Samatta verlost Antwerp in slotfase tegen Essevee en houdt zijn ploeg op top 4-koers

  1. 41' - Geel - Idrissa Doumbia
  2. 21' - Geel - Jelle Vossen
  1. 90+3' - Geel - Aurélio Buta
  2. 89' - Verv. Birger Verstraete door Alhassan Yusuf
  3. 86' - Verv. Abdoulaye Sissako door Ibrahima Seck
  4. 83' - Doelpunt - Mbwana Samatta (1 - 0)
  5. 77' - Verv. Jelle Vossen door Dion Cools
  6. 76' - Verv. Michel Ange Balikwisha door Mbwana Samatta
  7. 76' - Verv. Ritchie De Laet door Jelle Bataille
  8. 67' - Verv. Pieter Gerkens door Koji Miyoshi
  9. 65' - Verv. Dereck Kutesa door Dion De Neve
  83'goalMbwana Samatta1 - 0

  Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar Antwerp heeft de drie punten thuisgehouden tegen Zulte Waregem. The Great Old was 90 minuten lang de betere ploeg, maar weigerde zijn kansen af te maken. Invaller Samatta brak in minuut 83 de ban en houdt zijn ploeg zo op koers voor de top 4. 

  Antwerp - Zulte Waregem in een notendop:

  • Sleutelmoment: De Antwerp-supporters hebben al hun nagels al afgebeten wanneer Samatta in de slotfase voor een geweldige ontlading zorgt op de Bosuil. Op aangeven van Miyoshi tikt hij de 1-0 met de tip van zijn schoen binnen. 

  • Man van de match: Een schot in de roos kan je de overstap van Ally Samatta naar Antwerp moeilijk noemen, maar vanavond is hij wel de grote held bij de Great Old. Zijn vijfde van het seizoen houdt Antwerp in de running voor de Champions’ Play-offs. 

  • Opvallend: Antwerp kon pas op de valreep nieuw puntenverlies tegen Zulte Waregem vermijden. In de vorige twee onderlinge duels trok Antwerp telkens aan het kortste eind. Op de 11e speeldag verloor het met 2-1 in het Regenboogstadion, vorig seizoen ging het op eigen veld met 0-1 onderuit.

  Bossut en doelhout houden Antwerp van voorsprong

  Na het verlies in de topper tegen Anderlecht was een nieuwe misstap uit den boze voor Antwerp. De thuisploeg, waar De Laet na een korte break terugkeerde in de basis, duwde het gaspedaal meteen in. Bossut mocht zich opwarmen aan een schot van Frey en had een uitstekende redding nodig op een poging van Verstraete. 

  Zulte Waregem overleefde het openingsoffensief en ontsnapte halfweg de eerste helft opnieuw. Na een knappe dribbel bood Balikwisha Frey een niet te missen kans aan, maar de topschutter liet ze toch liggen. Helemaal vrijstaand en voor een lege goal kopte hij de bal op de paal. 

  Daarna kwam er zand in de Antwerpse aanvalsmachine. Na een schitterende voorzet van Ciranni had Butez zelfs een prima redding nodig op een kopbal van Gano. Meteen ook wel de enige kans voor de bezoekers in de eerste helft. 

  In de extra tijd kwam Antwerp alsnog dicht bij de openingsgoal, maar opnieuw gooide het doelhout roet in het eten. Op aangeven van Benson haalde Verstraete in één tijd uit met een lage knal. Dit keer was het niet Bossut, maar de paal die de 1-0 in de weg stond. 

  Samatta zorgt voor enorme ontlading

  Antwerp bleef ook na de rust aandringen, maar de thuisploeg kon de code van Zulte Waregem maar niet kraken. Bovendien bleef het opletten voor die schaarse tegenprik. De Laet keerde maar net op tijd terug om Ciranni een reuzenkans te ontzeggen, Dompé dwong Butez dan weer tot een redding. 

  Met de minuten nam ook de nervositeit toe bij Antwerp. Tien minuten voor het einde dreef invaller Samatta de thuissupporters én zijn ploegmaats tot wanhoop toen hij met een slechte aanname een wenkende kans verknoeide. 

  Enkele minuten later ontpopte diezelfde Samatta zich tot matchwinnaar. Na een één-twee met Miyoshi, nog een invaller, tikte hij de bevrijdende 1-0 voorbij Bossut. Antwerp gaf de zege niet meer uit handen en kan morgen relaxed naar de topper tussen Gent en Anderlecht kijken. 

  Doumbia trapt in het gezicht van Balikwisha, maar ontsnapt aan rood:

  Priske: "Mijn job gered? Dat moet je aan de voorzitter vragen"

  • Radja Nainggolan (Antwerp): "Dit is een oververdiende zege. Het was lang wachten op die goal. We zitten in een moeilijke periode, maar vandaag hebben we een verdiende zege behaald. Dit is een belangrijke overwinning voor de Champions's Play-offs. Het is nu wachten wat er in Gent-Anderlecht gebeurt, maar als wij al onze wedstrijden nog winnen, zitten we sowieso in de top 4. Het zal meer van ons afhangen dan van de rest. Wij zijn soms iets te lomp. Ook nu op het einde wilden we die 2-0 maken in plaats van gewoon de bal bij te houden. Op die manier riskeer je nog een late gelijkmaker op een counter. We moeten veel volwassener worden als ploeg."

   "Ik ben blij dat Ritchie (De Laet,red.) terug is. Hij heeft een probleempje gehad, maar dat is nu opgelost. Hij is een belangrijke speler, hij redt ons weer op een moeilijk moment. Voor mij mag hij de kapiteinsband terug hebben, maar hij wou die zelf even afgeven."

