Antwerp trekt met goed gevoel de break in na zege tegen Anderlecht

  1. 31' - Geel - Josh Cullen
  1. 86' - Verv. Benson Manuel door Mbwana Samatta
  2. 86' - Verv. Michel Ange Balikwisha door Viktor Fischer
  3. 83' - Verv. Kristoffer Olsson door Majeed Ashimeru
  4. 82' - Doelpunt - Michael Frey (2 - 0)
  5. 82' - Gemiste strafschop - Michael Frey
  6. 82' - Geel - Taylor Harwood Bellis
  7. 81' - Geel - Wesley Hoedt
  8. 75' - Verv. Killian Sardella door Bogdan Mykhaylichenko
  9. 75' - Verv. Pierre Dwomoh door Pieter Gerkens
  10. 73' - Verv. Anouar Ait El Hadj door Lior Refaelov
  11. 63' - Doelpunt - Alhassan Yusuf (1 - 0)
  12. 59' - Verv. Yari Verschaeren door Francis Amuzu
  13. 59' - Verv. Joshua Zirkzee door Benito Raman
  63'goalAlhassan Yusuf1 - 0
  82'goalMichael Frey2 - 0

  Antwerp heeft de topper tegen Anderlecht naar zijn hand gezet. Na een gesloten eerste helft brak Yusuf de ban na het uur. Michael Frey verdubbelde de Antwerpse bonus vanaf de stip, al zat doelman Van Crombrugge in eerste instantie nog goed bij de penalty. Antwerp klimt naar plek 2, Anderlecht mist de aansluiting bij het eerste peloton.

  Antwerp - Anderlecht kort samengevat

  • Sleutelmoment: Kouamé kopt een leuke kans op Butez, seconden later hangt de bal aan de overzijde wel in de netten. Anderlecht wordt ook na de 1-0 niet vaak genoeg gevaarlijk en lijdt dan ook een verdiende nederlaag.
  • Man van de Match: De meerderheid van de spelers leek verlamd door de schrik om te verliezen. Van angst heeft Radja Nainggolan zich nooit een hol aangetrokken. Met wat geluk had Il Ninja vanavond zelfs twee keer gescoord.
  • Opvallend: Frey is een onvervalste prijsschutter, Yusuf absoluut niet. Hij scoorde slechts twee keer eerder in zijn carrière. De 6-1 en de 7-1 in een nietszeggende eindeseizoensmatch in Zweden. Dan kan dit, in een topper, wel tellen.

  Bekijk de goals uit Antwerp - Anderlecht (2-0)

  Bom van Nainggolan fleurt doffe eerste helft op

  Na enkele stroeve weken ging Priske met de borstel door zijn elftal. De Deense coach van Antwerp vulde vijf nieuwe namen in op het wedstrijdblad. Bij Anderlecht liet Kompany Sardella en Kouamé terugkeren in de basis. Beide coaches hadden hun spelers blijkbaar vooral op het hart gedrukt om voorzichtig te voetballen.

   

  In de eerste helft werd dan ook vooral met pionnen geschoven en durfde haast niemand een gewaagde zet te doen. Er waren halve kansen voor Benson en Dwomoh en een slecht gemikt schot van Frey, terwijl de bezoekers in balbezit te sloom speelden om de organisatie van Antwerp te ontwrichten.

   

  Het was Nainggolan die een stroomstoot door de Bosuil joeg. Zijn streep knalde met 113 km/h tegen de deklat aan, nog een pak sneller dan de middenvelder zelf vaak door de bebouwde kom raast. De opwinding ging snel weer liggen. De rest van de eerste helft werd gevuld met middenveldspel en intense duels.

  Pech! Raket van Nainggolan spat uiteen op de lat, en ook vrije trap mikt hij op dwarsligger

  Yusuf en Frey smeren Anderlecht nog eens verlies aan

  De tweede periode begon erg veelbelovend. Kouamé vond na een pirouette Ait El Hadj, die op een beenveeg van Butez botste. De thuisploeg antwoordde scherp met een volley van Frey in het zijnet. Nadat een plaatsbal van Balikwisha voorbij de verste paal was gezeild, verzandde de wedstrijd weer.

   

  Tot iets voorbij het uur dan, toen Kouamé een kans in de armen van Butez kopte. De doelman van Antwerp lanceerde meteen de tegenaanval, die eindigde met een assist van Frey voor Yusuf. De Nigeriaan maakte dankbaar gebruik van de wanorde achterin bij Anderlecht en maakte er 1-0 van. Een aanvallend amechtig paars-wit kwam goed weg toen een verdwaalde voorzet van Nainggolan op de lat landde.

   

  Tien minuten voor affluiten viel de beslissing. Hoedt, voortdurend uitgefloten, beging een strafschopfout op Frey. De Zwitser mikte de penalty op Van Crombrugge, maar kon in de rebound toch de score verdubbelen. Een aangeslagen Anderlecht schoot pas uit zijn sloffen in de toegevoegde tijd. Amuzu miste knullig van dichtbij en een afgeweken poging van Raman stierf op de deklat, maar toen was het eigenlijk al veel te laat om een eerste nederlaag sinds augustus af te wenden.

  Amuzu hoeft bal enkel binnen te lopen, maar mikt onbegrijpelijk over

  Respect! Invaller Refaelov krijgt luid applaus van de Antwerp-fans

  Nainggolan: "Met dokters besloten om het te riskeren"

  Radja Nainggolan kwam vroeger dan verwacht terug. "Ik voel me vermoeid. Na de 3-0 tegen Fenerbahçe hebben we geprobeerd om een beetje door te duwen. Normaal zou het voor na de break geweest zijn, maar samen met de dokters hebben we besloten om iets te riskeren. En het is goed gegaan."

