Rakitic trapt Kroatië naar kwartfinales na zenuwslopende penaltyreeks

  einde (pen.)
  11
  ( 32 )
  1. 4' - Doelpunt - Mario Mandzukic (1 - 1)
  2. 1' - Doelpunt - Mathias Jørgensen (0 - 1)
  1. 81' - Verv. Ivan Strinic door Josip Pivaric
  2. 71' - Verv. Marcelo Brozovic door Mateo Kovacic
  3. 66' - Verv. Andreas Cornelius door Nicolai Jørgensen
   1. 98' - Verv. Thomas Delaney door Michael Krohn-Dehli
   2. 97' - Verv. Ivan Perišic door Andrej Kramaric
    1. 115' - Geel - Mathias Jørgensen
    2. 108' - Verv. Mario Mandzukic door Milan Badelj

    Kroatië heeft zich bij de laatste 8 geschaard op het WK. Ondanks twee snelle goals in de openingsfase tegen Denemarken werden er toch verlengingen gespeeld. Daarin miste Modric een late strafschop, maar in een dolle penaltyreeks trok Kroatië toch aan het langste eind.

    Bekijk de strafschoppenreeks tussen Kroatië en Denemarken

    Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
    We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
    Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

    Kroatië - Denemarken in een notendop:

    • Sleutelmoment: Doelpuntenmaker Jorgensen tackelt diep in de tweede verlenging de doorgebroken Rebic onderuit in het eigen strafschopgebied. Modric kan de wedstrijd beslissen vanaf de stip, maar stuit op Schmeichel. De Denen slepen nog strafschoppen uit de brand, maar moeten daarin toch hun meerdere erkennen.
    • Man van de match: Mathias Jorgensen maakte er na 1 minuut spelen al 0-1 van en hield Kroatië van een zekere treffer in het slot. Helaas voor hem bracht het geen zoden aan de dijk.
    • Opvallend: Kroatië-doelman Subasic is pas de tweede doelman in de WK-geschiedenis die drie strafschoppen stopt in een strafschoppenreeks. De andere is Ricardo (Portugal), die dat in 2006 ook deed tegen Engeland.

    Een blitzstart, en dan niets meer

    De 1/8e finale tussen Kroatië en Denemarken was nog geen minuut bezig, of er viel al een doelpunt uit de lucht. Knudsen gooide geweldig ver in, aan de tweede paal kregen de Kroatische verdedigers de bal niet weg en Jorgensen verraste Subasic, die er niet al te goed uitzag, met een lage schuiver.

     

    Lang konden de Denen niet van hun vroege voorsprong genieten, want bij de eerste Kroatische tegenaanval hingen de bordjes alweer gelijk. Een komische flipperkastfase draaide uit in het voordeel van Mandzukic, die aan de tweede paal in de draai de 1-1 tegen de touwen schoot.

     

    De wedstrijd was dus terug bij af en beide teams kozen ervoor om na een blitzstart even adem te halen. Die adempauze duurde evenwel vervelend lang, want een flauwe eerste helft had daarna niet veel meer om het lijf. Met een 1-1 op het scorebord gingen de 22 spelers rusten.

    Bekijk de goals uit Kroatië - Denemarken (1-1)

    Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
    We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
    Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

    Oersaaie tweede helft

    Na slechts een paar minuten spelen in de tweede helft, leken beide ploegen al te speculeren op de verlengingen. “Het is wandelvoetbal. Als je dit ziet en niet weet hoe laat het is, zou je denken dat we al aan die verleningen bezig zijn”, aldus Sporza-commentator Filip Joos.

     

    De wedstrijd zat potdicht en geen klasseflits die daar verandering in kon brengen. Het was wachten tot diep in het slot van de reguliere speeltijd toen Kroatië nog dicht bij de winning goal kwam. Perisic trapte naast de bal doordat Jorgensen die nog slim van richting deed veranderen. De rebound van Pivaric vond ook de weg naar doel niet. De tweede 1/8e finale van de dag kreeg eveneens verlengingen.

    Modric trapt zekere winning goal knullig op Schmeichel…

    De eerste verlenging had niets om het lijf. De tweede daarentegen ontplofte op zo’n vijf minuten van het einde. Rebic ontsnapte, omspeelde Schmeichel en hoefde dan maar in het lege doel te werken. Doelpuntenmaker Jorgensen keerde nog terug en ging met een lepe tackle aan de noodrem hangen. Strafschop voor Kroatië.

     

    Het bleek een gouden ingeving van de Deense verdediger, die na zijn doelpunt eerder vanavond zijn heldenstatus nog wat meer kracht bijzette. Schmeichel koos immers de juiste hoek en hield Denemarken zo in de wedstrijd. Strafschoppen moesten ook nu weer de beslissing brengen.

