Ga naar de inhoud

Zwak Club sluit 2021 in mineur af met nederlaag in derby, Cercle triomfeert met 2-0

 1. 26' - Geel - Noa Lang
 1. 71' - Geel - Senna Miangue
 2. 57' - Geel - Clinton Mata
 3. 53' - Doelpunt - Senna Miangue (1 - 0)
53'goalSenna Miangue1 - 0

Bij Cercle hadden ze zich geen mooier kerstcadeau kunnen wensen. De Vereniging triomfeerde voor het eerst sinds 2013 in de Brugse derby dankzij doelpunten van Miangue en Sousa, Didillon pakte uit met een handvol parades. Voor blauw-zwart eindigt 2021 dus in mineur: het was vooral in de eerste helft onherkenbaar en miste erna de kansen op de gelijkmaker. Een gefrustreerde Lang pakte nog rood in het slot.

Cercle Brugge - Club Brugge kort samengevat

 • Sleutelmoment: Tien minuten voor tijd schuift de bal wat ongelukkig van de schoen van Vanaken. Geen 1-1 dus, en bij Club lijkt er iets te knakken. Enkele minuten later vliegt de bal aan de overzijde wel tegen de touwen.
 • Man van de Match: Het is bijna eindejaar, dus er ligt genoeg champagne in de koelkast voor twee uitblinkers. Didillon hield Club Brugge met zijn reddingen op een armlengte, Matondo was met zijn snelheid heel de namiddag van levensbelang voor Cercle.
 • Opvallend: Geen honderdste derbyzege voor Club, wel een verrassende overwinning voor underdog Cercle. De 165 onderlinge confrontaties zijn nu heel proper opgedeeld: 99 voor Club, 33 voor Cercle en 33 gelijke spelen.

Bekijk de goals uit Cercle Brugge – Club Brugge (2-0)

Werklustig Cercle maakt oorlog

Cercle Brugge ontving de buren met een vertimmerd elftal. In de as van het veld kwamen Sousa, Popovic en Vanhoutte in de ploeg. De buren van Club stelden precies dezelfde elf op die OHL hadden opgepeuzeld in de beker. Blauw-zwart, vanmiddag in het geel, begon ook gretig en probeerde de kleine broer bij de keel te grijpen.

 

Vijf minuten lang was het spartelen voor Cercle, maar het overleefde zonder kleerscheuren. Meer nog, met guerrillavoetbal nam de 'thuisploeg' het commando over. Bij Club waren ze veel minder bereid om zich in de duels te smijten. Zo kon de rappe Matondo Deman afzonderen voor doel. Die laatste had echter problemen bij de aanname, waardoor de kans verloren ging. Club zette daar voor de rust enkel een plaatsbal van Vormer en een botsend schot van Vanaken tegenover.

 

Het slot van de eerste helft was voor Cercle. Groen-zwart bleef noest werken, maar miste de kwaliteit om de vruchten te plukken van die arbeid. Vanhoutte zag zijn verre volley naast botsen en wat later zat er te weinig venijn in een schot uit de draai van Somers.

Lang trekt na affluiten Cercle-logo van de muur in de tunnel:

Flauw Club brengt veel te weinig

De tweede helft bracht meer gebikkel. Club Brugge trok zijn voetje minder vaak terug en bij Cercle liepen de batterijen minuut na minuut leeg. Veel doelgevaar was er niet te bespeuren, tot een vrije trap bleef plakken in het moeras voor de neus van Mignolet. Miangue kon uiteindelijk van dichtbij de 1-0 maken.

 

Met die achterstand op het bord kregen we flarden van het echte Club Brugge te zien. Didillon moest een vrijschop van Vormer wegboksen en tikte ook een vrije kopbal van Rits uit de benedenhoek. Tussendoor werd een geïrriteerde Lang afgeblokt en zoefde een kopbal van Mechele rakelings over. Leuke kansen, maar het water stond Cercle nu ook weer niet aan de lippen. Groen-zwart kwam wel goed weg toen Vanaken in een rommelige fase de bal enkel kon schampen.

 

In de slotfase haalde Matondo nog eens alle brandstof uit zijn tank. De Welshman botste na een lange ren op Mignolet en raakte even later de deklat met een afgeweken knal. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd gleed hij dan sierlijk én krachtig langs een paar Club-spelers om de beslissende 2-0 op de schoen van Sousa te leggen.

 

Voor het eerst sinds 2013, en na tien derby's in de competitie zonder zege, kon Cercle de grote buur nog eens verslaan. Een extra zoete zege in deze eindejaarsdagen. Voor Club smaakte het verlies bitter. Zeker toen Lang, die er al een uur naar solliciteerde, na affluiten een tweede gele kaart kreeg.

Balanta werpt Laforge verontwaardige blik toe:

Vanhoutte: "Gevoel is niet te vatten"

Charles Vanhoutte ontrolde met zijn Cercle-ploegmaats een spandoek na de match: 'Ploeg van 't Stad'. "Als we dit seizoen 4 op 6 halen tegen Club, mogen we ons wel zo noemen. Vak 213 had het voorbereid. Jammer dat ze er niet bij konden zijn. Ze hebben het doorgegeven aan de staf en de staf heeft het na de match aan ons gegeven."

 

"Zij hebben natuurlijk een groter budget en veel kwaliteit. Als je dan kan winnen, is het des te leuker", glunderde Vanhoutte. "We hebben de match niet aangevat met de intentie om ons doel te verdedigen. We hebben voor de aanval en de snelle omschakeling gekozen."

