Ga naar de inhoud

Union sluit droomjaar af met doelpuntenloos gelijkspel tegen AA Gent

 1. 21' - Geel - Andrew Hjulsager
 1. 86' - Geel - Roman Bezoes
 2. 55' - Verv. Laurent Depoitre door Roman Bezoes

2021 kon sowieso al niet meer stuk voor Union. Daar bracht een gelijkspel tegen AA Gent op de laatste speeldag van het kalenderjaar geen verandering in. Beide ploegen kregen uitgelezen kansen op een goal, maar misten scherpte voor doel. Union trekt met 7 punten voorsprong op Club het nieuwe jaar in.

Union - Gent in een notendop

 • Sleutelmoment: Als Vanzeir na vijf minuten vijf centimeter meer naar links had gemikt, hadden we wellicht een heel andere wedstrijd gekregen. Gent had zich meer bloot moeten geven en Union had lustig kunnen counteren.
 • Man van de Match: Tussen de lijnen was het een mager beestje. De supporters van Union die hun helden bij aankomst een warm onthaal bezorgden en tijdens de wedstrijd van in het Dudenpark voor sfeer zorgden, krijgen een pluim.
 • Opvallend: Voor het eerst sinds de tweede speeldag in 1B van vorig seizoen eindigt een wedstrijd van Union op 0-0. Zo eindigt een reeks van maar liefst 53 opeenvolgende matchen met minstens één doelpunt.

Verslag van de wedstrijd in Het journaal

Vanzeir raakt de staak

Gent zakte zonder Odjidja af naar Brussel en deed het met Hjulsager in diens plaats. De typeploeg van Union moest het dan weer rooien zonder de steun van zijn trouwe aanhang, maar een troepje supporters liet zich, verscholen tussen de bomen van het Dudenpark, voortdurend horen.

 

Het inspireerde geen van beide ploegen tot avontuurlijk voetbal. Union-coach Mazzu had geleerd uit de heenmatch, die Union met veel meeval wist te winnen. Bij de Buffalo's bouwde Vanhaezebrouck ook al veel zekerheid in. Toch glipte er al vroeg een steekbal van Undav door de mazen van het Gentse net. Vanzeir kon op Bolat af, maar prikte de wenkende kans tegen de paal.

 

Bolat dook nog eens in de voeten van Undav, maar dat was het dan geweest met het gevaar van de thuisploeg. Ook een behoedzaam Gent dreigde niet vaak. Tussen twee afgeblokte knallen van Hjulsager door was er een schot van De Sart, dat huizenhoog over zeilde.

Tissoudali kopt op Moris

Ook na de rust regeerde de voorzichtigheid, al toonde Gent toch wat meer initiatief. Dat leverde ook wat op. Na een afgeweken schot van Depoitre kon Ngadeu een hoekschop inkoppen. Tissoudali gaf die kopstoot van dichtbij nog een andere richting, maar Moris ranselde de bal knap uit zijn kooi.

 

Halverwege de tweede periode wurmde Union zich wat meer in de wedstrijd. Kansen bleven zeer schaars. Een geschampte kopbal van Burgess dwarrelde voorlangs. Afstandspogingen van Lapoussin, Teuma en Nielsen waren amper het vermelden waard. Een mislukt fantasietje van Teuma had Union aan de andere kant nog zuur kunnen opbreken, maar invaller Bezoes miste scherpte op de aflegger van Kums.

 

Zo kabbelde de wedstrijd rustig naar het einde. Iedereen leek gelukkig te zijn met een gelijkspel en een vredig eindejaar, tot Nielsen diep in de toegevoegde tijd Visser in de maling nam met een schwalbe. Teuma schilderde de  onterechte vrijschop maar nipt over de winkelhaak. Het bleef dus bij een billijke 0-0.

Union-fans houden de sfeer erin net buiten het stadion:

Vanzeir: "Zonder supporters, dat merk je"

Dante Vanzeir was niet helemaal tevreden na afloop. "Ik stap met een dubbel gevoel van het veld. Tegen Gent is 0-0 zeker niet slecht, maar er zijn mogelijkheden geweest voor ons. Zeker in de eerste helft. Er zat meer in."

 

Vanzeir zelf schoot tegen de paal. "Er zijn niet zo veel kansen geweest. Een beetje meer geluk en die gaat binnen", lachte de spits. "Al bij al was de wedstrijd in evenwicht. We hebben niet veel weggegeven en niet veel gecreëerd. Dan is één punt correct."

 

Union en Gent neutraliseerden elkaar nagenoeg volledig. "Dat is niet voor niks. Dit zijn de twee ploegen die de minste goals slikken. Het was te voorspellen dat het een gesloten match ging zijn. Je merkt het wel, zo zonder supporters. Die sfeer geeft een extra boost. Zeker in de tweede helft, als je moe begint te worden. Dat misten we vandaag wel."

