Verloren zoon Refaelov schiet Anderlecht voorbij Zulte Waregem

  1. 42' - Geel - Christian Kouamé
  2. 27' - Doelpunt - Joshua Zirkzee (1 - 1)
  3. 25' - Doelpunt - Zinho Gano (0 - 1)
  4. 17' - Geel - Michael Murillo
  5. 11' - Geel - Idrissa Doumbia
  1. 89' - Verv. Kristoffer Olsson door Marco Kana
  2. 89' - Verv. Lior Refaelov door Taylor Harwood Bellis
  3. 86' - Verv. Cameron Humphreys door Alessandro Ciranni
  4. 81' - Doelpunt - Jelle Vossen (3 - 2)
  5. 75' - Verv. Joshua Zirkzee door Majeed Ashimeru
  6. 74' - Verv. Alieu Fadera door Jelle Vossen
  7. 73' - Doelpunt - Lior Refaelov (3 - 1)
  8. 61' - Doelpunt - Lior Refaelov (2 - 1)
  9. 56' - Geel - Frank Boya

  Anderlecht heeft pas voor de derde keer dit seizoen twee competitiezeges op een rij geboekt. Tegen Zulte Waregem maakte paars-wit het zichzelf nog onnodig lastig in de slotfase. De bezoekers komen onderin het klassement door deze nieuwe nederlaag wel nog meer in gevaarlijk water.

  Anderlecht - Zulte Waregem kort samengevat

  • Sleutelmoment: Anderlecht gooit een overwinning die het dubbel en dik verdient nog bijna te grabbel na de aansluitingstreffer van Vossen. Van Crombrugge bespaart Magallan nog meer schaamte door Dompé van de 3-3 te houden.
  • Man van de Match: Zelfs op de gevorderde leeftijd van 35 jaar kan Lior Refaelov nog wedstrijden beslissen. De Israëliër liet bij zijn twee doelpunten zijn fluwelen traptechniek bewonderen. De Gouden Schoen gaf de doorslag.
  • Opvallend: Het rammelt achterin, bij beide ploegen. Anderlecht zit dit seizoen aan 3 clean sheets op 23, Zulte Waregem aan 2 op 19. Essevee is met 38 tegendoelpunten de slechtste leerling van de klas in de Jupiler Pro League.

  Bekijk de goals uit Anderlecht - Zulte Waregem (3-2)

  Sterk Anderlecht morst met de kansen

  De opstellingen verraadden al veel over hoe de wedstrijd zou verlopen. Bij Anderlecht greep Kompany terug naar zijn vertrouwde ploeg, met Olsson in de plaats van Kana. Dury wilde het op balbezit gebaseerde spel van de thuisploeg bekampen met een stevige verdediging. Humphreys en Seck werden daarom aan de aftrap gebracht.

   

  Na nog geen vijf minuten schroeide Gomez al de vuisten van Bossut. Essevee dreigde in een storm verzeild te raken, maar een langdurige en vreemde ingreep van de VAR haalde de vaart helemaal uit de wedstrijd. Wat eerst leek op een mogelijke strafschopfout op Kouamé werd herleid tot een buitenspelgeval in de opbouw.

   

  Anderlecht had het juiste ritme vrij snel weer beet en dacht na een vloeiende aanval te scoren. Verschaeren mocht niet lang juichen, want zijn 1-0 werd afgekeurd wegens alweer buitenspel. Zulte Waregem had nog niet veel getoond toen Magallan plots flagrant naast de bal maaide. Kutesa ontsnapte en stuitte op Van Crombrugge, maar Gano had de rebound maar binnen te tikken.

   

  Die gelukkige voorsprong stond echter niet lang op het bord. Bossut kon en poging van Gomez enkel in de voeten van Zirkzee duwen. Afwerken was voor de Nederlander een koud kunstje en het stond al snel weer gelijk. Anderlecht nam geen genoegen met die 1-1. Met een poortje maakte Zirkzee ruimte voor de schuiver, die rakelings naast zoefde. Murillo jaste naast terwijl hij Kouamé had moeten bedienen. Diezelfde Kouamé raakte de paal en Refaelov knikte nog nipt naast.

  Eerbetoon aan Lange Jojo met clublied en spandoeken

  Essevee kaapt bijna nog onverhoopt punt weg

  Na de rust was er minder ruimte om te voetballen. Anderlecht deed het ook iets te slordig, waardoor het een pak minder kansen bij elkaar speelde. Toen Gomez toch een keer kon doorbreken en voorzetten, werkte Verschaeren te voorzichtig af. Een gebrek aan efficiëntie leek de recordkampioen weer eens kostbare punten te kosten.

   

  Tot Refaelov op het uur toesloeg. Kouamé liep zich domweg vast, maar de bal dwarrelde tot bij de ouwe Israëliër, die prachtig afwerkte. Er bleef echter weinig diepgang in de combinaties van Anderlecht zitten. Geen probleem voor Refaelov, die een dik kwartier voor affluiten een aflegger van Zirkzee kurkdroog in de winkelhaak prikte. 3-1 en klus geklaard.

   

  Althans, dat dacht iedereen in het Lotto Park. Invaller Vossen blies een haast comateus Zulte Waregem met een rake kopbal op aangeven van Dompé weer leven in. Plots geloofde Essevee weer in een punt. Kutesa kopte een nieuwe geschilderde voorzet van Dompé naast. Dompé zelf stuitte in de extra tijd na een dribbel langs zoutpilaar Magallan op Van Crombrugge.

