Jupiler Pro League - speeldag 22 - 14/01/22 - 20:46
Dylan Mbayo
0 - 1
Dylan Mbayo
8'

De eerste competitiematch van 2022 is op 2-2 geëindigd. AA Gent domineerde, maar moest achtervolgen na een snelle goal van Mbayo. De thuisploeg draaide de rollen met goals net voor en na de rust om, maar verzuimde het af te maken. In de 91e minuut strafte Mbayo dat af. AA Gent laat na om naast Antwerp op de 4e plaats te komen, Kortrijk blijft 8e.

KAA Gent - KV Kortrijk in een notendop:

• Sleutelmoment: In de extra tijd lijkt Gent af te stevenen op een eerste driepunter in 2022. Dat is echter buiten Dylan Mbayo gerekend. In de 91e minuut trapt de Kortrijk-speler de 2-2 nog tegen de netten.

• Man van de match: Dylan Mbayo tekende vanavond voor zijn eerste doelpunten in eerste klasse. Hij deed dat nota bene tegen zijn ex-ploeg Gent. Het is dan ook niet ver zoeken naar de man van de wedstrijd.

• Opvallend: Voor vanavond kon Gent in de laatste 3 competitieduels tegen Kortrijk geen enkele keer zegevieren. Ook vanavond lukte dat niet voor de Buffalo's. 4 wedstrijden zonder overwinning dus voor Gent tegen Kortrijk.

Bekijk de goals uit AA Gent - Kortrijk (2-2)

Gent zet scheve situatie nog recht

"We zijn al tevreden dat we 11 spelers kunnen opstellen." Karim Belhocine deed voor de wedstrijd uit de doeken dat hij een moeilijke puzzel moest leggen door de vele afwezigen (corona of Afrika Cup). Ook Hein Vanhaezebrouck moest Ngadeu en man-in-vorm Tissoudali missen. De 2 sterkhouders zijn beiden actief op de Afrika Cup. En ook de Gent-coach had coronazorgen. Beide trainers stuurden dan ook aan om de wedstrijd uit te stellen. Tevergeefs.

Gent nam dan maar de touwtjes meteen in handen. Het was dan ook een verrassing dat de 0-1 al snel op het scorebord flikkerde. Al na 8 minuten zette Mbayo (nota bene een ex-speler van Gent) een lange dribbel in. Uiteindelijk slalomde hij zich een weg tussen enkele Buffalo's en gaf hij Bolat het nakijken.

Gent was helemaal niet van slag. Wel integendeel. Het voetbalde heel wat kansen bij elkaar, maar het vizier stond nog niet op scherp. Hjulsager zette Ilic een keer aan het werk en ook Kums probeerde het eens vanaf afstand. Telkens zonder resultaat. Ilic moest ook nog een vrije trap van De Sart uit zijn doelvlak ranselen.

Maar de aanhouder wint. Op slag van rusten was de verdiende gelijkmaker eindelijk een feit. De bal viel na een hoekschop voor de voeten van Castro-Montes en die gaf doelman Ilic dan toch het nakijken.

Steward arriveert met de fiets en de ballen worden nog eens ontsmet vlak voor aftrap

Buffalo's morsen met de kansen

Erop en erover dachten ze dan bij de Buffalo's en ze gingen na de koffie op datzelfde elan door. Met succes. Samoise schilderde vanaf zijn rechterflank het leer piekfijn op de kruin van Mboyo. De spits laat zo'n kans niet liggen en kopte dan ook fraai binnen.

Gent domineerde en voetbalde ook heel wat kansen bij elkaar. Enkel de efficiëntie ontbrak. Kums legde de beste kans nog net naast de paal.

Toch moest de thuisploeg in de slotfase de billen nog toeknijpen. Gent ontsnapte eerst nog aan de gelijkmaker, wanneer Kadri alleen op Bolat afstormde. De doelman van Gent had met een voetveeg het laatste woord.

Althans dat dacht iedereen toch, maar dat was buiten Mbayo gerekend. Met een fijnzinnig stiftballetje na een doorsteekbal verschalkte de Kortrijk-speler Bolat voor de 2e keer.

Gent laat zo 2 dure punten door de vingers glippen, voor Kortrijk is het door de omstandigheden dan weer een gouden punt.