    … en valt Rakitic nadien opgelucht in de armen

    De strafschoppenreeks werd een ware thriller.  Langs beide zijden werden 2 strafschoppen gemist. Schmeichel en Subasic ontpopten zich tot penaltystoppers pur sang. Toen Subasic bij een 2-2-stand ook de elfmeter van Jorgensen redde, kon Rakitic het beslissen. De middenvelder van Barcelona stuurde Schmeichel de verkeerde kant op en trapte Kroatië naar de kwartfinales. Modric was maar wat blij en viel zijn ploegmaat breedlachend in de armen. Voor Denemarken zit het toernooi er helaas op.

    Kroatië - Denemarken in 2 minuten

    Zlatko Dalic: "We bleven mentaal sterk"

    "Dit was een heel moeilijke wedstrijd", zei Kroatisch bondscoach Zlatko Dalic.  "We kregen een goal tegen in de eerste minuut, we misten een penalty, we misten er nog in de strafschoppenreeks... Maar mentaal bleven we sterk en na alle kansen die we misten, maakten we het uiteindelijk toch af."

     

    "Dit is een beloning voor het harde werk. Dat maakt de overwinning nog zoeter. Voor deze match hadden we heel goed gespeeld en wonnen we op een superieure manier. Maar ook moeilijke momenten moet je kunnen overwinnen. "

     

    "Danijel Subasic was een held vanavond. Hij stopte drie penalty's. Zoiets zie je niet elke dag. Hij trok ons over de streep op het moment dat we hem het meest nodig hadden."

     

    Bij Age Hareide, de bondscoach van Denemarken, was de ontgoocheling groot. "Dat is de brutaliteit van het voetbal", zei hij. "Onze drie sterkste penaltynemers hebben hun strafschop gemist. Ik vind het heel jammer voor Schmeichel en de hele ploeg."

    Fase per fase

    1. strafschoppen, 22 uur 46. Rakitic schiet Kroatië naar kwartfinale. Rakitic kan het beslissen en doet dat ook! Modric valt hem opgelucht in de armen!
    2. strafschoppen, 22 uur 45. Maar ook Subasic ontpopt zich tot strafschoppenheld! Subasic laat zich niet ringeloren door een aarzeling in de aanloop bij Jorgensen. Hij pakt de elfmeter!
    3. strafschoppen, 22 uur 45. Schmeichel pakt opnieuw! Schmeichel houdt Pivaric van een nieuwe Koratische voorsprong. Nog steeds 2-2!
    4. strafschoppen, 22 uur 44. Subasic stuit Schöne! Schöne mist! Het blijft 2-2!
    5. strafschoppen, 22 uur 43. Modric faalt deze keer niet, al zat Schmeichel er dicht bij.
    6. strafschoppen, 22 uur 42. Krohn-Dehli zet Denen op 1-2-voorsprong. Krohn-Dehli werkt zijn strafschop beheerst af. Een streep in het zijnetje. .
    7. strafschoppen, 22 uur 41. Kramaric fopt Schmeichel. Kramaric houdt even in tijdens de aanloop. Schmeichel vertrekt naar de hoek en de Kroaat legt de bal in de andere hoek. 1-1.
    8. strafschoppen, 22 uur 40. Kjaer toont hoe het moet. Een pegel in de winkelhaak. Kjaer toont even hoe je een strafschop neemt.
    9. strafschoppen, 22 uur 39. Ook Badelj mist! Schmeichel staat opnieuw pal op een elfmeter. Badelj trapt flauw en stuit op de Deense doelman!
    10. strafschoppen, 22 uur 38. Eriksen mist meteen! Denemarken begint aan de strafschoppen. Eriksen neemt zijn verantwoordelijkheid, maar mist. Subasic tikt de bal tegen de paal.
    11. strafschoppen, 22 uur 09 match afgelopen
    12. 01-07-2018.
    13. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Ivan Rakitic van Kroatië. 3, 2.
    14. . Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Nicolai Jørgensen van Denemarken.
    15. . Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Josip Pivaric van Kroatië.
    16. . Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Lasse Schöne van Denemarken.
    17. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Luka Modric van Kroatië. 2, 2.
    18. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Michael Krohn-Dehli van Denemarken. 1, 2.
    19. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Andrej Kramaric van Kroatië. 1, 1.
    20. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Simon Kjær van Denemarken. 0, 1.
    21. . Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Milan Badelj van Kroatië.
    22. . Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Christian Eriksen van Denemarken.
    23. strafschoppen, 22 uur match begonnen
    24. tweede verlenging, minuut 122. Einde verlengingen. Modric laat de kans liggen om Kroatië vanaf de stip naar de kwartfinale te trappen. De verleningen zitten erop. We gaan opnieuw naar strafschoppen.
    25. tweede verlenging, minuut 120. Nog een laatste poging van Kroatië komt van de voet van Kramaric. Zijn krul gaat over de kruising.
    26. tweede verlenging, minuut 119. Modric wil zijn dure misser maar wat graag goedmaken en trapt vanaf het halvemaantje naar doel. Schmeichel staat opnieuw pal.
    27. tweede verlenging, minuut 116. Modric mist! Schmeichel is de held van de Deense natie. En eigenlijk is Jorgensen dat ook door aan de noodrem te trekken. Modric mist de elfmeter, de score blijft gelijk!
    28. Gele kaart voor Mathias Jørgensen van Denemarken tijdens tweede verlenging, minuut 115
    29. tweede verlenging, minuut 114. Toch een winnaar? Rebic ontsnapt en gaat voorbij Schmeichel. Jorgensen trekt aan de noodrem en tackelt de flankaanvaller onderuit. Strafschop!
    30. tweede verlenging, minuut 113. Kjaer krijgt de bal bij Jorgensen, maar die doet er niet veel goeds mee. .

