OH Leuven verzilvert sterke tweede helft bij KV Kortrijk

1. 56' - Verv. Alexandre De Bruyn door Amine Benchaib
    2. 63' - Verv. Joao Gamboa door Kristiyan Malinov
    3. 75' - Verv. Aleksandar Radovanovic door João Silva
    Jupiler Pro League - speeldag 1 - 23/07/22 - 18:15

OH Leuven heeft zijn verplaatsing naar West-Vlaanderen in stijl afgerond. KV Kortrijk was baas voor de rust, maar had na de pauze minder in de pap te brokken. De druk van OHL werd in het laatste kwart beloond.

KV Kortrijk - OHL in een notendop

• Sleutelmoment: KV Kortrijk was veruit de betere ploeg in het eerste half uur van de wedstrijd maar kwam niet tot scoren. Een ruim overwicht in kansen en gevaar leverde slechts één schot in het doelkader op.

• Man van de match: Mathieu Maertens is na het vertrek van Xavier Mercier de nieuwe kapitein van Leuvense fusieclub. De nieuwe leider was vaak aanwezig in de aanval en trapte zijn ploeg ook op voorsprong.

• Opvallend: Marc Brys startte de wedstrijd dan wel met zes volledig nieuwe namen, het zijn de oudgedienden die uiteindelijk het pleit beslissen voor de uitploeg. De Norre en Maertens combineerden voor het eerste, al-Taamari spurtte het veld over voor het tweede doelpunt.

Zoals gezegd was het KV Kortrijk dat met het meeste enthousiasme aan de aftrap kwam. Vooral Dylan Mbayo was met zijn snelheid een gesel voor de Leuvense defensie.

Meer dan proberen zat er niet in voor de thuisploeg, dat zonder doelpunten de kleedkamer in trok. Na rust kwam de wedstrijd moeizaam op gang. OH Leuven kreeg meer tijd aan de bal en kon zo zelf het spel bepalen vanaf het uur. Maertens trapte eerst nog op keeper Ilic maar had enkele minuten later meer geluk, vrijgelaten aan de tweede paal.

Kortrijk wist dat het van moeten was en dwong een echte grote kans af voor Dion De Neve, die alleen voor Cojocaru de bal naast trapte.

De snelle al-Taamari maakte iets later gretig gebruik van de naar voren gestormde verdediging, scheurde het veld over en legde de eindstand vast.

Raphael Holzhauser, de nieuwe spelmaker van Leuven, dirigeerde in zijn herkenbare stijl, zakte vaak diep uit om de bal op te eisen en van daar ruimte in de rug van de Kortrijkse verdediging te zoeken. Zeker glimpsen van de Holzhauser van twee jaar terug, al had Leuven hem niet nodig om te scoren.

D'Haene: "Als je niet scoort, kan je niet winnen"

Mathieu Martens (OHL): "Topgevoel om de competitie met drie punten te kunnen starten. De eerste match winnen is heel belangrijk aangezien we niet het makkelijkste programma hebben (Westerlo, Antwerp, Club Brugge, Standard, nvdr)."

"Tijdens de eerste helft durfden we minder voetballen en risico's nemen. In de tweede helft speelden we met meer vertrouwen en dan zie je dat we heel sterk zijn aan de bal."

Louis Patris (OHL): "In de eerste helft waren er twee angstige momentjes maar uiteindelijk zonder gevolgen. De rest van de match zijn we erin geslaagd om aanvallen op te zetten. In de verdediging zitten we goed. We hebben ons goed kunnen aanpassen aan Ewoud (Pletinckx, nvdr), de nieuwe."

Kristof D'Haene (Kortrijk): "Het is een dubbel gevoel. We starten heel goed met hoge druk vooruit, dwingen dan ook de meeste kansen af maar scoren niet. Het is een wet in voetbal: als je niet scoort kan je niet winnen."

