AA Gent schudt het syndroom van de eerste speeldag niet van zich af

  1. 29' - Verv. Júnior Pius door Jonathan Buatu
  2. 12' - Doelpunt - Ilombe Mboyo (1 - 1)
  3. 2' - Doelpunt - Andreas Hanche-Olsen (0 - 1)
  1. 89' - Verv. Ilombe Mboyo door Steve De Ridder
  2. 83' - Verv. Aboubakary Koita door Nelson Balongo
  3. 80' - Geel - Wolke Janssens
  4. 79' - Verv. Núrio door Christopher Operi
  5. 79' - Verv. Andrew Hjulsager door Sven Kums
  6. 79' - Verv. Matisse Samoise door Alessio Castro-Montes
  7. 67' - Doelpunt - Christian Brüls (2 - 1)
  8. 66' - Geel - Andreas Hanche-Olsen
  9. 64' - Verv. Yonas Malede door Vakoun Issouf Bayo
  10. 64' - Verv. Gianni Bruno door Tarik Tissoudali
  11. 60' - Geel - Stan Van Dessel
  12'goalIlombe Mboyo1 - 1
  67'goalChristian Brüls2 - 1

  Geen enkele topclub in de Jupiler Pro League heeft zijn eerste opdracht gewonnen. Ook AA Gent was in hetzelfde bedje ziek. Geen verrassing, want Gent is al sinds 2012 niet op de afspraak op de 1e speeldag. STVV heeft de 2-1-zege bovendien niet gestolen, al werd het nog erg link in de extra tijd.

  STVV - AA Gent kort samengevat:

  • Sleutelmoment: In de 4e minuut van de 3 extra minuten kruipt STVV nog door een klein gaatje na geharrewar in de zestien. AA Gent ziet handspel en sakkert nog meer als de bal tegen de lat eindigt.
  • Man van de match: Dankzij zijn pareltje is het evident om Christian Brüls in de bloemetjes te zetten, maar ook al zijn andere bijdrages maken het meer dan de moeite waard om hem te nomineren.
  • Statistiek: AA Gent verloor in 2020 (2-1) en 2017 (3-2) zijn opener op Stayen. De laatste overwinning op de 1e speeldag dateert al van 29/7/2012. Toen werd het 2-0 tegen Lierse.

  Bekijk de goals uit STVV - Gent (2-1):

  Eerste ex-Gentenaar scoort

  Met de Europese overwinning van donderdag in het rugzakje schoot een hongerig AA Gent uitstekend uit de startblokken. 

   

  Na amper 2 minuten kon Hanche-Olsen een corner van dichtbij in doel verwerken. AA Gent zat in een zetel, maar die lag iets te comfortabel. 

   

  10 minuten later hadden de Gentse verdedigers alleen oog voor de bal: iedereen was Mboyo uit het oog verloren aan de tweede paal, goed voor de snelle gelijkmaker. 

   

  Na het aantrekkelijke openingskwartier verwaterde de pot. AA Gent miste precisie om de talrijke slordigheden van Pius af te straffen. De ongelukkige verdediger werd na een halfuurtje al naar de kant gehaald.

  VIDEO: Pius zit met zijn hoofd niet bij de match en wordt uit zijn lijden verlost

  Tweede ex-Gentenaar beslist

  AA Gent was ook in de tweede helft niet scherp genoeg om STVV op de pijnbank te leggen. 

   

  Een klasseflits moest de wedstrijd in vuur en vlam zetten en Brüls nam die rol op zich: zijn prachtig afstandsschot waaide halfweg de tweede helft naast een kansloze Bolat heerlijk in doel.

   

  De bezoekers verkeerden plots in ademnood, maar botsten op een gele muur. Die werd toch bijna gesloopt door Bayo, maar de invaller gleed net naast de 2-2.

   

  STVV telde af naar het verlossende fluitsignaal en ontsnapte in de 94e minuut. Na een flipperkastactie belandde een Gentse aanval (via de hand van Caufriez?) tegen het doelhout.

   

  2-1, AA Gent verslikt zich nog maar eens in zijn eerste tegenstander van het seizoen. 

   

  Op Stayen, waar een lang en lastig seizoen verwacht wordt, waren ze door het dolle heen met de belangrijke driepunter.

