Anderlecht plaatst zich na felbevochten zege in Kortrijk voor Champions' Play-offs

  1. 25' - Doelpunt - Joshua Zirkzee (1 - 1)
  2. 20' - Doelpunt strafschop - Trent Sainsbury (1 - 0)
  3. 19' - Geel - Wesley Hoedt
  1. 84' - Verv. Bryan Reynolds door David Henen
  2. 82' - Geel - Michiel Jonckheere
  3. 75' - Verv. Lior Refaelov door Kristian Arnstad
  4. 75' - Verv. Joshua Zirkzee door Benito Raman
  5. 74' - Verv. Sergio Gómez door Bogdan Mykhaylichenko
  6. 68' - Verv. Sambou Sissoko door Michiel Jonckheere
  7. 68' - Verv. Marlos Moreno door Dylan Mbayo
  8. 68' - Verv. Victor Torp door Faïz Selemani
  9. 67' - Doelpunt - Bryan Reynolds (2 - 3)
  10. 63' - Verv. Anouar Ait El Hadj door Francis Amuzu
  11. 57' - Doelpunt - Christian Kouamé (1 - 3)
  12. 52' - Doelpunt - Anouar Ait El Hadj (1 - 2)
  20'penalty goalTrent Sainsbury1 - 0
  25'goalJoshua Zirkzee1 - 1
  52'goalAnouar Ait El Hadj1 - 2
  57'goalChristian Kouamé1 - 3
  67'goalBryan Reynolds2 - 3

  Het heeft bijzonder veel bloed, zweet en tranen gekost, maar Anderlecht speelt straks dan toch Champions’ Play-offs. In het cruciale duel tegen Kortrijk kwam paars-wit nochtans op achterstand. Zirkzee scoorde snel de gelijkmaker, El Hadj en Kouame maakten na rust het verschil. Door de 2-3 van Reynolds ging de recordkampioen wel nog met een benauwd gevoel het slot in. De troepen van Vincent Kompany overleefden en strijden straks mee om de prijzen.

  KV Kortrijk - Anderlecht in een notendop:

  • Sleutelmoment: Anderlecht schakelt na de pauze een versnelling hoger en plaveit met twee doelpunten in vijf minuten de weg naar de Champions’ Play-offs.

  • Man van de match: Christian Kouamé was bij een wisselvallig Anderlecht de meest constante factor. De Ivoriaan had een voet in de drie goals van paars-wit.

  • Opvallend: KV Kortrijk sluit de competitie af met een pijnlijke 0 op 18. Na de gesmaakte 5-0-derbyzege tegen Zulte Waregem volgden zes nederlagen op een rij.

  Paars-wit krijgt de zege niet cadeau van Kortrijk

  Anderlecht liet zich in het wedstrijdbegin verrassen door een enthousiast Kortrijk, dat na twintig minuten ook verdiend op voorsprong kwam met een penaltygoal van Sainsbury.

   

  Lang kon Kortrijk evenwel niet van de voorsprong genieten. Nauwelijks vijf minuten na de 1-0 hingen de bordjes alweer gelijk: Zirkzee vond bij zijn eerste kans van de wedstrijd meteen de weg naar doel.

   

  Anderlecht kreeg pas na de pauze wat meer grip op de match. Met twee snelle goals van Ait El Hadj en Kouamé leek paars-wit de klus te klaren: 1-3, de weg naar de Champions’ Play-offs lag wijd open.

   

  Maar Kortrijk had geen zin om de rode loper uit te rollen en maakte het weer spannend met de aansluitingstreffer van Reynolds. Zo werd het toch nog bibberen voor Anderlecht, dat goed wegkwam toen een hoekschop van Selemani tegen de paal vloog.

   

  Het bleef echter 2-3, gezien de uitslag in Gent een broodnodige zege voor Anderlecht. Paars-wit mag als derde naar de Champions’ Play-offs.

  Kompany: "Vandaag vieren, morgen focus op de beker"

  Vincent Kompany: "Ik had wel verwacht dat het niet gemakkelijk zou zijn. Kortrijk heeft zijn vel duur verkocht. Maar ik heb opnieuw heel goede punten gezien op mentaal vlak. Na 20 minuten loopt de wedstrijd helemaal niet zoals we zouden willen, maar we waren voorbereid op een niet-ideaal scenario. De eerste 20 minuten was het gewoon niet goed genoeg van ons. Daarna zijn we gegroeid in de wedstrijd en uiteindelijk hebben we ook het verschil gemaakt."

