1. 43' - Geel - Novatus Miroshi
  1. 70' - Verv. Michael Frey door Vincent Janssen
  2. 89' - Geel - Ritchie De Laet
Jupiler Pro League - speeldag 2 - 31/07/22 - 21:00

Antwerp heeft zijn eerste thuismatch in het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League gewonnen, zij het opnieuw met weinig overschot. Balikwisha zorgde er tegen Zulte Waregem met het enige doelpunt van de wedstrijd voor dat de 3 punten op de Bosuil bleven. Opnieuw geen spektakelstuk, maar The Great Old doet wel wat de andere topploegen niet konden: winnen.

Antwerp - Zulte Waregem in een notendop:

• Statistiek: 16 doelpogingen in de eerste helft. Acht voor Zulte Waregem en acht voor Antwerp. De statistiek die de wedstrijd perfect samenvat. Beide ploegen waren elkaars evenknie in de eerste helft, die gekleurd werd door de aanvalslust van beiden. In de tweede helft nam Antwerp over.

• Man van de match: Hij blijft vaak onder de radar, maar deze keer schuiven we hem toch graag naar voren als beste man op het veld. Alhassan Yusuf zette vandaag de lijnen uit op het middenveld van Antwerp. Ook aan de bal straalt hij vertrouwen uit. Een rustpunt in de georganiseerde chaos van The Great Old.

• Moraal van het verhaal: Het doel heiligt de middelen op de Bosuil. De druk op Antwerp is dit jaar immens. Recht evenredig met hun budget. De ploeg van Mark van Bommel werd daarom al vaker dan lief op de korrel genomen voor hun prestaties op het veld. Toch staat het als enige topploeg met 6 op 6 aan de leiding van de competitie en overleefde het in Europa.

• Opvallend: Manuel Benson zat vandaag niet in de selectie. Toch was de dribbelvaardige aanvaller aanwezig in het stadion. Na affluiten ging de publiekslieveling de supporters ook even groeten, al leek die groet verdacht veel op een afscheid. Trekt de winger dan toch naar het Burnley van Kompany?

Het doel heiligt de middelen bij Antwerp.

Mark van Bommel is naar de Bosuil gekomen met één doel: prijzen pakken. Met mooi voetbal als het kan, maar helemaal bovenaan het prioriteitenlijstje prijkt dat niet.

Tot nu toe overtuigde The Great Old dan ook nog niet op het grasveld. Zowel in Europa als in de competitie haalde het resultaten, maar spektakelvoetbal bleef uit.

Het Oranje machiavellisme bleek ook vandaag tegen Zulte Waregem weer op te leveren.

Zo'n eerste thuismatch op de Bosuil, het is wel wat. Zo overleefde onze decibelmeter de wedstrijd niet. Van minuut 1 tot minuut 93 rolde er gezang van de tribunes. Een daverende atmosfeer die inspirerend werkte op de spelers.

Zowel Zulte Waregem als Antwerp lieten in een amusante eerste helft dan ook elk 8 doelkansen optekenen. En ook na de rust bleef vooral de thuisploeg trouw aan die "sturm und drang"-filosofie. Twintig minuten voor het einde kon Antwerp die dominantie verzilveren via een binnentikker van de bedrijvige Balikwisha.

Toen scheidsrechter Lothar D'Hondt Novatus Miroshi nadien op twee gele kaarten trakteerde, was het volksfeest compleet. Het betekende ook het einde van een mogelijk slotoffensief van Zulte Waregem.

Flitsend is het nog niet, toch prijkt het pragmatische Antwerp na vanavond - als enige topploeg met 6/6 - aan de leiding van de Jupiler Pro League en stootte het door naar de volgende ronde van de Conference League. Ook Zulte Waregem mag kracht putten uit dit duel. De bezoekers charmeerden met fysiek en gedurfd voetbal.

