben ook onze troeven. We kunnen van iedereen winnen, zo moeten we denken", vindt Tsjerisjev.

     

    Dat Rusland in zijn 3e groepsmatch met 3-0 verloor van Uruguay is volgens de Russische bondscoach Tsjertsjesov geen probleem. "Dat heeft ons vertrouwen niet aangetast", klinkt het. "Hopelijk kunnen we morgen tonen wat we waard zijn en winnen."

    Fase per fase

    1. strafschoppen, 18 uur 41. Spanje eruit! Aspas mist! Akinfejev pakt een tweede Russische strafschop! Spanje blaast de aftocht! Rusland naar de kwartfinales!
    2. strafschoppen, 18 uur 40. Cheryshev trapt hard door het midden. Rusland miste nog geen penalty en Aspas moet zijn strafschop nu écht scoren.
    3. strafschoppen, 18 uur 40. Ramos ziet Akinfejev een stapje zetten en trapt zijn elfmeter beheerst binnen. .
    4. strafschoppen, 18 uur 38. De Russen staan nu echt voor! Golovin 3-2!
    5. strafschoppen, 18 uur 38. Koke mist! De Russen vieren! Koke trapt slap op Akinfejev!
    6. strafschoppen, 18 uur 37. 2-2. Ignasjevitsj stuurt De Gea de verkeerde kant op.
    7. strafschoppen, 18 uur 37. Piqué, die een flauwe partij speelde, faalt niet vanaf de stip. Hard in de hoek, perfecte strafschop.
    8. strafschoppen, 18 uur 36. Ook Smolov mist niet. De Gea zit er nog met een handje bij, maar de Rus duwt hem net ver genoeg in de hoek.
    9. strafschoppen, 18 uur 35. Iniesta mikt de eerste strafschop rustig in doel. Akinfejev koos een hoek, Iniesta trapte de andere richting uit.
    10. strafschoppen, 18 uur 06 match afgelopen
    11. 01-07-2018.
    12. . Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Iago Aspas van Spanje.
    13. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Denis Cheryshev van Rusland. 3, 4.
    14. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Sergio Ramos van Spanje. 3, 3.
    15. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Aleksandr Golovin van Rusland. 2, 3.
    16. . Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Koke van Spanje.
    17. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Sergej Ignasjevitsj van Rusland. 2, 2.
    18. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Gerard Piqué van Spanje. 2, 1.
    19. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Fedor Smolov van Rusland. 1, 1.
    20. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Andrés Iniesta van Spanje. 1, 0.
    21. strafschoppen, 18 uur match begonnen
    22. tweede verlenging, minuut 122. Einde verlengingen! Na 120 minuten kennen we nog steeds geen winnaar in Spanje - Rusland. Strafschoppen moeten de beslissing brengen.
    23. tweede verlenging, minuut 121. De Russen verdedigen slordig uit. Rodrigo kan uit de draai op doel trappen, maar Akinfejev is zoals steeds op niveau. De Russische supporters juichen. Zij zien hun kansen aanzienlijk verhogen bij strafschoppen.
    24. tweede verlenging, minuut 120. De laatste minuut van de wedstrijd is ingegaan. We gaan naar strafschoppen.
    25. tweede verlenging, minuut 117. Russisch slotoffensief. De hemelsluizen gaan open. De Russen trekken ten aanval. De tribunes daveren. Golovin neemt de vijfde Russische hoekschop voor zijn rekening.
    26. tweede verlenging, minuut 117. Geen strafschop, oordeelt de VAR. De spelers trokken inderdaad even hard aan elkaar.
    27. tweede verlenging, minuut 115. Roep om een strafschop. Piqué en Ignasjevitsj hangen in elkaars armen bij een vrije trap van Koke. Ook Ramos en Kutepov staan te worstelen in de zestien. De VAR herbekijkt de fase.
    28. tweede verlenging, minuut 114. Dzjoeba jut het thuispubliek vanaf de bank nog wat op. Die veren enthousiast recht en gaan hun ploeg nog wat luider toeschreeuwen.