Tekenend na een flauwe match: Anderlecht wint dankzij late owngoal bij Charleroi

  1. 45+1' - Geel - Kristian Arnstad
  2. 21' - Verv. Zeno Debast door Moussa Ndiaye
  1. 88' - Verv. Damien Marcq door Anthony Descotte
  2. 85' - Own goal - Adem Zorgane (0 - 1)
  3. 81' - Verv. Ryota Morioka door Amirhossein Hosseinzadeh
  4. 80' - Verv. Isaac Mbenza door Youssouph Badji
  5. 80' - Verv. Adrien Trebel door Anouar Ait El Hadj
  6. 80' - Verv. Fábio Silva door Benito Raman
  7. 71' - Verv. Mario Stroeykens door Majeed Ashimeru
  8. 71' - Verv. Kristian Arnstad door Amadou Diawara
  9. 64' - Verv. Nadhir Benbouali door Ali Gholizadeh
  10. 52' - Geel - Nadhir Benbouali
  11. 49' - Geel - Ken Nkuba Tshiend
  85'own goalAdem Zorgane0 - 1

  Brian Riemer heeft zijn eerste competitiematch met Anderlecht gewonnen. Op een diefje, want Anderlecht en Charleroi lieten zien waarom ze in de middenmoot kamperen. Paars-wit won een slaapverwekkende kerstpot tegen ex-coach Felice Mazzu dankzij een owngoal van Adem Zorgane in de slotfase. 

  Charleroi - Anderlecht in een notendop:

  • Sleutelmoment: Vijf minuten voor het einde krijgt Anderlecht het alsnog voor elkaar, met dank aan de invallers. El Hadj laat een voorzet van Raman slim passeren voor Amuzu. Die mikt de reuzenkans op Koffi, maar in de rebound botst de bal via de ongelukkige Zorgane toch in doel.

  • Man van de match: Hij miste opnieuw efficiëntie voor doel, maar Francis Amuzu was wel één van de weinigen die voor dreiging zorgde bij Anderlecht. Tot twee keer toe vond hij Koffi op zijn weg. De tweede keer leidde het wel tot de owngoal van Zorgane.

  • Opvallend: Voor Anderlecht is het nog maar de derde uitzege van het seizoen. Eerder kon het enkel bij STVV en KV Mechelen de volle buit pakken. In de laatste drie uitwedstrijden had paars-wit amper 1 punt gesprokkeld.

  Anderlecht verliest controle na uitvallen Debast

  Als eerste opdracht bij je nieuwe club het meteen moeten opnemen tegen je ex-club. Het was een bijzondere rentree bij Charleroi voor Felice Mazzu. Ook Brian Riemer stond voor zijn competitiedebuut bij Anderlecht, na de nipt verloren bekerwedstrijd tegen Racing Genk vorige week.

  Beide coaches zorgden voor vuurwerk langs de zijlijn en ook buiten het stadion werd vuurwerk, letterlijk dan, afgestoken. Op het veld knalde het een pak minder. Charleroi slaagde er door de hoge druk van Anderlecht niet in om de bal lang vast te houden, paars-wit ving op zijn beurt weinig aan met het balbezit.

  Toen Debast na ruim een kwartier uitviel en Anderlecht even met z'n tienen stond, profiteerde Charleroi bijna. Amuzu leverde de bal zomaar in bij Nkuba, maar die onderlijnde het scoringsprobleem van Charleroi met een flauw schot pal op Verbruggen (de vervanger van de zieke Van Crombrugge).

  Het wegvallen van Debast zorgde wel voor een keerpunt in een kansarme eerste helft. Anderlecht was zijn overwicht plots kwijt, Charleroi kwam steeds beter in de wedstrijd. Heymans kopte bijna raak op een hoekschop, Verbruggen hield Anderlecht overeind.

  Zorgane helpt Anderlecht een handje

  Net als in de eerste helft schoot Anderlecht het best uit de startblokken na de rust. Stroeykens probeerde het in één tijd op een afvallende bal, Koffi zag het schot rakelings naast hobbelen. Na een knappe bal van Trebel kwam Amuzu nog dichter bij de 0-1, Koffi stak er een stokje voor.

  Anderlecht slaagde er nadien opnieuw niet in om de goede lijn door te trekken. In tegenstelling tot de eerste helft kon ook Charleroi zijn niveau niet opkrikken. Een scoreloos gelijkspel leek in de maak, ondanks de vele wissels aan beide kanten.

  Toch zorgden twee late invallers bij Anderlecht alsnog voor het verschil in de slotfase. El Hadj liet een lage voorzet van Raman slim lopen en zo kon Amuzu van dichtbij uithalen. Wéér mikte hij pal op Koffi, maar de bal botste ongelukkig op Zorgane en verdween zo alsnog in doel. 0-1 en meteen genoeg voor een belangrijke driepunter.

