Racing Genk blijft op koers voor play-offs na drieklapper Onuachu

1. 11' - Doelpunt strafschop - Paul Onuachu (1 - 0)
  1. 22:04 - Verv. Teddy Alloh door Jens Cools
Jupiler Pro League - speeldag 33 - 03/04/22 - 21:00
11'
11'
1 - 0

Na 1 op 9 heeft Racing Genk nog eens kunnen winnen. De bezoekers uit Eupen gingen makkelijk voor de bijl. Op 1 speeldag van het einde staat Genk net in de top 8, goed voor deelname aan de Europe Play-off.

Racing Genk - Eupen in een notendop:

• Sleutelmoment: Genk beslist de wedstrijd met een goal vlak voor en ééntje vlak na de rust. Met zijn 2e penaltygoal maakt Onuachu er in de extra tijd van de 1e helft 2-0 van en nog geen minuut na de start van de 2e helft zorgt Ito voor de 3-0.

• Man van de match: Paul Onuachu deed vanavond wat van hem verwacht wordt: scoren. Drie keer zelfs. De Nigeriaan zit dit seizoen zo aan 19 stuks en duikt daarmee de top 3 van de topschuttersstand in. Enkel Michael Frey (22) en Deniz Undav (25) scoorden meer.

• Opvallend: 4 overwinningen in de eerste 5 uitwedstrijden van het seizoen. Het is nu amper nog te geloven dat Eupen dat voor elkaar kreeg. Sindsdien kon het in 12 uitwedstrijden nog amper 3 puntjes sprokkelen met 3 gelijke spelen.

Matig Genk maakt het verschil vanaf de penaltystip

Geen kopzorgen meer bij Eupen. Dankzij het puntenverlies van Seraing was het eindelijk zeker van het behoud. Groot contrast met Genk, waar ze door de winst van STVV vol aan de bak moesten om weer over de Limburgse rivaal naar de achtste plaats te springen.

Ito had die boodschap begrepen en bracht meteen schwung in het Genkse aanvalsspel. Na een knappe één-twee met Onuachu versierde de Japanner een penalty en het was Onuachu die de strafschop feilloos omzette: 1-0 na amper 10 minuten.

Een droomstart voor Genk en Nurudeen voorkwam dat diezelfde Onuachu er meteen na de openingsgoal 2-0 van maakte. Het veelbelovende Genkse begin kreeg geen vervolg. Gelukkig voor de thuisploeg bakte Eupen er op één kans voor Nuhu na ook weinig van.

De voorsprong bleef zo wel bijzonder krap voor Genk, maar kort voor de rust stak Heris weer een handje toe. Na Ito haalde hij nu Hrosovsky onderuit in de zestien. Een lichte penalty, maar Onuachu zette de elfmeter wel opnieuw feilloos om.

Kort voor de rust krijgt Genk een 2e strafschop:

Onuachu zorgt voor forfaitcijfers

Genk kon zo met een veilige marge aan de tweede helft beginnen en die was amper 45 seconden oud of het stond al 3-0. Eupen werd overdonderd door de felle Genkse start, Oyen bracht de bal laag voor doel en aan de tweede paal kon Ito makkelijk scoren.

Het Genkse broodje was gebakken, bij Eupen begonnen er al een paar hun vakantie te plannen. Cools kon Vandevoordt op het uur wel nog eens aan het werk zetten, maar een eerredder zat er niet meer in voor de bezoekers.

Integendeel, het werd zelfs nog een zware pandoering. Op aangeven van uitblinker Ito maakte Heynen er nog knap 4-0 van en na 2 penaltygoals pikte Onuachu ook een veldgoal mee. Na knullig balverlies bij Eupen zorgde hij voor de forfaitcijfers.

