Delirium! Duivels halen 0-2 op, Chadli scoort vlak voor tijd

  1. 40' - Geel - Gaku Shibasaki
  1. 90+4' - Doelpunt - Nacer Chadli (3 - 2)
  2. 81' - Verv. Genki Haraguchi door Keisuke Honda
  3. 81' - Verv. Gaku Shibasaki door Hotaru Yamaguchi
  4. 74' - Doelpunt - Marouane Fellaini (2 - 2)
  5. 69' - Doelpunt - Jan Vertonghen (1 - 2)
  6. 65' - Verv. Yannick Carrasco door Nacer Chadli
  7. 65' - Verv. Dries Mertens door Marouane Fellaini
  8. 52' - Doelpunt - Takashi Inui (0 - 2)
  9. 48' - Doelpunt - Genki Haraguchi (0 - 1)

  De Rode Duivels hebben zich met bloed, zweet en tranen geplaatst voor de kwartfinales. Twee razendsnelle Japanse doelpunten vlak na de rust deden de Belgen bibberen. Vertonghen en Fellaini kopten België terug in de wedstrijd, Chadli maakte de Houdini-truc in de slotseconden af.

  Bekijk de goals uit België - Japan (3-2)

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  België - Japan in een notendop:

  • Sleutelmoment: Na 93 minuten en 43 seconden kwamen de Rode Duivels voor de eerste keer op voorsprong. Na een prachtige counter trapte Chadli de Belgen naar de kwartfinales.
  • Man van de match: Nacer Chadli kwam een zwakke Carrasco vervangen en deed dat met verve. Eerst kopte hij nog op Kawashima, maar in de slotseconden maakte hij op een perfecte counter alsnog verlossende doelpunt.
  • Opvallend: Het is al van 1966 geleden dat een team in de knock-outfase van een WK een 2-0-achterstand kon ombuigen naar een zege binnen de 90 minuten. Toen kwam Portugal zelfs 0-3 achter tegen Noord-Korea en won het nog met 5-3 dankzij 4 doelpunten van Eusébio.

  1e helft: Duivels grijpen Japan bij de keel, maar scoren niet

  De Rode Duivels trokken met Japan een haalbare, maar verraderlijke kaart in de 1/8e finales. Een elftal dat teert op techniek, snelheid en werkkracht, maar dat de groepsfase wel met het nodige geluk overleefde. Na een oefenronde van exact 10 minuten kon een eerste helft zonder dode momenten helemaal losbarsten.

   

  Het eerste Belgische schot kwam op naam van Witsel te staan. Zijn poging werd via een Japans been in hoekschop gewerkt, een scenario dat zich met andere schutters vijf keer zou herhalen. Elke keer kwam de Belgische luchtmacht oprukken en enkele keren leverde dat ook gevaar op. Op het half uur dook uitgerekend de terugkerende Vincent Kompany op aan de tweede paal, maar niemand was gevolgd om zijn spectaculaire pass een vervolg te geven.

   

  Van tijd tot tijd kon Japan eens tegenprikken, maar daarbij had het vaak de hulp van de Duivels nodig. Een eerste keer kon Kagawa profiteren van een gemiste kopbal van Meunier. Gelukkig voor de rechtsachter werd de Japanse voorzet veel te zwak op Courtois gekopt. Onze doelman deed de Belgische harten vlak voor de rust zelf even stilstaan toen hij een eenvoudige bal door zijn handen liet glippen.

  Ruime samenvatting van België - Japan (3-2)

  2e helft: Duivels wanhoop nabij, maar dan staan invallers op

  Na de rust werd hetzelfde spelbeeld verwacht, maar niets was minder waar. Vrijwel meteen moesten de Belgen achtervolgen. Jan Vertonghen verkeek zich helemaal op een Japanse dieptepass en zo kon Haraguchi op Courtois afstormen. De middenvelder bleef koelbloedig. Dat stond niet in het script!

   

  De Belgen reageerden meteen: nog geen minuut later mikte Hazard de gelijkmaker vol tegen de paal. Wie zijn kansen niet afmaakt, wordt daarvoor gestraft. Inui kreeg alle tijd en ruimte om uit te halen en dat moet je hem niet geven. Net als tegen Senegal plaatste hij de bal netjes tussen de doelman en de verste paal. Chaos en paniek gierden door de Belgische hoofden en dat was ook duidelijk op het veld.

