Stroeykens schenkt Anderlecht levensbelangrijke zege in nerveuze veldslag tegen Seraing

  1. 90+3' - Verv. Yari Verschaeren door Noah Sadiki
  2. 90' - Verv. Mario Stroeykens door Majeed Ashimeru
  3. 89' - Geel - Abdoulaye Sylla
  4. 88' - Verv. Morgan Poaty door Valentin Guillaume
  5. 88' - Verv. Sami Lahssaini door Sérgio Conceição
  6. 86' - Geel - Marvin Tshibuabua
  7. 79' - Verv. Sambou Sissoko door Ejaita Ifoni
  8. 76' - Doelpunt - Mario Stroeykens (0 - 1)
  9. 67' - Verv. Kristian Arnstad door Adrien Trebel
  10. 67' - Verv. Benito Raman door Francis Amuzu
  11. 63' - Geel - Sami Lahssaini
  12. 59' - Geel - Kristian Arnstad
  76'goalMario Stroeykens0 - 1

  Duizend kilo valt van de schouders bij Anderlecht. In Seraing boekte paars-wit een levensbelangrijke zege om de degradatiedruk weg te houden. Mario Stroeykens besliste in minuut 76, op aangeven van nieuwkomer Dreyer, een nerveuze match die alle kanten uit kon. Door de driepunter mag Anderlecht voorzichtig weer naar boven kijken.

  Seraing - Anderlecht in een notendop:

  • Sleutelmoment: "Wie gaat hier in godsnaam scoren voor Anderlecht?", vroeg radiocommentator Bert Sterckx zich af. In minuut 76 beantwoordde Mario Stroeykens die vraag. Een cruciaal doelpunt voor RSCA in een levensbelangrijke partij.
   
  • Man van de match: Stroeykens was van levensbelang met zijn doelpunt, maar bij Anderlecht blonk toch vooral Anders Dreyer uit. De Deense nieuwkomer was vooraan een rustpunt en was bij zowat al het Brusselse gevaar betrokken. Met een knappe assist gaf hij zijn visitekaartje af.
   
  • Statistiek: Een bleke 0-1-zege op het veld van de rode lantaarn. In andere tijden zou de prestatie van Anderlecht op een fluitconcert zijn ontvangen, nu zorgt het voor broodnodige extra ademruimte. Het rapport van RSCA oogt dit seizoen met 27 op 66 rampzalig, al zijn de degradatiezorgen wel even verdreven.

  Een pijnlijke realiteit voor iedereen met een paars-wit hart: op het veld van rode lantaarn Seraing moest Anderlecht zondag een degradatietopper uitvechten. Coach Riemer dropte nieuwkomer Dreyer in de basis, achteraan moest Sardella depanneren op linksback.

   

  Sportieve baas Jesper Fredberg, die deze week nog Peter Verbeke naar de uitgang had begeleid in het Astridpark, had met een peptalk in de kleedkamer zijn team nog wat op scherp gezet. Een maat voor niets, want echt scherp zou Anderlecht niet acteren op Le Pairay

   

  Raman wrong na een dikke tien minuten (vanuit buitenspel) een dot van een kans de nek om, de voorbereiding van Dreyer - die een goede indruk gaf bij zijn debuut in de basis - was wel van goede makelij.

   

  Anderlecht domineerde aan de bal, maar defensief was het gebrek aan vertrouwen - na de flaterpartijen van eerder deze week tegen Zulte Waregem - merkelijk. Op het halfuur legde Bernier, de beste man bij Seraing, Debast in de luren, maar Verbruggen hield zijn team recht.

  Stroeykens wuift degradatiezorgen (even) weg

  Vlak voor rust kon Arnstad na een goede combinatie nog gevaarlijk zijn, maar daarmee had Anderlecht zijn grootste kansen gehad. Na de pauze bleef Anderlecht zoeken, coach Riemer kruiste de vingers op een goede afloop. 


  Die goede afloop kwam er uiteindelijk wel. Murillo - die voor het eerst in weken nog eens zijn niveau haalde - stuurde Dreyer goed diep. De Deen omspeelde handig Dietsch en schotelde Stroeykens voor doel de bevrijdende 0-1 voor. Een gouden doelpunt dat Anderlecht een eerste zege van het jaar oplevert. 


  De degradatiezorgen lijken dankzij de driepunter even verdreven bij Anderlecht, maar de weg is nog lang om uit de sportieve (en extra-sportieve) put te klimmen. Volgende week zondag wacht de topper tegen Antwerp, een lastige opgave om verder te bouwen aan de Brusselse renaissance.

  Fase per fase

  1. einde, 17 uur 54. Anderlecht wint kelderkraker tegen Seraing. Mooi was het niet, maar Anderlecht wint verdiend op het veld van Seraing. Stroeykens bevrijdde RSCA een kwartier voor tijd, na knap voorbereidend werk van aanwinst Dreyer. De driepunter zal in het Astridpark de lont van het kruitvat halen, maar meer dan wat extra ademruimte levert het ook niet op. .
  2. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 93. Het eind is in zicht. De opluchting bij Anderlecht zal groot zijn, al blijft het ook na deze zege ver in de tweede tabelhelft hangen. .
  4. tweede helft, minuut 93. Vervanging bij Anderlecht, Noah Sadiki erin, Yari Verschaeren eruit
  5. Er komen 4 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  6. tweede helft, minuut 90. Vervanging bij Anderlecht, Majeed Ashimeru erin, Mario Stroeykens eruit
  7. tweede helft, minuut 90. Sylla breekt een Brusselse aanval af met een smerige tackle op Amuzu. Geel is zijn deel. .
  8. Gele kaart voor Abdoulaye Sylla van RFC Seraing tijdens tweede helft, minuut 89
  9. tweede helft, minuut 88. Vervanging bij RFC Seraing, Valentin Guillaume erin, Morgan Poaty eruit
  10. tweede helft, minuut 88. Trebel trapt een vrije trap in lijn met zijn wedstrijd: dramatisch. .
  11. tweede helft, minuut 88. Vervanging bij RFC Seraing, Sérgio Conceição erin, Sami Lahssaini eruit
  12. tweede helft, minuut 87. Onze woorden zijn nog niet koud of daar is Seraing al. Bernier, alweer hij, kan vanop de rand van de zestien nog eens uithalen, maar Verbruggen hoeft zich niet moe te maken. .
  13. Gele kaart voor Marvin Tshibuabua van RFC Seraing tijdens tweede helft, minuut 86
  14. tweede helft, minuut 86. Nog zes minuten reguliere speeltijd. Anderlecht is op weg naar zijn eerste zege van het jaar. Of kan Seraing nog iets klaarspelen in het slot? .
  15. tweede helft, minuut 81. Bernier, dé man bij Seraing, loopt Trebel eraf en snijdt dan knap naar binnen. Sissoko neemt over, maar kan niet op doel besluiten. Het blijft link voor Anderlecht. .
  16. tweede helft, minuut 80. Trebel is bezig aan een redelijk dramatische invalbeurt. Met een nieuwe ziekenhuisbal passt hij de bal richting de Luikse fans in de hoofdtribune. .
  17. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij RFC Seraing, Ejaita Ifoni erin, Sambou Sissoko eruit
  18. tweede helft, minuut 78.
  19. tweede helft, minuut 77. Stroeykens bevrijdt Anderlecht! Daar is dan toch het doelpunt! Murillo stuurt Dreyer diep, de Deen omspeelt handig Dietsch en vindt voor doel Stroeykens, die maar hoeft binnen te tikken. .
  20. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 76 door Mario Stroeykens van Anderlecht. 0, 1.