Standard straft strafschopmissers van Gent af in strijd om Play-off II

 1. 45+1' - Geel - Alessio Castro-Montes
 2. 43' - Doelpunt - Alessio Castro-Montes (0 - 1)
 3. 43' - Gemiste strafschop - Alessio Castro-Montes
 4. 36' - Gemiste strafschop - Roman Jaremtsjoek
 5. 35' - Geel - Moussa Sissako
 1. 84' - Verv. Andreas Hanche-Olsen door Tarik Tissoudali
 2. 81' - Geel - Collins Fai
 3. 80' - Verv. Hugo Siquet door Collins Fai
 4. 80' - Verv. Michel Ange Balikwisha door Noe Dussenne
 5. 79' - Geel - Núrio
 6. 78' - Verv. Alessio Castro-Montes door Osman Bukari
 7. 78' - Verv. Vadis Odjidja Ofoe door Roman Bezoes
 8. 77' - Doelpunt - Michel Ange Balikwisha (2 - 1)
 9. 76' - Geel - Sven Kums
 10. 70' - Verv. Samuel Bastien door Mehdi Carcela-González
 11. 66' - Doelpunt - Jackson Muleka (1 - 1)
 12. 60' - Geel - Michael Ngadeu-Ngadjui
 13. 56' - Verv. Maxime Lestienne door Gojko Cimirot

Standard heeft een goede zaak gedaan in de strijd om de play-offs. Het hield de punten thuis tegen rechtstreekse concurrent Gent. De bezoekers misten tot twee keer toe een penalty, maar Castro-Montes maakte in de rebound wel nog de 0-1. Maar na de pauze gingen de Luikenaars erop en erover.

Standard - AA Gent in een notendop:

 • Sleutelmoment: De gelijkmaker van Muleka halverwege de tweede helft gaf Standard het vertrouwen dat het nodig had om een slap AA Gent helemaal af te maken.
 • Man van de match: Nicolas Raskin kwam net als zijn ploegmaats pas na de rust boven water, maar domineerde wel meteen het middenveld en fungeerde als aanjager bij Standard.
 • Opvallend: AA Gent miste dit seizoen al drie penalty’s en zette er ook al drie pas in twee tijden om: Castro-Montes deed het vandaag en eerder tegen Cercle, Dorsch deed het hem al voor op speeldag 11.

Bekijk de goals uit Standard - Gent (2-1)

Twee penaltymissers, maar Gent toch op voorsprong

AA Gent schoot het best uit de startblokken in Luik, maar het was wel Standard dat al bij de eerste echte doelkans bijna raak trof. Een lage voorzet van Siquet schoot door tot bij Lestienne, die zijn poging via Bolat tegen de paal zag stranden.

 

‘Dat kan ik ook’, dacht Sven Kums, die met een fraai afstandsschot de bal tegen de staak mikte. Voor de rest bleef het aantal kansen beperkt, de bal circuleerde vooral op het middenveld.

 

Het slot van de eerste helft stond in het teken van een kleine penaltysoap. Jaremtsjoek mocht het als eerste proberen vanaf elf meter, maar trapte op Bodart. Even later kreeg AA Gent na tussenkomst van de VAR een nieuwe strafschop. Ook Castro-Montes miste, maar hij scoorde wel in de rebound: 0-1, meteen ook de ruststand.

Fai staat nog maar net op het veld en gaat meteen stevig in de fout

Sterker Standard gaat erop en erover na de pauze

Mbaye Leye had zijn manschappen tijdens de rust duidelijk op scherp gezet, want het was een beter Standard dat we te zien kregen in de tweede helft. De thuisploeg drukte AA Gent achteruit, maar moest wel uitkijken voor enkele scherpe tegenprikken, die door Depoitre werden verkwanseld.

 

Halverwege de tweede helft kreeg Standard loon naar werken. Muleka kneep slim naar de eerste paal bij een lage voorzet van Siquet en joeg het leer in één tijd onhoudbaar voorbij Bolat.

 

Gent had geen reactie in huis en bleef ook na de 1-1 het spel ondergaan. Standard voerde de druk op en sloeg een kwartier voor tijd een tweede keer toe. De ingevallen Carcela leverde de perfecte assist voor Balikwisha, die koelbloedig afwerkte: 2-1, alweer een dreun voor AA Gent, dat nu ook naast play-off 2 dreigt te grijpen.