  "Ik ben vooral tevreden over die mentale weerbaarheid. Die is cruciaal, zeker in de momenten dat het om de knikkers gaat. Het doelpunt van Kortrijk was volledig verdiend en we kwamen een paar keer goed weg in het begin van de wedstrijd, maar niemand is plotseling onrustig geworden of andere dingen gaan doen. We zijn moeten groeien in de wedstrijd, en dat is ook gebeurd. Daar ben ik tevreden mee."

   

  "Ik besef dat het atypisch is voor Anderlecht om een play-offkwalificatie zo te vieren, maar ik sta daar volledig achter. Ik wil dat de jongens vandaag vieren en genieten, en de supporters ook. Het is al moeilijk genoeg geweest, jaren aan een stuk. Wij zijn vandaag qua budget niet meer nummer 1, 2, 3 of 4. De jongens hebben het fantastisch gedaan en hebben het ook zeker verdiend. Dus: vandaag vieren en superblij zijn, morgen alles achter de rug en focus op de bekerfinale."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. Einde. Afgelopen! Anderlecht trekt de drie levensbelangrijke punten over de streep en mag zich opmaken voor de Champions' Play-offs! Anderlecht eindigt als derde, voor Antwerp en AA Gent. .
  3. tweede helft, minuut 93. Kortrijk raakt voorlopig niet meer van de eigen helft af. Anderlecht lijkt de zaak onder controle te hebben. .
  4. tweede helft, minuut 91. Het is plots nog bibberen en beven achterin bij Anderlecht. Bert Sterckx op Radio 1.
  5. tweede helft, minuut 90. Mbayo wordt uitstekend vrijgespeeld op links, zijn lage voorzet wordt door Mykhaylichenko wat paniekerig in hoekschop geduwd. .
  6. tweede helft, minuut 88. Ook Amuzu probeert nog wat te maken van zijn invalbeurt. Hij knalt recht op De Man. .
  7. tweede helft, minuut 87. Nog eens een aanvallende actie van Anderlecht. Raman rukt op met de bal aan de voet, zijn schot vliegt een metertje over. .
  8. tweede helft, minuut 85. Nog 5 minuten. De spanning stijgt in Kortrijk. Eén doelpunt van de thuisploeg zou dodelijk zijn voor Anderlecht. .
  9. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij KV Kortrijk, David Henen erin, Bryan Reynolds eruit
  10. Gele kaart voor Michiel Jonckheere van KV Kortrijk tijdens tweede helft, minuut 82
  11. Pech voor Selemani! Anderlecht ontsnapt aan de gelijkmaker. Selemani krult een hoekschop rechtstreeks naar doel, de bal eindigt tegen de paal. . tweede helft, minuut 81.
  12. tweede helft, minuut 80. Andermaal Messaoudi. Messaoudi zit tegen de krampen aan, maar blijft de defensie van Anderlecht onder druk zetten. Hij ontdoet zich van twee verdedigers, zijn schot verdwijnt in hoekschop. .
  13. tweede helft, minuut 77. Het blijft uitkijken voor Anderlecht. Messaoudi ontsnapt even aan de aandacht van zijn bewakers, de omhaal van de Algerijn lijkt nergens naar. .
  14. tweede helft, minuut 76. Invaller Amuzu zet even de turbo aan op links. Zijn voorzet botst aan iedereen voorbij, Kortrijk komt hier goed weg. .
  15. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij Anderlecht, Kristian Arnstad erin, Lior Refaelov eruit
  16. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij Anderlecht, Benito Raman erin, Joshua Zirkzee eruit
  17. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij Anderlecht, Bogdan Mykhaylichenko erin, Sergio Gómez eruit
  18. Exit Gomez. Gomez krult een vrije trap over het doel en gaat er dan geblesseerd bij liggen. Het is meteen einde wedstrijd voor de Spanjaard. . tweede helft, minuut 73.
  19. tweede helft, minuut 70. Bij de thuisploeg is topschutter Selemani in de ploeg gekomen, die Kortrijk na dit seizoen verlaat. Kan hij in zijn laatste wedstrijd nog wat betekenen voor KVK? .