Ga naar de inhoud

Argentinië is de tweede grootmacht die sneuvelt op het WK

 za 30 juni 2018 19:53
  1. 11' - Geel - Marcos Rojo
  2. 13' - Doelpunt strafschop - Antoine Griezmann (1 - 0)
  3. 19' - Geel - Nicolás Tagliafico
  4. 41' - Doelpunt - Ángel Di María (1 - 1)
  5. 43' - Geel - Javier Mascherano
  1. 57' - Doelpunt - Benjamin Pavard (2 - 2)
  2. 64' - Doelpunt - Kylian Mbappé (3 - 2)
  3. 68' - Doelpunt - Kylian Mbappé (4 - 2)
  4. 72' - Geel - Blaise Matuidi
  5. 73' - Geel - Benjamin Pavard
  6. 83' - Verv. Antoine Griezmann door Nabil Fekir
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 30/06/18 - 16:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
13'
Antoine Griezmann
13'
Antoine Griezmann
1 - 0
41'
Ángel Di María
1 - 1
Ángel Di María
41'
57'
Benjamin Pavard
57'
Benjamin Pavard
2 - 2
64'
Kylian Mbappé
64'
Kylian Mbappé
3 - 2
68'
Kylian Mbappé
68'
Kylian Mbappé
4 - 2

Na wereldkampioen Duitsland (in de groepsfase) moet nu ook Argentinië, finalist in 2014, het WK-toneel verlaten. De Zuid-Amerikanen waren in een duel dat alle kanten uitschoot niet opgewassen tegen Frankrijk. In de kwartfinales nemen "Les Bleus" het op tegen de winnaar van Uruguay-Portugal.

Bekijk de goals uit Frankrijk - Argentinië (4-3)

Frankrijk - Argentinië in een notendop:

  • Sleutelmoment: Bij een 1-2-stand was het even slikken voor de Fransen, maar de geweldige 2-2 van Pavard gaf Frankrijk opnieuw het mentale overwicht. Mbappé deed de rest.
  • Man van de match: Kylian Mbappé was met zijn verschroeiende versnellingen een gesel voor de Argentijnse defensie. Hij lag aan de basis van de penalty en scoorde na de pauze twee keer.
  • Opvallend: Lionel Messi slaagt er maar niet in om te scoren in de knock-outfase van een WK. Zowel in 2006, 2010, 2014 als 2018, in totaal 10 wedstrijden met rechtstreekse uitschakeling, scoorde hij niet.

Di Maria wist vroege penaltygoal van Griezmann uit

Frankrijk startte sterk en was al na 9 minuten dicht bij de openingstreffer: een vrije trap van Griezmann spatte uiteen op de lat.

 

Het was slechts uitstel voor de Argentijnen, die geen raad wisten met de pijlsnelle Mbappé. De youngster van PSG spurtte alles en iedereen voorbij, Rojo kon hem enkel foutief afstoppen: penalty voor Frankrijk, keurig omgezet door Griezmann.

 

Ook na de 1-0 waren de Fransen baas. Pogba, Matuidi en Kanté heersten op het middenveld, Messi en zijn maats kregen geen ruimte om een degelijke aanval op te zetten. De Franse doelman Lloris keek werkloos toe.

 

Toch konden de Fransen niet met een verdiende voorsprong gaan rusten. Angel Di Maria kreeg alle tijd en ruimte om uit te halen van ruim buiten de zestien meter, Lloris had geen verhaal tegen de heerlijke knal in de bovenhoek: 1-1.

Mbappé maakt het verschil in geweldige tweede helft

Meteen na de rust liet Frankrijk zich een tweede keer verrassen. Een schot van Messi week af op Mercado en verdween naast de kansloze Lloris in doel.

 

Lang duurde het Argentijnse feestje echter niet. Frankrijk repliceerde met een minstens even mooie goal als die van Di Maria voor de rust: het vluchtschot van Pavard krulde onhoudbaar voorbij Armani in de verste hoek.

 

De prachtige goal gaf Frankrijk vleugels, de ongrijpbare Mbappé schoof al snel de 3-2 onder Armani door en rondde even later een vloeiende combinatie van de Fransen genadeloos af.

 

De zege leek binnen voor Frankrijk, maar Messi gaf zich niet zonder slag of stoot gewonnen. Met een prachtige assist zette hij Agüero in de blessuretijd nog op weg naar de 4-3, maar die kwam te laat voor Argentinië. Voor de finalist van 2014 eindigt het WK in de achtste finales.

