Heldenrol voor Samatta: Genk blijft in de top drie na passage in het Dudenpark

  1. 37' - Verv. Joseph Paintsil door Nicolas Castro
  2. 20' - Verv. Bart Nieuwkoop door Simon Adingra
  3. 15' - Doelpunt - Joseph Paintsil (0 - 1)
  1. 90+6' - Geel - Christian Burgess
  2. 90+2' - Doelpunt - Mbwana Samatta (1 - 2)
  3. 83' - Verv. Dante Vanzeir door Gustaf Nilsson
  4. 83' - Geel - Matias Alejandro Galarza
  5. 83' - Geel - Siebe Van der Heyden
  6. 81' - Geel - Daniel Muñoz
  7. 79' - Verv. Patrik Hrošovský door Matias Alejandro Galarza
  8. 79' - Verv. Bilal El Khannous door Ángelo Preciado
  9. 74' - Doelpunt - Loic Lapoussin (1 - 1)
  10. 63' - Verv. Paul Onuachu door Mbwana Samatta
  11. 58' - Verv. Victor Boniface door Dennis Eckert
  12. 58' - Verv. José Rodríguez door Cameron Puertas
  13. 56' - Geel - Ismaël Kandouss
  14. 52' - Geel - Teddy Teuma
  15. 46' - Geel - Paul Onuachu
  15'goalJoseph Paintsil0 - 1
  74'goalLoic Lapoussin1 - 1
  90+2'goalMbwana Samatta1 - 2

  Union heeft voor het eerst dit seizoen verloren in eigen stadion. Racing Genk won dankzij een doelpunt van Ally Samatta in de 92e minuut een intens duel. 

  Union - Genk in een notendop:

  • Sleutelmoment: De wedstrijd leek af te stevenen op een logisch gelijkspel tot Ally Samatta opstond. De Genkse publiekslieveling kopte een hoekschop knap voorbij Moris en zorgde zo voor een nieuwe Genkse zege.

  • Man van de match: In een intense wedstrijd waren de verdedigers doorgaans baas over de aanvallers, maar in het slot zorgde Samatta voor de beslissing. Met zijn eerste doelpunt voor Genk sinds november 2019 is hij de grote held van de avond.

  • Opvallend: Vorig seizoen mocht Union nog lachen na de beslissende 2-1 van Dante Vanzeir in de 100ste minuut, maar dit keer viel het dubbeltje in de slotseconden aan de juiste kant voor Genk.

  Dominant Genk al snel op voorsprong

  Met een Europese triomf voor Union en een knappe 16 op 21 voor Genk in de competitie kregen we een topper te zien tussen twee teams die blaakten van het zelfvertrouwen.

   

  Het waren de Limburgers die in de eerste helft hun dominante voetbal van de voorbije weken bovenhaalden en snel op een voorsprong kwamen na een snedige tegenprik die werd afgerond door Paintsil.

   

  Union kwam nauwelijks onder de druk uit en Trésor kwam zeer dicht bij de 0-2. Aan de overkant was dan weer een heerlijke parade van Vandevoordt nodig om Lynen van de gelijkmaker te houden.

  Union knokt terug, maar Samatta is de grote held

  Ook na rust bleef de wedstrijd bol staan van de duels. Union had dit keer wat meer controle, maar doelpunten kregen we niet meteen. 

   

  Vanzeir, die geen onaardige match speelde, twijfelde te lang voor Vandevoordt en verkwanselde zo een unieke kans voor de thuisploeg. Het killersinstinct laat Vanzeir dit seizoen nog in de steek.

   

  In het slotkwartier zette de thuisploeg nog eens vol aan en dat leverde ook de gelijkmaker op. Lapoussin kreeg iets te veel vrijheid van Arteaga en hij liet Vandevoordt kansloos achter met een bom die via de onderkant van de lat over de doellijn ging.

   

  Beide teams namen vrede met een correct gelijkspel, maar dat was buiten luxe-invaller Samatta gerekend. De Tanzaniaan heerste aan de eerste paal en kopte Genk nog naar een onverhoopte driepunter.

   

  De Limburgers blijven bovenin het klassement staan op 5 punten van leider Antwerp. Union bengelt wat in de subtop en moet Genk, althans voorlopig, laten gaan.

  Vrancken: "Wedstrijd verdiende geen verliezer"

  Genk dendert zo door in de competitie en draait met 19 op 24 bovenin mee in het klassement. Wouter Vrancken klonk na afloop ook zeer tevreden: "In de tweede helft ging het ups en downs bij ons. We hadden moeite om onze momenten te grijpen."

  "Dit was een hele mooie en open wedstrijd en verdiende eigenlijk geen verliezer. Ik ben uiteraard wel zeer blij dat het op het einde voor ons was."

   

  Uiteindelijk maakte Samatta het verschil: "Het was niet simpel voor hem want de duels waren echt scherp. Het is echt mooi dat hij het dan afmaakt in het slot."

