Ga naar de inhoud

ANTWERP KAMPIOEN! Alderweireld schiet Great Old naar titel na waanzinnige rollercoaster

KRC Genk
einde
2-2
Antwerp
 1. 45+1' - Doelpunt - Toluwalase Emmanuel Arokodare (1 - 0)
 1. 47' - Geel - Gyrano Kerk
 2. 58' - Doelpunt - Gyrano Kerk (1 - 1)
 3. 65' - Geel - Michel Ange Balikwisha
 4. 69' - Geel - Joseph Paintsil
 5. 71' - Verv. Carlos Cuesta door Aziz Ouattara Mohammed
 6. 71' - Verv. Jurgen Ekkelenkamp door Arbnor Muja
 7. 75' - Doelpunt - Bryan Heynen (2 - 1)
 8. 78' - Verv. Toluwalase Emmanuel Arokodare door Mbwana Samatta
 9. 78' - Verv. Mandela Keita door Alhassan Yusuf
 10. 86' - Verv. Bilal El Khannous door Yira Sor
 11. 90' - Verv. Gyrano Kerk door Christopher Scott
 12. 90+4' - Doelpunt - Toby Alderweireld (2 - 2)
 13. 90+7' - Geel 2 - Michel Ange Balikwisha
Jupiler Pro League - speeldag 6 - 04/06/23 - 18:32
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
45+1'
Toluwalase Emmanuel Arokodare
45+1'
Toluwalase Emmanuel Arokodare
1 - 0
58'
Gyrano Kerk
1 - 1
Gyrano Kerk
58'
75'
Bryan Heynen
75'
Bryan Heynen
2 - 1
90+4'
Toby Alderweireld
2 - 2
Toby Alderweireld
90+4'

Antwerp is kampioen na een onwaarschijnlijke rollercoaster op de slotspeeldag. Een kwartier voor het einde leek de Great Old dood en begraven, maar wat hulp van Club Brugge én een droomgoal van Toby Alderweireld gidsten het stamnummer één naar de zevende hemel én een historische dubbel.

Genk - Antwerp in een notendop:

 • Sleutelmoment: Het belangrijkste doelpunt uit zijn carrière. Ongetwijfeld. Toby Alderweireld hield het beste voor het laatste. In de 94e minuut poeierde de kapitein het leer snoeihard in de winkelhaak. Een moment om te koesteren voor Mega Toby.
 
 • Man van de match: Avila had zijn handen vol met Joseph Paintsil die zeer bedrijvig was en het de Antwerpse verdediging telkens moeilijk maakte. Maar doe dan toch maar Toby Alderweireld die de Great Old richting delirium schoot. 
 
 • Opvallend: Genk, Union, Genk en dan toch Antwerp. De drie ploegen die de titel nog konden pakken, stonden elk op een moment virtueel aan de leiding. Na een waanzinnige ontknoping viel het dubbeltje toch op de kant van Antwerp.

Genk maakt het Antwerp flink moeilijk

Wees maar zeker dat dit in het rijtje van Vitosha Sofia komt. Na die waanzinnige Europese comeback flikte Antwerp het nu ook in eigen land. Met een ongelooflijk schot bezorgde Toby Alderweireld zijn Antwerpen de titel. Wat een doelpunt. Wat een moment. 


Maar Antwerp kreeg het zeker niet zomaar in de schoot geworpen. In een enerverende partij stonden de zenuwen bij KRC Genk en Antwerp strak gespannen. Goed voetbal bracht dat dan ook niet op. Het spel lag vaak stil en het was moeilijk om kansen in elkaar te knutselen. In één fase wilden zowel Genk als Antwerp een strafschop, maar ref Verboomen wuifde het telkens weg.


Net voor de rust deelde Tolu de bezoekers wel een eerste dreun uit. El Khannouss behield het overzicht en schotelde zijn spits, die helemaal alleen stond, de 1-0 voor. De Cegeka Arena in vuur en vlam.