   

  Uitgerekend een onzeker acterende Vertonghen luidde de Belgische ommekeer in met een de verste (en hoogste?) kopbal uit de WK-geschiedenis, waar Kawashima zich helemaal op verkeek. Met invallers Chadli en Fellaini was het duidelijk dat de kleine Japanners in de lucht kwetsbaar waren.

   

  5 minuten na de 1-2 van Vertonghen werd het plannetje van Martinez werkelijkheid met de buffelstoot van Fellaini. De rust keerde terug bij de Belgen, al flakkerde het Japanse vuur nog regelmatig op. Bijna verbrandden de Duivels zich daar vlak voor tijd aan, maar Courtois lanceerde na een hoekschop een gedroomde counter. Een prachtige tik van een voor de rest matige De Bruyne, de afgewogen voorzet van Meunier, het overstapje van Lukaku en de binnentikker van Chadli: 3-2. Brazilië, de Duivels komen eraan!

  Fase per fase

  1. einde, 21 uur 55. Einde. Na een thriller van formaat stoten de Belgen door naar de kwartfinales! Twee snelle Japanse goals na de rust deden alle Belgen doodsangsten uitgestaan, maar dankzij twee snelle tegentreffers was alles een kwartier voor tijd te herdoen. Met een razendsnelle tegenaanval in de slotseconden bezegelde Chadli het lot van de onfortuinlijke Japanners.
  2. tweede helft, minuut 96.
  3. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  4. tweede helft, minuut 95. Chadli trapt de Belgen naar de kwartfinales! De buit is binnen in de allerlaatste minuut! Lukaku laat de voorzet van Meunier schitterend lopen tot bij Chadli, die perfect is gevolgd en de 3-2 voorbij Kawashima trapt!
  5. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 94 door Nacer Chadli van België. 3, 2.
  6. tweede helft, minuut 94. Japan pakt uit met een speciaal nummertje, maar Courtois zweeft de vrije trap van Honda nog net uit zijn doel.
  7. tweede helft, minuut 91. Witsel mikt de bal richting eigen doel! Nagatomo vindt geen Japanner met zijn voorzet, maar wel de voet van Witsel. Gelukkig voor de middenvelder staat Courtois goed op te letten.
  8. tweede helft, minuut 89. De Bruyne verlegt het spel goed naar rechts, waar Meunier de bal blind voor doel brengt. Er is niemand gevolgd en bovendien heeft Lukaku wat te hard geduwd.
  9. tweede helft, minuut 87. Kawashima moet zich opnieuw tonen op een knal van Vertonghen! In de herneming kan Fellaini bijna met de bal aan de haal, maar hij wordt teruggevlagd uit buitenspel.
  10. tweede helft, minuut 86. Kawashima met de dubbele redding! Eiji Kawashima houdt de kopbal van Chadli knap uit zijn doel! Chadli kan in de herneming opnieuw voorzetten en Kawashima houdt de kopbal van Lukaku heerlijk van onder de lat!
  11. tweede helft, minuut 85. Courtois houdt Honda van 3-2! Kagawa wordt niet aangevallen en steekt de bal netjes tot bij Honda. Courtois staat pal op de inzet van de Japanners en daar mogen de andere Duivels hem dankbaar voor zijn.
  12. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Japan, Keisuke Honda erin, Genki Haraguchi eruit
  13. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Japan, Hotaru Yamaguchi erin, Gaku Shibasaki eruit
  14. tweede helft, minuut 81. Japan brengt Keisuke Honda. De ervaren Honda komt de Japanse rangen versterken. Kan hij net als tegen Colombia en Senegal het verschil maken?
  15. tweede helft, minuut 80. De Bruyne schildert een hoekschop op het hoofd van Kompany, maar zijn inzet wordt door een Japanner over de achterlijn gekopt.
  16. tweede helft, minuut 80.
  17. tweede helft, minuut 79.
  18. tweede helft, minuut 78.
  19. tweede helft, minuut 78. Nacer Chadli gooit de bal nog eens voor doel, waar de Belgische torens wachten, maar Lukaku kopt de bal naast het Japanse doel.