Vanhaezebrouck: "Zuur om op die manier de gelijkmaker te pakken"

• Dylan Mbayo (KV Kortrijk): "Ik sta hier met een dubbel gevoel. We hebben jammer genoeg gelijkgespeeld. We kwamen natuurlijk voor meer. Maar ik ben ook blij met mijn 2 doelpunten. Dit is nog maar het begin. Het is al een tijdje geleden dat ik zelf heb gespeeld. Altijd als ik op het veld sta, laat ik het aan iedereen zien. Welke van de doelpunten de mooiste is? Ik heb geen favoriet. Het belangrijkste is dat ik 2 keer heb gescoord en dat ik het team geholpen heb. Het was niet makkelijk vandaag. Gent speelt heel mooi voetbal. Voor ons was het moeilijk om oplossingen te zoeken."

• Hein Vanhaezebrouck (KAA Gent): "Wij hebben misschien meer kansen gehad, maar hebben die niet goed afgewerkt. Net niet. Maar je mag dat doelpunt op die manier niet weggeven. Door het centrum, door het hart van de defensie met een simpel passje van 10 meter rechtdoor. Dat mag niet. Maar oké, dat zal ook wel zijn redenen hebben. Dat de jongens die daar staan, daar normaal niet staan. We hebben op het einde nog ingegrepen door Cissé te brengen. Iemand die ook ziek is geweest en niet in staat was om langer dan 10 à 15 minuten te spelen. Uiteindelijk laten we ons op een heel simpele manier vangen. Als verdediger moet je altijd je centrum dicht houden. Het is zuur om op die manier toch nog de gelijkmaker te pakken."

• Karim Belhocine (KV Kortrijk): "Naar de omstandigheden van deze wedstrijd is dit een goed punt. Het is een verdiend punt voor de spelers. Ze hebben doorgeduwd. Er waren 2 spelers die erin kwamen (Kadri en Moreno) die geen minuten in de benen hadden. Vandaag zijn ze uit quarantaine gekomen. Ik kan die jongens alleen maar feliciteren. Mbayo is iemand die 3 of 4 trainingen in de benen heeft. Hij had vorige week ook Covid. Hij maakt hier helemaal solo een doelpunt. Op het einde was hij echt moe. We hebben beslist om hem vooraan in de spits te zetten, zodat hij nog 1 à 2 kansen zou krijgen. Hij heeft het mooi afgemaakt."

22:38

Na de 2-1 van Mboyo leek de buit binnen voor Gent. Totdat de voormalige Buffalo Mbayo er in de 91e minuut 2-2 van maakte. Een gouden punt voor Kortrijk, Gent ziet een zege door de neus geboord.

90+1'

86'
79'
58'
22:34

GOAL! 2-2 Mbayo

Mbayo doet het dan toch voor Kortrijk. Gent leek af te stevenen op de zege, maar daar steekt Mbayo een stokje voor. Met een stiftballetje geeft hij Bolat het nakijken. Een ferme domper voor Gent.

22:33

Kortrijk krijgt nog 4 minuten om alsnog een punt uit de brand te slepen.

22:33

Wat kan Kortrijk nog?

We gaan zo stilaan de slotminuten in. Moreno zet nu wel een spurt in en kan zijn teen tegen de bal zetten. Bolat heeft er geen moeite mee.

22:26

Ilic voetbalt goed mee. Het sluitstuk van Kortrijk komt ver uit zijn doel om Malede de doorgang te beletten. Een ingreep die broodnodig was.

22:26

We kunnen nog eens een kans van Gent noteren. Mboyo ontfermt zich over een afvallende bal en trapt het leer via een Kortrijks been in hoekschop.

22:24

Kortrijk lijkt met de laatste 10 minuten in zicht wat te herademen. Palaversa haalt van ver uit, Bolat tikt het grondscherend schot in hoekschop. Krijgen we dan toch nog een spannende slotfase?

22:21

Net geen gelijkmaker

Plots krijgt Kortrijk een huizenhoge kans. Kadri stormt alleen op Bolat af, maar hij kan de Gentse doelman niet het nakijken geven. Het had hier zomaar 2-2 kunnen staan.

22:20

Gent legt opnieuw een goede combinatie op de mat. Bijna wordt het ook 3-1, maar Samoise kan aan de 2e paal net niet aan het leer.