  • Brian Priske (trainer Antwerp): "De opluchting is groot, iedereen is tevreden. We hebben een goede wedstrijd gespeeld met heel veel balbezit, een aantal goede kansen en twee ballen op de paal. Het was moeilijk om te scoren, maar uiteindelijk is het toch gelukt met een knap doelpunt van Ally (Samatta, red.). We hadden vandaag volledige controle en kregen bijna niks tegen. Als je natuurlijk niet scoort in de eerste helft en de kansen blijft missen, dan wordt het natuurlijk moeilijk. Maar ik vond het wel een goede wedstrijd van ons en een verdiende overwinning. Of Samatta vandaag mijn job gered heeft? Dat weet ik niet, dat moet je aan de voorzitter vragen."

  • Timmy Simons (trainer Zulte Waregem): "We hebben te weinig gebracht, vooral in balbezit. We hebben defensief gespeeld naar onze kwaliteiten, maar eens in balbezit moet je ook iets brengen. Dat hadden we beter moeten invullen om Antwerp pijn te doen. We hebben een aantal ballen simpelweg weggegeven en op dit niveau wordt dat afgestraft. Ook bij het doelpunt probeerden we op te schuiven en verloren we de bal. Dat moet beter. We hadden niet verwacht dat we hier het verschil konden maken, maar we hadden toch iets meer kunnen brengen. Op basis van de druk en de kansen heeft Antwerp verdiend gewonnen."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95. Einde. Het liep allerminst van een leien dakje, maar Antwerp heeft wel een bijzonder belangrijke driepunter te pakken. Zulte Waregem hield meer dan 80 minuten stand, maar uiteindelijk kon invaller Samatta de thuisploeg toch bevrijden. Antwerp kan morgen achterover leunend naar de topper tussen Gent en Anderlecht kijken. .
  2. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 93. Vreemde actie Boucaut. Scheidsrechter Boucaut eist diep in de extra tijd nog een hoofdrol op. Hij staat pal in de passlijn bij een vrije trap van Dompé, die de bal recht tegen de ref knalt. Vreemd genoeg laat Boucaut de vrijschop niet hernemen, maar geeft hij de bal aan Butez. .
  4. Gele kaart voor Aurélio Buta van Antwerp tijdens tweede helft, minuut 93
  5. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij Antwerp, Alhassan Yusuf erin, Birger Verstraete eruit
  6. tweede helft, minuut 87. Frey mikt pal op Bossut. Frey kan randje buitenspel van dichtbij in de draai uithalen, maar hij mikt op Bossut. Antwerp is duidelijk niet meer van plan dit nog uit handen te geven, Zulte Waregem geeft een een verslagen indruk. .
  7. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Zulte Waregem, Ibrahima Seck erin, Abdoulaye Sissako eruit
  8. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 83 door Mbwana Samatta van Antwerp. 1, 0.
  9. tweede helft, minuut 83. Samatta verlost Antwep! Samatta doet het dan toch voor Antwerp! Na een fraaie één-twee met Miyoshi tikt hij de bal met de tip van zijn schoen voorbij Bossut in doel. Opluchting op de Bosuil. .
  10. tweede helft, minuut 80. Samatta verknoeit wenkende kans. Samatta blijkt voorlopig geen gouden wissel. Hij wordt in de zestien perfect aangespeeld door Frey, maar zijn aanname is niet goed. Weg kans, hier zat veel meer in. .
  11. tweede helft, minuut 77. Samatta en Bataille worden in de ploeg gedropt bij Antwerp. Kunnen zij de thuisploeg in het slotkwartier alsnog aan de broodnodige drie punten helpen? .
  12. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij Zulte Waregem, Dion Cools erin, Jelle Vossen eruit
  13. tweede helft, minuut 76. Vervanging bij Antwerp, Mbwana Samatta erin, Michel Ange Balikwisha eruit
  14. tweede helft, minuut 76. Vervanging bij Antwerp, Jelle Bataille erin, Ritchie De Laet eruit
  15. Dompé botst op Butez. Het blijft toch opletten voor Antwerp. Na een voorzet krijgt Dompé de bal opnieuw in zijn voeten dankzij een knap tikje van Ciranni. Hij haalt stevig uit, maar Butez bokst de bal weg. . tweede helft, minuut 70.
  16. tweede helft, minuut 69. De Laet mikt naast. Opnieuw een goede kans voor Antwerp. Buta haalt de achterlijn en brengt de bal voor doel. Sissako mist zijn zijn interceptie en zo kan De Laet uithalen. Zijn volley gaat nipt naast. Antwerp voert de druk nu weer op. .
  17. tweede helft, minuut 67. Vervanging bij Antwerp, Koji Miyoshi erin, Pieter Gerkens eruit
  18. tweede helft, minuut 65. Vervanging bij Zulte Waregem, Dion De Neve erin, Dereck Kutesa eruit
  19. tweede helft, minuut 64. De Laet brengt redding voor Antwerp. Plots een goede omschakeling van Zulte Waregem na een hoekschop voor Antwerp. Dompé ziet de ruimte en speelt Ciranni goed aan. Die zet Nainggolan in de wind en lijkt op weg naar de 0-1, maar De Laet komt net op tijd terug. .
  20. tweede helft, minuut 59. Balikwisha toont zijn klasse. Wat een knappe actie van Balikwisha. Hij pakt uit met een heerlijke rush op links, zet Sissako met een flukse versnelling in de wind en geeft ook Ciranni bij het insnijden van de zestien het nakijken. Alleen de kroon op het werk ontbreekt, hij mikt de bal toch nog een eind naast. .