Anderlecht geeft Antwerp 0-4-pandoering en doorbreekt play-offvloek, Amuzu scoort hattrick

  1. 28' - Geel - Christian Kouamé
  2. 10' - Doelpunt - Francis Amuzu (0 - 1)
  3. 9' - Geel - Kristian Arnstad
  1. 82' - Geel - Pieter Gerkens
  2. 72' - Verv. Benson Manuel door Koji Miyoshi
  3. 72' - Verv. Alhassan Yusuf door Pierre Dwomoh
  4. 68' - Verv. Francis Amuzu door Kristoffer Olsson
  5. 64' - Verv. Kristian Arnstad door Bogdan Mykhaylichenko
  6. 63' - Verv. Christian Kouamé door Lior Refaelov
  7. 63' - Verv. Sergio Gómez door Anouar Ait El Hadj
  8. 63' - Verv. Joshua Zirkzee door Benito Raman
  9. 61' - Verv. Radja Nainggolan door Pieter Gerkens
  10. 60' - Verv. Michael Frey door Mbwana Samatta
  11. 58' - Geel - Benson Manuel
  12. 55' - Doelpunt - Francis Amuzu (0 - 4)
  13. 53' - Doelpunt - Francis Amuzu (0 - 3)
  14. 48' - Doelpunt - Joshua Zirkzee (0 - 2)
  10'goalFrancis Amuzu0 - 1
  48'goalJoshua Zirkzee0 - 2
  53'goalFrancis Amuzu0 - 3
  55'goalFrancis Amuzu0 - 4

  Aan de kwalijke reeks is een einde gekomen. Na twaalf matchen zonder zege in de play-offs heeft Anderlecht flink uitgehaald op bezoek bij Antwerp. Paars-wit opende voor rust de score en telde erna de thuisploeg in zeven dolle minuten helemaal uit. Francis Amuzu was de grote held met een hattrick.

  Antwerp - Anderlecht in een notendop:

  • Sleutelmoment: Na de pauze kiest Antwerp-coach Brian Priske niet langer voor 3, maar voor 2 centrale verdedigers en dat blijkt een misrekening. De thuisploeg weet zich geen raad met het aanvallende geweld bij Anderlecht en nog voor het uur staat het 0-4.

  • Man van de match: Deze erkenning is uiteraard voor Francis Amuzu. De snelle winger kreeg lange tijd kritiek op zijn gebrekkige efficiëntie, maar die stemmen mogen vanavond even verstommen. Ook Christian Kouamé (3 assists) was cruciaal in het succes van paars-wit.

  • Opvallend: Het is alweer van 5 mei 2019 geleden dat Anderlecht nog eens een wedstrijd won in de play-offs. Toen besliste Ivan Santini de topper tegen Standard. Ver vervlogen tijden.

  Amuzu scoort snel, Antwerp komt niet aan kansen

  Na de titelkraker tussen Union en Club Brugge kregen we op de Bosuil ook nog het interessante duel tussen Antwerp en Anderlecht om plek 3. Paars-wit moest het stellen zonder hun geblesseerde doelman Van Crombrugge waardoor Verbruggen tussen de palen kwam te staan.

   

  Het waren ook de Brusselaars die het best uit de startblokken schoten. Amuzu trapte eerst nog een kans in het zijnet, maar enkele minuten later was het wel raak. Na slap uitverdedigen van Butez bereikte Zirkzee de vrijstaande Amuzu die met een knap schot de score opende.

   

  Antwerp kreeg na de 0-1 de bal, maar vond offensief geen oplossingen. Frey stond er alleen voor en afstandsschoten van Nainggolan waren te onnauwkeurig. Brian Priske moest na rust een ander plan verzinnen om het Anderlecht moeilijker te maken.

  Antwerp verzuipt in eerste kwartier na rust helemaal

  Aan ideeën ontbrak het Priske niet, maar het bleken niet de juiste te zijn. De Deen koos voor 2 centrale verdedigers na rust en bracht Balikwisha tussen de lijnen in de plaats van Bataille.

