1. 19' - Doelpunt - Dante Vanzeir (0 - 1)
Jupiler Pro League - speeldag 19 - 15/12/21 - 18:46
19'
Dante Vanzeir
0 - 1
19'

Het contrast in vertrouwen kon niet groter zijn. Leider Union verstevigde zijn koppositie met een vlotte zege op bezoek bij Zulte Waregem. Nog voor rust sloegen Vanzeir en Burgess genadeloos toe: 0-2 was ook het eindresultaat. Bij een onmachtig Essevee lijkt het van kwaad naar erger te gaan. Wanneer krijgt Francky Dury zijn ploeg weer tot leven? "We zitten in de miserie", beseft de coach.

Zulte Waregem - Union in een notendop:

• Sleutelmoment: Zulte Waregem en Union krijgen in het openingskwartier elk een grote kans om te scoren. Het is echter Union dat in de 19e minuut raak treft. Dante Vanzeir was andermaal belangrijk voor zijn team met zijn 11e treffer van het seizoen.

• Man van de match: Christian Burgess hield spitsen Zinho Gano en Jelle Vossen, toch samen goed voor 21 doelpunten, met zijn defensie uit de wedstrijd. De 30-jarige verdediger pikte ook zijn doelpuntje mee.

• Opvallend: Ondanks een sterke Sammy Bossut slikte Zulte Waregem toch weer 2 doelpunten. De teller staat op 43 tegentreffers in 19 wedstrijden. Dat is een gemiddelde van 2,3 per wedstrijd.

Bekijk de goals uit Zulte Waregem - Union (0-2)

Union klaart de klus al voor de rust

De beste aanval tegenover de slechtste verdediging in onze eerste klasse. Dat moest wel doelpunten opleveren. Union ging dan ook al snel op zoek naar de openingstreffer. Boya leverde te simpel in en Undav kon bijna profiteren. Aan de overzijde kopte Zinho Gano maar net naast.

Langzaam maar zeker trok de leider de wedstrijd naar zich toe en dat resulteerde ook in een doelpunt. Ciranni zette Undav ongewild met een te korte terugspeelbal op weg naar het doel van Bossut. Die kon de eerste poging van Vanzeir nog keren, maar in de herneming trapte de spits zijn 11e van het seizoen toch in doel.

Op aanvallend vlak was het dan al Union dat de klok sloeg. Net voor de rust zaten de troepen van Mazzu al helemaal in een zetel. Burgess kopte een hoekschop fraai in doel: 0-2. Het moeilijkste leek achter de rug voor Union.

Boya levert met een hakje zomaar in, Undav kan bijna scoren

Onmachtig Zulte Waregem kan niet scoren

Zo bleek ook. Union speelde de wedstrijd volwassen uit. Daarbovenop kwamen de bezoekers ook gretig uit de kleedkamer. Undav mocht op Bossut afstormen, maar de doelman kwam uitstekend tussenbeide. Neen, aan Sammy Bossut lag het deze avond niet. Hij werd te vaak door zijn verdedigers in de steek gelaten.

Francky Dury, die het stilaan wel warm krijgt, gooide dan nog Hubert en Srarfi tussen de lijnen. Plots kreeg de thuisploeg ook enkele kansen. Gano zag zijn kopbal op de lijn en in de handen van Moris verdwijnen. Ook Jelle Vossen geraakte niet voorbij Moris.

Door de zege legt Union de druk andermaal bij Club Brugge. Zulte Waregem ziet concurrent Cercle Brugge dan weer wat verder uitlopen.

Hubert: "We brengen onszelf in de problemen"

• Dante Vanzeir (Union): "Ik denk dat het van onze kant geen makkelijke wedstrijd was. Een beetje door de omstandigheden en een heel moeilijk veld. Uiteindelijk moeten die wedstrijden ook gewonnen worden. We hebben het vooral op mentaliteit gedaan. De efficiëntie was niet altijd top, maar we scoren wel 2 keer. Uiteindelijk kan je wel zeggen dat het geslaagd is. Het zal een zware week worden, dus het is goed dat we deze zege kunnen pakken.

• David Hubert (Zulte Waregem): "Er worden vragen gesteld door de supporters. Als speler sta je dan wat machteloos. Je probeert die mensen een hart onder de riem te steken. Het is voor ons en de supporters een moeilijke periode. We moeten proberen om het negatieve niet te versterken. Het is een cliché, maar we moeten er samen uit. We hebben hun steun absoluut nodig, binnen 3 dagen spelen we weer een thuiswedstrijd. Dit is absoluut niet plezant. Als je ziet hoe we vandaag weer inspiratieloos en veel gebrek aan vertrouwen spelen... We brengen onszelf in de problemen door zo te voetballen."

• Felice Mazzu (Union): "We speelden een heel goede eerste helft. Het is jammer dat we die 3e treffer niet maken, maar ik denk dat ik gezien de omstandigheden de spelers moet feliciteren. Het is een ploeg die wil voetballen. We gaan het nu wedstrijd per wedstrijd bekijken. Plezier maken en er het maximale uithalen. Dan zien we wel."

• Francky Dury (Zulte Waregem): "Ik heb aan de rust gezegd dat we niet als een team speelden. Je moet elkaar helpen. We missen vertrouwen. Dat is normaal als je op de 17e plaats staat. We zijn hier mooie momenten gewoon, maar we zitten hier nu in de miserie. Als je in de miserie zit, dan moet je proberen om solide te blijven. We slikken dan ook nog eens 2 vermijdbare doelpunten. De 2e helft was iets beter, maar dan plooit Union wat meer terug met hun snelle mannen. Ik denk dat we gewoon de wedstrijd verloren hebben in de 1e helft."

20:34

De 2e helft was een maat voor niets. Union had de klus aan de rust al geklaard en speelde de wedstrijd daarna volwassen uit. De leider legt de druk zo bij Club Brugge dat later op de avond in actie komt.

90+1'

64'
20:31

Kan Zulte Waregem nog eens tegenprikken? De thuisploeg krijgt daar nog 3 minuten extra tijd voor.

20:25

Uitstekende Bossut

We kregen bijna een olympisch doelpunt te zien in het Regenboogstadion. Bossut kan echter de voorzet van Teuma uit zijn doel ranselen. Aan Bossut zal het vanavond niet liggen bij Essevee.

20:22

Het spel ligt even stil omdat Fadera tegen de grond gaat. Hij kan wel gewoon weer voort. Ondertussen worden Vanzeir en Lapoussin naar de kant gehaald.

20:14
20:14

Daar is Vossen

Als een duiveltje uit een doosje duikt hij plots op. Jelle Vossen krijgt het leer prompt in de voeten, maar hij stuit op doelman Moris.

20:12

Dante Vanzeir probeert het nu een keer op zijn eentje. Hij loopt zomaar met de bal over de achterlijn.

20:07

Bijna de aansluitingstreffer

Een eerste grote kans in de tweede helft van de thuisploeg. Dompé pompt het leer in de 16-meter van Union en Gano kan ook koppen. Moris brengt net voor de lijn redding.

20:03

Fadera krijgt nu wel veel ruimte op zijn rechterflank. Hij geeft het leer ook scherp voor, maar kan geen medemaat bereiken.

20:02

Zulte Waregem krijgt op links een vrije trap. Het leer wordt ook voor doel gegooid, maar de kopbal van Kutesa vliegt in de armen van Moris. Het is allemaal wat mager wat Essevee aanvallend op de mat legt.