OH Leuven sloopt tienkoppig Racing Genk in de 93e minuut vanaf de stip

1. 72' - Verv. Paul Onuachu door Joseph Paintsil
  2. 80' - Verv. Siebe Schrijvers door Kaveh Rezaei
  3. 90+6' - Geel - Kaveh Rezaei
Jupiler Pro League - speeldag 25 - 09/02/22 - 21:01

De inhaaljacht van Racing Genk op de top 4 is er na vanavond niet gemakkelijker op geworden. Genk slikte in zijn inhaalduel tegen OH Leuven al in de openingsminuut de 1-0, viel met z'n tienen, knokte zich op gelijke hoogte en kraakte in de extra tijd na een tumultueus slot.

OH Leuven - Racing Genk in een notendop:

• Sleutelmoment: Ondanks het numerieke overwicht bijt OHL zijn tanden stuk op Genk, tot Cuesta in de slotfase ongelukkig hands begaat. Na tussenkomst van de VAR gaat de bal op de stip en Kaba schenkt de thuisploeg op de valreep de volle buit.

• Man van de match: Sory Kaba trof voor de derde wedstrijd op rij raak voor OHL en deed dat vanavond zelfs 2 keer. Hij was meteen bij de les na amper 52 seconden en zorgde helemaal op het einde voor de winning goal. Zelfs een penalty 2 keer moeten nemen bracht de Guineeër niet van zijn stuk.

• Opvallend: Oud-Heverlee Leuven is er eindelijk in geslaagd om Genk te verslaan in een competitiewedstrijd. In de vorige 11 onderlinge competitieduels kon OHL nooit winnen. Genk trok 7 keer aan het langste eind, 4 draaide de confrontatie op een gelijkspel uit.

• Niet de snelste openingsgoal: Amper 52 seconden had OHL nodig om de score te openen. Straf, maar niet de snelste openingstreffer dit seizoen. Er werd in deze jaargang van de Jupiler Pro League zelfs al 4 keer nog sneller gescoord.

Bekijk de goals uit OHL - Genk (2-1)

Vroege en late goal van Kaba schenken OHL winst

1-0 na amper 52 seconden. Een blitzstart voor OH Leuven, een koude douche voor Genk. Maertens troefde Lucumi simpel af en Kaba mocht moederziel alleen zijn voorzet in doel werken.

Een dramatisch begin voor de bezoekers en nog voor het kwartier volgde een tweede opdoffer. Heynen landde met zijn studs op het scheenbeen van Kaba en op aangeven van de VAR werd de Genkse kapitein uitgesloten.

Gek genoeg kwam Genk amper 5 minuten later zowaar langszij. Sadick werd helemaal uit het oog verloren op een vrije trap van Trésor en de verdediger strafte dat genadeloos af. Kort voor de rust stond het zelfs bijna 1-2, een verre knal van Bongonda strandde op de lat.

OHL ontsnapte en kon ook na de rust het numerieke overwicht niet uitbuiten. Pas twintig minuten voor het einde zorgde Mercier plots voor opwinding met een fabelachtig afstandsschot, maar de lat hield OHL van een voorsprong.

Aan de overkant was het ook bijna raak toen Thorstvedt Paintsil perfect lanceerde, de vuisten van Runarsson beslisten er anders over. Een 1-1-gelijkspel leek in de maak, maar het venijn zat in de staart. Hands van Cuesta leverde na tussenkomst van de VAR een penalty op en matchwinnaar Kaba zette die netjes om. 6 op 6 voor OHL, Genk moet zijn top 4-ambities mogelijk bijstellen.

Fabelachtig schot van Mercier strandt op de lat

Penaltyfase van 6 minuten beslist OHL-Genk in het slot

Heynen gaat hard door op de enkel van Kaba en krijgt meteen rood

“Ontgoocheld in de ref, het was niet eerlijk”

• Marc Brys (trainer OH Leuven): “Dit doet deugd. Het was een moeilijke wedstrijd tegen een heel goed team, dat ook met 10 gevaarlijk bleef. We hadden moeite om echt uitgespeelde kansen te krijgen. Hun reconversie bleef ook gevaarlijk. Ik had de zege niet meer verwacht. We hadden wel een slotoffensief met wat mogelijkheden, maar ik zag dat doelpunt toch niet meer in de lucht hangen. Kaba is een lefgozer. Er waren niet veel kandidaten om de penalty te nemen en hij was heel pertinent. Hij was overtuigd en vroeg zich zelfs af waarom die vraag gesteld werd. Als je zoveel ballen aan je lijf hebt en dan bij die tweede penalty zo lang wachten, dat heeft ook wel iets.”

