Jupiler Pro League - speeldag 27 - 12/02/22 - 20:46
Zinho Gano
74'
Zinho Gano
1 - 2

Weer wat steviger in de top 4. Anderlecht boekte bij Zulte Waregem een tweede competitiezege op rij. Na goals van Christian Kouame - een cadeau van Sammy Bossut - en Lior Refaelov leek de overwinning al voor rust zeker. Alleen bracht Zinho Gano in het slotkwartier toch nog de spanning terug met een aansluitingstreffer. Paars-wit overleefde een bewogen slotkwartier.

Zulte Waregem - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: Anderlecht lijkt aan de rust op weg naar een vlotte zege, maar met drie wissels bij de start van de tweede helft keert Timmy Simons het tij. Vooral Dompé brengt meer schwung in het spel van de thuisploeg en biedt Gano de aansluitingstreffer aan. Het levert een spannende slotfase, maar uiteindelijk geen punten voor Essevee op.

• Man van de match: Helemaal happy leek Refaelov niet toen hij iets voorbij het uur vervangen werd. Begrijpelijk, want de Israëliër was aan een bijzonder sterke wedstrijd bezig. Hij was de motor van de Anderlecht-aanvallen en maakte zelf een bijzonder knappe goal.

• Opvallend: Zulte Waregem bijt nog maar eens in het zand tegen Anderlecht. Het is al van 20 november 2016 geleden dat Essevee paars-wit nog eens kon verslaan. Sindsdien trok Anderlecht in 13 competitieduels 11 keer aan het langste eind, 2 keer draaide de confrontatie op een gelijkspel uit.

• Quote: "Vijf minuten is gewoon te lang en dat is geen kritiek op de scheidsrechter. Het systeem moet gewoon veranderen voor de kwaliteit van het Belgische voetbal. Op een bepaald moment wilden de supporters van Zulte Waregem gewoon een beslissing en wij dachten hetzelfde." (Vincent Kompany over het getalm van de VAR bij de 0-1)

Anderlecht overklast Zulte Waregem voor de rust

Opgejaagd door de overwinning van Gent begon Anderlecht als een wervelwind aan de wedstrijd. Zirkzee en Verschaeren voerden al na amper 5 minuten een kunststukje op, maar een te nonchalante Kouamé vergat de kroon op het werk te zetten.

Verschaeren wou zich duidelijk laten zien in zijn 100e wedstrijd voor Anderlecht. Na nog geen 10 minuten plukte hij een diepe bal van Cullen enig mooi uit de lucht, zijn schot strandde tegen de paal.

De 0-1 bleef in de lucht hangen en na bijna 20 minuten viel het doelpunt ook. Bossut zat maar half bij een hoekschop en Kouamé profiteerde. De VAR liet de Ivoriaan wel nog minutenlang wachten voor mogelijk buitenspel, maar uiteindelijk mocht de spits toch vieren.

Net wanneer Zulte Waregem beter in de match kwam met kansen voor Kutesa en Gano, sloeg Anderlecht opnieuw toe. Ashimeru zette Refaelov op weg en die maakte er met een klasseflits 0-2 van. Kort voor de rust prikte Essevee nog eens tegen. Van Crombrugge kon een afgeweken schot van Doumbia nog net over de lat duwen.

Aansluitingstreffer Gano doet paars-wit nog zweten

Timmy Simons voerde bij de start van de tweede helft maar liefst drie wissels door met Christensen, Ciranni en Dompé. Vooral die laatste tilde het spel van Zulte Waregem naar een hoger niveau. Al maakte Anderlecht het zichzelf ook onnodig moeilijk, Zirkzee wou het rond het uur te mooi doen en wrong zo een wenkende kans op de 0-3 de nek om.

Gano en Dompé bleven voor dreiging zorgen en een kwartier voor het einde resulteerde dat ook in de aansluitingstreffer. Dompé zette Cullen op links in de wind en schilderde de 1-2 op het hoofd van Gano.

Het leidde tot een nerveus slotkwartier voor paars-wit. Zeker omdat Zirkzee nog maar eens een reuzenkans op een derde Anderlecht-goal liet liggen. Ook Raman was er nog dicht bij na nieuw mistasten van Bossut, hij mikte ook al op de paal. Anderlecht bleef overeind en pakt zo drie belangrijke punten in de strijd voor de Champions’ Play-offs.

"We konden het niet volledig afmaken"

• Vincent Kompany (trainer Anderlecht): "We hebben een heel goede eerste helft gespeeld. We hadden de beste kansen en gaven weinig weg. Het liep goed, maar we konden het niet volledig afmaken. We hadden al iets vroeger de 0-3 kunnen maken. Door de offensieve vervangingen van Timmy (Simons, red.) kwam er in de tweede helft iets meer gevaar van Zulte Waregem. Maar ook toen hadden we nog de beste kansen in de omschakelmomenten. Alleen werkten we niks meer af en daardoor bleef het gewoon heel moeilijk tot op het einde. Maar op zo'n moeilijk veld ben ik heel tevreden met de overwinning."

