Ga naar de inhoud
Na de 1-0 van Rapinoe was de vreugde al groot bij de VS.

VS prikt de WK-droom van Oranje Leeuwinnen stuk in de finale

 zo 7 juli 2019 20:54
Verenigde Staten
einde
2-0
Nederland
  1. 42' - Geel - Abby Dahlkemper
  1. 15:05 - Doelpunt - Rose Lavelle (2 - 0)
FIFA Vrouwen Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 07/07/19 - 17:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
15:05
Rose Lavelle
15:05
Rose Lavelle
2 - 0

De vrouwen uit de Verenigde Staten hebben hun wereldtitel voetbal met succes verdedigd. In de finale was de VS te sterk voor Nederland: 2-0. Het is na 1991, 1999 en 2015 de vierde keer dat de VS het WK voor vrouwen wint.

Bekijk de samenvatting van VS-Nederland (2-0)

IJzersterke Van Veenendaal houdt Oranje overeind

Op weg naar de finale scoorden de Amerikaanse vrouwen in elke wedstrijd op dit WK in de eerste 12 minuten. De openingsfase overleven was dus de opdracht voor Nederland. De Oranje Leeuwinnen moesten zoals verwacht meteen achteruit, maar in de problemen kwamen onze noorderburen niet.

 

Pas op het halfuur was het bij een hoekschop plots alle hens aan dek voor Oranje. Ertz pakte uit met een knappe volley, de redding van Van Veenendaal was even mooi. Nederland kon daar enkel een flauwe uitbraak van Beerensteyn tegenover stellen, in de kiem gesmoord door doelvrouw Naeher.

 

Kort voor de rust kwamen de Amerikaanse vrouwen tot twee keer toe erg dicht bij de 1-0, evenveel keer na een voorzet van Rapinoe. Van Veenendaal pareerde een poging van Mewis en deed hetzelfde bij een inzet van Morgan, met hulp van de paal. Toen Morgan het even later van ver probeerde, onderstreepte Van Veenendaal nog maar eens waarom zij de doelvrouw van dit WK is.

Van Veenendaal en paal staan in de weg voor Morgan

Rapinoe schiet de VS naar vierde wereldbeker

De Amerikaanse vrouwen bleven ook na de rust naarstig zoeken naar de verlossende treffer. Op het uur kraakte Oranje dan toch. De bal ging op de stip na een overtreding van Van der Gragt op Morgan en wie anders dan sterspeelster Rapinoe trapte de VS op voorsprong.

 

Bij Oranje kwam de tik hard aan en nog geen tien minuten later vloog het laatste greintje hoop helemaal weg. Lavelle kreeg te veel ruimte en nam Van Veenendaal te grazen met een verre knal. 0-2 en wedstrijd beslist.

 

De Amerikaanse vrouwen waren plots helemaal ontketend en kwamen nog een paar keer dicht bij de 3-0. Van Veenendaal beperkte de schade met knappe reddingen op pogingen van Morgan, Heath en Dunn. Nederland kon daar enkel nog een knap schot van Beerensteyn tegenover stellen, maar een eerredder was Oranje niet gegund.

VS komt op voorsprong in WK-finale na VAR-fase met strafschop: 1-0

Nederland wijkt en Lavelle knalt de 2-0 binnen voor de VS

Fase per fase

90+6'

Einde

De Amerikaanse vrouwen verlengen hun wereldtitel. Europees kampioen Nederland hield lang stand, maar woog uiteindelijk te licht voor de Amerikaanse topfavoriet. Rapinoe brak de ban vanaf de stip, Lavelle stelde de overwinning helemaal veilig.
07/07/19
90+3'

Het volgende doel van de Amerikaanse vrouwen: de Olympische Spelen. Daar zal ook Nederland bij zijn.

Bert Sterckx
01/02/23
90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
07/07/19
89'

5 extra minuten

We krijgen nog 5 extra minuten. Veel zullen die niet meer veranderen. Het geloof is helemaal weg bij Oranje, de Amerikaanse vrouwen hebben hun vierde wereldbeker voor het grijpen.
84'

Vrije trap van Spitse zoeft maar net naast

80'
Een vrije trap van Spitse doet de Nederlandse fans toch nog eens opveren. Ze krult de de bal fraai over de muur, maar helaas voor Oranje ook net naast het doel.
78'

Rapinoe naar de kant

Voor sterspeelster Rapinoe zit het WK erop. Ze trof op dit toernooi zes keer raak en krijgt een staande ovatie van het hele stadion. Press is haar vervangster.
78'

Van Veenendaal voorkomt de 3-0

77'
Eindelijk eens een prik van Oranje. Beerensteyn snijdt goed naar binnen en haalt uit. Naeher pakt de bal zonder al te veel problemen.
76'
Van Veenendaal behoedt Oranje voor nog meer averij. Dunn mag zomaar de zestien inlopen en afdrukken, maar de Nederlandse doelvrouw werkt de poging in hoekschop. Die levert niks op.
74'

Heath en Rapinoe laten de 3-0 liggen

73'

Nederland wijkt en Lavelle knalt de 2-0 binnen voor de VS

73'
Bij Nederland grijpen ze in met twee wissels. Na Martens gaat nu ook Dekker naar de kant. Roord en Van de Sanden zijn hun vervangsters.
72'

Morgan botst op Van Veenendaal

De Amerikaanse aanvalsgolven blijven nu komen. Morgan trekt zich op gang en lijkt op weg naar de 3-0, maar Van Veenendaal steekt er een stokje tussen.
71'