  VIDEO: In de slotminuut belandt de bal nog op de lat en op de hand van Caufriez: Gent sakkert, ref Boterberg fluit af

  Vanhaezebrouck ergert zich aan handspelfase: "Het lijkt me overduidelijk"

  Hein Vanhaezebrouck verscheen met een diepe zucht voor de camera van de rechtenhouder. Volgens de Gent-coach lag "tegenslag" aan de basis van de nederlaag.

   

  "De eerste helft ging gelijk op, maar we lieten ons in de luren leggen bij die vermijdbare tegengoal. In de tweede helft waren we duidelijk beter. Zij kwamen met moeite aan de overkant en dan vertrekt er een schot vanaf 30 meter..."

   

  "En dan heb je die fase in de slotseconden met het handspel. Zelfs met de nieuwe regels... Ik heb een foto gezien van de tv-beelden. Het lijkt me overduidelijk."

   

  "Maar als je met de nieuwe regels nog meer interpretatiemogelijkheden geeft aan de ref, dan wordt het nog erger en ga je terug naar ancient times."

   

  AA Gent respecteert alleszins de traditie op speeldag 1. "Maar ik kan mijn groep weinig verwijten. Ze verdienden meer, maar we hebben zelf fouten gemaakt en vertrekken daardoor zonder punten."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. Einde. AA Gent verslikt zich nog maar eens op de eerste speeldag. STVV heeft de zege zeker niet gestolen! .
  3. tweede helft, minuut 93. Doelhout! In de 94e minuut belandt de bal na een scrimmage nog op de lat! AA Gent sakkert. Wat een gekke fase.  .
  4. Er komen 3 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  5. tweede helft, minuut 90.
  6. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij STVV, Steve De Ridder erin, Ilombe Mboyo eruit
  7. tweede helft, minuut 87. Het wordt stilaan pompen of verzuipen voor STVV. Dan is het extra fijn als je op de vocale steun van je supporters kunt rekenen.  .
  8. tweede helft, minuut 85. Geen 2-2! De invallers doen het bijna. Odjidja stuurt Tissoudali keurig weg. Hij bedient Bayo, maar die kan niet wat Mboyo in het gele shirt in de eerste helft wel deed. Hij glijdt naast de bal.  .
  9. tweede helft, minuut 85. Na de wissel van Pius in de eerste helft staat de defensie van STVV er wel. . Glenn Martens (commentator Radio 1).
  10. tweede helft, minuut 84. STVV is nu iets te voorzichtig geworden en plooit terug. Als het daar maar geen prijs voor betaalt... .
  11. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij STVV, Nelson Balongo erin, Aboubakary Koita eruit
  12. tweede helft, minuut 82. AA Gent moet rekenen op Tissoudali, maar hij komt niet verder dan afstandsknallen. Deze is een stuk minder gevaarlijk dan die van zo'n 10 minuten geleden. .
  13. tweede helft, minuut 80. De seconden tikken weg. AA Gent won zijn laatste seizoensopener in 2012. Ook in 2017 en 2020 speelde het MD1 op Stayen: toen won STVV met 3-2 en 2-1. De geschiedenis herhaalt zich (voorlopig).  .
  14. Gele kaart voor Wolke Janssens van STVV tijdens tweede helft, minuut 80
  15. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij KAA Gent, Christopher Operi erin, Núrio eruit
  16. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij KAA Gent, Sven Kums erin, Andrew Hjulsager eruit
  17. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij KAA Gent, Alessio Castro-Montes erin, Matisse Samoise eruit
  18. tweede helft, minuut 78. Odjidja rooft de bal en hoopt dat er rechts snel genoeg steun komt. Dat is niet het geval, waardoor Durkin kan ingrijpen bij het getreuzel. Vanhaezebrouck dropt intussen nog 3 wisselspelers in de ploeg.  .
  19. tweede helft, minuut 76. Nog een kwartier. AA Gent laat nu uiteraard meer en meer ruimte, maar STVV benut die niet in de omschakeling.  .
  20. Gentse reactie. De vlam slaat in de plan. Invaller Tissoudali zet zich door, maar mikt te centraal. De ingreep van Schmidt was weliswaar nodig.  . tweede helft, minuut 72.