 

Acht jaar was het geleden dat Cercle nog eens een derby kon winnen. "Het is misschien ongelofelijk, maar we hebben het gedaan. We waren heel stevig, we wisten dat we er kort moesten opzitten. Het is een Champions League-ploeg, maar we waren niet bang. Dat is onze verdienste. Vanuit mijn perspectief was het verdiend. Misschien is dat niet objectief, maar ik ben daar redelijk eerlijk in."

 

Toch had het nog kunnen kantelen. "Vanaken was er twee keer dicht bij. De eerste keer stond ik er een halve meter af. Thomas deed daar nog een reflex... Naar het einde toe konden we de match doodmaken. In die fases heb je wat geluk nodig."

 

Geluk ontbrak lange tijd bij Cercle Brugge. "We proberen op momenten wel te voetballen, maar ons spel is iets directer geworden. We hebben vooraan snelle spelers en we gebruiken dat wapen ten volle. In het begin van het seizoen speelden we ook goeie wedstrijden, maar werden we niet beloond. Dan gaat er snel een zekere sfeer rond de vereniging hangen. We hebben ons goed herpakt."

 

Voor een jeugdspeler van Cercle is een derbyzege nog specialer. "Het is een gevoel dat je niet kan vatten. Ik ben daarmee opgegroeid. Elk seizoen stip je die twee datums aan. Gisteravond kon ik niet slapen en heb ik met Decostere op de kamer zitten praten. "Weet je nog die keer dat we bij de jeugd en de beloften wonnen?" Het is dus niet de eerste keer, maar wel bij de eerste ploeg."

Matondo gaat knap voorbij zijn man, Deman verknoeit reuzekans:

Mignolet: "Dit blijft op de maag liggen"

"Het is een zure nederlaag die we vandaag lijden", trapte Simon Mignolet een open deur in. "We wisten op voorhand wat voor wedstrijd we gingen krijgen. Sinds Cercle van trainer is gewisseld spelen ze met veel intensiteit, veel druk en veel duels. We waren gewaarschuwd. Het is een echte oorlog gebleken op het veld, ook door de omstandigheden."

 

"Bij het eerste doelpunt dat we tegenkrijgen, valt de bal perfect voor hen. Ik denk dat wij een vergelijkbare fase hebben waar we ook kunnen scoren, maar dan valt die bal niet in onze voeten", sakkerde de doelman van Club. "Dat is voetbal, natuurlijk. Cercle is op dit moment een ploeg die aan het winnen is, die het geluk misschien aan haar zijde heeft. Voor ons is het dan moeilijk, vandaag toch, om een doelpunt te maken. Dan kan je geen wedstrijd winnen."

 

"Ik denk dat we deze maand zeker niet slecht gespeeld hebben. Natuurlijk wilden we beter afsluiten, maar in het voetbal zijn punten niet gegarandeerd. Het is een spijtige nederlaag, net omdat je die winterstop ingaat. Dat blijft even op de maag liggen. We moeten na de winterperiode en de stage terugkomen om onze doelstellingen te halen."

Hotic wil de vlag planten, maar mag niet van de ref:

Fase per fase

 1. Tweede gele kaart voor Noa Lang van Club Brugge tijdens
 2. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
 3. Er komen 3 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
 4. Gele kaart voor Senna Miangue van Cercle Brugge tijdens tweede helft, minuut 71
 5. Gele kaart voor Clinton Mata van Club Brugge tijdens tweede helft, minuut 57
 6. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 53 door Senna Miangue van Cercle Brugge. 1, 0.
 7. tweede helft, minuut 46 match begonnen
 8. tweede helft, 15 uur 20.
 9. tweede helft, 15 uur 19. Einde. Cercle heeft voor het eerst sinds 2013 de Brugse derby gewonnen. Tegen een bijzonder flauw Club maakten Miangue en Sousa de groen-zwarte doelpunten. .
 10. tweede helft, 15 uur 16.
 11. tweede helft, 15 uur 15. Wedstrijd beslist! Sousa tikt de bal in een leeg doel, maar alle lof moet naar Matondo gaan. Die knapt het zware werk op in de voorbereiding en behoudt het overzicht. .
 12. Wat een raket! Wie zei daar dat de energie op is? Matondo lost een ziedend schot, dat onderweg lichtjes afwijkt en tegen de onderkant van de lat sterft. . tweede helft, 15 uur 14.
 13. Mignolet in de weg. Matondo blijft lopen met de bal aan zijn voet, maar op het einde van de ren is de energie weg. Mignolet kan de schuiver van de Welshman keren. . tweede helft, 15 uur 11.
 14. tweede helft, 15 uur 09. Het is niet het dagje van Noa Lang. In zijn met modder besmeurde shirt levert hij een afzwaaier af. De tijd begint toch te dringen voor Club. .
 15. tweede helft, 15 uur 08. Tom Boudeweel.
 16. tweede helft, 15 uur 07. Dan zit het ook niet echt mee. In een gelijkaardige fase als bij de goal van Cercle krijgen die van Club de bal er aan de overkant niet in. Een groene voet ramt de bal tijdig weg. .
 17. tweede helft, 15 uur 03. Een gekraakt afstandsschot van Sobol hobbelt ver naast. .
 18. tweede helft, 15 uur 01. Verse krachten. Thalhammer merkt ook dat zijn ploeg het zwaarder krijgt. Deman verlaat het veld voor Vitinho. Bij Club maakt Dost zijn opwachting en verdwijnt Rits. .