UnionClub Brugge
Lawrence Visser
Stade Joseph Marien
8700

Machtswissel in titelstrijd: Vanaken kopt Club naar leidersplaats, Union treurt na penaltymisser Vanzeir

6. 70' - Verv. Sargis Adamyan door Andreas Skov Olsen
  7. 74' - Doelpunt - Hans Vanaken (0 - 1)
  14. 90+6' - Geel - Eduard Sobol
  15. 90+8' - Doelpunt - Antonio Nusa (0 - 2)
Jupiler Pro League - speeldag 3 - 08/05/22 - 13:30
74'
Hans Vanaken
0 - 1
74'
90+8'
Antonio Nusa
0 - 2
90+8'

De kaarten liggen plots helemaal anders. Club Brugge onttroonde Union vanmiddag in een meeslepende topper om de leidersplaats. Een kwartier voor tijd scoorde Hans Vanaken met een kopbal nadat Dante Vanzeir een kwartier eerder een strafschop had gemist. Toptalent Antonio Nusa legde diep in blessuretijd nog de 0-2 in doel. Kan Union woensdag de rug rechten in Jan Breydel?

Union - Club Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: Net voor het uur gaat Lazare liggen na een licht contact met Mechele, scheidsrechter Visser is onverbiddelijk en legt de bal op de stip. Vanzeir acht zijn moment gekomen, maar mikt de strafschop naast. Een kwartier later kopt Vanaken Club Brugge wel op voorsprong en dat geeft blauw-zwart niet meer uit handen.

• Man van de match: Club Brugge mag zijn doelman Simon Mignolet danken. De Rode Duivel hoefde geen onwaarschijnlijke reddingen te verrichten, maar hield wel voor een derde keer op rij in deze Champions' play-offs de 0.

• Opvallend: Het moment van de waarheid is aangebroken, maar net dan geven aanvallers Deniz Undav en Dante Vanzeir niet thuis. Het is trouwens de eerste keer dit seizoen dat Union 2 wedstrijden op een rij niet kan scoren en dat is toch te wijten aan de mindere vorm waarin hun aanvallers verkeren.

Beste kansen voor Union in intense eerste helft

In een zonnig en uiterst sfeervol Dudenpark trok de kraker tussen Union en Club Brugge zich op gang. De start van een tweeluik dat de titelstrijd een definitieve (?) richting zal uitsturen.

Beide teams serveerden veel grinta en strijd in de beginfase. Na fel doorjagen kreeg Union-aanvoerder Teuma terecht geel, Lazare en Balanta zochten elkaar even op na een zoveelste worstelpartij.

De beste kansen waren wel voor de thuisploeg, Teuma testte met een harde knal van dichtbij de reflexen van Mignolet. De Club-doelman moest ook tussenkomen op pogingen van Lapoussin en Undav, maar loste alles telkens probleemloos op.

Net voor de pauze had het doelpuntje ook zomaar aan de overkant kunnen vallen. Burgess verloor zowaar een luchtduel van Lang, maar de Nederlander kon Adamyan de openingsgoal niet aanbieden.

Vanzeir mist strafschop, Vanaken scoort wel

Beide teams hadden al heel wat brandstofreserves verbruikt voor de pauze en de tweede helft kwam ook moeilijk op gang. Net voor het uur ontplofte het Dudenpark wel toen Lazare licht werd aangetikt door Mechele. De bal ging op de stip.

Dante Vanzeir hoopte Union op voorsprong te trappen, maar bezweek toch even onder de druk. De pijlsnelle aanvaller zag zijn poging naast de paal verdwijnen, een enorme domper voor de thuisploeg.

En daar profiteerde Club gretig van. De ingevallen Skov Olsen vond een kwartier voor tijd het hoofd van de inlopende Vanaken die Moris kansloos achterliet: 0-1.

Een moegestreden Union kwam niet meer tot kansen en in het ultieme slot besliste de piepjonge invaller Nusa nog de wedstrijd. Club Brugge springt zo naar de leiding van de Champions' play-offs, maar Union krijgt woensdag al zijn kans op revanche in het Jan Breydelstadion.

Undav: "De druk op woensdag is enorm groot nu"

Vanaken: "De penaltymisser kroop in hun hoofd en gaf ons een boost"

Lapoussin: "We onthouden het positieve en proberen het in de volgende match recht te zetten"

Nielsen: "Erg ontgoocheld, maar we moeten al vooruit kijken"

15:27

Club zet enorme stap richting titel!

De 0-2 van Nusa gaat door, maar eigenlijk maakt dat allemaal niet veel meer uit. Club Brugge wint op Union en neemt de leidersplaats over van de Brusselaars. Kort na rust miste Vanzeir een strafschop, aan de overkant maakte Vanaken een voorzet van Skov Olsen wel af. Woensdag krijgen we de return al in Brugge!

90+9' tweede helft
90+9'
90+8'
90+7'

Toch het doelpunt!

Geen idee hoe scheidsrechter Visser het beslist, maar het feestje van Nusa gaat toch door. Mitoma krijgt zo ook geen rode kaart.

90+6'

Rood voor Mitoma

Wat krijgen we nog allemaal te zien! Na de hoekschop blijft de bal hangen, maar François kan net niet op doel besluiten. Het gaat dan razendsnel de andere kant uit waar Mitoma de doorgebroken Skov Olsen neerhaalt, maar Nusa er wel 0-2 van lijkt te maken. De assistent steekt zijn vlag in de lucht voor buitenspel.

90+6'

Nog een allerlaatste hoekschop voor de thuisploeg. Alles of niets!

90+6'
90+5'

Lapoussin zoekt Mitoma die hard in aanraking komt met Buchanan. Mitoma houdt er een bloedneus aan over, Buchanan wordt even gecontroleerd op een hersenschudding.

90+2'

Er komen overigens 6 minuten bij, maar het ziet er momenteel niet naar uit dat we nog veel kansen zullen krijgen.

90+2'

Nsoki geschorst

Pech voor Club Brugge want na een opstootje met Deniz Undav krijgt Stanley Nsoki geel. De verdediger is zo geschorst voor de partij van woensdag.

90+1'
90+1'
90+1'

89'

Moris houdt Union in de match

De boeken konden bijna dicht in het Dudenpark, maar de thuisploeg kan uiteraard nog steeds rekenen op sluitstuk Anthony Moris. De doelman pakt uit met een knappe parade op een knal van Skov Olsen.

87'

Lang gaat eruit na een sterke match, de piepjonge Nusa moet de wedstrijd volmaken.