Cercle dient tienkoppig Anderlecht eerste nederlaag sinds begin november toe

4. 87' - Doelpunt - Franck Kanouté (0 - 2)
Jupiler Pro League - speeldag 24 - 26/01/22 - 21:00
87'
Franck Kanouté
0 - 2
87'

Anderlecht heeft niet kunnen profiteren van het puntenverlies van zijn playoff-1-concurrenten. Een vroege rode kaart voor Wesley Hoedt was de voorbode van een moeilijke avond voor de Brusselaars. Matondo en Kanouté verzilverden na de rust het Brugse overwicht.

Anderlecht - Cercle Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: Na amper 25 minuten staat Anderlecht al met een man minder. Hoedt haalt de doorgebroken Matondo onderuit en krijgt na tussenkomst van de VAR rood. Anderlecht houdt lang stand met z’n tienen, maar breekt finaal toch.

• Man van de match: Rabbi Matondo zorgde er met zijn snelheid voor dat Cercle meer dan een uur met een man meer kon spelen. In de 1e helft hield Van Crombrugge hem nog 2 keer van een treffer, maar met een heerlijke pegel 20 minuten voor het einde gaf hij de doelman toch het nakijken. De Welshman plaveide met een knal tegen de paal ook nog de weg voor de 0-2 van Kanouté.

• Antiheld: Voor Wesley Hoedt is het een wedstrijd om snel te vergeten. De Nederlander liet een reuzenkans onbenut na mistasten van Didillon en stak zijn ploeg even later in de ellende met een noodlottige overtreding op Matondo.

• Statistiek: Anderlecht weet na 9 wedstrijden zonder nederlaag weer wat verliezen is. Thuis verloor het dit seizoen nog maar 1 keer eerder, op de eerste speeldag tegen Union.

• Opvallend: Een overwinning boeken op het veld van Anderlecht, dat overkomt Cercle Brugge niet al te vaak. De laatste keer dat het lukte, was 13 jaar geleden, toen Cercle op 16 januari 2009 een 1-2-overwinning  boekte.

Bekijk de goals uit Anderlecht - Cercle Brugge (0-2)

Uitsluiting Hoedt zet Cercle op weg naar winst

Profiteren van het puntenverlies van Antwerp, Gent en Charleroi en morgen relaxed toekijken hoe Club Brugge en Union elkaar punten afsnoepen. Zo moet het ideale scenario er ongeveer uitgezien hebben in het hoofd van Vincent Kompany.

Na 25 minuten kreeg dat plan al een stevige deuk. Hoedt, die even voordien nog een reuzenkans verknoeid had, haalde de doorgebroken Matondo net voor de zestien onderuit. Na tussenkomst van de VAR werd geel rood en stond Anderlecht plots met zijn tienen.

Cercle rook zijn kans en drong Anderlecht achteruit. Toen de thuisploeg ook nog eens onnodig complex ging uitvoetballen kon Matondo bijna profiteren, maar Van Crombrugge bracht redding. Dat deed de doelman nogmaals toen de Welshman enkele minuten later weer voor hem opdook.

Anderlecht hield in de tweede helft al bij al makkelijk stand, tot een klasseflits van Matondo ruim 20 minuten voor het einde het verschil maakte. Hij kapte naar binnen en met een heerlijke pegel van buiten de zestien liet de Welshman Van Crombrugge kansloos achter.

De veer was gebroken bij paars-wit en in de slotfase moest de thuisploeg nog een treffer incasseren. Matondo mikte eerst nog tegen de paal, maar in de herneming kon Kanouté wél scoren. Cercle zet zo zijn opmars voort, voor Anderlecht komt er een einde aan een ongeslagen reeks van 9 wedstrijden.

