Jupiler Pro League - speeldag 31 - 01/04/23 - 16:01
Ayase Ueda
2 - 0

Cercle Brugge blijft een mondje meespreken in de strijd om de tickets voor de Europe Play-offs. De Vereniging versloeg zaterdag een onmachtig Kortrijk en mag zo blijven dromen van Europa.

Cercle Brugge - KV Kortrijk in een notendop:

• Man van de Match: Olivier Deman werkte niet alleen hard, maar had met een assist en een uitgelokte strafschop ook een voet in beide doelpunten.

• Sleutelmoment: Na nog geen drie minuten lijkt Ayase Ueda de score al te openen, tot de VAR daar een stokje voor steekt. Het blijkt een teken aan de wand, want niet veel later zet Somers de Vereniging dan toch op voorsprong. Het begin van het einde voor Kortrijk.

• Opvallend: Cercle-aanvaller Ueda zit al aan 15 treffers in onze competitie, maar scoorde pas vandaag zjin eerste strafschopdoelpunt van het seizoen.

• Strijd om Europe Play-offs: Door de verdiende zege duwt Cercle Brugge Anderlecht opnieuw (even?) uit de top 8. Paars-wit mag zondag dus geen misstap begaan op bezoek bij Eupen.

Somers en Ueda klaren de klus al voor de rust

Cercle Brugge schoot uit de startblokken en leek na amper drie minuten het laken al naar zich toe te trekken. Ueda profiteerde van geklungel in de Kortrijk-defensie, maar zag zijn treffer – na lang wachten - nog afgekeurd worden voor buitenspel.

Het bleek uitstel van executie voor de bezoekers. Op het kwartier bediende Deman maatje Somers in de zestien, die een knappe aanval met een buffelstoot perfect afrondde.

Kortrijk hapte naar adem en tot overmaat van ramp ging de bal ook nog eens op de stip na een drieste tackle van Bruno. Ueda stuurde Vandenberghe de verkeerde kant uit en zorgde met zijn 15e van het seizoen voor de 2-0-ruststand.

Hoewel Bernd Storck tijdens de pauze een driedubbele wissel doorvoerde, was er van beterschap amper sprake bij de bezoekers. Cercle kwam zelfs nog het dichtst bij een derde treffer, maar Vandenberghe weigerde zich nog eens om te draaien.

Cercle Brugge blijft volop meedoen in de strijd voor de top 8 en brengt zo ook een mooi eerbetoon aan Miguel Van Damme. De voormalige doelman overleed eerder deze week exact een jaar geleden na een lange strijd tegen leukemie.

Muslic: "Verdienen om in de Europe Play-offs te spelen"

Miron Muslic (trainer Cercle Brugge): "Ik ben zeer tevreden vandaag. Dit is een verdiende overwinning. We hadden alles onder controle en speelden een fantastische eerste helft. Ik denk dat we het verdienen om in de Europe Play-offs te spelen, zeker omdat we helemaal onderaan stonden toen we aan onze opdracht begonnen."

D'Haene: "Het was gewoon niet goed genoeg vandaag"

Kristof D'Haene (KV Kortrijk): "Het is schandalig hoe we aan de wedstrijd begonnen. Cercle zette ons goed onder druk, maar het leek alsof we schrik hadden van hen.  Dan sta je al snel 2-0 achter. Het was gewoon niet goed genoeg vandaag. De mentaliteit van Cercle was drie keer zo groot als de onze en dat zag je op het veld en op het scorebord. Tegen Eupen zal het veel beter moeten volgende week."

Bernd Storck (trainer KV Kortrijk): "We zijn gewoon nooit in ons spel gekomen. Ik vond het niet dramatisch in de eerste helft. Cercle Brugge is blij met dit soort voetbal, maar wij zijn dat niet. Wij hebben goede spelers, maar geen spelers die kunnen vechten. Dat missen we en daarom kan ik mijn spelers niets verwijten. In de volgende wedstrijden spelen we opnieuw tegen ploegen die voetbal willen spelen, dat ligt ons beter."

17:54

EINDE

Na een armtierige tweede helft doet Cercle Brugge een uitstekende zaak in de strijd om de top 8. De Vereniging klaarde tegen een zwak Kortrijk de klus al voor de rust. Somers en Ueda namen de doelpunten voor hun rekening.

90+2'

Het is de thuisploeg die nog het dichtst bij een doelpunt komt. Ximines krijgt de bal met een gelukje voor de voet, maar ziet zijn poging in extremis nog afgeblokt worden.

90'

89'

De jonge Ximines zet het nog eens op zijn lopen en probeert het vervolgens vanuit een schuine hoek. Het schotje van de Jamaicaan wordt uiteindelijk simpel opgeraapt door Vandenberghe.

88'
86'

Met nog iets meer dan 5 minuten te gaan, lijkt Cercle Brugge een uitstekende zaak te doen in de strijd om de top 8. Is de Vereniging tevreden met 2 doelpunten of duwen ze in het slot nog door voor een derde treffer?

85'
85'
82'

Kortrijk steekt dan toch nog eens de neus aan het venster. Selemani trekt vanop de linkerflank naar binnen en levert dan een zwak schotje af. Majecki kan simpel oprapen.

81'

Armoe troef

Wie deze tweede helft aan zich voorbij heeft laten gaan, zal daar voorlopig geen spijt van krijgen.

Beide teams lijken zich neer te leggen bij de huidige tussenstand en leggen een bijzonder inspiratieloze pot voetbal op de mat na de rust.

79'
78'
75'
73'
73'
70'

We blijven toch wat op onze honger zitten in deze tweede helft. Cercle Brugge lijkt de zege rustig over de streep te kunnen trekken. Kortrijk laat dan weer na om een reuzestap te zetten richting het behoud.