 

Union blijft wel ruim aan de leiding. "Niemand had dit gedacht. We blijven het goed doen en sluiten het jaar af met de eerste plaats. Na de winter komt er een moeilijke periode waar we klaar voor moeten zijn. Ik kijk ernaar uit. Hopelijk kan het publiek heel snel weer in de stadions."

 

Vanzeir zou op vertrekken staan, maar dat lijkt een kwakkel. "Dat is een gerucht. Ik amuseer me bij Union en heb er geen nood aan om te vertrekken. Ik wil met deze ploeg nog iets moois schrijven. Ons verhaal is nog niet klaar."

Knullige inworp van Kandouss:

Kums: "Laat ons nu even rusten"

Ook voor Sven Kums was de 0-0 logisch. "Een gelijkspel bij de leider is op zich niet slecht, al hadden we natuurlijk op meer gehoopt. Als je de wedstrijd bekijkt, is het wel logisch. Weinig kansen aan beide zijden, veel middenveldspel en weinig doelgevaar."

 

De aanvoerder van Gent had het zo niet verwacht. "In die eerste wedstrijd bij ons is er wel open gevoetbald. Dat was in deze wedstrijd iets moeilijker. We hebben te veel gekozen voor de lange bal. Dat werd zeker moeilijk toen Depoitre uitviel. We hebben te weinig gevoetbald."

 

Het smalle veld van Union speelde misschien een rol. "Je voelt niet echt dat het hier smaller is. Het was gewoon vaak man op man, met heel weinig ruimte. We hadden misschien iets meer diep kunnen spelen achter hun verdedigers. Zij hebben achteraan ook niet die pure snelheid."

 

Gent is de laatste tijd in opmars. "Onze seizoensstart was niet goed genoeg. Daar hebben we te weinig punten gepakt, ook al was het spel soms goed. Ik denk dat we ons in de verschillende competities hebben geknokt. We staan waar we staan. Na de winterstop moeten we vol aan de bak om in Play-off I te geraken."

 

"De nood aan rust is wel hoog. Iedereen is blij dat we een week kunnen ontspannen en de hoofden leegmaken. We hebben absoluut zin in de tweede helft van het seizoen, maar laat ons nu even rusten", lachte Kums.

Nieuwkoop: "Moeilijke wedstrijd, dan moet je gewoon de nul houden"

De persconferentie van Mazzu en Vanhaezebrouck:

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
 2. Er komen 3 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
 3. Gele kaart voor Roman Bezoes van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 86
 4. tweede helft, minuut 55. Vervanging bij KAA Gent, Roman Bezoes erin, Laurent Depoitre eruit
 5. tweede helft, minuut 46 match begonnen
 6. tweede helft, 20 uur 20. Einde. Geen goals in een tactisch steekspel tussen Union en Gent. Voor de rust trof Vanzeir de paal, erna knikte Tissoudali van dichtbij op Moris. .
 7. tweede helft, 20 uur 17. Bert Sterckx.
 8. tweede helft, 20 uur 16. De jonge Ziani mag voor de tweede keer dit seizoen meedoen bij Union. Krijgt hij misschien nog iets klaar in deze bijzonder gesloten partij? .
 9. tweede helft, 20 uur 13. Bezoes krijgt geel voor een potige fout op Nielsen. .
 10. tweede helft, 20 uur 11.
 11. tweede helft, 20 uur 10. Marcq komt erin voor Mitoma. Ook Mazzu kiest dus voor zekerheid met een verdedigende middenvelder als invaller. .
 12. Bijna fataal fantasietje. Teuma gaat leuk doen in zijn eigen rechthoek en verspeelt de bal aan Kums. De andere Union-spelers letten wél op en zorgen ervoor dat die blunder geen gevolg krijgt. . tweede helft, 20 uur 08.
 13. tweede helft, 20 uur 06. Lapoussin neemt veel hooi op zijn vork. Hij verstuurt enkele foute passes en daar is Vanzeir absoluut niet tevreden mee. .
 14. tweede helft, 20 uur 02. Bij Gent heeft Vanhaezebrouck inmiddels Owusu gebracht voor Hjulsager. .
 15. tweede helft, 19 uur 59. Nielsen is de derde in de rij. Hij levert op zijn beurt een afzwaaier af. Dat valt toch allemaal wat tegen. .
 16. tweede helft, 19 uur 58. Ook Teuma probeert het een keer van buiten de rechthoek. Hij forceert het een beetje. .
 17. tweede helft, 19 uur 55. Schotje van Lapoussin. Lapoussin legt aan in het halve maantje. Samoise én Ngadeu gooien zich voor de poging van de Malagassiër. .
 18. tweede helft, 19 uur 53. Union wordt wat sterker. Okumu verkoopt Undav een beuk in zijn onderrug en breekt zo een aanval af. .
 19. tweede helft, 19 uur 51. Bert Sterckx.