Scheidsrechter wil ook even meespelen in Anderlecht-Cercle

Kompany is boos op de ref, doelman Van Crombrugge komt even bijpraten

Matondo: "We kunnen eender waar goed resultaat neerzetten"

• Rabbi Matondo (Cercle Brugge): “Wij blijven er gewoon voor gaan, dat is de mentaliteit die we in de club en de ploeg  willen krijgen. Het doet deugd om te winnen. We blijven knokken en tonen dat we kunnen winnen. Zelfs wanneer men twijfelt of we daartoe in staat zijn bij moeilijke uitwedstrijden zoals vandaag. Ik had in de eerste helft al enkele schoten gehad en dacht dat er toch minstens ééntje eens binnen moest gaan. Ik heb mijn kans gewaagd en gelukkig was het doelpunt. We hebben geen limiet, we spelen bevrijd. De coach geeft ons een plan en wij geven alles op het veld. We hebben nu het gevoel dat we eender waar een goed resultaat kunnen neerzetten.”

• Vincent Kompany (Anderlecht): "Een rode kaart is altijd een sleutelmoment, zeker na twintig minuten. We begonnen net ons ritme te vinden en te ontdekken hoe we de situaties moesten uitspelen. Daarna zijn we enkel maar doorgegaan op karakter en hadden we niet veel meer te zeggen in de wedstrijd. Maar ik wil niet focussen op het negatieve: al onze jonge spelers hebben alles gegeven. Of ik meer weet over de blessure van Delcroix? Hij moest met weinig opwarming invallen en ondervond een klein beetje last. We denken dat het niet te ernstig is, hopelijk is hij er snel weer bij. Of de match tegen Union de belangrijkste van het seizoen wordt? Nee, elke wedstrijd is belangrijk. Maar eerst moeten we vandaag nog verder evalueren."

• Josh Cullen (Anderlecht): “Toen we met een man minder vielen, wisten we dat het een moeilijke opdracht zou worden. In de eerste helft gingen we er nog goed mee om en hadden we een paar halve kansen, maar in de tweede helft was de kwaliteit aan de bal onvoldoende. Wellicht ook door de vermoeidheid. Het is moeilijk als je met 10 speelt tegen een ploeg in vorm. Het was lastig om nog kansen te creëren. We moeten nu de rug rechten. Wij hebben een goede reeks neergezet, deze ene nederlaag gaat ons seizoen niet bepalen. Zondag gaan we weer voor de drie punten tegen Union.”

90+4'

Anderlecht kon een gouden zaak doen, maar gaat met de billen bloot tegen Cercle. De vereniging zet zijn steile opmars voort met een 0-2-overwinning in het Lotto Park.

90+2'

Cercle kan er nog 0-3 van maken in de omschakeling, maar de bezoekers spelen het niet goed uit. Denkey kan nog van dichtbij uithalen, maar krijgt de bal niet voorbij Van Crombrugge. Veel maakt het niet meer uit, Cercle kan straks weer een feestje bouwen.

90+1'

90+1'

4 minuten extra

De lijdensweg van Anderlecht duurt nog 4 minuten. Cercle heeft de buit binnen. Een overwinning op het veld van Anderlecht, dat is al van 2009 geleden voor de vereniging.

87'

Boeken toe!

Kanouté beslist de wedstrijd. Na een heerlijke pass van Hotic besluit Matondo na een knappe aanname vanuit een scherpe hoek eerst nog op de paal, maar in de herneming kan Kanouté wel scoren.

81'

Kan El Hadj het tij nog keren?

Kompany gooit El Hadj nog in de strijd voor Verschaeren. Paars-wit wil nog alles op alles zetten om een punt te pakken, maar veel geloof straalt de thuisploeg niet meer uit.

79'
76'

Kanouté staat nog maar net op het veld of hij geeft al zijn visitekaartje af met een gevaarlijke vrije trap. De bal gaat hard onder de muur door, maar Van Crombrugge laat zich niet verrassen.

72'

Refaelov mikt naast

Daar is de reactie van Anderlecht! Refaelov kan centraal uithalen met een schot van buiten de zestien, maar zijn schot gaat naast. Zit er nog iets in voor de thuisploeg en stevent het af op pijnlijk puntenverlies?

70'
69'
68'

Heerlijke pegel van Matondo!

Matondo maakt opnieuw het verschil voor Cercle! Hij kapt naar binnen en met een heerlijke pegel van buiten de zestien laat hij Van Crombrugge kansloos achter.

68'

Magallan komt te laat bij Denkey en incasseert een terechte gele kaart. Het blijft intussen wachten op kansen.