   

  Keuzes die verkeerd uitpakten, al valt de Deen zeker niet alles aan te wrijven. Zo bood Dessoleil Anderlecht de 0-2 op een bijzonder knullige manier aan. Na bijzonder slap en nonchalant verdedigen verspeelde hij het leer aan Kouamé die Zirkzee makkelijk liet scoren.

   

  Nadien was het hek helemaal van de dam en rolde Anderlecht een ontredderd Antwerp helemaal op. Amuzu stond nog 2 keer op de juiste plaats met telkens Kouamé als aangever. Na 55 minuten was de match helemaal gespeeld.

   

  Antwerp kon geen vuist meer maken in het slot, maar de fans bleven vocaal wel achter hun ploeg staan. Anderlecht liet het allemaal niet aan hun hart komen en speelde de match makkelijk uit.

   

  Paars-wit doet zo een gouden zaak in de strijd om de 3e plaats en heeft nu een bonus van 3 punten op Antwerp. Komende donderdag moet de Great Old zich proberen te revancheren, het maakt dan de verplaatsing naar Brussel.

  Brian Priske: "Gewoon een schande vanaf de eerste minuut"

  Na afloop analyseerde Antwerp-coach Brian Priske de zwakke partij van zijn team: "Alles is misgelopen vanavond. Het was gewoon een schande vanaf de eerste minuut en iedereen presteerde onder zijn niveau."

   

  "Het enige dat goed was bij ons vanavond waren onze supporters. Hun steun was echt straf, zelfs bij een 0-4-achterstand. Ik kan hen alleen bijzonder bedanken. Schitterend dat ze de ploeg zo zijn blijven aanmoedigen."

   

  "Waarom we die doelpunten zo makkelijk weggaven? Dat is moeilijk om nu zo te zeggen, het kan niet op deze manier. Dat doet pijn. We wonnen nauwelijks duels en dan krijg je dit."

   

  "Het ligt volgens mij niet aan de systeemwissel net na rust. Het was verdedigend gewoon schandalig slecht. Als je niet meeloopt met je man, dan houdt het op. Ik neem mijn verantwoordelijkheid, maar ik hoop dat de spelers na vanavond wat zelfkritiek hebben."

  De ervaren Faris Haroun deelde de mening van zijn coach: "Anderlecht verdient deze zege, ze maakten gewoon hun kansen af. Zeker na rust gaven we veel te veel ruimte weg en daar profiteerden ze gretig van."

   

  "Defensief hebben we veel te veel individuele fouten gemaakt die we cash betalen na de pauze. Dit is uiteraard een tik voor ons, maar het is nog niet verloren. Het is donderdag aan ons om revanche te nemen."

  Kompany: "Gedachten al bij match van donderdag"

  Aan de andere kant stond Vincent Kompany uiteraard met een totaal ander gevoel voor de microfoon: "Na afloop was er vreugde en ontlading, maar ik zit met mijn hoofd intussen alweer bij de match van donderdag. Antwerp zal bijzonder gemotiveerd zijn."

   

  "Ik ben heel blij dat het er voor Francis Amuzu uitkomt vanavond. Hij heeft altijd de juiste instelling gehad en is keihard blijven werken. Het is niet omdat je aan het begin van het seizoen niet alles speelt dat je nu het verschil niet kan maken en dat doet hij."

   

  Mocht Anderlecht donderdag verliezen dan blijft het sowieso toch derde: "Ja, dat is zo. Het berekenen laat ik wel aan anderen over. Het team heeft dit seizoen progressie geboekt en dat willen we blijven doen. Dat begint bij de resterende matchen in deze play-offs."

  Matchwinnaar Francis Amuzu gaf ook zijn impressie van de wedstrijd: "Als team hebben we hier echt sterk gespeeld. Ik ben natuurlijk ook heel blij met mijn hattrick, dat voelt zeer goed. Hopelijk kan ik er nog meer maken."

   

  "Mijn ploegmaten weten dat ik niet zo makkelijk scoor, het is leuk dat ze blij zijn voor mij. Ik geef me altijd 100 procent, ook als ik op de bank zit."

