Jupiler Pro League - speeldag 5 - 21/08/22 - 13:31
Habib Guèye
1 - 1
Habib Guèye
33'

Club Brugge heeft de West-Vlaamse derby tegen KV Kortrijk winnend afgesloten. De landskampioen domineerde voor de rust, maar kwam erna toch een paar keer goed weg. Pas toen KV Kortrijk met z'n tienen viel, was het zegezeker. Noa Lang viel in, maar werd meteen weer gewisseld nadat hij zijn enkel verzwikte.

Club Brugge - Kortrijk in een notendop:

• Man van de match: De doelman van de verliezende ploeg als MVP aanduiden, wil wat zeggen. Marko Ilic was vandaag de enige op het veld die boven zichzelf uitsteeg. Hij verhinderde zware verliescijfers voor Kortrijk door een karrenvracht aan parades.

• Sleutelmoment: Club degradeerde Ilic met 29 doelpogingen tot uitbater van een schietkraam, maar een doelpuntenkermis bleef uit. Net voor de rust viel de bal dan toch eens goed. Bjorn Meijer stuurde zijn team met een kopbal en een voorsprong de rust in.

• Opvallend: Het slot van de wedstrijd stond in teken van 2 zeer korte invalbeurten. Noa Lang verzwikte bij zijn eerste actie zijn enkel, en moest meteen weer naar de kant. Bij Kortrijk kreeg invaller Youssef Challouk al na 5 minuten een rode kaart toen hij op de hakken van de doorgebroken Mata trapte.

Transfersoaps en tegenvallende resultaten overschaduwden Jan Breydel in de eerste weken van het seizoen. Enkel vorig weekend - toen de landskampioen met 3-0 van OHL won - overtuigde Club echt tussen de lijnen.  De landskampioen stond vandaag voor de bevestiging tegen de buren van Kortrijk.

Er waren tijdens de week heel wat vraagtekens over de selectie van Club, maar Hoefkens kon gewoon dezelfde 11 namen op zijn blad zetten. Zo raakte Skov Olsen op tijd fit en had Hans Vanaken schijnbaar geen last van de Engelse variant van transferitis.

De supporters spraken hun draaischijf dan ook symbolisch aan met de tifo, "Bluvn Hans, ni goan."

Wie je ook niet op snelheid mag laten goan is Ferran Jutgla. De aanvaller van Club ontfutselde na 3 minuten de bal van een wegglijdende Selemani en liet Jan Breydel al meteen ontploffen. Een flitsend begin van een wisselvallige namiddag voor de landskampioen.

De thuisploeg domineerde de eerste helft wel, maar liet zich op het half uur verrassen op de eerste en enige kans van Kortrijk. Club schoot nadien weer wakker en kon net voor de rust op voorsprong komen via een kopbal van Bjorn Meijer.

Opnieuw duwde Club niet door na de voorsprong. In de tweede helft maakte het zijn kansen zelf niet af en werd het enkele keren serieus opgeschrikt. Zo liet invaller Gueye de lat in de slotfase stevig trillen.

Echt overtuigen deed Club vandaag niet, maar het resultaat staat alvast. Werk gedaan. Al zag de thuisploeg Noa lang in het slot wel nog uitvallen met een blessure. Kortrijk blijft na een verdienstelijke tweede helft onderaan in het klassement bengelen.