Wereldgoal met gouden randje

De situatie werd plots nog wat gunstiger wanneer Union er 1-0 van maakte tegen Club Brugge. De helikopterplannen moesten opnieuw gesmeed worden, want aan het begin van de tweede helft was Union op koers voor de titel. Maar Club Brugge deed zijn werk en won uiteindelijk nog met 1-3. Het klonk als muziek in de oren voor de twee ploegen in Limburg. 


Na de gelijkmaker van Kerk zag het er een kwartier voor tijd toch niet al te goed uit voor Antwerp. Trésor deelde nog maar eens een assist uit, dit keer voor Heynen: 2-1. Genk op titelkoers, maar in dit scenario had Antwerp genoeg aan een gelijkspel.


Dan was het moment van Toby Alderweireld gekomen. Met een snoeihard schot pegelde de verdediger het leer piekfijn in de bovenhoek. Een doelpunt met een gouden randje. In Deurne-Noord gaan ze een grote feestnacht in.

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 98 match afgelopen
 2. tweede helft, minuut 97. Antwerp is kampioen van België! Het is hen dan toch gelukt: de Great Old is na 66 jaar opnieuw kampioen van België na een waanzinnige ontknoping op de allerlaatste speeldag. Genk lag lange tijd op koers voor de landstitel totdat Alderweireld de hamer bovenhaalde.  .
 3. Tweede gele kaart voor Michel Ange Balikwisha van Antwerp tijdens tweede helft, minuut 97
 4. tweede helft, minuut 94. Alderweireld knalt de 2-2 binnen! Wat een doelpunt! Wat een moment! In de extra tijd haalt Toby Alderweireld de trekker over en hij pegelt het leer snoeihard in de winkelhaak. Heerlijk doelpunt. De titel is nu voor Antwerp. .
 5. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 94 door Toby Alderweireld van Antwerp. 2, 2.
 6. Er komen 6 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
 7. tweede helft, minuut 90. Sleept Antwerp de titel alsnog uit de brand? Het krijgt zes minuten op dat voor elkaar te krijgen. Ondertussen in het Dudenpark: Noa Lang heeft er zonet 1-2 van gemaakt. Union lijkt uitgeteld. Toen waren ze nog met twee. .
 8. tweede helft, minuut 90. Vervanging bij Antwerp, Christopher Scott erin, Gyrano Kerk eruit
 9. tweede helft, minuut 88. Club maakt gelijk! Club Brugge heeft gescoord in de 89e minuut en dat betekent de gelijkmaker. Het is een doelpunt dat grote gevolgen heeft want nu staat Genk in polepositie voor de titel. Let wel: als Antwerp nu één keer scoort, gaat de beker naar Deurne-Noord.  .
 10. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij KRC Genk, Yira Sor erin, Bilal El Khannous eruit
 11. tweede helft, minuut 85. Het is voorlopig niet de avond van Vincent Janssen. Balikwisha legt het leer opzij voor zijn spits en die trapt over de kooi van Vandevoordt. Dat heeft de Nederlander al beter gedaan.  .
 12. tweede helft, minuut 82. Vitosha Sofia. Antwerp heeft zo stilaan een mirakel à la Vitosha Sofia nodig. Met nog iets meer dan tien minuten te gaan moet de Great Old twee keer scoren. Lukt dat nog in de ultieme slotfase?  .
 13. tweede helft, minuut 81.
 14. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij Antwerp, Alhassan Yusuf erin, Mandela Keita eruit
 15. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij KRC Genk, Mbwana Samatta erin, Toluwalase Emmanuel Arokodare eruit
 16. tweede helft, minuut 77.
 17. tweede helft, minuut 75. Heynen trapt de 2-1 binnen! De wereld ziet er weer plots helemaal anders uit voor Antwerp. Na een voorzet kan Trésor het leer goed achteruit leggen zodat Heynen de kans krijgt om binnen te trappen: 2-1. De Great Old heeft opnieuw twee doelpunten nodig.  .
 18. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 75 door Bryan Heynen van KRC Genk. 2, 1.
 19. tweede helft, minuut 71. Vervanging bij Antwerp, Arbnor Muja erin, Jurgen Ekkelenkamp eruit
 20. tweede helft, minuut 71. Vervanging bij KRC Genk, Aziz Ouattara Mohammed erin, Carlos Cuesta eruit