Handvol Standard-fans volgen de match vanop een muurtje

Vanhaezebrouck: "Laat dit een les zijn voor ons"

 • Hein Vanhaezebrouck (AA Gent): "We hebben geen grootse match gespeeld, laat dat duidelijk zijn. Het niveau was wat mij betreft een beetje onvoldoende. Maar oké, wij komen dan op voorsprong. En dan moet je in het begin van de tweede helft gewoon 0-2 maken. Er waren verschillende opties, die we veel beter moesten uitspelen. Als we scoren, zakken zij wellicht ook mentaal in elkaar en gaan we met drie punten naar huis. Maar het gebeurt niet, en dan blijft het geloof erin bij hen."

  "Het zijn allemaal jonge kerels bij Standard, dus dat engagement is er. Ik heb hier jongens gezien die ik kende, zoals Raskin. Die zat bij Gent, maar nu helaas niet meer. Ook Siquet was goed. Ze hebben echt wel goede jonge kerels. Niet vergeten dat Klauss er dan nog niet bij was. Zij hebben zich met elf gegooid en alles uit de kast gehaald om terug te keren. We hebben het moeten ondergaan en zijn uiteindelijk moeten plooien voor dat jonge geweld. Laat het een goede les zijn voor ons, zowel voor mij, de spelersgroep als de club in totaliteit."

 • Mbaye Leye (Standard): "De tweede penalty die zij krijgen, was volgens mij niet terecht. De bal was buiten, en ik weet ook niet of Bodart contact maakt met Nurio. Het probleem ligt niet zozeer bij de scheidsrechter, maar wel bij de VAR, dat hem verplicht om een beslissing te nemen. De ref werd hier niet echt geholpen door de VAR."

  "In de tweede helft hebben we wel goed gereageerd, en lieten we de goede dingen zien die we ook al tegen Genk toonden. Wij zitten met een heel jonge ploeg, die nu eenmaal fouten maakt, maar dan is het goed dat je kunt reageren. Dat toont dat ze karakter hebben. En dat is de sterkte van deze ploeg. Het komt er nu op aan om van dit rotseizoen toch nog iets positiefs te maken."

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
 2. tweede helft, minuut 94. Einde. Standard buigt na de pauze een 0-1-achterstand om in een 2-1-overwinning tegen AA Gent en sluipt de top 8 binnen. Gent blijft hangen op plaats 10. .
 3. tweede helft, minuut 93. Geen slotoffensief van AA Gent, wel nog een scherpe tegenprik van Amallah, maar ook hij kan het niet afmaken. .
 4. tweede helft, minuut 91.
 5. Er komen 4 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 90.
 6. tweede helft, minuut 90. We zitten alweer aan de overkant. Muleka is opnieuw het eindpunt van een vlotte Luikse aanval, maar ook nu kan hij het niet afmaken. .
 7. tweede helft, minuut 89. Bezoes mist. Toch nog een aardige mogelijkheid voor AA Gent, maar de ingevallen Bezoes deelt in de Gentse malaise: hij mikt een vrije schietkans meters over. .
 8. tweede helft, minuut 86. Muleka vergeet het af te maken. Raskin schotelt Muleka een dikke kans voor om de wedstrijd helemaal te beslissen, maar de Congolees raakt niet voorbij Bolat. .
 9. tweede helft, minuut 85. De tijd begint te dringen voor AA Gent, maar het is Standard dat op de helft van de tegenstander parkeert. De bezoekers geven een geslagen indruk. .
 10. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij KAA Gent, Tarik Tissoudali erin, Andreas Hanche-Olsen eruit
 11. Gele kaart voor Collins Fai van Standard tijdens tweede helft, minuut 81
 12. tweede helft, minuut 81. Hein Vanhaezebrouck heeft intussen Bezoes en Tissoudali tussen de lijnen gebracht. Kunnen zij het tij nog keren voor dit AA Gent? .
 13. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Standard, Collins Fai erin, Hugo Siquet eruit
 14. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Standard, Noe Dussenne erin, Michel Ange Balikwisha eruit
 15. Gele kaart voor Núrio van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 79
 16. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij KAA Gent, Osman Bukari erin, Alessio Castro-Montes eruit
 17. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij KAA Gent, Roman Bezoes erin, Vadis Odjidja Ofoe eruit
 18. tweede helft, minuut 77. Balikwisha zet Standard op voorsprong. Het zat eraan te komen: een sterker Standard klimt op voorsprong met nog een kwartier op de klok. Carcela verstuurt een splijtende pass in de rug van de defensie, Balikwisha neemt de bal goed mee en werkt koelbloedig af: 2-1. .