• Timmy Simons (trainer Zulte Waregem): "Ik heb geen verklaring voor het verschil tussen onze eerste en tweede helft. In het openingskwartier hadden we het moeilijk met de beweeglijkheid van Anderlecht, de vele rotaties. Daarna hebben we het evenwicht hersteld en in de tweede helft hebben we geen respect meer getoond voor dit Anderlecht. We gingen de duels aan die we ook in de eerste helft hadden moeten aangaan. Toen toonden we te veel respect. We hebben het Anderlecht nog moeilijk kunnen maken en misschien zat er nog wel een punt in. Als we voetballen zoals in de tweede helft, dan moeten wij van niemand schrik hebben. Alleen moet het dan wel zo gebeuren. We moeten alles in het werk stellen om ons zo snel mogelijk te redden."

90+4'

Anderlecht pakt niet zonder moeite de volle buit bij Zulte Waregem. Paars-wit was heer en meester in de eerste helft en ging rusten met een verdiende 2-0-voorsprong, maar kon na de rust niet dezelfde kwaliteit brengen. Na de aansluitingstreffer van Gano werd het zelfs nog even spannend voor de bezoekers, vooral ook om Zirkzee de kans op een derde goal liet liggen.

90+3'

Anderlecht morst opnieuw met de kansen. Het is 2 tegen 1 met Raman en Amuzu tegen Derijck, maar Raman speelt het niet goed uit en levert de bal in bij de Essevee-verdediger.

90+1'

3 minuten extra

Anderlecht moet nog 3 minuten standhouden. Bij paars-wit komt El Hadj nog in de ploeg voor Verschaeren.

90+1'

89'

Raman tegen de paal!

Bossut laat zich alweer op een foutje betrappen. Hij lost de bal na een voorzet van Gomez en brengt Raman zo in schietpositie. De invaller ziet zijn schot op de paal stranden. De tweede keer al dat Anderlecht vanavond het doelhout treft.

86'

De tijd dringt

De spanning blijft in de lucht hangen, maar de tijd begint ook te dringen voor Zulte Waregem. Van Crombrugge probeert nog wat seconden te winnen, tot ergernis van de thuissupporters.

85'

Spitsenduo Zirkzee/Kouamé en de moegestreden Ashimeru worden naar de kant gehaald. Aan Olsson, Raman en Magallan om Anderlecht naar de haven te loodsen.

84'

Botsing

Amuzu loopt buitenspel, maar gaat toch nog vol door en botst tegen de uitgekomen Bossut aan. Het is even bekomen voor de Anderlecht-invaller.

82'

Christensen niet voorbij Van Crombrugge

Christensen waagt nog eens zijn kans. Hij snijdt de zestien in en haalt uit, maar Van Crombrugge gaat goed plat.

81'

Krampen bij Ashimeru, die wel aan een dijk van een wedstrijd bezig was. Hij wordt even buiten de lijnen verzorgd. Anderlecht even met z'n tienen.

79'

Opnieuw pijnlijke misser van Zirkzee

Zirkzee kan Anderlecht weer wat meer ademruimte geven, maar de Nederlander faalt alweer in de afwerking. Kouamé zondert hem helemaal alleen af voor doel, maar Zirkzee krijgt de bal niet binnen het kader. Het is een stevige misser, die Anderlecht wel eens zuur kan opbreken.

75'

Zulte Waregem ruikt plots zijn kans. Christensen haalt gevaarlijk uit, Debast kan zijn schot nog in hoekschop deviëren.

74'

Gano zet Anderlecht weer onder druk

Gano brengt Zulte Waregem weer helemaal in de wedstrijd. Dompé zet Cullen in de wind op links en schildert de bal op het hoofd van Gano. Die troeft Hoedt af en laat ook Van Crombrugge kansloos achter. Komt Anderlecht nog in de problemen?

74'
1-2
Zinho Gano
71'

Het flitsende spel van Anderlecht in de eerste helft, dat krijgen we na de rust niet meer te zien. De wedstrijd kabbelt een beetje voort.

67'

Gano straft balverlies Debast niet af

Debast ontsnapte meteen na de rust al toen hij de bal achteraan zomaar inleverde bij Doumbia. Die deed er toen te weinig mee en ook Gano weigert nu te profiteren van balverlies van de Anderlecht-verdediger.

65'

Refaelov is aan een uitstekende wedstrijd bezig, maar toch acht Kompany het moment gekomen om de Israëliër te vervangen. Amuzu mag nog een klein halfuur meespelen.