   

  Dankzij een veel te nipte, maar ruim verdiende zege sluit Anderlecht weer aan bij de kopgroep. Zulte Waregem blikt ondertussen angstig om zich heen, want het ziet Cercle Brugge steeds groter worden in de achteruitkijkspiegel, terwijl Oostende afstand neemt.

  Remco Evenepoel geeft aftrap in het Lotto Park

  Problemen met de VAR zorgen voor vertraging, spelers tikken balletje rond

  Vossen: "Cijfers liegen niet"

  Jelle Vossen en Zulte Waregem leden een logische, maar nipte nederlaag. "Als je in onze situatie naar Anderlecht komt, moet je alle momenten pakken en moet het een beetje meezitten. Dat was niet het geval. We komen wel 0-1 voor en dat geeft een beetje vertrouwen, maar twee minuten later staat het alweer 1-1. Dat was wel een opdoffer."

   

  "We hadden wel het gevoel dat we hier iets konden rapen. En dan toont Rafa zijn klasse met twee fantastische doelpunten. Op het einde is het dan een beetje alles of niks. Ik denk niet dat zij een grootse match gespeeld hebben. We hadden zelf niet de grootste kansen, maar op veel momenten ging het gelijk op. De ploeg die eerst scoorde na de 1-1 had veel kans om de drie punten te pakken. We hebben nog geprobeerd, maar het was niet voldoende."

   

  Gano en Vossen zelf blijven nochtans vlotjes scoren. "We scoren twee keer op Anderlecht en gaan met lege handen naar huis. Dat is heel frustrerend. De cijfers liegen er niet om. Ik denk dat we vooraan redelijk efficiënt zijn, maar veel tegendoelpunten pakken. Dat is iets waar we al lang op hameren. We beseffen dat het beter moet, maar dat gaat niet op 1-2-3", 

   

  Essevee komt stilaan in degradatiegevaar. "We zijn bezig met de ploegen die rondom ons staan, maar dat heeft geen zin als je zelf geen punten pakt. We hebben dringend nood aan een overwinning, liefst een paar na elkaar. Als ik het klassement bekijk, word ik daar alles behalve gelukkig van/"

   

  Het programma is dan ook nog eens loodzwaar. "Volgende week naar Club en dan komt Union op bezoek. De stand wil ook niet alles zeggen. Die wedstrijden zijn niet op voorhand gespeeld. Het zal niet evident zijn, maar zonder geloof of vertrouwen wordt het helemaal niks. We weten dat we elk moment kunnen scoren. Het is een kwestie van achteraan de zaken gesloten te houden."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 93 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 93. Einde! Anderlecht wint nipt van Zulte Waregem, maar het verschil tussen de lijnen was een pak groter dan de uitslag doet vermoeden. Toch werd het na een late tegentreffer nog zwoegen en zweten. .
  3. Drie minuten. Magallan doet het in zijn broek wanneer Dompé op hem afstormt. Na een paar overstapjes knalt die laatste hard op Van Crombrugge. . tweede helft, minuut 91.
  4. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij Anderlecht, Marco Kana erin, Kristoffer Olsson eruit
  5. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij Anderlecht, Taylor Harwood Bellis erin, Lior Refaelov eruit
  6. tweede helft, minuut 89. Defensieve wissels. Olsson en Refaelov maken plaats voor Kana en Harwood-Bellis. Kompany beseft dat hij zijn verdediging moet verstevigen. .
  7. tweede helft, minuut 88. Dury brengt met Ciranni iets meer creativiteit aan de bal. Bij Essevee geloven ze plots weer in een punt, bij Anderlecht zie je gewoon de zenuwen door de kelen gieren. .
  8. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Zulte Waregem, Alessandro Ciranni erin, Cameron Humphreys eruit
  9. tweede helft, minuut 85. Twee goals van Essevee, twee misrekeningen van Magallan. De Ajax-huurling is kop van Jut bij de supporters van Anderlecht. .
  10. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 81 door Jelle Vossen van Zulte Waregem. 3, 2.
  11. tweede helft, minuut 81. Vossen kopt binnen! Krijgen we dan toch nog wat spanning? Vossen duikt op tussen Magallan en Hoedt en kopt de voorzet van Dompé binnen. Gevloek bij Anderlecht, want dit is een veel te eenvoudig doelpunt. .
  12. tweede helft, minuut 80. Het is te zwak wat Zulte Waregem brengt. Bert Sterckx.
  13. tweede helft, minuut 78. Kopbal van Murillo. Murillo is net te klein om een voorzet van Refaelov krachtig genoeg in te koppen. Bossut ligt in de weg. .
  14. tweede helft, minuut 77. In de eerste helft mangelde het nog aan de efficiëntie, na de rust werkt Anderlecht wel secuur af. Kan de thuisploeg nu bevrijd voetballen en nog een paar keer scoren? .
  15. tweede helft, minuut 76. Bij Essevee is Vossen ingevallen. Een beetje laat, lijkt het. .
  16. tweede helft, minuut 75.
  17. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij Anderlecht, Majeed Ashimeru erin, Joshua Zirkzee eruit
  18. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij Zulte Waregem, Jelle Vossen erin, Alieu Fadera eruit