Sterk Union moet vrede nemen met punt bij Club Brugge, maar boekt wel mentale zege

1. 83' - Verv. Ruud Vormer door Mats Rits
  2. 89' - Geel - Cameron Puertas
  3. 90' - Geel - Loic Lapoussin
Jupiler Pro League - speeldag 24 - 27/01/22 - 20:46

De kraker tussen regerend kampioen Club Brugge en competitieleider Union heeft geen winnaar opgeleverd. Een sterk Union mocht het meest aanspraak maken op de volle buit, maar moest uiteindelijk vrede nemen met een punt.

Club Brugge - Union in een notendop:

• Sleutelmoment: Halfweg de eerste helft krijgt Dante Vanzeir tot twee keer toe een uitgelezen kans om Union op voorsprong te brengen. Zijn torinstinct laat hem evenwel in de steek. Eerst mist hij zijn schot en vervolgens botst hij op een uitstekende redding van Mignolet.

• Man van de match: Simon Mignolet liet zich dit seizoen al op enkele mindere momenten betrappen, maar vanavond toonde hij nog maar eens zijn onmiskenbare klasse. In de eerste helft hield hij Club in zijn ééntje overeind met 5 cruciale reddingen.

• Opvallend: Club Brugge blijft ongeslagen op eigen veld. In 12 thuiswedstrijden boekte de uittredende landskampioen 6 overwinningen en speelde het 6 keer gelijk. In de competitie kon enkel Cercle Brugge Club vloeren in het Jan Breydelstadion.

• Statistiek: Een kleine verrassing toch dat deze topper op een 0-0-gelijkspel eindigde. Club kwam dit seizoen nog maar 1 keer eerder niet tot scoren in de competitie, in de 2-0-nederlaag tegen Cercle. Union zit nu aan 3 wedstrijden waarin het niet kon scoren, waarvan 2 keer tegen Club.

Union botst op ijzersterke Mignolet

De topper begon met een verrassing in de basis van Club Brugge. De bijna afgeschreven Mitrovic werd uit de vergeetput gehaald als vervanger van de geschorste Hendry, omdat Van der Brempt plots op weg is naar RB Salzburg.

Union kon wél met zijn vertrouwde elf aan de match beginnen en speelde opnieuw onbevangen. Mignolet moest al na enkele minuten in actie komen op een schot van Undav, de eerste van een reeks reddingen.

Halfweg de eerste helft werd een mislukt schot van Vanzeir bijna de perfecte assist, Nieuwkoop kwam net te laat inglijden. Na het traditionele foutje van N’Soki mocht Vanzeir het oog in oog met Mignolet nog eens proberen, maar de doelman redde opnieuw knap.

Dat werd de rode draad in de eerste helft, want met de rust in zicht stelde ook Teuma de doelman tot twee keer toe op de proef. Eerst met een indraaiende hoekschop, daarna met een gevaarlijk afstandsschot. Ook Lapoussin deed nog zijn duit in het zakje, goed voor redding nummer 5 van Mignolet.

Mignolet houdt Club recht in de eerste helft met 5 knappe reddingen

Club dreigt, maar Union houdt makkelijk stand

Na de rust had Mignolet een pak minder werk en ook Moris werd amper op de proef gesteld. Club probeerde het wel, maar de thuisploeg vond nauwelijks openingen in de organisatie van Union.

Enkel De Ketelaere kon Union af en toe nerveus krijgen. Hij schotelde Dost een prima kans voor, maar diens schot werd nog net afgeblokt door Lapoussin. Na een heerlijke dribbelactie vergat De Ketelaere dan weer zelf de kers op de taart te zetten.

In de slotfase had Union nog het meeste brandstof in de tank. De bezoekers duwden Club achteruit en Vanzeir dwong Mignolet nog maar eens tot een redding. Club kon daar enkel nog een gevaarlijke vrije trap van Vanaken tegenover stellen.

