0 op 6 en fluitconcert voor Anderlecht: Cuypers schenkt AA Gent zege vanaf de stip

  1. 88' - Verv. Mario Stroeykens door Nilson Angulo
  2. 85' - Geel - Fábio Silva
  3. 82' - Verv. Yari Verschaeren door Sebastiano Esposito
  4. 82' - Verv. Francis Amuzu door Noah Sadiki
  5. 81' - Verv. Alessio Castro-Montes door Bruno Godeau
  6. 81' - Verv. Hong Hyun-seok door Jens Petter Hauge
  7. 74' - Geel - Hong Hyun-seok
  8. 72' - Geel - Mario Stroeykens
  9. 70' - Verv. Marco Kana door Kristian Arnstad
  10. 70' - Verv. Lior Refaelov door Benito Raman
  11. 69' - Doelpunt strafschop - Hugo Cuypers (0 - 1)
  12. 61' - Geel - Jordan Torunarigha
  13. 60' - Verv. Laurent Depoitre door Ibrahim Salah
  14. 60' - Verv. Andrew Hjulsager door Hugo Cuypers
  69'penalty goalHugo Cuypers0 - 1

  Exact één week na de explosie van euforie tegen Young Boys Bern heeft AA Gent de Anderlecht-fans nu met een kater van jewelste opgezadeld. Dankzij Hugo Cuypers, die een penalty netjes omzette, werd het 0-1 voor de Gentenaren in het Lotto Park. Anderlecht blijft achter met 9 op 18, Gent springt naar de 5e plaats met 11 punten. 

  Anderlecht - AA Gent in een notendop:

  • Sleutelmoment: Halfweg de tweede helft laat Refaelov een zeldzame kans voor Anderlecht onbenut, even later gaat aan de overkant de bal op de stip voor Gent. Invaller Cuypers laat de kans niet liggen en knalt de penalty hoog in doel. Paars-wit herstelt niet meer van die klap.

  • Man van de match: Hugo Cuypers moest vandaag op de bank beginnen bij Gent, maar kon zich toch ontpoppen tot matchwinnaar. De invaller stond nog geen tien minuten op het veld toen hij Gent met een feilloze strafschop op voorsprong bracht.

  • Opvallend: AA Gent is nu al 13 uitwedstrijden op rij ongeslagen en verbetert daarmee het clubrecord van 1952-53. Het is al van december vorig jaar geleden dat Gent buitenshuis nog eens verloor, toen werd het 4-3 op het veld van KV Mechelen. 

  • Statistiek: Voor Anderlecht is het al van 11 november 2018 geleden dat het nog eens kon winnen tegen Gent. Sindsdien bleef Gent 10 JPL-wedstrijden ongeslagen tegen paars-wit (6x gelijk, 4x winst).

  Delcroix op de paal, treffer Depoitre afgekeurd

  De 300e wedstrijd in de hoogste klasse voor Anderlecht-coach Felice Mazzu, de 200e match voor Laurent Depoitre in het AA Gent-shirt. Twee jubilarissen dus, maar een feestelijke eerste helft werd het allerminst. Na een goede tussenkomst op een eerste prik van Hong was het voor Van Crombrugge vechten tegen de slaap en ook Roef moest amper in actie komen.

  Anderlecht kon maar twee keer echt voor gevaar zorgen. Op het kwartier devieerde Delcroix een hoekschop tegen de paal en na ruim een halfuur ging een listig afstandsschot van Murillo rakelings naast. Ook Gent vond combinerend geen oplossingen. Odjidja probeerde het dan maar van ver, zijn lage knal ging niet zo gek ver naast.

  Tien minuten voor de rust leek Gent dan toch het verschil te maken. Een heerlijke pegel van Kums strandde op de lat, maar Hjulsager bood Depoitre een herkansing aan en de spits werkte de bal via de lat in doel. Hjulsager stond evenwel buitenspel en dus bleef het na tussenkomst van de VAR 0-0.

  Cuypers telt slap Anderlecht uit met puike penalty

  De tweede helft was in hetzelfde bedje ziek. Veel slordigheden, weinig doelgevaar. Na tien minuten moest Van Crombrugge wel weer bij de pinken zijn op een afgeweken schot van Hjulsager. Anderlecht bleef vruchteloos op zoek naar kansen. Na een zeldzame goede combinatie probeerde Refaelov het met een knappe stifter, maar hij kon de bal niet kadreren.

  In plaats van 1-0 werd het meteen daarna 0-1. Na tussenkomst van de VAR ging de bal op de stip voor een haakfout van Amuzu op Hong en Cuypers poeierde de strafschop verschroeiend hard hoog in doel.

  Gent hield de wedstrijd nadien probleemloos onder controle. Anderlecht beet keer op keer zijn tanden stuk op de foutloze organisatie van de bezoekers. Gent springt dankzij de driepunter over Union de top vijf binnen. Paars-wit blijft na zijn derde competitienederlaag achter met een magere 9 op 18.