  • Ally Samatta: "Ik voel me echt geweldig. Het doet me zoveel plezier om hier terug te zijn. Dit is mijn eerste goal en ik hoop dat er nog heel veel zullen volgen."

   "Dit was een zeer belangrijke match om te winnen. De volledige wedstrijd was gewoon echt zwaar en compact. Ik ben in elk geval nog steeds dezelfde Samatta als een paar jaar geleden en zal er alles aan doen om het verschil te blijven maken."

  Het ging zeker in de tweede helft met ups en downs, het doet me veel plezier dat we het nog afmaken.

  Wouter Vrancken (coach Genk)

  Van der Heyden: "Europese match zal er snel zijn"

  Union-coach Karel Geraerts had een gelijkaardige analyse in petto als zijn Genkse collega: "Het eerste doelpunt valt voor ons zeer ongelegen, zeker met die wedstrijd van donderdag in de benen is dat echt niet optimaal."


  "In de tweede helft namen we over omdat Genk ook automatisch wat achteruit ging kruipen. Je scoort dan op het goede moment en dan hoop je om door te duwen, maar dat deden we niet."

  "Heel veel van mijn spelers zijn tot het gaatje moeten gaan dus ik kan niet anders dan tevreden zijn. We verdienden deze nederlaag niet, maar we zullen ons optrekken aan deze prestatie."

  • Siebe Van der Heyden: "Na de 1-1 had ik eigenlijk het gevoel dat we erop en erover zouden gaan. Het is dan ook heel pijnlijk om op het einde die corner nog tegen te krijgen. Dit is een frustrerende avond."

   "Genk is voetballend zeer goed en kon soms onder onze druk uitvoetballen. Het is jammer dat we een eerste thuisnederlaag lijden, maar nu moeten we snel de knop omdraaien. Onze volgende Europese wedstrijd zal er snel zijn."

  Fase per fase

  1. einde, 20 uur 23. Einde partij. Genk wint in extremis op het veld van Union! Na een slopende wedstrijd leken beide teams vrede te kunnen nemen met een puntje, maar het was Samatta die in de toegevoegde tijd het verschil maakte.  .
  2. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  3. Gele kaart voor Christian Burgess van Union tijdens tweede helft, minuut 96
  4. tweede helft, minuut 93. De wedstrijd leek helemaal gespeeld, maar Samatta zorgt dus toch nog voor een onverhoopt Genks doelpunt. Trekken de Limburgers dit nu ook nog over de streep? .
  5. tweede helft, minuut 92. Jawel! 1-2. Het is Ally Samatta die Genk over de streep trekt in het Dudenpark! De Tanzaniaan heerst aan de eerste paal en kopt overhoeks binnen: 1-2. Genk wint bij Union. .
  6. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 92 door Mbwana Samatta van KRC Genk. 1, 2.
  7. tweede helft, minuut 91. Trésor sleept er op een slimme manier nog een hoekschop uit, zit er nog wat in de pijplijn? .
  8. Er komen 5 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  9. tweede helft, minuut 89. Preciado duikt na een knappe aanval nog eens op voor Moris, maar de invaller stond buitenspel. Beide teams vinden niet meteen nog oplossingen, we lijken af te stevenen op een gelijkspel. .
  10. tweede helft, minuut 86. Beide teams hebben werkelijk alles gegeven en het tempo is wat gaan liggen. We zijn intussen de laatste vijf minuten ingegaan. .
  11. tweede helft, minuut 84. Applauswissel Vanzeir. Dante Vanzeir gaat naar de kant na een verdienstelijke partij. Hij wordt afgelost door de boomlange Zweed Gustaf Nilsson. Het is het debuut voor de aanvaller die deze zomer overkwam van Wehen Wiesbaden. .
  12. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Union, Gustaf Nilsson erin, Dante Vanzeir eruit
  13. Gele kaart voor Matias Alejandro Galarza van KRC Genk tijdens tweede helft, minuut 83
  14. Gele kaart voor Siebe Van der Heyden van Union tijdens tweede helft, minuut 83
  15. tweede helft, minuut 82. De forse tackles en stevige duels volgen elkaar nu razendsnel op. Eerst krijgt Munoz geel voor een beuk aan Adringa en nu gaat Van der Heyden op de bon na een obstructiefout. .
  16. Gele kaart voor Daniel Muñoz van KRC Genk tijdens tweede helft, minuut 81
  17. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij KRC Genk, Matias Alejandro Galarza erin, Patrik Hrošovský eruit
  18. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij KRC Genk, Ángelo Preciado erin, Bilal El Khannous eruit
  19. tweede helft, minuut 78. Wouter Vrancken voelt dat zijn team de grip volledig kwijt is en hij haalt Hrosovsky en El Khannouss naar de kant voor Preciado en Galarza. .
  20. tweede helft, minuut 77.