• Bernd Storck (trainer Racing Genk): “We verdienden hier minstens een punt. Ik zeg normaal niks over de scheidsrechter, maar nu kan ik niet anders want het is niet eerlijk. Ik miste een eerlijke behandeling van beide ploegen in deze wedstrijd. Als je fluit, dan moet je dat aan beide kanten op dezelfde manier doen. In de eerste helft kregen wij veel overtredingen tegen en gebeurde er niks. Bij één onopzettelijke actie krijgt Heynen meteen rood, daar was ik echt ontgoocheld in de scheidsrechter. In de tweede helft hadden ze op zijn minst kunnen checken of het een penaltyovertreding was op Arteaga. En dan is het aan de overkant penalty… Hij maakte zich niet breed, het was niet met opzet. Het is volgens de regels, maar een scheidsrechter zou zo’n fase toch beter moeten aanvoelen. Het is jammer voor mijn team, ze verdienden beter. Het doet pijn om met een penalty in de slotminuten te verliezen.”

Brys: "Onrecht moet je bestrijden, dat moet je niet accepteren"

Maertens: "Doet zeker deugd om in de laatste minuut de 3 punten te pakken"

90+11'

Genk hield met een man minder lang probleemloos stand, maar het venijn zat in de staart. Na tussenkomst van de VAR ging de bal op de stip voor OHL en met zijn tweede van de avond schonk Kaba de thuisploeg alsnog de volle buit. OHL kan zo voor het eerst in de competitie winnen van Racing Genk.

90+10' tweede helft
90+8'

Net geen derde voor Kaba

Kaba maakt bijna nog zijn derde van de avond. Vandevoordt was mee opgerukt voor de vrije trap en spurt zich de longen uit het lijf. Hij kan het schot van Kaba nog net in hoekschop duwen. Die levert niks meer op.

90+8'

We zitten al aan bijna 8 minuten extra tijd. Genk krijgt nog een vrije trap, maar Runarsson plukt de bal uit de lucht.

90+6'
90+4'
90+3'

Kaba doet het!

Ook bij zijn tweede penalty treft Kaba raak. Hij stuurt Vandevoordt dit keer wel de verkeerde kant uit. Zijn tweede van de avond, OHL klimt op de valreep op voorsprong.

90+2'

Penalty moet hernomen worden

Vandevoordt zit er nog net bij, maar onvoldoende om de strafschop van Kaba te pareren. Maar de penalty moet opnieuw genomen worden, omdat Maertens te snel de zestien inliep.

90+1'

Geel voor Lucumi

Lucumi komt nog even stoorzender spelen in de zestien. Het komt hem op een gele kaart te staan.

90'

Penalty!

De bal gaat op de stip voor OH Leuven. Cuesta krijgt bovendien geel voor hands.

88'

Penalty?

Put krijgt wat in zijn oor gefluisterd. Hij moet naar de beelden gaan kijken na mogelijk hands van Cuesta in de zestien. Die blokte een schot van Tamari af, ogenschijnlijk met zijn arm.

84'

Geen penalty

Genk komt nog eens gevaarlijk opzetten in de Leuvense zestien. Hrosovsky dropt de bal aan de tweede paal tot bij Arteaga, maar die kan er net niet bij. Door een duw in zijn rug? Arteaga claimt een penalty, Put gaat er niet op in.

83'

Dan toch einde wedstrijd voor Preciado. Hij wordt uit zijn lijden verlost door Cuesta.

82'

Rezaei verknoeit mooie kans

Rezaei krijgt meteen een stevige kans. De bal valt plots voor zijn voeten, maar hij mikt in één tijd van dichtbij wild over. Hier was meer mee te doen, zo denken de OHL-supporters er duidelijk ook over.

81'

Preciado is weer opgelapt, hij mag dus blijven staan. Bongonda gaat wel naar de kant bij Genk, hij wordt vervangen door Oyen. Bij OHL komt Rezaei in de ploeg voor Schrijvers.

79'

Blessure Preciado?

Preciado pakt uit met een knappe dribbelactie en waagt zijn kans met een schot vanuit het halve maantje. Zijn schot gaat toch nog een eindje naast. Het is mogelijk de laatste actie van de Ecuadoraan, want hij gaat erbij zitten.

75'

Runarsson houdt Paintsil van de 1-2

Genk komt een kwartier voor het einde zowaar bijna op voorsprong. Thorstvedt geeft de bal perfect mee in de loop van Paintsil. De invaller haalt aan de rand van de zestien in één tijd uit, maar treft de vuisten van Runarsson.