  Vanhaezebrouck: "Nu een reeks neerzetten"

  • Hein Vanhaezebrouck (trainer Gent): "Dit is maar één match. Als we zaterdag verliezen tegen Charleroi, staan we gewoon weer in het middenveld. We moeten nu een reeks neerzetten en blijven punten pakken. Buitenshuis zetten we sinds vorig jaar goede resultaten neer, dus we hadden er wel vertrouwen in dat het hier ook kon. Het was weer zo'n typische wedstrijd tussen Anderlecht en Gent. Twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn, weinig echte kansen. Het zat dicht tegen een gelijkspel, maar uiteindelijk komen wij er als winnaar uit. We zetten een uitzonderlijke reeks neer tegen Anderlecht, maar het verschil is niet zo groot. Zij hadden in al die jaren net zo goed verschillende keren kunnen winnen. Ik ben niet de man van de hoerastemming bij een overwinning. Het was zeker niet onze beste match vanavond, we leden veel onnodig balverlies. We hadden wel de beste kansen en wat meeval dat we via de VAR die penalty kregen. Het was een penalty, daar was geen discussie over."

  • Felice Mazzu (trainer Anderlecht): "Eén bal binnen het kader, dat is veel te weinig. Als Refaelov die grote kans benut, dan had de wedstrijd er misschien anders uit kunnen zien. Offensief hebben we te weinig gebracht. We moeten met veel meer vertrouwen naar voren durven te spelen. We blijven erop hameren om vooruit te spelen, om de diepgang te zoeken en de bal niet steeds achteruit te spelen. We moeten nog blijven werken."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 97 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 96. Einde. Na de verloren bekerfinale vorig seizoen opnieuw een pijnlijke avond voor Anderlecht tegen Gent. Paars-wit slikt al zijn derde competitienederlaag op amper zes wedstrijden en blijft achter met 9 op 18. Cuypers maakte het verschil voor Gent met een puike penalty. Het team van Hein Vanhaezebrouck springt over Union de top vijf binnen. .
  3. tweede helft, minuut 88. Vervanging bij Anderlecht, Nilson Angulo erin, Mario Stroeykens eruit
  4. Gele kaart voor Fábio Silva van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 85
  5. tweede helft, minuut 85. Silva komt te laat. Anderlecht knutselt toch nog eens een goede aanval in elkaar. Raman brengt de bal uiteindelijk laag voor doel, maar daar komt Silva net te laat inglijden. De spits krijgt nadien nog geel voor een wegwerpgebaar naar de lijnrechter. .
  6. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij Anderlecht, Sebastiano Esposito erin, Yari Verschaeren eruit
  7. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij Anderlecht, Noah Sadiki erin, Francis Amuzu eruit
  8. tweede helft, minuut 82. Ook bij Anderlecht voeren ze nog eens een dubbele wissel door. Sadiki en Esposito lossen Amuzu en Verschaeren af.  .
  9. tweede helft, minuut 81. Zit er voor Anderlecht na de verloren bekerfinale opnieuw een pijnlijke nederlaag aan te komen tegen Gent? Het ziet ernaar uit, want de thuisploeg slaagt er niet in doelgevaar te creëren. Gent houdt makkelijk stand. .
  10. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij KAA Gent, Bruno Godeau erin, Alessio Castro-Montes eruit
  11. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij KAA Gent, Jens Petter Hauge erin, Hong Hyun-seok eruit
  12. tweede helft, minuut 81. Nog twee frisse krachten erin bij Gent. De moegestreden Hong wordt vervangen door Hauge. Godeau neemt de plaats in van Catsro-Montes. .
  13. tweede helft, minuut 74. Geel voor Hong. Nu loopt ook Hong tegen een gele kaart aan. Hij testte even de kwaliteit van het shirt van Debast. .
  14. Gele kaart voor Hong Hyun-seok van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 74
  15. Gele kaart voor Mario Stroeykens van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 72
  16. tweede helft, minuut 71. Geel voor Stroeykens. Stroeykens trekt iets te fel aan de broek van Samoise. Zijn actie wordt terecht bestraft met geel. .
  17. tweede helft, minuut 71. Dubbele wissel. Mazzu grijpt in en dropt Raman en Arnstad in de ploeg. Voor Kana en Refaelov is de wedstrijd voorbij. .
  18. tweede helft, minuut 70. Vervanging bij Anderlecht, Kristian Arnstad erin, Marco Kana eruit
  19. tweede helft, minuut 70. Vervanging bij Anderlecht, Benito Raman erin, Lior Refaelov eruit
  20. Doelpunt na strafschop tijdens tweede helft, minuut 69 door Hugo Cuypers van KAA Gent. 0, 1.