Nainggolan: "Op mentaliteit, minder op kwaliteit"

Radja Nainggolan: "We zijn een sterke groep. Dat is ook nodig deze periode. We hebben al heel wat matchen op de teller. Nu al. Daarom moeten we het momenteel doen met onze mentaliteit, en niet altijd met onze kwaliteit. Maar kijk, we verliezen moeilijk en staan nu eerste. Dan kan je niet klagen."

Sammy Bossut: "We hebben ons mannetje gestaan vandaag. Het was een wedstrijd "wie eerst scoort, wint". Ik vind dat het duidelijk te zien is dat we een nieuwe weg ingeslaan zijn. Als we dit kunnen brengen tegen Antwerp - die zoveel inkopen heeft gedaan - dan ziet het er goed uit voor ons.

22:53

EINDE

Antwerp heeft zijn eerste thuismatch in het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League gewonnen, zij het met weinig overschot. Balikwisha zorgde er tegen Zulte Waregem met het enige doelpunt van de wedstrijd voor dat de 3 punten op de Bosuil bleven. De start van Antwerp is prima, met 6 op 6.

89'
81'

De vele wissels breken het tempo wat in de wedstrijd. Vooral het tienkoppige Zulte Waregem kan geen vuist meer maken.

75'

Toen waren ze met 10

aj aj aj, Zulte Waregem valt met 10 man, net nu het aan een slotoffensief moest beginnen. Miroshi werd enkele minuten geleden geboekt voor een fout, maar reageerde te hevig na een overtreding van zijn ploegmakker Tambedou, en kreeg er een tweede gele kaart bovenop van Lothar D'Hondt.

69'

Doelpunt Antwerp: 1-0!

Eindelijk. Antwerp domineert in de tweede helft en kan dat nu ook vezilveren met een doelpunt. Na een knappe één-twee tussen Vines en Frey komt de bal bij Balikwisha, die deze keer wel kan binnentikken.

69'
60'

Het regent kansen in de Bosuil. Eerst zet Antwerp Bossut aan het werk in zijn schietkraam, maar op hun lauweren rusten kan de thuisploeg absoluut niet. Dompé blijft Alderweireld en co geselen met flukse counters. Deze keer is de winger van Essevee te egoïstisch. Hij trapt vanuit een scherpe hoek op Bodart, terwijl Vossen alleen stond te zwaaien in de zestien.

57'

De hemelsluizen boven de Bosuil gaan open. Het regent pijpenstelen. In dat klimaat voelt Frey zich als een vis in het water. In de eerste helft vloekte hij nog gretig op zijn ploegmakkers, nu vloekt hij vooral op zichzelf. De aanvaller van Antwerp is bij momenten onspeelbaar voor de defensie van Zulte Waregem. Toch vergeet hij nog te vaak het hoofd koel te houden, ook nu knalt hij het leer hoog de tribunes in.

50'

Antwerp neemt de touwtjes in handen in het begin van de eerste helft. Zo probeert Nainggolan Frey in stelling te brengen in de grote rechthoek van Zulte Waregem. Voorlopig zonder succes.

48'

Bijna 1-0!

Balikwisha zal zelden zo blij geweest zijn bij het zien van de vlag. Zo heeft de winger van Antwerp toch een uitvlucht voor zijn onmogelijke misser. Balikwisha moest de bal van Frey - die uit buitenspel kwam - gewoon binnentikken, maar "controleerde" hem in de handen van Bossut.

48'

2e HELFT

Er blijft een bijzondere atmosfeer hangen in de Bosuil. Werkt het inspirerend voor een tweede helft met dezelfde drang naar voren als de eerste?

47'
21:45

RUST

Frey  stapt vloekend het veld af. De spits van Antwerp is niet tevreden over zijn aandeel in de eerste helft, die nochtans bol stond van de doelkansen. Zowel Antwerp als Zulte Waregem trokken resoluut de kaart van de aanval. Zo moesten beide doelmannen overuren draaien in de amusante eerste helft.