Storck: "We moeten deze grote club in de play-offs krijgen"

• Michael Valkanis (trainer Eupen): "Ik ben hier helemaal niet tevreden mee. In het begin speelden we nog goed georganiseerd. We incasseerden dan een penalty, maar bij die tweede strafschop heb ik toch mijn twijfels. Ik moet de beelden nog eens bekijken, maar die leek mij bijzonder licht. Die strafschop veranderde natuurlijk wel de volledige wedstrijd. Ik was wel heel ontgoocheld over onze tweede helft, we hebben daar weer te makkelijk goals weggegeven. Ik begrijp niet waarom we niet op doel durfden te schieten. Bovendien werd elke fout afgestraft. Het is een teleurstellende avond die ik snel wil vergeten. Het is een heel moeilijk seizoen geweest, de opluchting is groot dat we gered zijn. Hoe mijn eigen toekomst eruit ziet? Ik weet het niet. We hebben nog één match te gaan en dan zullen we wel zien."

• Bernd Storck (trainer Racing Genk): "Het was geen makkelijke situatie om het team voor te bereiden op deze belangrijke wedstrijd. We hadden in de voorbereiding ruim 14 spelers die weg waren voor interlandverplichtingen. We hebben nu de eerste stap gezet, het was een verdiende overwinning en we hebben kunnen vieren met onze supporters. Ik ben heel tevreden met de prestatie van mijn team. We hebben compact gespeeld en weinig kansen aan de tegenstander gegeven. Volgende week moeten we opnieuw winnen tegen Seraing, voor hen staat er niks meer op het spel. We moeten ons de komende dagen professioneel voorbereiden en dan zullen we ook die wedstrijd winnen. We hebben geen andere keuze, we moeten deze grote club in de play-offs krijgen. We hebben fantastische spelers, het is zeker mogelijk."

90+1' tweede helft
90+1'

Na een magere 1 op 9 boekt Racing Genk een broodnodige zege tegen Eupen. Het springt zo weer over STVV naar de achtste plek en heeft alles dus nog steeds in eigen handen voor de Europe Play-offs. Ito besliste kort na de rust de wedstrijd, Heynen en nog maar eens Onuachu maakten er nog forfaitcijfers van.

84'

De wedstrijd sleept zich nu naar het einde. Genk vindt het welletjes en Eupen lijkt de kracht niet meer te hebben om op zoek te gaan naar een eerredder.

81'
79'

Onuachu dikt doelpuntenaantal aan

Onuachu heeft zijn derde goal van de avond te pakken, zijn eerste veldgoal. Op aangeven van Hrosovsky zorgt hij van dichtbij voor forfaitcijfers. Eupen mag dan zeker zijn van het behoud, dit is toch een pijnlijke pandoering.

74'

De Genkse doelpuntenhonger lijkt nog niet gestild. De thuisploeg mag het nog eens proberen op een vrije trap van Heynen. Zijn schot wijkt af op Onuachu en zo kan Nurudeen de bal oprapen.

72'
71'
68'

Knappe goal van Heynen

De Genkse supporters mogen nog eens dansen, Heynen doet er nog ééntje bij. Ito zorgt voor de gemeten voorzet en Heynen mikt de bal in één tijd in doel. Bijzonder knappe afwerking.

62'

Cools stelt Vandevoordt op de proef

Eupen kan de Genkse verdediging toch even aan de praat houden. Lambert legt de bal goed opzij voor Cools en die pakt vanaf de rand van de zestien uit met en lage knal. Vandevoordt heeft er de nodige moeite mee en pakt de bal in twee tijden.

55'

(Nog?) geen derde voor Onuachu

Onuachu wil graag een derde keer scoren. Na een aflegger van Heynen haalt hij in één tijd uit, maar zijn schot gaat naast.

52'
50'

Geel voor Jeggo

Jeggo komt te laat met zijn tackle op Preciado. De gele kaart is het logische gevolg.

50'
49'

Genk wil de score duidelijk nog opdrijven. Heynen legt de bal goed achteruit voor Hrosovsky en die haalt in één tijd uit. Recht in de handen van Nurudeen.

46'

Ito geeft Eupen de doodsteek

Genk beslist al vroeg in de tweede helft de wedstrijd. Bij Eupen krijgen ze bal niet weg in de eigen zestien en zo kan Oyen uitpakken met een lage voorzet. Aan de tweede paal tikt Ito de bal in het lege doel.

46'

2e helft

Eén wissel bij Eupen voor de start van de tweede helft. Alloh is in de kleedkamer gebleven voor Cools. Geen wijzigingen bij Genk.