Mascherano: "We hebben alles gegeven, tot het einde"

Benjamin Pavard scoorde voor Frankrijk op magistrale wijze de gelijkmaker (2-2) tegen Argentinië. Na de wedstrijd was de jonge rechterflankverdediger zichtbaar ontroerd. “Ik ben nog altijd geëmotioneerd”, opent Pavard.

 

“Ik wist niet hoe ik mijn doelpunt moest vieren. Ik scoor immers niet veel. Op training

wel af en toe, maar zelfs dan nooit met een volley.” Pavard onderschatte het belang van zijn doelpunt niet. “Dat gaf ons opnieuw zuurstof tegen een groots Argentinië. Ik ben zeer gelukkig voor mezelf, maar ook voor het team en het Franse volk”, besluit Pavard

 

Javier Mascherano: "We hebben alles gegeven, tot het einde. Nu is het moment

daar om afscheid te nemen. Het is nu gedaan. Vanaf nu ben ik enkel nog maar een fan van Argentinië."

Mbappé: "Pelé, dat is een andere categorie"

Kylian Mbappé: “Ik ben heel blij om na Pelé de 2e speler te zijn die als tiener kan scoren in een knock-out-wedstrijd op een WK. Maar laten we de dingen in hun context zien. Pelé, dat is een ander categorie.”

 

Op de vraag of zijn geboorte in 1998 een 2e trofee voor Frankrijk betekende, nadat de Franse nationale ploeg eerder dat jaar ook nog wereldkampioen was geworden, reageerde Mbappé lachend dat daar geen discussie over kon bestaan. “Dat WK is het enige wereldkampioenschap dat Frankrijk kon winnen, dat was een historisch moment. Mijn geboorte verbleekt daarbij in het niets.”


Blaise Matuidi kreeg een geel karton onder de neus geduwd tegen Argentinië en mist zo de kwartfinales. “Die gele kaart is heel hard. Ik praat op dat moment zelfs niet tegen de scheidsrechter, maar roep iets naar Otamendi. Ik heb echt niet begrepen waarom ik die straf kreeg. Ik ben zeer ontgoocheld, maar reken erop dat mijn ploegmaats ons naar de halve finales zullen brengen.”


Didier Deschamps (bondscoach Frankrijk): “Het was een geweldige wedstrijd, ik ben heel gelukkig en ben blij voor mijn spelers. Natuurlijk waren er foutjes. Die 1-2 had nooit mogen vallen. Maar we hebben goed gereageerd en gedaan wat moest. Of we nu tegen de Portugezen of de Uruguayanen moeten, zijn zorgen voor morgen.” 

Fase per fase

90+6'

Einde

Afgelopen! Frankrijk plaatst zich voor de kwartfinales na een 4-3-overwinning tegen Argentinië. Messi en co moeten naar huis.
90+6'

Frankrijk ontsnapt aan de gelijkmaker

90+6' tweede helft
90+5'

Meza over!

In de slotseconden duwt Meza de bal nog over! Frankrijk ontsnapt aan een late gelijkmaker.
90+4'
De poppetjes gaan even aan het dansen na een gemene actie van Mercado. De ref moet de gemoederen bedaren, terwijl kostbare seconden wegtikken voor Argentinië.
90+3'

Messi schildert de bal op het hoofd van Agüero: 4-3

90+3'

Agüero zorgt nog voor spanning

Toch nog een Argentijnse goal: Messi schildert de bal op het hoofd van Agüero, die Lloris het nakijken geeft. 4-3, met nog twee minuten blessuretijd.
90+1'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
90'

4 minuten extra

We krijgen nog vier minuten extra tijd, maar voor de Argentijnen is dat wellicht te weinig.
88'

Applaus voor Mbappé

Uitblinker Kylian Mbappé krijgt een applauswissel van Deschamps, Thauvin komt hem vervangen.
88'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
85'

Messi probeert het, Lloris pakt makkelijk

85'

Flauw schotje van Messi

Daar is Messi nog eens: hij slalomt langs een paar verdedigers, het schot met rechts is te slap om Lloris te grazen te nemen.
84'
Agüero kan bijna profiteren van een misverstandje achterin bij Frankrijk, maar krijgt de bal niet meer tot bij een ploegmaat.
80'

Messi probeert

Toch nog eens een actie van Messi. Hij bedient de vrijlopende Meza, maar diens schot stelt weinig voor.
75'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
75'
Argentinië is aangeslagen. De snelle en gretige Fransen lopen de Zuid-Amerikanen langs alle kanten voorbij, het is wachten op een volgend doelpunt.