"Druk is er niet meteen voor de wedstrijd volgende week op Seraing maar we moeten wel voor de drie punten gaan. Elk punt zal belangrijk zijn dit seizoen."

Brys: “Tot het tweede deel van de eerste helft waren we niet goed”

Marc Brys (OHL): “Onze opbouw was in het begin niet goed, tot het tweede gedeelte van de eerste helft was het niet goed, daarna kwamen we tot aanvallen toe. Gaandeweg hebben we het opgepikt en hebben de match daarna overgenomen. Daarna was het wachten op uitgespeelde kansen en wachten om ze af te maken.”

Karim Belhocine (Kortrijk): “In de eerste helft hadden we tien kansen tegenover twee bij OHL. We zetten ook hoog druk en maakten ook hoge recuperaties. Jammer genoeg konden we da niet scoren. Daarna verloren we wat agressie en sloeg OHL erin om eruit te komen. In de tweede helft gingen we dan anders spelen omdat die hoge druk niet vol te houden is maar waren we minder agressief en zelfs wat passief."

“De match van volgende week zal belangrijk zijn, net als de matchen erna. We moeten wel niet te veel druk op die match zetten, we moeten hem spelen en winnen. Het kampioenschap is nog lang en we hebben al goede dingen laten zien.”

20:08

Einde van de wedstrijd! Oud-Heverlee Leuven neemt de drie punten mee naar Vlaams-Brabant. Kortrijk blijft achter met lege handen.

90+2'

Taamari maakt het af

Het is uiteindelijk OH Leuven dat nog kan scoren. Musa al-Taamari, al heel de wedstrijd bedrijvig, vertrekt ruim op de eigen helft en rusht voorbij de opgeschoven Kortrijkse verdedigers. Alleen voor Ilic twijfelt hij niet. Boeken toe.

90+1'

88'

extra time

KV Kortrijk krijgt vijf minuten extra tijd om nog te proberen de bordjes gelijk te hangen.

88'

Nog twee minuten

De tijd tikt genadeloos weg voor Kortrijk. De thuisploeg is weggedeemsterd uit de wedstrijd maar kan af en toe nog tegenprikken. Kunnen ze nog een kans bij elkaar spelen?

82'

Bijna aansluitingstreffer

Dion De Neve wordt alleen voor doel gezet. Hij probeert de bal links naast Cojocaru te plaatsen maar de bal eindigt ver voorbij de linkerpaal.

78'

OH Leuven heeft vertrouwen getankt. Musa Al-Taamari steekt al combinerend het veld over van links naar rechts en steekt Thorsteinsson de zestien in. Kortrijk kan wegwerken maar moet nu zelf aan het werk.

74'

Nu wel Maertens!

De druk van OHL werpt zijn vruchten af. Casper De Norre zet vanop rechts voor, Mathieu Maertens staat alleen aan de tweede paal en tikt met zijn rechtervoet Leuven op voorsprong.

72'

Leuven dringt aan

Bijna kan kapitein Mathieu Maertens de Leuvenaars op voorsprong brengen. Hij neemt vanop de rand van de zestien een corner van Holzhauser in één keer op de slof. Ilic moet ingrijpen maar kan rustig klemmen.

66'

Rollen omgedraaid

Het is in de tweede helft een omgekeerde wereld. OH Leuven zet druk en domineert, KVK probeert er op de counter uit te komen.

56'

De eerste gele kaart van het Kortrijkzaanse seizoen is een feit. Pape Gueye deelt in een kopduel een elleboog uit aan Joao Gamboa van OH Leuven. De Portugees heeft wat verzorging nodig.

51'

Op de paal!

IJslander Thorsteinsson kan voor OHL aanleggen van in de zestien meter maar mikt de bal op de paal. Marko Ilic zat wel in de buurt.

51'

Geen wissels

Zowel Belhocine als Brys houden vast aan de ploeg die de eerste wedstrijd speelde. OH Leuven heeft in de eerste vijf minuten wel het merendeel van het balbezit.