Over en out voor Mazzu? Forfaitnederlaag voor Anderlecht na vroegtijdig beëindigde treurmars

  1. 43' - Geel - Aron Dønnum
  2. 39' - Geel - Lior Refaelov
  3. 27' - Doelpunt - Marlon Fossey (2 - 1)
  4. 20' - Doelpunt - Nicolas Raskin (1 - 1)
  5. 2' - Doelpunt - Yari Verschaeren (0 - 1)
  1. 61' - Verv. Francis Amuzu door Julien Duranville
  2. 61' - Verv. Lior Refaelov door Mario Stroeykens
  3. 56' - Doelpunt - Philip Zinckernagel (3 - 1)
  2'goalYari Verschaeren0 - 1
  20'goalNicolas Raskin1 - 1
  27'goalMarlon Fossey2 - 1

  Standard-Anderlecht is met een sisser van jewelste afgelopen voor Anderlecht en bij uitbreiding het hele voetbalpubliek. Bij een 3-1-achterstand voor de Brusselaars gooiden Anderlecht-fans tot twee keer toe vuurwerk op het veld. Ref Van Driessche kon niet anders dan de partij definitief staken. De malaise bij RSCA is compleet, mogelijk volgt nu ook het ontslag van trainer Felice Mazzu.

  Standard - Anderlecht in een notendop

  • Sleutelmoment: De 3-1 van Zinckernagel breekt het weinige verzet dat Anderlecht nog in zich heeft. Tegelijkertijd doet het ook de woede bij de paars-witte fans ontsteken. Ze beginnen met vuurwerk te gooien en stoppen pas wanneer de wedstrijd definitief gestaakt wordt.
  • Man van de Match: De piepjonge Canak is het genre van speler dat ze in Luik graag verafgoden. De zeventienjarige buitenspeler koppelt een puntgave techniek aan een tomeloze inzet. Hij zal nog wel een paar keer opduiken in de nachtmerries van de Anderlechtse verdedigers.
  • Opvallend: Anderlecht was zeven wedstrijden ongeslagen tegen Standard. De laatste nederlaag, in 2019, kwam er in precies dezelfde omstandigheden. Misnoegde bezoekende fans bekogelden het veld van Sclessin toen ook bij een dubbele achterstand van hun ploeg.

  Anderlecht stuikt in elkaar op Sclessin

  Het begon nochtans allemaal zo goed voor Anderlecht. Mazzu had gevraagd om intensiteit te tonen en moest geen twee minuten wachten op de 0-1 van Verschaeren. Die rondde heerlijk af na een actie van Refaelov. Standard werd overtroefd en Silva zette Bodart snel nog eens aan het werk.

   

  Na een kwartier geraakte de thuisploeg pas in haar ritme. Dussenne kopte een hoekschop tegen de kruising en een wakkere Van Crombrugge moest in de voeten van Balikwisha duiken. Even later was de doelman toch geklopt. Raskin mocht onbedreigd oprukken en zag zijn afgeweken schot met een boogje onder de lat vallen. Dame Fortuna was van kamp gewisseld.

   

  Anderlecht stond plots te bibberen. Van Crombrugge redde ternauwernood een al dan niet bedoelde deviatie van Dragus op een knal van Zinckernagel. De onvermijdelijke 2-1 kwam er toch. Van Crombrugge liet zich wegdrummen en Fossey kon een schampschot van Dussenne van dichtbij in doel leggen.

   

  Mazzu had nog één speelhelft om zijn vel te redden, maar zijn spelers waren niet in staat een vuist te maken. Integendeel. Dragus stelde het einde nog even uit door naast te mikken, maar Zinckernagel had geen genade. Hij bedankte Amuzu voor een enorme dekkingsfout en kopte de 3-1 op het bord.

   

  En toen begonnen de Anderlecht-fans aan hun vuurwerkshow en de verbouwingen van het bezoekersvak.

  Raskin: "We hebben onze job gedaan"

  "Jammer, want we hadden nog goals kunnen maken", monkelde Nicolas Raskin na affluiten. "We hebben de match gespeeld die we moesten spelen. Het is jammer dat het zo eindigt, maar het toont wel aan dat we superieur waren."