Nieuwkoop zet N’Soki te kijk met panna

Geweldige dribbel en actie van De Ketelaere levert geen goal op

Mazzu: “Zonder sterke Mignolet pakken we hier 3 punten”

• Felice Mazzu (trainer Union): “We hadden deze wedstrijd kunnen winnen, op basis van het spel dat we gebracht hebben. Club heeft maar enkele kansen gehad. Zonder een uitstekende Mignolet, zoals ook al het geval was in de heenwedstrijd, waren we hier met drie punten weer vertrokken. Maar iedereen moet heel trots zijn op de spelers, want ze hebben een mooie prestatie neergezet. Het is niet evident om hier zoveel kansen te creëren en de spelers zijn blijven pushen tot op het einde om te scoren, terwijl de ploeg niet gewend is aan dit soort topwedstrijden. Ik heb op het einde even gedacht aan het scenario van de heenwedstrijd. We hadden opnieuw het deksel op de neus kunnen krijgen. Gelukkig is dat niet gebeurd, omdat er op die laatste vrije trap na geen gevaarlijke situaties meer geweest zijn in onze zestien.”

• Alfred Schreuder (trainer Club Brugge): “We wisten dat we met Union een heel goede ploeg troffen met strijdlust en veel vertrouwen. Dat zag je vandaag ook. Wij waren niet goed in de eerste helft, te onrustig aan de bal. Daardoor leden we te snel balverlies en stonden we niet goed op het middenveld. Dat hebben we tijdens de rust proberen te herstellen door Balanta in te brengen. Zo kregen we iets meer controle en ook betere mogelijkheden dan in de eerste helft. Op het einde kon het zelfs nog onze kant opvallen. Volgens wat ik gezien heb, leek het zelfs nog een zuivere penalty. Union is op dit moment met afstand het beste team van de competitie, dat hebben ze vandaag ook in fases laten zien. Maar wij hebben in de tweede helft ook in fases laten zien dat we heel goed zijn en we kunnen nog veel beter. Er zit nog veel progressie in en dan zie ik ons nog mooie dingen doen.”

90+2' tweede helft
90+1'

Geen doelpunten in de topper tussen Club Brugge en Union. De bezoekers maakten voor de rust het meeste aanspraak op een goal, maar botsten op de ijzersterke Mignolet. Club drong wat meer aan in de tweede helft, al kwam Union nooit zwaar in de problemen. De competitieleider behoudt zijn 9 punten voorsprong op Club.

90+1'

1 - extra time

Er komt 1 minuut extra tijd bij.
90'

Vanaken mikt net naast

Vanaken neemt de vrije trap voor zijn rekening. Hij trapt de bal in de muur en via de elleboog van Lapoussin gaat zijn schot nipt naast. De hoekschop levert vervolgens niks op.

89'

Interessante vrije trap voor Club

Puertas gaat wel erg stevig door op Sobol. Een gele kaart is helemaal op zijn plaats. Donkergeel zelfs. Club krijgt nog een vrije trap op een interessante plaats, kort voor het halve maantje.

86'

Union voert de druk op

Union trekt het laken helemaal naar zich toe in de slotfase en duwt een moegestreden Club achteruit. Teuma kan nog eens van ver uithalen, maar zijn poging is niet gekadreerd.

83'
83'

Dubbele wissel

Dubbele wissel bij Club. Vormer en Mitrovic worden naar de kant gehaald voor Sowah en Rits. Kunnen zij Club nog aan een driepunter helpen?

81'

Vanzeir mikt opnieuw op Mignolet

Union komt plots nog eens gevaarlijk opzetten met hun spitsenduo. Undav brengt de bal vanaf de achterlijn nog net laag voor doel. Aan de eerste paal besluit Vanzeir op Mignolet. Meer dan een hoekschop houdt Union er niet aan over, opnieuw een goede tussenkomst van Mignolet.

77'
74'

Club blijft maar zoeken naar openingen, maar Union houdt alles prima gesloten. Zijn we op weg naar een scoreloos gelijkspel of zit het venijn in de staart?