  "Japan is een bescheiden ploeg"

  Hoe moeten we dit Japanse elftal inschatten? "Japan is zeker een bescheiden ploeg, een van de mindere tegenstanders die overblijven in de Wereldbeker", vindt Peter Vandenbempt.

   

  "Maar ze koppelen wel Japanse discipline aan overgave, energie, techniek en ook wel goeie organisatie. Het is een zeer mobiel elftal waarmee de Belgische verdediging misschien wel eens problemen zou kunnen hebben."

   

  "De allerbeste spelers zijn misschien toch al wat over hun hoogtepunt heen. Honda kan geen hele wedstrijd meer spelen. Doelman Kawashima kennen we ook. Die kan een mindere dag hebben, zoals hij er op dit WK al een paar gehad heeft. Maar hij kan ook geweldig zijn en dan heeft België wel een probleem."

  Eiji Kawashima

  "Kaarten liggen gunstig"

  Toch zou Japan geen al te grote hindernis mogen vormen voor deze Rode Duivels. "België is gekomen om ver door te gaan op deze Wereldbeker. Dan mag Japan natuurlijk nooit een probleem zijn", vindt Peter Vandenbempt.

   

  "Zelfs door het allerbeste Japan uitgeschakeld worden, zou voor België ondenkbaar en onvergeeflijk zijn. Maar het zal wel een flinke wedstrijd zijn. België zal goed moeten zijn. Dat zien we ook op dit WK: ploegen die toch een flink stuk minder kwaliteit te bieden hebben, maken er meestal toch een stevige wedstrijd van."

   

  "Japan is erdoor geraakt dankzij de gele kaarten en de coach heeft iets heel raars gedaan in die laatste groepswedstrijd door met 6 andere spelers te voetballen. Het rommelt binnen het Japanse huishouden, ook omdat de opstelling al is uitgelekt. Wat dat betreft liggen de kaarten toch gunstig."

  Yoshida: "Staan voor moeilijke opdracht"

  België is de favoriet en dus kruipen de Japanners maar wat graag in de underdogrol. "Wat betreft individueel talent zijn zij een pak beter dan wij", zegt verdediger Maya Yoshida.

   

  "Maar soms kan een goede teamgeest het ook halen van individueel talent. En dan maken we een kans. Hopelijk kunnen we een stevige organisatie neerzetten. We beseffen wel dat we voor een moeilijke opdracht staan. We zullen er als ploeg moeten staan. We zijn allemaal opgewonden om te spelen tegen een van de beste teams ter wereld."

  Maya Yoshida

  Japanse bondscoach: "Niet op penalty's geoefend"

  Japan moet het van zijn collectief hebben, weet ook bondscoach Akira Nishino. "Bij ons gaat het niet om individuen, maar om het team", vertelde Nishino daags voor de wedstrijd.

   

  "We zitten nu bij de laatste 16 op een WK en dus volgen er enorme uitdagingen. We moeten oplossingen zoeken op het veld. We willen graag een Japanse wedstrijd spelen. België is hoogstwaarschijnlijk sterker, maar ze hebben ongetwijfeld ook zwakke punten."

   

  Op strafschoppen hebben de Japanners niet getraind. "Individueel werken de spelers daar wel eens aan, maar als team hebben we er niet op geoefend. Als het in een wedstrijd tot penalty's komt, is dat vooral mentaal moeilijk. Op training kun je zo'n situatie niet nabootsen. Ik vind het dus niet nuttig om erop te oefenen."

  Martinez: "Ik spreek de taal van het voetbal met mijn spelers"

  Zoals bekend zit bondscoach Roberto Martinez er niet verlegen om om af en toe eens met een kwinkslag uit te pakken. Ook toen hem gevraagd werd of het geen probleem was dat hij geen enkele taal (Frans en Nederlands) uit België meester was, reageerde Martinez kwiek. 

   

  "Het feit dat ik noch Frans, noch Nederlands spreek, is een voordeel geweest. Zo kan ik met de spelers communiceren door middel van "de taal van het voetbal". Voor mij maakt het dus geen verschil of een speler Waal of Vlaming is. Ik ben een neutraal figuur."