    Langste Kroatische zegereeks op een WK

    Kroatië staat voor het eerst sinds 1998 in de 1/8e finales op een WK. In Frankrijk eindigden Davor Suker en co op de derde plaats. "De spelers van 1998 zijn helden voor ons", zegt Ivan Rakitic. "Maar dat is voorbij. We willen een nieuw verhaal schrijven.

     

    Volgens Rakitic is Luka Modric de "beste speler in de geschiedenis van het Kroatische voetbal". De Barcelona-speler ziet Modric als zijn "grote broer", ook al schelen ze maar 2 jaar qua leeftijd. Nog volgens Rakitic is Modric "de leider" en de andere spelers binnen de Kroatische selectie "zijn volgelingen".

     

    Onder meer dankzij de middenvelder van Real Madrid realiseerden de Kroaten hun langste zegereeks op een WK (3 wedstrijden): 2-0 tegen Nigeria, 3-0 tegen Argentinië en 2-1 tegen IJsland (met een veredeld B-elftal).     

     

    Het team van Zlatko Dalic is favoriet tegen Denemarken. Als het lukt, wacht in de kwartfinales een duel met Rusland.     

    Niet alleen Rakitic, maar ook Modric scoorde tegen Argentinië.

    Modric: "Goede prestaties uit groepsfase moeten we vergeten"

    Luka Modric was de grote dirigent achter het Kroatië dat zich swingend doorheen de groepsfase voetbalde. "Maar we moeten onze goede prestaties van de voorbije matchen vergeten", vindt Modric. "We speelden fantastisch voetbal, maar wat we tot nu toe bereikt hebben, moet zich vertalen naar morgen".

     

    "Het wordt hoog tijd dat deze generatie nog eens een volgende horde (het overleven van de 1/8e finales) neemt", zei de sterspeler van Real. "Ik verwacht dat we daartoe in staat zijn". 

    Eriksen moet ontploffen, wil Denemarken een kans maken

    Denemarken, tweede in groep C achter Frankrijk, maakte niet veel minder indruk in de eerste ronde. Na een krappe 1-0-zege tegen Peru volgde een 1-1 tegen Australië en een 0-0 tegen Frankrijk, na een draak van een wedstrijd.

     

    Vijf punten en twee goals volstonden voor de Denen om 16 jaar na 2002 opnieuw de 1/8e finales van de Wereldbeker te bereiken.

     

    Bij Kroatië heersen Luka Modric en Ivan Rakitic over het middenveld, bij Denemarken zet Tottenham-middenvelder Christian Eriksen de lijnen uit. De ex-ajacied kon op dit WK evenwel nog geen potten breken, ondanks zijn doelpunt tegen de Australiërs, maar alles zou vergeven zijn als de 26-jarige Deen in de 1/8e finale zijn land voorbij de Kroaten schittert.

     

    Eriksen is bij Denemarken niet de enige (sub)topper op wie de vaderlandse hoop rust. Ook Pione Sisto, een 23-jarige flankspeler bij Celta de Vigo, etaleerde dit seizoen zijn kunnen in de Spaanse Primera Division, maar ook hij wist op dit WK nog niet te schitteren.

    Christian Eriksen scoorde de 1-0 tegen Australië.

    Deense bondscoach: "We willen Kroatië collectief opvangen"

    De Deense selectiemeester Age Hareide is op zijn hoede voor Kroatië, en wil zich niet enkel focussen op één speler. "Je moet Kroatië niet reduceren tot Luka Modric", vindt Hareide. "Met Rakitic, Mandzukic en Perisic hebben ze enorm veel kwaliteit."

     

    Hoe willen de Denen Kroatië dan een hak zetten? "We willen ze collectief opvangen. Wij hebben ook een goed team, met goede spelers. Ik denk dat het een goede match wordt met 2 ploegen die aanvallende intenties hebben."

    Tweets over het Kroatische kamp:

    Bondscoach Denemarken: "Alles of niets"

    Bondscoach Hareid belooft tegen Kroatië een meer aanvallende aanpak.

    "We zullen meer risico's moeten nemen. Het is nu alles of niets", zegt hij.     

     

    Kroatië en Denemarken stonden nog maar één keer eerder tegenover elkaar op een groot toernooi. In de groepsfase van het EK 1996 wonnen de Kroaten met 3-0.