Jupiler Pro League - speeldag 23 - 23/01/22 - 18:30
23'
Joshua Zirkzee
0 - 1
23'

Samen met Union zijn ze dé winnaars van het weekend. Anderlecht staat een stuk steviger in de top 4 na een zege bij KV Mechelen. Joshua Zirkzee scoorde nog voor het halfuur de enige treffer, waardoor paars-wit uitloopt op zijn vijf dichtste achtervolgers. De kloof met nummer 5 AA Gent bedraagt nu al zes punten.

• Sleutelmoment: Halverwege de eerste helft maakt Joshua Zirkzee het verschil met een klasseflits. Hij glijdt handig langs twee verdedigers en geeft doelman Thoelen het nakijken met een gekruist schot. Een zeldzaam hoogtepunt in een flauwe match, maar wel genoeg voor drie punten.

• Man van de match: Benito Raman wist zich te onderscheiden met zijn werkijver en aanvalslust. Hij leverde de assist voor de 0-1, had een penalty moeten krijgen en zag in de tweede helft ook nog een doelpunt afgekeurd worden wegens buitenspel.

• Opvallend: Anderlecht zet een reeksje neer van 9 competitiewedstrijden zonder nederlaag. Het was al geleden van februari 2017 dat dat nog eens gelukt was voor paars-wit. De laatste nederlaag dateert intussen van begin november, tegen Antwerp.

Bekijk de enige goal uit KV Mechelen - Anderlecht (0-1)

Zirkzee breekt de ban in kansarme eerste helft

KV Mechelen verscheen met een onuitgegeven elftal aan de aftrap, maar hield in het wedstrijdbegin goed stand tegen Anderlecht, dat te traag speelde om de thuisploeg pijn te doen. De eerste doelpoging kwam zelfs van Malinwa: Cuypers knalde de bal richting de lege tribunes.

Halverwege de eerste helft was daar plots toch een versnelling van Anderlecht. Zirkzee werd aangespeeld door Raman, gleed met een mooie sleepbeweging langs twee verdedigers en knalde overhoeks binnen: 0-1 bij de eerste kans van paars-wit.

De thuisploeg had niet meteen een reactie in huis en mocht blij zijn dat Boterberg een penaltyfout van Peyre op Raman onbestraft liet.

Magallan komt goed weg na gevaarlijke terugspeelbal

Tweede goal blijft opnieuw uit voor Anderlecht

Met het scenario van vorige week in het achterhoofd ging Anderlecht na de pauze op zoek naar de geruststellende tweede goal, maar Thoelen en de lat lagen dwars. Een doelpunt van Raman werd afgekeurd wegens buitenspel.

Tussendoor probeerde ook KV Mechelen zich te laten gelden, maar veel meer dan een schuiver van de ingevallen Shved kreeg de thuisploeg niet voor elkaar. Anderlecht-doelman Van Crombrugge beleefde een rustige avond Achter de Kazerne.

Anderlecht kwam niet meer in de problemen en speelde de wedstrijd volwassen uit. Paars-wit doet zo een prima zaak met het oog op de top vier en slaat een kloof van zes punten met de concurrentie.

Kompany schreeuwt zich schor bij penaltyfase: “Hoop dat je naar de VAR gaat en niet naar mij!”

Raman: "We mogen wel iets efficiënter zijn"

• Benito Raman (Anderlecht): "Of we nu met 5-0 of met 1-0 winnen, het zijn de drie punten die belangrijk zijn. We hebben het onszelf misschien een klein beetje moeilijk gemaakt, maar het is wel een verdiende overwinning, want grote kansen hebben zij niet of nauwelijks gehad. We mogen wel iets efficiënter zijn voorin, dan is het wat gemakkelijker om wedstrijden te spelen, maar het is nu zo. Er is nog niets gespeeld voor de top vier. Er volgen nog heel veel wedstrijden, maar we zijn goed bezig. Dit moeten we nu aanhouden."

• Jordi Vanlerberghe (KV Mechelen): "We waren iets te onrustig in het laatste derde van het veld en hebben niet genoeg gecreëerd. De kansen die zij hebben gehad, waren dan weer onze eigen schuld, door dom balverlies of een foutje van ons. Ik denk dat we vooral in de eerste helft goed gespeeld hebben. Na de rust konden we nog te weinig echt druk zetten. Maar we komen uit moeilijke weken met heel de groep. Vandaag misten we dat tikkeltje om het hen moeilijk te maken."

90+1'

89'
89'
85'
83'
80'
70'
63'
20:21

Afgelopen! In tegenstelling tot vorige week houdt Anderlecht zijn krappe voorsprong nu wel vast tot aan het laatste fluitsignaal: KV Mechelen gaat met 0-1 voor de bijl. Zirkzee scoorde het enige doelpunt in een flauwe wedstrijd.

20:17

KV Mechelen krijgt nog 4 minuten om een puntje uit de brand te slepen, maar de thuisploeg geeft niet de indruk nog een slotoffensief in huis te hebben.

20:12
20:10

Rentree van Delcroix

Bij Anderlecht mag Hannes Delcroix zo meteen invallen. De verdediger viert zijn rentree na veel blessureleed.

20:08

Anderlecht morst nu toch met de kansen. Amuzu knalt eerst op Thoelen, bij de volgende fase bedient hij Zirkzee, die ook niet voorbij de doelman raakt.

20:05
20:04

KV Mechelen versiert een vrije trap rechts van de grote rechthoek, Shved jaagt de bal onbesuisd over en naast.