   

  "Als ik fysiek nog een beetje sterker sta, kan ik nog beter", zei de middenvelder van Antwerp. "Maar ik denk dat ik veel rust gebracht heb. We spelen met veel jonge gasten. Dwomoh en Yusuf hebben een goede wedstrijd gespeeld. Als ik die jongere spelers beter kan maken, dan is dat een extra pluspunt. Ik heb voor de wedstrijd gezegd: "Gewoon luisteren en alles komt goed." Zonder zwans. Ze hebben kwaliteiten, maar tactisch zijn ze nog een beetje kind, te speels."

   

  "Ik denk dat we goed gespeeld hebben. We hebben Anderlecht een paar keer weggespeeld en zelf weinig weggegeven, toch tegen een van de best voetballende ploegen. Een mooie, verdiende overwinning dus", oordeelde Nainggolan.

   

  Alleen de kers op de taart, dat eerste doelpunt in het rode shirt van Antwerp, ontbrak nog. "Misschien moet ik wat meer afstand pakken, want die latjes zaten wat tegen. Soit, vroeg of laat zal die goal wel komen", klonk het schamper.

  Van Crombrugge: "We waren offensief onmondig"

  Kort na affluiten stond een geprikkelde Hendrik Van Crombrugge voor de microfoon. "Als je offensief onmondig bent en je creëert geen kansen, dan kan je ook geen wedstrijd winnen. Heel simpel. Ik denk niet dat het een kwestie is van motivatie."

   

  "Ik denk dat we met moeite één kans bij elkaar gespeeld hebben. En de beste man van Antwerp dit seizoen, Jean Butez, haalt die er ook weer uit. Hij is ook de sleutelspeler bij hun eerste goal. Nogmaals, als je geen kansen creëert, kan je geen wedstrijden winnen", zei de doelman van Anderlecht.

   

  "Tijdens de rust werd gezegd om de organisatie te behouden, want die stond goed. We gaven weinig weg. We moesten vooraan iets meer beweging krijgen, iets meer looplijnen hebben om ze toch een beetje uit verband te spelen. Dat is alles behalve gelukt."

   

  "Ik denk dat je vooral uit het duel met blijven bij Antwerp. We hebben bij momenten een beetje te veel in hun kaart gespeeld. Over het algemeen waren we onmondig", bleef Van Crombrugge de vinger op de wonde leggen.

  Kompany: "Vandaag was een mindere dag van iedereen"

  Enkele beelden van de wedstrijd

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Einde. Antwerp wint een intense, maar vaak gesloten topper en nestelt zich naast Club Brugge op de tweede plek. Anderlecht verliest na lange tijd nog eens en blijft hangen in de middenmoot. .
  3. Pech voor paars-wit. Butez laat zich betrappen op een foutje en betaalt dat bijna cash. Raman kan knallen, maar de bal vliegt via de heup van Gerkens tegen de onderkant van de lat. . tweede helft, minuut 94.
  4. tweede helft, minuut 92. Altijd met twee woorden spreken! Gomez bedient Amuzu, maar die tikt de bal van erg dichtbij onbegrijpelijk over. .
  5. Vijf minuten. Anderlecht krijgt vrij veel tijd om nog iets recht te zetten, maar wekt niet de indruk dat het daar nog de fut voor heeft. . tweede helft, minuut 91.
  6. tweede helft, minuut 89. Dan zijn de zorgen bij Antwerp weer even vergeten. Bert Sterckx.
  7. tweede helft, minuut 87. Applaus voor Benson, die vervangen wordt door Samatta. De thuisfans op de Bosuil hebben het naar hun zin. .
  8. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Antwerp, Mbwana Samatta erin, Benson Manuel eruit
  9. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Antwerp, Viktor Fischer erin, Michel Ange Balikwisha eruit
  10. tweede helft, minuut 85. Antwerp schuift straks naar de tweede plek. Voor Anderlecht ziet het er somber uit, want het hangt al op tien punten van leider Union. .
  11. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Anderlecht, Majeed Ashimeru erin, Kristoffer Olsson eruit
  12. tweede helft, minuut 82. Frey in twee tijden. Van Crombrugge redt de zwakke strafschop van Frey, maar de spits heeft de voetbalgoden aan zijn kant en kan de herneming toch in doel schuiven. Zuur voor de doelman, maar het is niet anders. .
  13. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 82 door Michael Frey van Antwerp. 2, 0.
  14. Gemiste strafschop tijdens tweede helft, minuut 82 door Michael Frey van Antwerp.
  15. Gele kaart voor Taylor Harwood Bellis van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 82
  16. Gele kaart voor Wesley Hoedt van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 81
  17. Strafschop voor The Great Old! Lardot heeft gehoord dat hij een kijkje moet nemen naar de beelden. Hij heeft niet veel tijd nodig, het wordt een strafschop! . tweede helft, minuut 80.
  18. tweede helft, minuut 79. Frey wil een strafschop. Frey gaat gretig over het been van Hoedt en lonkt smekend naar de scheidsrechter. De Zwitser heeft een punt, zo blijkt uit de herhaling. .
  19. tweede helft, minuut 76. Het vizier van Balikwisha staat niet goed afgesteld. Nu schiet hij langs de andere kant van het doel naast. .