   

  "Ik weet niet of dit scenario te voorspellen was. Wij richten ons op onszelf. We hebben onze job gedaan. We waren een beetje verrast door de vroege goal. Ik denk dat we niet hard genoeg waren in de duels, maar we hebben het rechtgezet."

   

  De 1-1 van Raskin was het scharniermoment van de match. "Het mooiste aan de goal was de actie. Ik had wat geluk met mijn schot." De middenvelder toonde tijdens zijn viering een tattoo op zijn dijbeen. "Dat zijn mijn grootouders. Ze hebben me altijd gesteund, maar zijn al een paar jaar overleden. Het zou hen plezier gedaan om mij hier nu te zien."

   

  Standard versloeg ondertussen drie topclubs. "Dat gebeurde vroeger wel vaker. Die tijden mogen terugkomen. De passie en de sfeer die in dit stadion hangen... Dit is goed voor de toekomst. We zien wel waar we uitkomen."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 78. Afgelopen! Een trieste avond voor het Belgisch voetbal, maar vooral voor Anderlecht. Afgetroefd door Standard, zieltogend in de stand en met een muitende aanhang. Paars-wit is doodziek. .
  2. tweede helft, minuut 77. Balikwisha komt op aangeven van Dønnum dicht bij de 4-1. Dat is het sein voor de supporters van Anderlecht om nog maar eens het vuurwerk boven te halen... .
  3. tweede helft, minuut 75. Duranville en Stroeykens moeten het kapseizende paarse schip recht trekken. .
  4. Botsing. Fossey en Amuzu zijn onzacht met elkaar in aanraking gekomen. Allebei moeten ze verzorgd worden, terwijl er bij Anderlecht enkele wissels op til zijn. . tweede helft, minuut 74.
  5. tweede helft, minuut 72. De klok in Sclessin is een kwartier teruggedraaid, maar de onze is blijven tikken. U hoeft enkel een kwartier terugtellen om de juiste tijd te krijgen. .
  6. tweede helft, minuut 70. Spelers zijn terug. Van Driessche wil het nog eens proberen, maar bijna meteen vliegt er een nieuwe vuurpijl op het gras. We vrezen er een beetje voor... .
  7. tweede helft, minuut 68.
  8. tweede helft, minuut 63. Er vliegen nu zelfs stoeltjes naar beneden. De woede zit diep bij de bezoekende fans. .
  9. tweede helft, minuut 61. Vervanging bij Anderlecht, Julien Duranville erin, Francis Amuzu eruit
  10. tweede helft, minuut 61. Vervanging bij Anderlecht, Mario Stroeykens erin, Lior Refaelov eruit
  11. tweede helft, minuut 60. De Standard-fans kleineren Mazzu nu, de arme man. Bert Sterckx.
  12. tweede helft, minuut 59. Even geduld! Scheidsrechter Van Driessche stuurt de spelers naar binnen. Als de bezoekende fans niet afkoelen, dreigt de geschiedenis van drie jaar geleden zich te herhalen. Een paar verdwaasde spelers van Anderlecht staat nog op het veld. .
  13. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 56 door Philip Zinckernagel van Standard. 3, 1.
  14. tweede helft, minuut 55. Zinckernagel kopt binnen! Wat gaat dat gemakkelijk! Mazzu kan het niet begrijpen, want Amuzu laat Zinckernagel doodleuk uit zijn rug komen. De Deen mag van dichtbij in doel koppen. Uit het vak van Anderlecht wordt vuurwerk op het veld gegooid... .
  15. tweede helft, minuut 54. Er is een gebrek aan durf bij Anderlecht. .
  16. tweede helft, minuut 53. Op deze manier zal Anderlecht niet door die defensie van Standard geraken. Bert Sterckx.
  17. tweede helft, minuut 50. Debast is overigens in de kleedkamer gebleven, wellicht met die blessure. N'Diaye vervangt hem. .
  18. tweede helft, minuut 48. Dragus probeert het. Eerst wat dreiging van Anderlecht, maar Standard wordt snel daarna écht gevaarlijk. Dragus mikt uit de draai maar nipt naast. .