  Fase per fase

  1. einde, 20 uur 21. Einde wedstrijd. Anderlecht deelt Antwerp een flinke dreun uit. Paars-wit wint zo voor het eerst in 3 jaar een wedstrijd in de Champions' play-offs. Na rust voltooide wervelwind Francis Amuzu een hattrick, tussendoor scoorde ook Zirkzee nog. Antwerp was veel te slap en maakte nooit ergens aanspraak op vanavond.  .
  2. tweede helft, minuut 92 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 92. Verbruggen brengt nog redding op de vrije trap van Miyoshi. De Nederlander duwt de bal nog net over de lat, goed werk. Antwerp mag ook nog een hoekschop nemen. .
  4. tweede helft, minuut 91. Antwerp krijgt nog een vrije trap, het lijkt niet dat er extra tijd voorzien is.  .
  5. tweede helft, minuut 89. Murillo kopt voor de neus van Samatta nog een voorzet van De Laet weg. We krijgen nog 2 minuten reguliere speeltijd en dan nog wat extra tijd. Of is scheidsrechter Lardot genadig? .
  6. tweede helft, minuut 87. Ook even een pluim voor de jonge middenvelder Marco Kana. Sinds zijn sterke invalbeurt in de bekerfinale lijkt hij incontournable in het team van Vincent Kompany. Ook vanavond was hij weer alomtegenwoordig en verzette hij bergen nuttig werk.  .
  7. tweede helft, minuut 85. Wat een pass van Lior Refaelov! De Israëliër stuurt Benito Raman heerlijk de diepte in, maar hij durft de actie dan niet te maken tegen Dessoleil en zoekt terug Olsson. Hier zat meer in.  .
  8. tweede helft, minuut 83. Het is stilgevallen op de Bosuil en ook de gezangen van de Antwerp-supporters zijn intussen wat minder indrukwekkend. De match loopt op zijn eind. .
  9. tweede helft, minuut 82. Gerkens op de bon. El Hadj is een stukje sneller dan Gerkens en illustreert dat even. De Antwerp-middenvelder kiest voor een gele kaart.  .
  10. Gele kaart voor Pieter Gerkens van Antwerp tijdens tweede helft, minuut 82
  11. tweede helft, minuut 80. Balikwisha komt nog eens aan de bal en eigenlijk is hij geen moment opgevallen in deze tweede helft. De aanvaller die vorige zomer werd overgenomen van Standard maakt deze avond absoluut geen indruk. .
  12. tweede helft, minuut 78. Dessoleil kopt naast. Bijna nog een eerreder voor Antwerp. De Laet brengt een vrije trap opnieuw goed voor doel en Dessoleil duwt aan de tweede paal naast. De centrale verdediger had het ook kunnen laten want Haroun stond klaar om wel te scoren. .
  13. tweede helft, minuut 78. Nog een momentje voor Raman, maar dit keer is de controle van de pocketspits niet goed. Er staat nog altijd een kwartier op het bord. .
  14. tweede helft, minuut 76.
  15. Buitenspel. Raman zet forfaitcijfers op het bord, maar staat daarbij wel een voetje buitenspel. Op zich was dit een voetnoot geweest, maar het jeugdproduct van AA Gent had er ongetwijfeld graag nog eens eentje gemaakt.  . tweede helft, minuut 75.
  16. tweede helft, minuut 73. Een eerste kans voor Antwerp in deze tweede helft. Samatta zoekt de inlopende Haroun die een metertje naast kopt. Eens een prima aanval van de thuisploeg, dat is al van in de eerste helft geleden. .
  17. tweede helft, minuut 73. 10 vervangingen. Ook Priske voert nog zijn laatste wissels door. Dwomoh en Miyoshi krijgen nog een 20-tal minuten. .
  18. tweede helft, minuut 72. Vervanging bij Antwerp, Koji Miyoshi erin, Benson Manuel eruit
  19. tweede helft, minuut 72. Vervanging bij Antwerp, Pierre Dwomoh erin, Alhassan Yusuf eruit