  Riemer: "Geduldig gewacht op die kans"

  • Brian Riemer (trainer Anderlecht): "We hebben een voor ons heel belangrijke wedstrijd gewonnen. De opluchting bij het team is groot na twee à drie weken hard werken sinds mijn komst. Het was mijn eerste competitiewedstrijd en het was heel belangrijk voor ons om te hervatten met een overwinning. Dat was een geweldig gevoel. We bekijken elke wedstrijd afzonderlijk. We wisten dat dit een heel moeilijke wedstrijd zou zijn tegen een sterk georganiseerd team. Om zo'n organisatie uit verband te spelen heb je veel kwaliteit nodig. In deze periode van het jaar is dat moeilijk op zachtere velden, waardoor het lastig is om snel te spelen. We wisten dus dat we geduldig moesten zijn en dat hebben we uitstekend gedaan. We hebben gewacht op die kans en gelukkig ging het op het einde onze kant uit. Het was mooi om te zien hoe alle invallers vandaag het verschil maakten voor ons en ons hielpen om de match te winnen."

  • Felice Mazzu (trainer Charleroi): "0-0 was het logische resultaat geweest. Ik denk zelfs dat we op bepaalde momenten beter waren dan Anderlecht. Onze doelman heeft twee reddingen moeten verrichten, waarbij ook het doelpunt viel. Aanvallend moeten we natuurlijk meer brengen, dat is duidelijk. Maar qua organisatie, mentaliteit en de wil om de richtlijnen en de vooropgestelde filosofie te volgen kan ik mijn spelers alleen maar feliciteren. In deze moeilijke periode kan ik wat dat betreft trots zijn op mijn team."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 97. Einde. Geen grootse rentree voor Felice Mazzu op Mambourg. Hij gaat met Charleroi nipt onderuit tegen zijn ex-ploeg Anderlecht. Een 0-0-gelijkspel leek nochtans in de maak, maar het venijn zat in de staart met een owngoal van Zorgane. Prima competitiedebuut dus voor Riemer, al liet het spelniveau nog te wensen over bij paars-wit. .
  2. tweede helft, minuut 97 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 96. Charleroi zorgt toch nog voor wat nervositeit bij Anderlecht. Vertonghen moet nog een corner toestaan op een voorzet van Gholizadeh, maar die levert niks meer op. .
  4. tweede helft, minuut 91. 5 minuten extra. Charleroi krijgt nog vijf minuten om alsnog een nederlaag af te wenden. Anderlecht moet nog even volhouden om een belangrijke driepunter binnen te halen. .
  5. tweede helft, minuut 88. Vervanging bij Charleroi, Anthony Descotte erin, Damien Marcq eruit
  6. Owngoal tijdens tweede helft, minuut 85 door Adem Zorgane van Anderlecht. 0, 1.
  7. tweede helft, minuut 85. Anderlecht op voorsprong! Anderlecht krijgt het dan toch voor elkaar. Raman zet zich door op rechts en brengt de bal laag voor doel. El Hadj laat de voorzet slim passeren en Amuzu mikt weer pal op Koffi, maar de bal botst via Zorgane alsnog in doel. .
  8. tweede helft, minuut 81.
  9. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Charleroi, Amirhossein Hosseinzadeh erin, Ryota Morioka eruit
  10. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Charleroi, Youssouph Badji erin, Isaac Mbenza eruit
  11. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Anderlecht, Anouar Ait El Hadj erin, Adrien Trebel eruit
  12. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Anderlecht, Benito Raman erin, Fábio Silva eruit
  13. tweede helft, minuut 80. Bij Anderlecht brengt Riemer nog wat fris aanvallend geweld tussen de lijnen met Raman en El Hadj. Zij vervangen Trebel en Silva. Ook bij Charleroi is er een dubbele wissel. Mbenza en Morioka ruimen plaats voor Badji en Hosseinzadeh. .
  14. tweede helft, minuut 77. Slotkwartier. Het slotkwartier is ingegaan. Krijgen we nog een winnaar in het Stade du Pays? Met een puntendeling schieten beide ploegen weinig op. .
  15. tweede helft, minuut 75. Delcroix voorkomt averij voor Anderlecht. Even schrikken toch voor Anderlecht bij een snedige uitbraak van de thuisploeg. Mbenza kan zich doorzetten en brengt de bal laag voor doel. Daar is Delcroix net sneller op de bal dan Gholizadeh. Belangrijke tussenkomst van de verdediger. .
  16. tweede helft, minuut 72. Dubbele wissel. Riemer grijpt in bij Anderlecht. Arnstad en Stroeykens worden naar de kant gehaald voor Diawara en Ashimeru. .
  17. tweede helft, minuut 71. Vervanging bij Anderlecht, Majeed Ashimeru erin, Mario Stroeykens eruit
  18. tweede helft, minuut 71. Vervanging bij Anderlecht, Amadou Diawara erin, Kristian Arnstad eruit
  19. tweede helft, minuut 70. Mbenza mikt ruim naast. Even een opflakkering van Charleroi. Nkuba legt de bal goed achteruit naar Mbenza. Die waagt zijn kans van net buiten de zestien, maar zijn schot gaat meters naast. .
  20. tweede helft, minuut 65. Opnieuw een onderbreking. Arnstad is weer klaar voor de strijd, maar nu ligt N'Diaye op de grasmat na een tik in zijn gezicht. Het zorgt ervoor dat het ritme helemaal uit de wedstrijd verdwijnt. .